Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

14 Iunie 2013
Vizualizari: 2109
Comentează add

Complexul de la Măgurele va găzdui partea de fizică nucleară a proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI). Proiectul este finanţat în măsură foarte mare din fonduri europene.

La Măgurele încep lucrările pentru proiectul de lasere ELI

sergiu-stet

Foto: Simona Şerbănescu.

Pe platforma de cercetare Măgurele, în vecinătatea Bucurştiului, vor începe vineri lucrările de construcţie la viitorul Centru european pentru cercetări în domeniul laserelor de putere ultraînalte şi a interacţiunii laser materie.

Lucrările sunt doar partea de infrastructură civilă a părţii găzduite de România a proiectului european Extreme Light Infrastructure - ELI.

Complexul de la Măgurele va găzdui partea de fizică nucleară a proiectului ELI.

Partea din România va completa celelate două componente: de ştiinţă a fasciculelor cu energie înaltă, realizată la Praga, şi de ştiinţă a laserilor la nivel de atosecunde, adică de durate extrem de scurte, care va fi gazduită în Ungaria, la Szeged.

Complexul de la Bucureşti se va ocupa de cercetarea fundamentală în domeniul fasciculelor ultr-intense de radiaţii vizibile, partea de laser, şi radiaţii invizibile gama.

Complexul de la Măgurele este finanţat într-o măsură foarte mare din fonduri europene.

La inaugurarea lucrărilor, Comisia Europeană este reprezentată de comisarul pentru politici regionale, Johannes Hahn.

"Acest proiect este primul pas important pe calea reducerii plecărilor de oameni de ştiinţă din ţările europene, pe calea atragerii de inteligenţă spre Europa", a spus comisarul european Johannes Hahn.

După finalizarea construcţiilor de infrastructură fizică, foarte complexe şi acestea, la Măgurele va începe partea de infrastructura ştiinţifică.

Echipamentele realizate vor fi de câteva ori mai puternice decât cele folosite în prezent la centrele de cercetare din Statele Unite şi Japonia.

Cercetarea fundamentală care va fi realizată la Măgurele ar putea avea în timp aplicaţii practice în domeniul laserelor de mare putere utilizate în medicină, cercetare atomică sau ingineria materialelor.


Etichete laserMăgureleELIExtreme Light Infrastructure

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live