Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

15 Noiembrie 2016
Vizualizari: 858
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituţional legea adoptată de parlament privind eliminarea a peste 100 de taxe printre care şi taxa Radio-TV.

Klaus Iohannis a trimis la CCR legea privind anularea a peste 100 de taxe

-

   

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională legea adoptată de parlament prin care sunt eliminate peste o sută de taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

Preşedintele a adus o serie de argumente în favoarea acestui demers, între care faptul că legislativul nu a obţinut avizul guvernului pentru promovarea legii, iar documentul nu precizează sursa de finanţare necesară pentru aplicarea lui.  

Legea care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale printre care se numără şi taxa radio-tv încalcă normele constiuţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cele ale legalităţii, raporturile parlamentului cu guvernul, rolul executivului precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

În sesizarea adresată Curţii Constituţionale preşedintele Klaus Iohannis semnalează că din analiza parcursului legislativ al actului normativ se constată că propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat în data de 10 octombrie şi în aceeaşi zi s-a solicitat şi punctul de vedere al guvernului iar în 17 octombrie, fără a avea informarea din partea executivului,

Senatul a adoptat legea. În ceea ce priveşte eliminrea taxei radio-tv, şeful statului susţine că modificarea care vizează că prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat alocate societăţilor de radio şi televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare nu se corelează cu dispozţiile din cdrul legii contestate care prevăd că salariile de bază şi celelalte drepturi de personal pentru salariaţii celor două instituţii se negociază prin contracte colective şi individuale de muncă încheiate în condiţiile legii.

Astfel, se arată în sesizare, concordanţa dispoziţiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor acesor entităţi în condiţiile în care în sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege şi nu se negociază.

Toate aceste aspecte contravin regulilor de tehnică legislativă şi totodată pot afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune prevăută în Constituţie.

Pe de altă parte, preşedintele României face referire la eliminarea timbrului de mediu.

În opinia sa, această prevedere afectează programele finanţate din fonduri externe nerambursabile şi consideră că se impunea pe de o parte identificarea măsurilor compensatorii necesare respectării angajamentelor asumate şi pe de altă parte identificarea unei măsuri de descurajare a poluării.


Etichete taxelegeKlaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live