Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Klaus Iohannis, conferință de presă (TEXT + VIDEO)

Preedintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă transmisă în direct de postul nostru de radio.

Klaus Iohannis, conferință de presă (TEXT + VIDEO)
Preşedintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Articol de Radiojurnal, 02 Septembrie 2020, 17:40

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, susține miercuri, 2 septembrie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

Conferința președintelui Iohannis este transmisă în direct de postul nostru de radio.

Declaratia presedintelui poate fi urmarita pe siteul oficial al presedintiei aici: https://www.presidency.ro/ro/media/live

Textul conferinței de presă susținută de președintele Iohannis (transcriere Rador)

Klaus Iohannis: Bună seara sau bună ziua! Astăzi, din păcate, am înregistrat noi cifre îngrijorătoare atât în ceea ce privește cazurile noi de infectare, cât mai ales numărul de decese și persoane internate în Secțiile de Terapie Intensivă. Vreau să transmit condoleanțe familiilor indurerate de pierderea celor dragi! În contextul unor noi măsuri de relaxare adoptate de la 1 septembrie, precum reluarea activităților culturale și redeschiderea restaurantelor, dar și apropiata începerea anului școlar, fac un nou apel: dragi români, continuați să fiți responsabili!

Virusul, în absența încă a unui vaccin, are o singură barieră, grija fiecăruia pentru propria persoană și pentru cei din jur. Protejați-vă, așa cum deja știm cu toții, mască, distanță, igiena mâinilor! Este deja evident că acestea sunt singurele arme pe care le avem în confruntarea cu acest virus. Guvernul, autoritățile statului au luat și continuă să ia măsurile necesare. Sigur nu este totul perfect și pot fi recunoscute şi corectate acele erori. Însă fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării. În toate țările lumii sistemele de sănătate au fost supuse unei presiuni extreme și România nu a făcut o excepție.

Mulțumesc încă o dată cadrelor medicale pentru devotamentul și profesionalismul lor, dar, așa cum știm cu toții, lupta nu s-a încheiat. De aceea, fac apel la personalul medical, la managerii de spitale, la Direcțiile de Sănătate Publică, să continue munca începută, să se organizeze și să mențină dotarea spitalelor la un nivel ridicat, pentru a avea la dispoziție tot ceea ce este nevoie pentru îngrijirea persoanelor bolnave. Acestea sunt problemele reale ale României, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările.

Sunt însă unii care, în loc să fie parte a acestui imens efort de construcție, încearcă doar să saboteze și să pună piedici. Mă refer, desigur, la Partidul Social Democrat. Am asistat luni la o situație care a frizat ridicolul în Parlamentul României. Timp de mai multe zeci de minute s-a așteptat întrunirea cvorumului necesar pentru dezbaterea și votarea acelei moțiuni de cenzură neavenite. Cu alte cuvinte, chiar cei care au inițiat acest demers nu au fost în stare să asigure prezența în sală a propriilor parlamentari.

Am spus de la început că este cinică și iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură într-un moment în care toate eforturile trebuie canalizate pentru combaterea pandemiei și cu puține luni înainte de alegerile parlamentare la termen. Acum, după eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit toată această discuție politicianistă a PSD-ului, care pur și simplu nu-și poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un partid atât de lipsit de seriozitate care acționează politic, nu pentru cetățeni, ci doar pentru propriii membri. Eu mulțumesc tuturor formațiunilor parlamentare care au înțeles gravitatea momentului pe care îl traversează țara noastră și nu s-au alăturat unor interese strict electorale.


Sper ca pesediştii să ia foarte în serios această lecţie şi să înţeleagă că în România politica nu se mai poate face aşa cum continuă ei să o facă de ani de zile, urmărind doar mizele mărunte de partid. Unii lideri ai PSD continuă să inducă ideea unei noi moţiuni de cenzură care să fie depusă în următoarea perioadă. Încetaţi cu aceste jocuri cinice, care nu fac decât să provoace neîncredere şi să pună astfel în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. Criza sanitară pe care o traversăm a generat reacţii în lanţ, care ne-au arătat mai clar decât oricând eşecul instituţional al acestui mod de a face politică, specific ultimilor 30 de ani şi care a fost patentat de PSD. Acum s-a putut vedea diferenţa dintre oamenii politici dispuşi să-şi asume cu responsabilitate gestionarea unui moment extrem de dificil şi politicienii fără soluţii, care alimentează ştiri false şi suspiciuni, făcând astfel foarte mult rău propriilor cetăţeni! România trebuie să intre într-o etapă de dezvoltare accentuată şi să lase în urmă practicile nefaste ale trecutului. Vă mulţumesc şi dacă aveţi întrebări vă invit.

