Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Țențu

22 Aprilie 2017
Vizualizari: 1225
Comentează add

A 37-a ediție a Maratonului Londrei așteaptă mâine la start peste 50.000 de alergători, alături de elitele disciplinei.

Kenenisa Bekele, favoritul Maratonului de la Londra

alex-tentu

Foto: facebook.com/OlympicChannel

A 37-a ediție a Maratonului Londrei așteaptă mâine la start peste 50.000 de alergători, alături de elitele disciplinei.

Plecarea va avea loc din zona Blackheath, iar, după 42 de kilometri și 195 de metri, linia de sosire se va afla pe celebra arteră The Mall, din apropierea Palatului Buckingham.

Înainte de a trece în revistă favoriții, trebuie remarcat cel mai vârstnic participant. La 83 de ani, nord-irlandezul Kenneth Jones se va afla din nou pe traseu, fiind singurul om care a participat la toate edițiile maratonului din capitala Marii Britanii.

Marele absent al ediției este Eliud Kipchoge. Kenyanul, campion olimpic anul trecut la Rio, nu își va apăra victoriile de la ultimele două ediții. În 2016, Kipchoge reușea să stabilească și un nou record al cursei, 2:03:05.

Favoritul de mâine este considerat Kenenisa Bekele. După ce a câștigat tot ce se putea în probele de 5000 și 10.000 de metri, unde deține în continuare recordurile mondiale, etiopianul s-a reorientat în urmă cu 3 ani pe cursele de maraton. Cea mai importantă victorie a lui Bekele a venit toamna trecută, atunci când s-a impus în Maratonul de la Berlin, cu al doilea timp din istoria disciplinei, 2:03:03, la doar 6 secunde de recordul tuturor timpurilor, stabilit de kenianul Dennis Kimetto, tot la Berlin, în urmă cu 3 ani.

De asemenea, specialiștii le mai acordă șanse importante la victorie etiopianului Feyisa Lilesa, kenianului Abel Kirui, cât și lui Ghirmay Ghebreslassie din Eritreea.

Și în întrecerea feminină vom avea parte de o nouă învingătoare, după ce campioana olimpică de la Rio, Jemima Sungong din Kenia, a fost depistată pozitiv cu EPO. În aceste condiții, favorită rămâne conaționala Mary Keitany, dublă câștigătoare a maratonului londonez, în 2011 și 2012. În urmă cu 5 ani, Keitany se impunea cu timpul de 2:18:37 și intra pe poziția a doua în istoria probei, la o distanță însă de peste 3 minute de deținătoarea recordului, Paula Radcliffe din Marea Britanie.

Concurența va fi formată din campioana mondială en-titre, Mare Dibaba din Etiopia, Florence Kiplagat din Kenya, însă nu trebuie negjlijată nici Tirunesh Dibaba, multiplă medaliată cu aur în probele de 5000 și 10.000 de metri.

Maratonul de la Londra face parte din seria celor mai importante șase întreceri de profil ale anului. În acest sezon, kenienii au avut câștig de cauză și în maratonul de la Tokyo, cât și în cel de la Boston. Pe tărâm japonez au triumfat Wilson Kipsang și Sarah Chepchirchir, în timp ce în Statele Unite ale Americii s-au impus Geoffrey Kirui și Edna Kiplagat.

Cursa va fi și un bun prilej de repetiție pentru Campionatele Mondiale de Atletism pe care Londra le va găzdui în prima jumătate a lunii august.

Mâine, startul fetelor se va da de la ora României 11:20, în timp ce băieții, cu Kenenisa Bekele așteptat să doboare recordul mondial, vor porni la ora 12:00. 


Etichete MaratonLondraAtletismKenenisa Bekele

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live