Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Klaus Iohannis şi premierul britanic David Cameron, declaraţii comune

Premierul Marii britanii, David Cameron, s-a întâlnit la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis şi la final au susţinut o declaraţie de presă comună.

Premierul britanic David Cameron (stânga) şi preşedintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Articol de RADOR, 09 Decembrie 2015, 18:39

Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.

După această reuniune, cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună.

Declaraţiile integrale ale celor doi demnitari.

Klaus Iohannis: Este prima vizită oficială în România a unui premier britanic în ultimii 16 ani. Marea Britanie este unul din partenerii noştri importanţi de care ne leagă un parteneriat trategic. În discuţiile purtate astăzi ne-am propus aprofundarea acestui parteneriat pe diversele sale paliere. Considerăm că dimensiunea militară şi de securitate a cooperării bilaterale dintre România şi Marea Britanie joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual, complex şi marcat de provocări. Este în interesul celor două ţări consolidarea acestei colaborări la toate nivelurile şi în formate multiple.

Avem multe preocupări şi obiective comune atât în plan bilateral european cât şi internaţional. Unul dintre domeniile care reflectă foarte bine nivelul de cooperare este cu siguranţă cel al politicii de securitate şi parteneriatul în cadrul NATO. În mod firesc, România este interesată în mod special de securizarea flancului estic al NATO, unde, în ultima perioadă, am asistat la modificări strategice semnificative. Am abordat în discuţii şi modalităţi de intensificare a cooperării economice între ţările noastre, cooperare aflată deja la un nivel bun. Schimburile comerciale au înregistrat anul trecut cel mai înalt nivel din istoria bilaterală, iar semnalele pentru anul în curs sunt foarte pozitive.

Am discutat şi despre comunitatea românească din Marea Britanie. Trebuie subliniat faptul că cea mai mare parte a cetăţenilor români sunt foarte bine integraţi şi contribuie prin taxele şi impozitele pe care le plătesc la economia Marii Britanii. O temă importantă de discuţie a fost evident, procesul de renegociere a relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie. Am arătat că în opinia noastră locul Marii Britanii este clar în familia europeană. UE este mai puternică cu Marea Britanie în interiorul ei şi Marea Britanie este mai puternică în interiorul UE. Ne dorim identificarea unor soluţii care să conducă în cadrul referendumului care urmează să fie organizat în Marea Britanie la un vot favorabil menţinerii statutului de membră în UE a Marii Britanii. Aceste soluţii, evident, vor trebui să fie în concordanţă cu prevederile tratatelor Uniunii, să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv libera circulaţie a persoanelor.

Am avut, de asemenea, şi un schimb de opinii pe marginea situaţiei generate de fluxurile migratorii care vor continua să fie o provocare majoră încă mult timp de aici înainte. Am reiterat poziţia României, conform căreia obiectivul prioritar al acţiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migraţiei. Dialogul cu ţările de origine şi de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse în aplicare cât mai repede posibil. În acest context am discutat şi despre situaţia din Siria. Am mulţumit premierului David Cameron pentru sprijinul pe care ţara sa ni l-a oferit în gestionarea urmărilor tragediei de la Colectiv prin preluarea de răniţi în spitalele din Regatul Unit. A fost un gest de solidaritate pentru care suntem recunoscători. Vă mulţumesc.

Premierul britanic David Cameron (stânga) şi preşedintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

David Cameron: Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte şi vă mulţumesc pentru că m-aţi primit astăzi la Bucureşti, este o plăcere să mă aflu aici. Am avut discuţii bune cu dumneavoastră şi cu premierul. Marea Britanie şi România au relaţii importante, suntem parteneri în UE, în NATO şi suntem buni parteneri de afaceri. Afacerile noastre de comerţ se ridică la 3,5 miliarde de euro, anul trecut. Suntem, de asemenea, parteneri energetici şi sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa. Am conlucrat, aşa cum aţi spus, în faţa ameninţărilor şi pericolelor, mai ales în ajutarea victimelor de la clubul Colectiv, din octombrie.

