Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA NOASTRA Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

22 Noiembrie 2020
Vizualizari: 145
Comentează add

Jurnaliștii francezi, protest în stradă din cauza unui articol din proiectul de lege privind securitatea globală.

Jurnaliștii francezi, protest în stradă

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Jurnaliștii francezi au protestat ieri în stradă față de intenția autorităților de a adopta un proiect de lege care prevede pedepsirea celor care fac publice imagini cu forțele de ordine aflate în exercițiul funcțiunii.

Corespondenţă de la Paris - Reporter: Daniela Coman - Apelul la protest a fost lansat de asociații și sindicate ale jurnaliștilor francezi de la toate publicațiile importante, posturile de radio și de televiziune, precum și de organizații de apărare a drepturilor omului. Un articol din proiectul de lege privind securitatea globală, votat cu o zi în urmă de Adunarea Națională în primă lectură, votul final fiind prevăzut săptămâna viitoare, a stârnit nemulțumirea întregii mass-media franceze. Este vorba de cel potrivit căruia persoanele ce publică imagini cu polițiști în timpul intervenției, cu intenția de a aduce atingere integrității lor fizice sau psihice, sunt pasibile de pedeapsă de până la un an de închisoare cu suspendare și amendă de până la 45.000 de euro.

Ministrul de interne, care susține proiectul, a explicat că nu sunt vizați jurnaliștii, ci doar aceia care publică imagini cu polițiștii pe internet, incitând la ură împotriva lor, în trecut existând cazuri când unii oameni ai legii sau membri ai familiilor lor au fost urmăriți și atacați. Reprezentanții jurnaliștilor francezi consideră că nu este nevoie de o nouă lege, Codul penal și Legea privind libertatea presei, în vigoare din 1881, pedepsesc deja fapta de incitare la ură. Participanții la manifestația de la Paris au strigat sloganuri precum "Toată lumea vrea să filmeze poliția" și "Strada este a noastră", cu referire la dreptul fundamental de a protesta, consfințit de Constituția Franței. În timpul manifestațiilor vestelor galbene de anul trecut au fost publicate numeroase înregistrări video cu abuzuri comise de polițiști asupra manifestanților, care au făcut să crească sentimentul de neîncredere al populației în forțele de ordine.


Etichete (ii)protestjurnalisti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live