Reporter: Bună seara. Gabriela Mihai, B1 TV. Domnule preşedinte, în această seară, în declaraţia de presă, aţi făcut încă o dată apel la responsabilitate şi în acest context aş vrea să vă întreb despre responsabilitatea autorităţilor, având în vedere faptul că firma care a câştigat licitaţia pentru livrarea măştilor sanitare a anunţat că nu poate livra toate măştile la timp, adică până mâine, aşa cum le-a cerut ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, şi în acest context, ce vor face autorităţile astfel încât în momentul în care va începe şcoala toţi copiii din familiile defavorizate să beneficieze de măştile de protecţie.
Klaus Iohannis: Autorităţile vor face ce scrie în contract, fiindcă aceste achiziţii se fac în baza unui contract. Dar înţeleg că s-a început livrarea acestor măști și este, evident, responsabilitatea firmei care a contractat să livreze așa cum s-a angajat. În rest, sigur, sunt detalii, pe care le pot explica cei care au încheiat contractul.

Gabriela Mihai, B1 TV: Dar, dacă totuși nu vor fi livrate la timp, există și un alt plan al autorităților, astfel încât de la 14 septembrie copiii să poată beneficia de aceste măști gratuite?
Klaus Iohannis: Cu siguranță, se găsesc soluții. Se vor găsi soluții și la guvern, se vor găsi și în administrațiile locale și înțeleg că deja multe administrații au început să își procure astfel de măști pentru a le pune la dispoziția elevilor, respectiv, a dascălilor.

Ramona Avramescu: Bună seara! Ramona Avramescu, Televiziunea Română.
Klaus Iohannis: Bună seara!

Ramona Avramescu: Domnule președinte, în urmă cu câteva zile, mașina în care se afla ministrul transporturilor, Lucian Bodea, a fost implicată într-un accident. Doi oameni au fost răniți, s-a deschis dosar penal, există și niște imagini, din care se vede că șoferul ministrului ar fi fost vinovat. Considerați că ministrul are și el o responsabilitate, chiar dacă nu se afla la volan, și ar trebui să și-o asume în vreun fel și, dacă da, cum?
Klaus Iohannis: În primul rând pot să spun că este regretabil că se întâmplă un accident, chiar în condițiile în care în mașină se află un demnitar al statului. De aici putem să tragem cel puțin două concluzii clare. Prima, că nu este bine să te grăbești când vrei să ajungi cu mașina undeva și ăsta este un lucru pe care ar trebui să îl reținem cu toții. Doi, se vede încă o dată, din păcate, foarte clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Dar, din toată discuția, partea bună este că nu a fost nimeni grav rănit și acesta este un noroc. În rest, autoritățile competente vor face investigațiile de rigoare.

Alina Manolache: Bună seara! Alina Manolache, Libertatea.
Klaus Iohannis: Bună seara!

Alina Manolache: Domnule preşedinte, potrivit unui raport dat publicităţii chiar astăzi de Centrul European pentru Controlul Bolilor, este un organism al Uniunii Europene, în ultimele două săptămâni România este pe primul loc la numărul de decese din cauza COVID, având o rată de 3,1 la 100.000 de locuitori. Adică, este cea mai mare din Uniunea Europeană, Bulgaria este la jumătate față de noi, pe locul doi, și Spania pe locul trei, la o treime. V-aș întreba dacă aţi discutat cu ministrul sănătăţii de ce este o rată a mortalității atât de mare în România, mai ales în contextul în care, potrivit unui răspuns primit de Libertatea de la Ministerul Sănătății, nu există și o situația a infecțiilor nosocomiale, asociate deceselor de COVID.

Klaus Iohannis: Da, am discutat, evident, și în ultimele zile cu ministrul sănătății și pe tot parcursul pandemiei. Datele sunt îngrijorătoare și, exact din acest motiv, eu repet la fiecare apariție publică ca oamenii să aibă grijă să poarte mască, să păstreze distanța, să se spele pe mâini. Este evident că doar aceste lucruri ne protejează și îmi pare rău că trebuie să repet mereu, dacă nu vreți să ajungeți la spital, feriți-vă de boală: mască, distanță, igienă! Însă statisticile, sigur, dacă le luăm pe ultimele două săptămâni, ne arată o creștere a epidemiei de la noi, însă dacă luăm întreaga perioadă de când a apărut pandemia în Europa, pot să spun că nu stăm cel mai rău nici la numărul de infectați, nici la numărul de decese pe 100.000 de locuitori, dar asta nu readuce pe nimeni în viață din cei care, din nefericire, au decedat. Și, încă o dată, avem nevoie de aceste măsuri simple și trebuie să le luăm foarte, foarte în serios.

