Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE(Continuare) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

21 Noiembrie 2018
Vizualizari: 558
Comentează add

Kosovo a crescut cu 100% taxele vamale aplicate produselor sârbeşti, după ce a ratat iar aderarea la Interpol.

Kosovo a crescut cu 100% taxele vamale aplicate produselor sârbeşti

radu-dobritoiu

Kosovo a crescut miercuri cu 100% taxele vamale aplicate produselor sârbeşti, a doua zi după ce a ratat din nou aderarea la organizaţia internaţională de poliţie Interpol din cauza 'campaniei feroce' a Serbiei.

'Această decizie intră în vigoare imediat' şi este un răspuns la 'agresivitatea Serbiei împotriva Kosovo prin toate mijloacele', a declarat premierul kosovar Ramush Haradinaj.

Este vorba de represalii fără precedent ale Pristinei împotriva eforturilor depuse de Serbia pentru a submina aderarea Kosovo la organizaţii internaţionale, notează AFP.

Aceeaşi taxă va fi aplicată şi produselor din Bosnia. Bosnia-Herţegovina, la fel ca Serbia, nu recunoaşte independenţa Kosovo, proclamată în 2008.

Autorităţile de la Pristina au majorat deja la începutul lui noiembrie cu 10% tarifele vamale aplicate produselor din Serbia, pentru a răspunde 'campaniei brutale' a Belgradului vizând 'subminarea suveranităţii statului' kosovar.

Totuşi, noua măsură nu va viza - la fel ca precedenta de altfel - produsele fabricate în Serbia sub mărci internaţionale.

Serbia exportă în Kosovo mărfuri în valoare de circa 400 de milioane de euro pe an, în principal produse alimentare, conform oficiului de statistică din Kosovo. De la prima majorare a taxei, exporturile au scăzut cu 50% - conform autorităţilor kosovare.

Kosovo nu a reuşit să obţină un număr suficient de voturi pentru a deveni parte a organizaţiei internaţionale de poliţie Interpol, după votul desfăşurat marţi, în cadrul celei de-a 87-a Adunări Generale a Interpol din Dubai. Kosovo nu a reuşit să-şi asigure necesarul de două treimi din voturi pentru a putea să se alăture celei mai mari organizaţii poliţieneşti din lume, după ce a mai cerut, fără succes, să se alăture Interpol în 2015 şi în 2016, iar anul trecut şi-a retras cererea înainte de Adunarea Generală din China.

Fosta provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză afirmă că declaraţia de independenţă din 2008 a fost recunoscută de circa 115 ţări, dar Belgradul susţine că a convins circa 10 capitale să revină asupra deciziei.

Kosovo nu a reuşit nici să devină membru al ONU, fiind blocat de veto-urile chinez şi rus, dar a fost admis în mai multe alte instituţii internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială sau Comitetul Internaţional Olimpic.

Amintim că România nu recunoaşte Kosovo ca stat, nu recunoaşte independenţa provinciei sârbe Kosovo.
 


Etichete Autoritate KosovoProvincia KosovoPresiuni Kosovo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live