Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

24 Septembrie 2020
Vizualizari: 437
Comentează add

Bugetul de stat se află sub o presiune uriaşă, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis critică decizia Parlamentului de a majora pensiile cu 40%

oana-bala

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Bugetul de stat se află sub o presiune uriaşă, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis.

El a atras atenţia că dacă pensiile vor crește cu 40%, așa cum a decis Parlamentul, România s-ar putea confrunta cu suspendarea fondurilor europene, dar și cu scăderea rating-ului de țară.

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale, de duminică, șeful statului i-a încurajat pe români să meargă la vot în număr cât mai mare și ai insistat că respectarea normelor sanitare, alături de măsurile de protecție instituite de autorități, vor reduce riscul de infectare.

Președintele Klaus Iohannis a explicat că din cauza pandemiei de COVID-19 întregul proces electoral din acest an a fost perturbat, fiind necesare măsuri speciale. Şeful statului a adăugat însă că există norme sanitare stricte și bine gândite pentru ziua votului, astfel încât alegerile să se desfășoare cu riscuri minime. Pe de altă parte, președintele României s-a referit la rectificarea bugetară adoptată în Parlament potrivit căreia pensiile ar trebui majorate cu 40%. În acest context, a tras atenția că bugetul de stat se află sub o presiune uriașă, iar România riscă să se confrunte cu suspendarea fondurilor europene, dar și cu retrogradarea rating-ului de țară, dacă rectificarea intră în vigoare.

Klaus Iohannis: Există discuții extrem de serioase cu înalţi responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: "dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro din fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. De asemenea, agențiile de rating cu siguranță vor schimba rating-ul de țară în mult mai rău, în condițiile în care aceste cheltuieli imense ar fi operate.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a precizat că autoritățile iau în calcul ca în viitor să fie implementate la nivel de regiune anumite măsuri, precum purtarea obligatorie a măștii sau testarea în masă, dacă numărul îmbolnăvirilor va crește.


Etichete (ii)majorareklauspensiicritici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live