Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 31.10.2015

Corespondenţa Afganistan, Exerciţiile multinaţionale: Justice Sword, MARSEC, NUSRET, Expoziţie pictură Valentin Tanase, Comemorare eroi la cimitirul militar Új Köztemető Budapesta

Jurnal Militar din 31.10.2015
Exerciţiul multinaţional "Combined Resolve V" din Germania (foto: Nicusor Comanescu)

Articol de Cristian Dumitraşcu, 02 Noiembrie 2015, 12:27

Realizator: Cristian Dumitraşcu - V-aş fi spus bună dimineaţa, numai bună nu este ea. Vă mărturisesc, este greu să încep cu o emisiune în asemenea condiţii, într-o asemenea dimineaţă tragică. Ne alăturăm cu cât putem noi şi cu gândurile noastre bune celor care au avut de suferit şi celor care au avut acolo oameni care, din păcate, acum nu mai sunt. Ediţia de astăzi, sâmbătă 31 octombrie, un octombrie plin ca şi celelalte luni din an cu aplicaţii şi exerciţii militare în comun.
Destul de multe subiecte pe ordinea de zi, dar pentru că mâine este şi este aniversarea Radioului şi pentru că astăzi nu a mai fost muzică pe post cam de mult să începem totuşi cu un cântec italian. Poate că nu vă aşteptaţi chiar la aşa ceva, dar de când a apărut Radio România a fost aici un spirit cosmopolit.
Avem pregătită o legătură în direct cu Afganistanul, cu reprezentantul militar naţional din Afganistan. Până când se realizează această legătură telefonică mergem mai departe cu un subiect... Da, avem legătura cu Afganistanul, mi se spune din regie că este. Aşadar, vorbim cu colonelul Sorin Panait, reprezentantul militar naţional în Afganistan. Domnule Panait, dacă ne auziţi, bună dimineaţa, bine aţi venit la "Jurnal militar".

AUDIO:

Sorin Panait: Da. Mulţumesc, bună dimineaţa şi dvs. şi ascultătorilor emisiunii "Ora armatei".

Realizator: Bună dimineaţa. Să ştiţi că, din păcate, pe aici pe la Bucureşti lucrurile nu stau foarte bine, nu ştiu dacă aţi auzit...

AUDIO:

Sorin Panait: Da, ştim, citim şi noi presa şi suntem cu sufletul alături de rudele victimelor din tragicul eveniment.

Realizator: Un tragic eveniment. Vorbeam, din păcate, de foarte multe ori sunam în Afganistan când se întâmplau lucruri de genul ăsta.
Iată că aici la Bucureşti a fost posibil aşa ceva, cât se întâmplă în Afganistan, eu ştiu, în mai multe luni. Dar aş vrea să veniţi, domnule colonel, cu veşti bune, cu toţii ne dorim să auzim veşti bune de acolo şi, pentru că sunteţi reprezentantul nostru naţional, faceţi o acoladă mai largă aşa, cu ce avem noi acum în secunda asta şi ce s-a întâmplat săptămâna asta.

Sorin Panait: Da, mulţumesc. A fost o săptămână plină de evenimente importante în teatrul de operaţii Afganistan, începând cu sărbătorita zi de 25 octombrie, Ziua Armatei României, o ceremonie la care a participat conducerea Comandamentului pentru instruire, consiliere şi asistenţă Sud /.../, militari din contingentele american şi bulgar şi personalul civil român din Baza Kandahar. Organizarea ceremonialului şi a festivităţilor pentru activitate au fost posibile prin eforturile Elementului naţional de sprijin şi a comandantului acestuia, colonelul Bixi Mocanu. Un alt eveniment important la care am participat a fost schimbarea comenzii /.../ şi am participat, alături de echipa de legătură a Statului Major General, şi militari din Elementul naţional de sprijin şi comandanţii de subunităţi din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei. Cu această ocazie fostul comandant, generalul de brigadă Paul Bontrager a menţionat în cuvântul său modul exemplar în care militarii români îşi îndeplinesc sarcinile, iar noul comandant, generalul de brigadă Antonio Aguto, a exprimat certitudinea că acest lucru nu se va schimba. A fost încă o confirmare a faptului că militarii din Batalionul 811 Dragonii Transilvaniei, comandat de locotenent-colonelul Adrian Costaru, se bucură de o recunoaştere deplină a profesionalismului lor şi trebuie să menţionez că şi aici, în Afganistan, eroii sunt printre noi, un exemplu fiind locotenentul Ciprian Iriciuc, cel care, la mai puţin de o lună după ce a fost rănit într-un incident, a revenit la subunitate şi şi-a reluat misiunile.

Realizator: Asta este o veste bună.

Sorin Panait: Cu aceeaşi ocazie transmitem şi urări de sănătate caporalului Andrei Rineschi, rănit în acelaşi incident, care am aflat ieri că a ajuns în fine acasă. De asemenea, un membru al echipei de legătură a Statului Major General a efectuat o vizită în Baza Militară Kayash, la comandamentul misiunii "Resolute Support" din Kabul, unde a participat la conferinţa reprezentanţilor militari naţionali şi unde a avut întâlniri cu ofiţeri din comandament, referitor la viitorul misiunii şi cu militarii români din aceste baze.

Realizator: Domnule colonel, aş vrea să ne spuneţi câteva cuvinte despre, ca să ştie lumea de acasă că sunt mai multe echipe, sunt mai mulţi militari acolo, în mai multe locuri, care este misiunea celor din Dej, Batalionului 811 Dragonii Transilvani. Ei sunt dislocaţi, din câte ştim noi, în Kandahar.

Sorin Panait: Ei sunt aici cu noi în Kandahar, într-adevăr. Probabil că se ştie dar, repet, pentru că acest lucru nu ajunge întotdeauna la urechile tuturor, misiunea în Afganistan s-a schimbat într-o misiune de instruire, nu mai este o misiune de luptă. Cu toate acestea, Batalionul 811 Dragonii Transilvani are o misiune de luptă. El este un batalion de protecţie a forţei şi el asigură siguranţa bazei militare din Kandahar.

Realizator: Cât despre ceilalţi, despre care aţi amintit, Elementul naţional de sprijin, ce se întâmplă acolo, care este misiunea lor?

Sorin Panait: Evenimentul naţional de sprijin este extraordinar de ocupat în aceste zile, pentru că se preconizează o restrângere a bazei militare din Kandahar, iar în sarcina lor va intra relocarea militarilor pe care îi avem aici, în noua configuraţie a bazei.

Realizator: Da, şi asta este o chestiune de organizare, nu e foarte simplu, nu e deloc simplu, aş zice.

Sorin Panait: Este chiar foarte greu, da.

Realizator: Păi să-l salutaţi din partea noastră şi pe colonelul Bixi Mocanu, pe care l-aţi amintit mai devreme, şi pe cei din 811 Infanterie Dragonii Transilvani. Vă salutăm şi pe dvs. şi trebuie să-i mulţumim şi domnului Ilie Aldescu, fără de care nu reuşeam noi aşa să ajungem la dvs.destul de repede, fiindcă sunteti o persoană acolo, umblaţi mult prin Afganistan şi v-am prins greu. Dar mulţumim că aţi intrat cu noi şi să ne auzim cu bine la "Ora armatei".

Sorin Panait: Şi eu vă mulţumesc pentru timpul acordat.

Realizator: A fost reprezentantul militar naţional din Afganistan, colonelul Sorin Panait. Noi mergem mai departe cu subiectele pe care ni le-am pregătit pe ordinea de zi. Ziua Armatei a fost, după cum ştiţi, duminica trecută, am vorbit şi în emisiunea de acum o săptămână despre toate cele care s-au întâmplat cu ocazia acestei aniversări. Am aflat că s-a inaugurat şi un cimitir al eroilor căzuţi la Stalingrad, iar prin ţară s-au mai făcut paşi importanţi cu privire la păstrarea memoriei ostaşilor căzuţi în al doilea Război Mondial. Iată că şi la Budapesta au fost comemoraţi soldaţii români. A fost acolo generalul de brigadă, Adrian Ciolponea, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie Gemina.

Adrian Ciolponea: Marţi, 27 octombrie, am participat în Budapesta, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Új Köztemető, pentru comemorarea eroilor români care şi-au jertfit viaţa în luptele din cadrul Operaţiunii Budapesta. La manifestarea comemorativă au fost prezenţi Alexandru Ioan Nicula, ambasadorul României în Ungaria, generalul de brigadă Sandor Fucsku, comandantul Comandamentului Întrunit al Armatei ungare. Domnul Peter /.../, şeful Departamentului Cooperare internaţională din cadrul Ministerul Apărării ungar, colonelul /Erno Barat/, comandatul Brigăzii de Gardă şi alţi oficiali români. Garda de Onoare la monument a fost constituită din militari aparţinând structurii de gardă şi protocolul Armatei ungare şi dintr-un pluton al Batalionului 317 Cercetare Vlădeasa din Cluj-Napoca. Ceremonia a debutat prin intonarea imnului de stat al României şi Ungariei şi a continuat cu alocuţiunea reprezentantului Ministerului Apărării, depuneri de coroane şi defilarea Detaşamentului de Onoare. Monumentul din Cimitirul Új Köztemető, din Budapesta, este opera artistului plastic Valentin Tănase şi a fost realizat la iniţiativa şi cu finanţarea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. În onoarea militarilor străini care şi-au dat viaţa pe teritoriul Ungariei, în acest cimitir au fost delimitate spaţii în care sunt înhumaţi eroi militari aparţinând Bulgariei, Italiei, Poloniei, Românie, Rusiei şi Turciei. În porţiunea românească sunt înhumaţi peste 100 de eroi care şi-au jertfit viaţa în luptele pentru eliberarea capitalei ungare.

Realizator: "Jurnal militar" în această dimineaţă tristă, de 31 octombrie. Noi mergem mai departe cu ceea ce ne-am pregătit pe ordinea de zi. Vorbim, de obicei, despre lucruri care se întâmplă în actualitatea militară. Între 23 octombrie şi 6 noiembrie, un alt mare exerciţiu este în desfăşurare pe teritoriul românesc. În Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, este un exerciţiu, evident româno-american, se numeşte "Justice Sword". Alina Sonia Raicu l-a intervievat pe comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău, generalul maior Lucian Foca.

Lucian Foca: În anul 2015, militarii Diviziei II Infanterie Getica au participat la o serie întreagă de activităţi în teren, organizate de eşalonul superior sau organizate de divizie, cu marile unităţi şi unităţi subordonate. Pe timpul acestora, atât tehnica, cât şi personalul care încadrează această tehnică, militarii diviziei, au depus un efort susţinut, un efort deosebit, dar rezultatele pot să apreciez că sunt foarte bune, sunt remarcabile şi acest lucru vi-l pot spune prin rezultatele pe care comisiile de verificare şi control, de certificare a unor structuri destinate NATO ni le-au comunicat. Le-am constatat şi noi pe teren şi pentru noi sunt suficiente argumente să spunem că întreaga Divizie II Infanterie Getica este gata oricând de luptă.

Realizator: L-am ascultat pe comandantul Diviziei de la Buzău, pe generalul maior Lucian Foca. Dacă tot suntem la capitolul exerciţii multinaţionale, vom afla despre două exerciţii şi pe mare sau, mai bine spus, pe mări, pentru că unul s-a desfăşurat în Marea Neagră, iar al doilea în Marea Marmara. A transmis, prin telefon, comdandorul Marian Săvulescu, de la Statul Major al Forţelor Navale.

Marian Săvulescu: În perioada 17-31 octombrie, două nave ale Forţelor Navale au participat la exerciţii în Turcia. Corveta "Contraamiral Horia Macellariu", condusă de căpitan comandor Mihai Dănilă, a participat la exerciţiul MARSEC, exerciţiu desfăşurat în partea de nord-est a Mării Mediterane. Acest exerciţiu a avut ca scop creşterea interoperabilităţii forţelor navale şi modul de acţiune al acestora la rezolvarea unei situaţii de criză, un exerciţiu calat pe ceea ce se întâmplă astăzi în Mediterană şi Marea Egee, în principal, exodul către vest a populaţiilor /din Siria/. La exerciţiu au participat nave din România, Turcia şi Statele Unite ale Americii şi observatori din Qatar, Statele Unite, Turcia şi România. Al doilea exerciţiu NUSRET s-a desfăşurat în Marea Marmara şi a avut ca scop lupta anti-mină, exerciţiu la care au participat nave din România, Turcia şi Grecia, observatori din şapte alte ţări, printre care Bahrein, Coreea de Sud, Azerbaidjan, Georgia, Qatar, Iordania şi /Turkmenistan/.

Realizator: De la mare, revenim la munte aici, la "Jurnal Militar", la Radio România Actualităţi, mai exact la Râşnov, aproape de Braşov. Am terminat de trecut în revistă aplicaţiile, mişcările de trupe sau de nave militare. Vorbim acum despre o aniversare. Centrul 42 Comunicaţii şi Informatică din Râşnov, care, pe lângă faptul că aniversează 43 de ani, a şi preluat de curând tradiţia fostului Batalion 241 Radioreleu, înfiinţat la 1 octombrie 1972, a transmis comandantul acestui centru, colonelul Sorin Silviu Bălăşescu.

Sorin Silviu Bălăşescu: Acum, la împlinirea a 43 de ani de la primul ordin de instrucţie, numărul 05144, conducerea militară a Ministerului Apărării Naţionale a hotărât să recompenseze unitatea noastră prin introducerea unui nou ştat de organizare, un nivel superior, modern, fiabil şi operaţional, atât pentru forţele naţionale cât şi pentru relaţionarea cu structurile NATO. Am participat în acest an de instrucţie la peste 20 de exerciţii desfăşurate pe întregul teritoriu naţional, exemplu Cetatea 2015, /.../, Histria 15, Someş 15, în colaborare cu parteneri NATO, unde rezultatele sunt de excepţie.

Realizator: La final vă invităm la o expoziţie de pictură a artistului plastic Valentin Tănase, care este şi directorul studioului de arte plastice al Armatei. Expoziţia este la Cercul Militar Naţional.

Valentin Tănase: Expoziţia pe care o prezint publicului în acest sfârşit de toamnă se numeşte "Geneze", pentru că o bună parte din lucrările expuse se inspiră din legendele şi mitologiile poparelor, temele originii lumii, a oamenilor. Am avut lucrări inspirate din mitologia creştină, dar şi din miturile Greciei Antice şi sunt unele cu conotaţii din filosofia şi mitologia asiatică. Eu am încercat să le dau o viziune actuală a omului de astăzi care revede aceste legende ale umanităţii nu doar ca pe nişte simple povestiri sau basme, ci ca pe nişte rezervoare de înţelepciune ale unor civilizaţii care au marcat într-un fel sau altul destinul Terrei, să spunem aşa.

Realizator: Final de "Jurnal Militar", nu mai e spus nimic altceva la sfârşit, decât un gând bun şi să fim alături de fraţii noştri care sunt în grea încercare acum. Numai bine, să ne auzim cu bine săptămâna viitoare.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017