Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

26 Martie 2015
Vizualizari: 1385
Comentează add

Președintele cere CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parchetul General şi CSM pe de o parte şi Parlament de cealaltă parte.

Klaus Iohannis, sesizare la CCR după votul din Senat

oana-bala

Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis intervine în disputa legată de votul de ieri din Senat în cazul cererii de arestare a senatorului Dan Şova.

Şeful statului cere Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parchetul General şi CSM pe de o parte şi Parlament de cealaltă parte.

Cererea preşedintelui Klaus Iohannis vine ca urmare a omisiuni parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia.

În ceea ce priveşte majoritatea necesară a adoptării hotărârilor de încuvinţare a solicitărilor de reţinere sau arestare a unui parlamentar cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti.

Şeful statului precizează în scrisoarea adresată preşedintelui Curţii Constituţionale că atitudinea parlamentului în cazul precum cel al senatorului Dan Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie.

Astfel, preşedintele României arată că prin raportare la o majoritate în esenţă neconstituţională parlamentul a blocat posibilitatea instanţelor de judecată de a se pronunţa asuopra temeiurilor cererii de arestare preventivă sau reţinerii în condiţiile prevăzute de lege.

Totodată a fost încălcat principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat, precum şi cel al obligativităţii unui comportament loial al autorităilor publice faţă de Constituţie.

DNA cere sesizarea CCR în cazul Șova

Tot legat de cazul Dan Şova, DNA a solicitat, astăzi, CSM să sesizeze Curtea Constituţională pentru că activitatea organelor judiciare este blocată de autoritatea legislativă care nu-şi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin legea fundamentală.

Condiţia de cvorum invocată de Senat, susţine procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este contrară dispoziţiilor constituţionale.

Ea face recurs la o decizie din 2008 a CCR care a hotărât că cererile de reţinere şi arestare adresate Legislativului sunt adoptate prin majoritatea simplă a parlamentarilor prezenţi.

Curţii Constituţionale intenţionează să i se adreseze, pe aceeaşi temă, şi PNL care a anunţat că are semnăturile necesare şi lucrează la document.

Ieri, solicitarea DNA privind reţinerea şi arestarea social-democratului Dan Şova nu a trecut de Senat, deoarece, aşa cum s-a anunţat în plen, nu a întrunit jumătate plus unu din numărul total de senatori.


Etichete Klaus IohannispresedinteDan ȘovaCCRPArchetul generalCSMParlamentLaura Codruta KovesiDNAblocaj institutional

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live