Alina Manolache, Libertatea: Dacă îmi permiteți, în toată perioada și în toată lumea am fost undeva pe locul 33 din peste 230 de state, deci destul de sus. Este vina oamenilor că nu se protejează suficient? Ar avea și autoritățile o vină?
Klaus Iohannis: Asta cu vina autorităților cred că am mai discutat-o și putem să ne reamintim că noi nu am stat rău la controlul epidemiei până când în Parlament PSD-ul a tărăgănat adoptarea Legii carantinei și, atunci, ne amintim foarte bine că, din păcate, atunci un număr mare de persoane s-au infectat, fiindcă s-a indus ideea că această boală nu este periculoasă. Acum plătim prețul pentru asta.

Alexandra Popescu, Antena 1: Buna ziua, domnule președinte! Alexandra Popescu, Antena 1, Observator.
Klaus Iohannis: Bună seara!

Alexandra Popescu: Cu nici patru zile înainte părinții ar urma să afle exact cum se desfășoară anul școlar. Ce părere aveți despre faptul că aceștia trebuie să se organizeze cu doar câteva zile înainte, în funcție de fiecare scenariu în parte?
Klaus Iohannis: Din păcate, boala nu este previzibilă și evoluția vedem că este imposibil de prezis. Noi am sperat, dacă ne amintim cu toții, acum poate două luni de zile, să ajungem cât de curând să avem sub 100 de cazuri noi pe zi, dar, din păcate, lucrurile au luat o cu totul și cu totul altă turnură, și prin vina unor politicieni, și iată că ne confruntăm cu în medie peste 1.000 de cazuri zilnic. Chiar dacă este puțin mai greu de acceptat, asta este evoluția epidemiei, trebuie să fim realiști, trebuie să fim pregătiți și trebuie să luăm măsurile atunci când avem toate datele și aceste date și căile de urmat sigur că ne sunt indicate în primul rând de experți.

Loredana Diacu: Bună seara, domnule președinte! Loredana Diacu, publicația Epoch Times.
Klaus Iohannis: Bună seara!

Loredana Diacu: Domnule președinte, moțiunea de cenzură a ridicat din nou problema traseismului în PNL. Înainte de moțiunea de cenzură, PNL-ul a cooptat-o pe Emilia Meiroșu, iar imediat după moțiunea de cenzură am văzut-o cooptată de PNL și pe senatoarea Roxana Pațurcă, senatoare care nu mai demult de 13 august acuza PNL-ul, în gura mare, mă rog pe Facebook, de tunuri financiare. Mai mult, în spațiul public au apărut informații despre faptul că PNL ar fi promis locuri eligibile pe listă parlamentarilor PSD care vor ajuta PNL-ul cu moțiunea de cenzură. Domnule președinte, aș vrea să vă întreb, în aceste condiții, dacă în opinia dumneavoastră în politică scopul scuză mijloacele, și dacă vă vedeți în campania electorală ce va urma, campania pentru parlamentare, sprijinind un PNL care are pe liste oameni care l-au ajutat pe Liviu Dragnea cu votul lor să măcelărească legile justiției?
Klaus Iohannis: Foarte bună observație, mulțumesc. Eu reiterez ce-am mai spus, eu sunt împotriva acestui traseism politic. Ba mai mult, am avut diferite întâlniri și cu foști colegi, colege din PNL și le-am spus și lor acest lucru. Dar, evident, cazuri punctuale au apărut și, trebuie să spun încă o dată, eu sunt împotriva traseismului politic și sper să prind vremea în politica românească când acest traseism nu se mai practică.

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile
România 26 Aprilie 2024, 17:09

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile - când se aşteaptă un trafic mai aglomerat...

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile
42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova
România 26 Aprilie 2024, 16:38

42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova

Fisurile din pereții unei grădinițe s-au accentuat, după ce o stradă din Slănic, Prahova, s-a surpat ieri, formând un crater...

42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova