Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

9 Mai 2022
Vizualizari: 1119
Comentează add

Autoritățile au sporit măsurile de securitate, și alarmele aeriene din ultimele zile au determinat mulți localnici să plece din capitala Ucrainei.

La Kiev au lipsit cu desăvârșire manifestările prilejuite de ziua de 9 mai La Kiev au lipsit cu desăvârșire manifestările prilejuite de ziua de 9 mai - Conține audio

ilie-pintea

Kiev. Foto: Ilie PIntea.

AUDIO: Reportaj.

La Kiev au lipsit cu desăvârșire manifestările dedicate comemorării victimelor celui de-al doilea război mondial, iar autoritățile au sporit măsurile de securitate.

Orașul era pustiu, majoritatea străzilor din centru fiind închise cu baricade, iar celebra piață a Independenței era pustie.
 
Kievul părea un oraș pustiu astăzi, și nu doar că manifestările prilejuite de ziua de 9 mai au lipsit, dar nici traficul nu părea cel obișnuit într-o capitală: câteva mașini, zeci de străzi închise cu baricade și puțini oameni care tranzitau centrul orașului.

Autoritățile au sporit măsurile de securitate, și alarmele aeriene din ultimele zile au determinat mulți localnici să plece din capitala Ucrainei.

Andri Nebitov, șeful poliției regionale Kiev: "În zilele de 8 şi 9 mai, ca şi în celelalte zile de sărbătoare, s-au luat măsuri speciale de securitate. Creştem numărul de patrule şi, în acelaşi timp, colaborăm cu echipe de voluntari create în cadrul Autorităţii Teritoriale de Apărare, cu scopul de a preveni orice încălcări şi provocări ale siguranţei publice. Aşa am lucrat şi în perioada pascală, şi pe 1 şi 2 mai, când nu am avut încălcări ale legii. Acelaşi lucru sperăm să se întâmple şi astăzi".

Aproape de centru, în fața muzeului național de istorie militară din Kiev, epavele unor blindate rusești distruse de armata ucraineană și o bucată dintr-un avion, expuse ca o încurajare pentru localnici, vorbeau despre luptele duse în regiune.

Elena s-a oprit să facă fotografii și mi-a spus câteva cuvinte: "În legătură cu aceste trofee, susțin această idee. Trec, fotografiez, trimit prin Instagram, pentru a împărtăși victoria noastră viitoare. Ziua de 9 Mai de anul acesta, este mult mai alarmantă ca altă dată și dacă e să ne referim la situația generală din țară același lucru îl simt toți ucrainenii".

În piața Independenței, kilometrul zero al Ucrainei, erau astăzi la prânz mai mulți jurnaliști decât localnici, iar monumentul emblematic pentru capitală era flancat de baricade metalice și saci de nisip.

Războiul continuă și situația de securitate este una instabilă, așa că celebrarea unei zile a victoriei pentru acest război este încă departe.


Etichete exclusiv radioucrainakievreportaj9 mairazboibaricade

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live