Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

29 Mai 2014
Vizualizari: 944
Comentează add

De la 1 iunie românii se vor putea programa la medicul de familie, pentru a se stabili dacă prezintă vreun risc de îmbolnavire sau nu.

La 1 iunie intră în vigoare serviciile medicale preventive

radiojurnal

Foto: Arhivă.

De la 1 iunie vor intra în vigoare serviciile medicale preventive, conform noului pachet, aprobat, luna aceasta, de guvern.

Astfel, românii se vor putea programa la medicul de familie, pentru a se stabili dacă prezintă vreun risc de îmbolnavire sau nu.

Deşi controlul preventiv este obligatoriu, deocamdată nu le poate fi aplicată nicio sancţiune pacienţilor care nu se prezintă la medic pentru evaluare, după cum i-a declarat redactorului nostru Adriana Turea preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi.

"În acest moment este suficient că legea prevede ca fiecare pacient să se adreseze medicului de familie, are obligaţia să o facă, să se înscrie pe lista unui medic de familie. De asemenea, prin contractul-cadru este stabilit dreptul de a beneficia de aceste consultaţii preventive.

"Sunt stabilite în detaliu tot ceea ce înseamnă riscograme, analizele de care au nevoie şi, referitor la sancţiunea care ar trebui să fie urmată de această obligaţie, considerăm că în acest moment nu este necesară, pentru că în acest moment nu există un control asupra adresabilităţii clare a acestui pacient.

"Şi aici mă refer la faptul că, în momentul în care cardul naţional de sănătate va fi distribuit, atunci vom putea spune cu certitudine că acel pacient nu a trecut pe la medic în perioada în care a fost programat pentru a beneficia de consultaţia preventivă. În lipsa acestui sistem de control, a institui o sancţiune în acest moment nu este eficientă şi nu este moral să o facem", spune Radu Ţibichi.


Etichete medicalpreventivriscîmbolnăviresănătateasigurareRadu Ţibichi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live