Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean, Cluj

24 Februarie 2019
Vizualizari: 843
Comentează add

La Congresul Uniunii Democrate Maghiare din România, care a avut loc la Cluj-Napoca, Hunor Kelemen a fost reales în funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni

Kelemen Hunor a fost reales preşedinte UDMR

claudiu-padurean-cluj

  Kelemen Hunor. Foto: facebook.com/kelemenhunor.rmdsz.

Votul pentru alegerea preşedintelui UDMR a fost fără emoţii pentru că a existat un singur candidat: Hunor Kelemen. De emoţii au avut parte cei cinci candidaţi care vor să ajungă în Parlamentul European şi care şi-au expus viziunea de pe scena congresului. Ordinea lor pe listă va fi stabilită de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, în condiţiile în care UDMR mizează pe două sau trei mandate de europarlamentari.

De asemenea, participanţii la congresul UDMR au votat o rezoluţie prin care maghiarii îşi reafirmă dorinţa de a putea utiliza în mod liber simbolurile lor naţionale, precum drapelul Ungariei, sau comunitare, precum drapelul secuiesc. Utilizarea acestor simboluri este permisă de legislaţia românească însă cu toate acestea primarii care le folosesc sunt amendaţi şi hărţuiţi, spune preşedintele UDMR, Hunor Kelemen: 

Hunor Kelemen: "Într-o Europă modernă, într-o Europă unde diferite valori sunt recunoscute, unde interculturalitatea este o realitate, şi subliniez interculturalitatea, folosirea simbolurilor comunitare şi naţionale nu trebuie să fie interzisă. Şi de aceea, noi am considerat nu neapărat pentru noi înşine, dar pentru toată societatea, să spunem care sunt acele simboluri pe care noi vrem să le folosim în continuare". 

Documentul votat de congresul UDMR cere garanţii pentru păstrarea identităţii entice a maghiarilor ardeleni, dar şi investiţii în infrastructură, dezvoltare economică şi stabilitate fiscală. Participanţii la Congresul Uniunii, care a avut loc la Cluj Napoca, a adoptat şi strategia pentru următorii 30 de ani pentru maghiarii din Transilvania.


Etichete UDMRKelemen HunorConsiliul Reprezentanţilor UnionaliCluj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live