Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Februarie 2020
Vizualizari: 847
Comentează add

UPDATE: ora 19.00 - La Palatul Cotroceni se apropie de final consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii formaţiunilor parlamentare.

Klaus Iohannis, consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare

radiojurnal

UPDATE: ora 19.00 -  La Palatul Cotroceni se apropie de final consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii formaţiunilor parlamentare în vederea desemnării unui nou premier.

Şeful statului discută la această oră cu reprezentanţii PRO Europa, după care urmează cei de la grupul minorităţilor naţionale. Oana Bâlă a urmărit declaraţiile liderilor formaţiunilor politice şi vine în direct cu detalii.


Reporter: Liberalii au fost primii la consultările de la Palatul Cotroceni, iar președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că așteaptă decizia șefului statului privind premierul desemnat, decizie pe care a anunțat că o va susține. Au urmat social-democrații la discuții.

În opinia președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, atât liberalii, cât și președintele Klaus Iohannis doresc prelungirea crizei politice. El a adăugat că PSD nu va vota nici un fel de guvern minoritar al PNL, ci un guvern de specialiști sau de uniune națională. USR a venit la consultări cu o propunere de premier, Dacian Cioloș.

Liderul USR, Dan Barna, spunea că uniunea este dispusă să intre la guvernare, iar noul executiv să aibă ca obiectiv alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Cea mai bună soluție în opinia UDMR ar fi un guvern politic de coaliție.

Liderul uniunii, Kelemen Hunor, afirma că nu va susține un guvern tehnocrat. Şi PMP a venit cu o propunere de premiere la Palatul Cotroceni, fostul ministrul de externe, Cristian Diaconescu. ALDE vrea un premier independent care să conducă un guvern al cărui obiectiv să fie organizarea alegerilor la termen, a declarat cu puțin timp în urmă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE: La Palatul Cotroceni au avut loc consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii PNL şi PSD

La Palatul Cotroceni continuă consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii partidelor parlamentare în vederea desemnării unui premier.

Până acum au fost la discuţii cei de la PNL şi de la PSD.

Oana Bâlă revine cu detalii în direct. Bună ziua, Oana! 

Reporter: Bună ziua! Liberalii au fost primii la consultările de la Palatul Cotroceni, iar preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că aşteaptă decizia şefului statului privind premierul desemnat, decizie pe care o va susţine. 

Ludovic Orban: Avem încredere în preşedintele României, între preşedintele României şi Partidul Naţional Liberal există un parteneriat pentru România şi avem convingerea că preşedintele României va lua decizia corectă pe care noi o vom susţine. 

Reporter: La consultări a urmat social-democraţii. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că a constatat că liberalii şi preşedintele României doresc prelungirea crizei politice şi a adăugat că PSD nu va vota niciun fel de guvern minoritar al PNL. La această oră la consultări sunt reprezentanţi USR.

---Știrea inițială---

Preşedintele Klaus Iohannis are programate la această oră consultări cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui premier.

Primii aşteptaţi sunt reprezentanţii PNL, urmaţi de PSD şi USR. Vor urma delegaţiile UDMR, PMP, ALDE, PRO Europa şi cea a minorităţilor naţionale.

La sfârşitul zilei, preşedintele ar putea să anunţe noua propunere de premier. Pentru detalii suntem acum în direct cu Alina Stănuţă. Bună ziua, Alina!


Reporter: Bună ziua! Programul consultărilor președintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor parlamentare este unul destul de strâns.

Aceștia au câte 30 de minute la dispoziție pentru a discuta cu președintele despre propunerile pentru funcția de premier.

Spre deosebire de alte consultări, când partidele veneau cu propuneri concrete, acum PNL a anunțat că nu va face nici o propunere de premiere la Cotroceni şi că va susține decizia președintelui care va rezulta în urma consultărilor.

Şi PSD a anunțat că nu vine la Palatul Cotroceni cu propunere pentru funcția de șef al executivului și că ar prefera un guvern tehnocrat și premier independent până la alegerile parlamentare.

Liderii USR au reafirmat că propunerea lor este Dacian Cioloș, în timp ce ALDE susține că desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a unei persoane independente politic pentru a forma un nou guvern ar fi cea mai rațională propunere, la fel ca și PRO România. UDMR vine la Palatul Cotroceni cu propunerea ca România să fie guvernată de un executiv de coaliție care să echilibreze economia națională.

Uniunea nu dorește un guvern tehnocrat şi spune că alegerile anticipate trebuie scoasă de pe ordinea de zi.


Etichete consultaripalatul cotroceniklaus iohannispartidepnlpsdudmrpmpusraldepro romania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live