Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

11 Noiembrie 2021
Vizualizari: 372
Comentează add

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pentru găsirea unei soluţii în criza migranţilor de la graniţele UE.

La granițele UE „are loc un atac hibrid brutal”

catalin-gombos

Emigranți la granița dintre Polonia și Belarus, 9 noiembrie 2021. Foto: Leonid Shcheglov/ BELTA/ AFP

Realizator: Constanța Comănici - Criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară. La cererea Franței, a Irlandei și a Estoniei Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni joi în încercarea de a găsi o soluție pentru miile de oameni care doresc să ajungă în vestul Europei și care sunt blocați în condiții inumane la frontiera estică a uniunii. Redactorul  RRA Cătălin Gomboș cu mai multe informații despre evoluția situației.

Reporter: La granițele UE are loc un atac hibrid brutal, a afirmat președintele Consiliului European, Charles Michel, care a acuzat Belarusul că îi folosește pe migranți ca pe o armă menită să provoace haos pe flancul estic al uniunii. Potrivit Reuters, ambasadorii UE au căzut de acord că actualele acțiuni ale Minskului reprezintă baza legală pentru a impune noi sancțiuni regimului Lukașenko. Acesta este vizat deja de măsuri din cauza fraudării alegerilor prezidențiale de anul trecut și a brutalității cu care au fost reprimate protestele de după alegeri.

De altfel, criza refugiaților a izbucnit pe fondul deteriorării relațiilor dintre Belarus și UE şi a intensificării retorice agresive a lui Lukașenko. În acest context, Belarusul încurajează de câteva luni migranți din Orientul Mijlociu să îi traverseze teritoriul pentru a intra în UE via Polonia și statele baltice. Criza s-a amplificat în ultimele zile, când mii de migranți au sosit la graniță și s-au înregistrat mai multe tentative de forțare a frontierei. Polonia a mobilizat militari la graniță pentru a-i opri pe migranți și a informat aliații din NATO cu privire la criză într-o ședință cu ușile închise. Rusia pe de altă parte, care sprijină regimul Lukașenko, a trimis două bombardiere capabile să poarte arme nucleare într-o patrulă demonstrativă în spațiul aerian Belarus.


Etichete (ii)emigranticrizaonubelarus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live