Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

22 Ianuarie 2016
Vizualizari: 818
Comentează add

Federaţia Rusă a anunţat că urmăreşte cu maximă atenţie evenimentele din Republica Moldova şi a chemat toate părţile să respecte legalitatea şi să se comporte calm.

Kremlinul şi MAE rus privesc "cu maximă atenţie" evoluţiile de la Chişinău

alexandru-beleavski-moscova

Foto: radiochisinau.md.

Federaţia Rusă a anunţat că urmăreşte cu maximă atenţie evenimentele din Republica Moldova şi a chemat toate părţile să respecte legalitatea şi să se comporte calm.

Autorităţile ruse se abţin, deocamdată, de la aprecieri în legătură cu evenimentele de la Chişinău, nu fac referire nici la învestirea noului guvern al Republicii Moldova, nici la modul în care aceasta a avut loc.

Atât Kremlinul cât şi Ministerul de Externe au subliniat că urmăresc cu maximă atenţie evoluţiile din capitala Moldovei.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a chemat toate părţile să respecte legalitatea şi să păstreze calmul, exprimându-şi speranţa că forţele care susţin diverşi oponenţi politici din Moldova se vor abţine de la orice acţiuni cu caracter violent.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia regretă faptul că procesul de constituire şi învestirea noului guvern ia forma unui confruntări deschise între diferite forţe politice, Rusia sperând totuşi că prelungita criză politică din Moldova va fi depăşită în cadrul legal şi cu respectarea principiilor democratice şi aş menţiona şi remarca sa şi anume că "Moscova face apel la partenerii săi occidentali să manifeste reţinere în legătură cu evenimentele din Moldova".

Totodată, Rusia îşi confirmă interesul pentru dezvoltarea relaţiilor cu o Moldovă "stabilă şi amicală".

Pe de altă parte, într-adevăr, televiziunile ruse în primul rând dar şi mediile scrise, presa din internet acordă spaţii largi evenimentelor de la Chişinău cu acent pe revendicările opoziţiei.

Este prezent destul de regulat la televiziunile ruseşti liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, care susţine că opoziţia va insista pentru alegeri anticipate şi anunţă continuarea protestelor.

De altfel, Agenţia RIA Novosti, îşi titra comentariul cu privire la evenimentele din această zi "va urma".

Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a denunţat refuzul autorităţilor moldoveneşti de a permite accesul la Chişinău a patru trimişi speciali a televiziunilor ruse, care au fost întorşi fără explicaţii, ca figuranţi pe liste negre, cel puţin unul dintre aceştia a primit interdicţie de acces în Moldova pe cinci ani.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, a declarat că aceasta "confirmă încălcarea grosolană de către Chişinău a normelor dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului, libertăţii cuvântului şi principiilor fundamentale ale societăţii democratice". 


Etichete republica moldovaproteste la chişinăupartide pro-ruseIgor DodonRenato Usatîiplatforma Demnitate şi AdevărkremlinMAE rusîndemn la calmaccesul presei ruse

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live