Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

9 Octombrie 2019
Vizualizari: 234
Comentează add

În fiecare an, la 9 octombrie sunt omagiate victimele Holocaustului din România.

La 9 octombrie sunt omagiate victimele Holocaustului din România

florin-lepadatu

 Foto: Adrian Lungu

În fiecare an, la 9 octombrie sunt omagiate victimele Holocaustului din România.

Data a fost aleasă deoarece în această zi a anului 1941 a început deportarea evreilor din ţara noastră spre Transnistria.

Au trecut 78 de ani de la acest episod întunecat al istoriei naţionale, care a urmat pogromului legionar din Bucureşti, din ianuarie 1941, şi celui din Iaşi, din iunie acelaşi an.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este înfiinţat Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

Muzeul va avea sediul în Bucureşti, pe Calea Victoriei numărul 218. Finanţarea va fi asigurată de la buget, prin Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni, şeful statului a declarat că acest muzeu trebuie să fie un simbol al solidarităţii împotriva intoleranţei, antisemitismului şi discriminării.

Reporter Oana Bâlă: "Preşedintele Klaus Iohannis a spus că a promulgat legea cu gândul la viitor.

El a subliniat că patrimoniul evreiesc este reprezentativ pentru cultura naţională, de aceea Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va avea misiunea de a-l pune în valoare.

În opinia şefului statului, proiectul muzeului este unul care uneşte, nu unul care dezbină.

Klaus Iohannis: "Prin realizarea acestui muzeu, România apără cu tărie istoria, moştenirea şi cultura celor care au contribuit la devenirea naţiunii noastre.

Veţi fi cu toţii de acord că muzeul trebuie să fie o instituţie a viitorului, un aliat al educaţiei împotriva ignoranţei, o fortăreaţă a solidarităţii şi patriotismului civic în faţa intoleranţei, antisemitismului şi discriminării."

Legea a fost iniţiată de către deputatul Silviu Vexler de la Grupul minorităţilor naţionale din Parlament, care a susţinut că muzeul trebuie să se adreseze în primul rând tinerilor." La rândul său, premierul Viorica Dăncilă, a subliniat că a susţinut îndeaproape iniţiativa deschiderii unui Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România. Şefa guvernului consideră că niciun efort nu este prea mare pentru a combate prejudecăţile care alimentează antisemitismul, rasismul, intoleranţa, xenofobia şi discriminarea sub orice formă.


Etichete Holocaust

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live