Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

17 Octombrie 2017
Vizualizari: 983
Comentează add

Jurnalista și bloggeriţa Daphne Caruana Galizia a fost ucisă, în Malta, de o bombă care a explodat sub mașina sa.

Jurnalista care a investigat MaltaFiles a fost ucisă de o bombă

rador

Priveghi organizat pe 16 octombrie 2017 în localitatea Sliema din Malta în memoria jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, ucisă de o bombă care a explodat sub mașina sa. Foto: Matthew Mirabelli / AFP.

Jurnalista și bloggeriţa Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la Bidnija, în Malta, de o bombă care a explodat sub mașina sa, un Peugeot 108, în timp ce se afla la bord.

În urmă cu două săptămâni, după ce a primit mai multe amenințări cu moartea, jurnalista a depus o plângere la poliţie. Explozia a avut loc pe o stradă din apropierea celei pe care locuia Daphne Caruana Galizia. Potrivit unor surse citate de The Times of Malta și de postul TVM, unul dintre copiii jurnalistei ar fi auzit explozia și ar fi ieșit din casă pentru a vedea ce s-a întâmplat, dând alarma. La locul accidentului au sosit imediat forţele de poliție, pompieri şi experţi în materiale explozive.

Galizia a lucrat la MaltaFiles, ancheta internațională, care indica Malta ca fiind ''statul din Marea Mediterană, care reprezintă paradisul evaziunii fiscale din Uniunea Europeană''. Publicaţia ''Politico.eu'' a trecut-o pe lista celor „28 de personalități care configureaza, agită şi răscolesc Europa“.

Primul-ministru maltez, Joseph Muscat, a declarat că a fost un „atac barbar“ și că „nu va avea pace până când nu se va face dreptate. ''Toată lumea știe că Caruana Galizia m-a criticat foarte mult, atât la nivel politic, cât și personal. Dar niciun fel de rivalitate - a conchis primul-ministrul maltez - nu justifică o astfel de moarte ".

Caruana Galizia investiga o serie de scandaluri de corupție în care ar fi implicată printre alţii şi soția lui Muscat, care este amestecată şi în dosarul Panama Papers. Premierul a negat întotdeauna acuzațiile împotriva sa şi a familiei sale. Bloggeriţa era cunoscută pentru că în trecut a demascat alte scandaluri de pe insulă. 

Caruana Galizia şi-a început cariera în 1987, scriind pentru ediţia de duminică a ziarului ''Sunday Times Malta'', iar apoi a devenit co-director al publicaţiei ''Malta Independent'', unde a lucrat apoi ca editorialist. De asemenea, a mai condus revista ''Taste & Flair''.

Dar blogul său, ''Running Comentariy'', a fost cel care a adus-o în atenția publicului. Ultimul său mesaj publicat la ora 14.35, cu câteva minute înainte de moartea sa, se referă la mărturia în instanță a lui Simon Busuttil, liderul opoziției, în procesul în care este implicat Keith Schembri, consilierul lui Muscat. Schembri, care este acuzat de corupție, a fost unul dintre primii politicieni care a avut de suferit de dezvăluirile ''Panama Papers''.


Etichete Daphne Caruana GaliziaMaltaFilesatentatasasinatbombăMaltaLA REPUBBLICAThe Times of MaltaJoseph MuscatPanama Papersblog''Running Comentariy''Simon BusuttilKeith Schembri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live