Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

13 Noiembrie 2019
Vizualizari: 572
Comentează add

Moscova a respins într-o perioadă apropiată ideea organizării unei întâlniri bilaterale între preşedinţii Rusiei şi Ucrainei zicând că fără o pregătire riguroasă aceasta e inutilă

Kremlinul a respins ideea unei întâlniri între liderii Rusiei şi Ucrainei

alexandru-beleavski-moscova

Foto: Arhiva 

Misiunea de monitorizare OSCE a confirmat ieri, finalizarea dezangajării forţelor ucrainene şi separatiste în zona celor două state menţionate de "formula Steinmeier", ceea ce era şi condiţia minimă pusă de Rusia pentru organizarea primului din 2016 summit al cuartetului Normandia: Franţa, Germania, Rusia, Ucraina, consacrat reglementării conflictului din Donbas.

Tot ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a informat despre propunerea fostului preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, de a media o întâlnire directă, prima, între preşedinţii Putin şi Zelensky, pe scurt dând de înţeles însă că aceasta nu va putea să aibă loc înaintea summitului cuartetului. El a confirmat că asistenţii celor patru lideri lucrează intens la pregătirea summitului, dar data reuniunii nu a fost încă stabilită nici măcar cu aproximaţie.

Luni, asistentul liderului rus, Yuri Ushakov, a declarat că summitul ar putea să aibă loc în acest an.

Clarificări nu au adus nici informaţiile oficiale despre convorbirea telefonică  între Vladimir Putin şi Angela Merkel, nici cele despre întâlnirea de ieri, de la Paris, între şefii diplomaţiilor rusă şi franceză: Serghei Lavrov şi Jean-Yves Le Drian.

Importanţa deosebită a summitului decurge şi din faptul că ar fi prima întâlnire între preşedinţii Putin şi Zelensky, care până în prezent au avut doar convorbiri telefonice. Pentru Zelensky participarea la întâlnirea cuartetului are şi importantă miză internă.

Organizarea summitului este susţinută de Franţa şi Germania, ambasadorul francez la Kiev declarând că dacă acesta nu va avea loc, va fi vina Rusiei.

Propunerea lui Nazarbaev nu este însă întâmplătoare, ea fiind deja adresată lui Zelensky, care s-a declarat de acord, deşi a discutat subiectul cu Franţa şi Germania, după cum a declarat ieri, pentru BBC ministrul ucrainean de externe, Vadym Prystaiko. El a văzut în această idee confirmarea posibilităţii ca Putin şi Zelensky să se întâlnească şi în afara formatului Normandia. Potrivit acestuia însă Kievul se va pronunţa, numai după ce Moscova va confirma această posibilitate.

Pe fondul scandalului stenogramei Trump-Zelensky, şeful diplomaţiei de la Kiev a ţinut să sublinieze că Ucraina respectă ceea ce s-a realizat în cadrul formatului Normandia şi că va continua să lucreze în acest cadru, pe care îl consideră cel mai confortabil pentru ea.

Având alături Germania şi Franţa, Ucrainei îi este mai uşor să discute cu Rusia decât tete-a-tete - a afirmat Vadym Prystaiko.

În contextul scandalului americano-ucrainean, Statele Unite nu au în prezent un reprezentant special pentru Ucraina.

Comentând propunerea neîntâmplătoare a lui Nursultan Nazarbaev, Dmitry Peskov a exprimat gratitudinea tradiţională, a spus el, a Rusiei faţă de iniţiativele acestuia, susţinând ideea că restabilirea relaţiilor ruso-ucrainene trebuie să se facă în cadru bilateral între Moscova şi Kiev. Peskov a confirmat că preşedintele Putin susţine normalizarea relaţiilor cu Ucraina, dar pentru aceasta este nevoie de reciprocitate din partea Kievului. 


Etichete OSCESteinmeierDonbasPeskovNazarbaevPutinZelenskyMerkelSerghei LavrovLe DrianPrystaikoTrump

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live