Astăzi am discutat despre cum putem să consolidăm cooperarea noastră pe mai departe în apărare, pe migraţie şi pe reforma UE. În ce priveşte apărarea, ca ţară care deja investeşte 2% din PIB salutăm acest demers şi din partea României, până în 2017. Forţele noastre se instruiesc împreună şi astăzi am discutat cum putem să consolidăm această cooperare. România îşi consolidează flota navală şi există şi o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie. În ce priveşte migraţia din Orientul Mijlociu şi din Africa am discutat cum putem să abordăm cauzele acestei migraţii, adică să facem mai mult, să reducem sărăcia şi conflictul care îi alungă pe aceşti oameni de la casele lor. Trebuie să spargem legătura între traficanţii de oameni. Marea Britanie îşi joacă rolul său în acest domeniu. Donăm în Siria, avem nave în Marea Mediterană şi oferim asistenţă practică ţărilor europene de primă linie cu vameşi din Marea Britanie care ajută la monitorizarea şi înregistrarea migranţilor.

Am discutat şi cum putem să reformăm UE ca să o facem mai competitivă şi să rezolvăm îngrijorările poporului britanic cu privire la acest lucru. Marea Britanie este un membru important, un contributor net la UE şi un partener important. Vreau ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată. De aceea doresc reforme importante care să rezolve îngrijorările poporului britanic. Aşa cum a spus şi preşedintele Consiliului European, facem progrese dar, recunosc, în anumite domenii sunt mai dificile, mai ales în ceea ce priveşte reformele privind bunăstarea. Sprijin principiul liberei circualţii, este un principiu de bază şi românii, ca şi alţi europeni, aduc o contribuţie valoroasă în Marea Britanie în majoritatea, în foarte multe domenii, dar nu am crezut niciodată că această libertate de mişcare va aduce atâţia oameni şi trebuie să rezolvăm toată această presiune care se exercită pe serviciile noastre publice. Migraţia netă în Marea Britanie ajunge la 300.000 de oameni pe an şi nu este sustenabilă. Deci trebuie neapărat să găsim modalităţi să rezolvăm această situaţie şi să ajutăm serviciile sociale pentru a ajuta la acest lucru.

La Consiliul de săptămâna viitoare vom discuta despre reformele pe care le-am propus şi sper că vom găsi soluţii în fiecare domeniu. UE a arătat şi înainte că are flexibilitatea de a răspunde la îngrijorările statelor membre şi acum trebuie să facă din nou acest lucru. Vom începe în decembrie şi vom mai discuta în februarie. A fost o întâlnire foarte utilă. Mă bucur că sunt primul premier britanic care să facă o vizită bilaterală în România în acest secol. Sper să nu mai dureze încă 16 ani până venim din nou şi sper ca acest lucru să consolideze relaţiile dintre ţările noastre pe viitor. Vă multumesc!

Oficialul britanic a mai avut, astăzi, o întrevedere cu premierul Dacian Cioloş, după care a ţinut un moment de reculegere şi a aprins o lumânare la locul tragediei din Clubul Colectiv.

Vizita la Bucureşti a şefului executivului de la Londra face parte dintr-un turneu european în contextul negocierilor pentru reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi are loc cu puţin timp înaintea Consiliului European de iarnă care are loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie.

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
România 19 Aprilie 2024, 10:17

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă, atrage atenția președintele Alianței Pacienților Cronici din...

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
România 19 Aprilie 2024, 09:33

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr.

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
România 19 Aprilie 2024, 09:25

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara

Un avion care efectua un zbor din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă noaptea trecută pe Aeroportul Internaţional...

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
Informaţii din trafic
România 19 Aprilie 2024, 08:53

Informaţii din trafic

Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria ar urma să fie deschis la Beba Veche, în judeţul Timiş.

Informaţii din trafic
Riscurile și consecințele consumului de droguri
România 19 Aprilie 2024, 08:10

Riscurile și consecințele consumului de droguri

Riscurile și consecințele consumului de droguri constituie tema unei campanii organizate de postul Radio România Actualități...

Riscurile și consecințele consumului de droguri
Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
România 19 Aprilie 2024, 08:07

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților funcționează în mall-ul Grand Arena din București.

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
România 19 Aprilie 2024, 07:48

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare

Marile spitale din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare, iar soluţiile se lasă aşteptate.

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
România 19 Aprilie 2024, 07:45

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul

Admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic național, iar țara noastră este tot mai aproape...

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul