Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 29.10.2016

Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării, exerciţiile multinaţionale Scorpions Fury-16 şi Patriot Shock V, Afganistan, Centenarul Cinematografiei Militare Româneşti

Jurnal Militar din 29.10.2016

Articol de Cristian Dumitraşcu, 08 Noiembrie 2016, 12:54

Realizator: Cristi Dumitraşcu - Bună dimineaţa, încă odată, "Jurnal militar", Radio România Actualităţi, 29 octombrie, intrăm în subiectele de actualitate militară, cele pe care le-am pregătit şi pe care vi le-am promis. Miercuri şi joi, la cartierul general al NATO, de la Bruxelles, s-a desfăşurat Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării, unde a fost prezent, evident, şi ministrul român al apărării, Mihnea Motoc. Reuniunea a fost primul eveniment aliat la nivel politic, după summitul de la Varşovia, dedicat analizării stadului de implementare a deciziilor luate la summit, precum şi formulări de direcţionări politice pentru transpunerea în practică la termenele stabilite a proiectelor şi iniţiativelor NATO, specifice. Şase ţări aliate şi-au anunţat participarea la Brigada Multinaţională, condusă de România, pentru acţiuni terestre, dar şi la prezenţa navală şi aeriană, ale cărei detalii vor fi completate însă până la întâlnirea din februarie a responsabililor aliaţi ai apărării. În acelaşi timp, România şi-a anunţat participarea batalionul condus de Statele Unite în Polonia, unul din cele patru, ce vor fi desfăşurate, anul viitor, de NATO la frontiera sa de Est, şi pentru care, iată, au fost anunţate angajamente concrete ale naţiunilor europene. Să ascultăm ce a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

AUDIO:

Jens Stoltenberg: Am discutat şi despre consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre cu Brigada Multinaţională condusă de România pentru acţiuni terestre. Însă, lucrăm şi pentru a stabili o prezenţă aeriană şi una navală. Mă bucur că pot să vă confirm că mai multe naţiuni şi-au anunţat dorinţa de a contribui la prezenţa noastră în regiunea Mării Negre, terestu, naval şi aerian. Este vorba despre Canda, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite, dar şi alţi aliaţi analizează cum ar putea contribui.

Realizator: Ascultaţi Radio România Actualităţi, "Jurnal militar", secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în corespondenţa de al Bruxelles a Luminiţei Apostol, la Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apării, mai multe ţări şi-au anunţat sprijinul, după cum aţi aflat şi mai devreme şi Jens Stoltenberg a declarat că este mulţumit de măsurile luate de ţările europene şi a anunţat că cele patru batalioane cu 4 mii de militari vor beneficia de contribuţii venite dinspre 13 ţări. În ţară, acum, în România, la Centrul de Instruire pentru Luptă a Forţelor Terestre "Getica", din Cincu, militari din Canda, Germania, Republica Moldova şi, evident, România, participă la exerciţiul multinaţional Scorpions Fury-16.

Oliver Anghel, locotenent-colonel, ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii 2 Infanterie "Rovine": Acest exerciţiu este destinat şi planificat de Comandamentul Divizie Multinaţionale de Sud-Est, la care participă patru naţiuni; Forţele Terestre Române participă cu aproximativ 1000 de militari din Brigada 2 Infanterie; de asemenea, o companie din Armata germană; un pluton de infanterie din Canada; şi un pluton de infanterie din Republica Moldova. Un exerciţiu, care este planficat şi executat în trei etape de pregătire: în exerciţii de comandament, de simulare în teren şi, la final, de trageri reale cu toate categoriile de armament. În perioada următoare, după executarea exerciţiilor de simulare în teren, vor urma exerciţiile de trageri reale cu toate categoriile de armament din subdotarea structurilor participante la exerciţiu, iar pe data de 1 noiembrie, va avea loc o zi a distinşilor vizitatori, acolo unde vor putea fi văzute la lucru toate cele patru ţări participante.

Realizator: A fost Oliver Anghel, de la Cincu, şi încă o ştire importantă: militari ai Brigăzii 1 Rachetă Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu", vor participa, alături de militari americani din Batalionul 5-7 Apărare Aeriană din cadrul For?elor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, dislocate în Europa, între 1 şi 12 noiembrie, la exerciţiul Patriot Shock V, care se va desfăşura în Tabăra de instrucţie şi poligon de trageri sol-aer Capul Midia, din judeţul Constanţa. Patriot Shock V este un exerciţiu bilateral româno-american de nivel tactic cu trupe în teren al structurilor de rachetă sol-aer din Forţele Aeriene Române, la care participă o Baterie "HAWK PIP III R şi una Patriot. Şi tot săptămân aceasta, distrugătorul USS Carney a făcut escală în Portul Constanţa.

Ion Burghişan, căpitan-comandor, ofiţerul de relaţii publice al flotei: Navele NATO îşi menţin prezenţa în Marea Neagră, reafirmându-şi permanent interesul pentru consolidarea navală a flancului estic al Alianţei. Distrugătorul american USS Carney a sosit marţi dimineaţă în Portul Constanţa pentru o escală de două zile, timp în care, simultat cu refacerea capacităţii de luptă a echipajului şi navei, o delegaţie condusă de comandantul navei, comandorul Kenneth Pickard a desfăşurat o vizită la comandantul flotei, contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţână. Nava americană din compunerea flotei a 6-a din Mediterana, poartă numele amiralului Robert Carney, fost şef al operaţiilor navale din timpul administraţiei Eisenhower. Este un distrugător din clasa Arleigh Burke şi are la bord, printre altele, un sistem de detectare şi distrugere a rachetelor balistice de tip Aegis, similar celui operat de NATO în baza de la Deveselu. Marinarii americani au fost deosebit de încântaţi să afle că la festivităţile organizate cu ocazia Zilei Armatei România, la Constanţa, au defilat şi două plutoane alcătuite din camarazii lor, aflaţi în misiune în baza de la Mihai Kogălniceanu. Prezenţa navelor NATO în porturile româneşti sau în apele teritoriale reprezintă întotdeauna un bun prilej de antrenament alături de aliaţi şi de perfecţionare a pregătrii în acord cu standardele asumate. De la Constanţa, puţin în umbra post-estivală, căpitan-comandorul Ion Burghişan.

Realizator: Umbra post-estivală, inconfudabilul Ion Burghişan, cu dorul său de vreme bună. De la mare direct la Bucureştim în centrul Capitalei, chiar la Cercul Militar Naţional, unde, de Ziua Armatei, a fost prezentată noua uniformă militară combat, unde a participat toată conducerea Armatei României, ofiţeri, generali, presă, a fost chiar şi un mic spectacol, marele artist Gheorghe Zamfir a cântat alături de Orchestra Reprezentativă a Armatei. Să ascultăm, ce părere are maestrul Zamfir despre armată şi, mai ales, despre noile uniforme combat.

Gheorghe Zamfir: Un moment emoţionat, pentru că mi-am dat seama că este o uniformă care reprezintă Armata Română, este o uniformă care se integrează perfect în corpul de armată, este şi modernă, este şi potentă, pentru că, dacă nu există un raport perfect între ţinută şi soldatul care o poartă, atitudinea, nu, nu se leagă. Dar a fost absolut perfect concepută şi ca culoare şi ca, cum să spun, croială, şi corespunde perfect.

Realizator: Da, a fost un spectacol de mare ţinută, pe care maestrul Gheorghe Zamfir l-a susţinut acolo, la Cercul Militar, înainte de a fi prezentate noile uniforme combat. Proiectul de realizare a noului model de ţinută de instrucţie, cu pasterizare unică pentru toate zonele în care militarii Armatei Române desfăşoară misiuni, a început în luna aprilie a anului 2015 şi s-a finalizat la sfârşitul lunii septembrie anul acesta, în modulul "Ateliere" din Comandamentul Logistic Întrunit, au fost realizate 436 de uniforme combat, care au fost testate în probe de purtare, în unităţi militare aparţinând categoriilor de forţe ale armatei. Mai muulte despre noua uniformă combat aflăm din interviul realizat de Vali Rupa cu locţiitorul şefului Direcţiei Logistice din Statul Major General, colonelul Constantin Negrea.

Constantin Negrea: Se bazează pe o tehnologie modernă de fabricaţie. Are în compoziţie 50% bumbac, 50% poliamidă. Are un înalt nivel de respirabilitate, transpiraţia se evaporă foarte repede, coloristica este de natură să ne asigure o protecţie adecvată în teren. /.../ de camuflaj, aşa-numita "pixelizare", este unică şi pentru teatrele de operaţii, deci în zona deşertică, şi pentru teatrele de operaţii din zona temperată.

Reporter: Bocancii, rămână la acelaşi model?

Constantin Negrea: Aşa cum spuneam, dacă vorbim de un nou concept, vorbim de un nou concept şi în cazul bocancilor. S-a renunţat la bocancii unici, pe care îi ştim, şi care ne-au nemulţumit, precum şi la cei pe care îi foloseam în teatrele de operaţii şi am trecut la două tipuri de bocanci: bocanci de vară - cu un înalt grad de respirabilitate, comoditate, bocancul în sine este foarte uşor, materiale moderne; şi bocancul de iarnă - foarte adaptat formei piciorului, fără elemente care să deranjeze soldatul atunci când se deplasează, materialul de este de o calitate superioară, talpa rezistă la şocuri, fiind adecvată şi pentru teren pietros şi pentru teren frământat.

Reporter: De când va fi obligatorie purtarea noului tip de uniformă?

Constantin Negrea: Începând cu 2017, în primul semestru, când, sperăm noi, vom reuşi achiziţia primei tranşe de echipamente, se va trece obligatoriu la noua ţinută şi sperăm să rezolvăm până la sfârşitul anului 2018.

Realizator: Colonelul Constantin Negrea, despre noile uniforme combat, în interiviul colegului nostru Vali Rupa.
Iată că a venit momentul să aflăm ce se întâmplă în Afganistan. Vă spun doar că, săptămâna trecută, în preambulul Zilei Armatei, am fost în Afganistan, în baza din Kandahar, alături de secretarul de stat Ştefan Tinca, cel care, alături de mai mulţi generali şi ofiţeri, i-a vizitat pe militarii români aflaţi în misiune în teatrul de operaţii de acolo, participând la un ceremonial în cadrul căruia au fost medaliaţi cei care s-au evidenţiat până la acel moment. În premieră, nouă militari veterani, răniţi în Afganistan, care erau în stare extrem de gravă la momentul evacuării medicale, au revenit în Afganistan pentru a se întâlni cu colegiii lor aflaţi în prezent în misiune, dar, mai ales, pentru a se putea întoarce din nou acasă, conştienţi că, în final, şi-au încheiat misiunea. Oficialii şi veteranii au avut discuţii cu militarii de acolo, au luat parte la pregătirea unei misiuni de luptă, au vizitat spitalul de tip ROL III din Kandahar, pentru căpitanii George Olteanu şi Dănuţ Nicola, plutonierul adjutant principal Marius Apostol, plutonierii majori Nicuşor Bica, Daniel Riza, Marius Barbu, Dumitru Paraschiva şi plutonierii Ionuţ Butoi şi Adrian Creţu. Această vizită a reprezentat o dovadă de curaj şi de tărie de caracter şi, totodată, aş zice, o etapă importantă a procesului lor de recuperare. Am realizat mai multe reportaje în Afganistan. Astăzi vom asculta doar un interviu cu unul dintre personajele importante. O să vedeţi de ce personaje importante. Deocamdată, să aflăm ce se întâmplă acum la Kandahar, în legătură telefonică directă se află ofiţerul de relaţii publice al Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei Rechinii Albi, locotenent Mirela Gheorghe. Dacă ne auziţi, bună dimineaţa!

Mirela Gheorghe: Bună dimineaţa, din Afganistan!

Realizator: Ne auzim, iată şi în direct, ca de fiecare dată, de la această oră. Până acum erau corespondenţe înregistrate. Spuneţi-ne cum este vremea acolo şi care este situaţia?
Mirela Gheorghe: Înainte de toate, trebuie să vă spun că vremea se menţine caldă, se înregistrează aproximativ 27 de grade, ziua. Seara şi dimineaţa temperaturile devin mai scăzute, atingând o minimă de 10 grade. Condiţiile sunt normale pentru această perioadă şi nu ne împiedică să ne desfăşurăm în continuare misiunile.

Realizator: De o săptămână de când nu ne-am văzut sigur au fost misiuni normale pentru dumneavoastră în Afganistan. Unde sunt acum colegiii dumneavoastră? Care este situaţia? Lucrurile sunt, presupun, în normal, că altfel am fi aflat.

Mirela Gheorghe: Altfel nu se poate. Aşa este. În această săptămână, militarii Batalionului 341 Infanterie Rechinii Albi au continuat să execute misiuni, în comun cu partenerii americani, cu forţele de securitate şi apărare afgane, în zona de responsabilitae. Misiunile s-au desfăşurat normal, au fost îndeplinite cu succes şi asigură zi şi noapte protecţia forţei în baza militară Kandahar.

Realizator: Am realizat acolo câteva interviuri, pe unul dintre ele aş vrea să-l difuzăm chiar acum. Este vorba despre colegul dumneavoastră sanitar, care a intervenit cu succes acum o lună, în acel incident unde au fost răniţi colegi şi care ei acum se află în Germania. Vă mulţumesc foarte mult, ne mai auzim şi săptămâna viitoare. Vă propun să ascultaţi împreună cu noi interviul cu sanitarul de la dumneavoastră din batalion.

Puiu Constantin, caporal: Sunt caporal Puiu Constantin. Funcţia mea este de sanitar în cadrul Plutonului III Infanterie Compania II, respectiv /.../ III. Mă aflu pentru a cincea oară într-un teatru de operaţiuni, de patru ori în Afganistan, o dată în Irak. Funcţia de sanitar este o funcţie foarte complexă. Atunci când spui că eşti destul de bine pregătit, atunci observi că mai ai încă mult de învăţat.

Reporter: Aţi fost premiat şi presupun că intervenţia pe care aţi avut-o foarte dificilă acum o lună a ţinut şi de experienţa pe care o aveţi.

Puiu Constantin: Da, aşa este. Am fost prijinit de către pluton, de către colegiii mei care au fost acolo, m-au ajutat. Deci nu am făcut numai eu, de unul singur.
Reporter: Aţi apucat să vorbiţi cu colegiii răniţi după ce i-aţi salvat şi i-aţi predat mai departe?

Puiu Constantin: Da, am apucat să vorbim, chiar ţinem legătura. Sunt foarte bine, sunt în Germania. Mă bucur foarte mult că am fost acolo şi am putut să acord primul ajutor colegilor mei. Atunci, pe moment, intervine adrenalina. Tu trebuie să îţi faci treaba pe care eşti pus să o faci. Fiind şi colegiii noştri ai un pic de emoţii, trebuie să te stăpâneşti, să ai stăpânirea de sine. Un sanitar trebuie să fie un pic mai puternic faţă de ceilalţi militari.

Realizator: "Jurnal militar", ultimele cinci minute aici, la Radio România Actualităţi, cu emisiunea care va aduce ştirile despre Armată. Joi, la Biblioteca Academiei Române a început Conferinţa Internaţională Centenarul Cinematografiei Militare Româneşti, conferinţă care s-a încheiat ieri, a făcut parte dintr-o serie de evenimente ce marchează împlinirea unui secol de existenţă a cinematografiei româneşti. Adaug doar că ştiu despre arhiva inestimabilă a filmelor realizate de acest studio cinematografic al Armatei, despre oamenii care au făcut istorie şi a căror tradiţie este continuată de cei care se află astăzi în acest studio. Sunt filme sau doar secvenţe de o valoare excepţională, capturi realizate în timp real pe câmpul de luptă, în Primul şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Acestea vor rămâne mărturii importante pentru posteritate. Directorul Institutului de Istorie a Artei, George Oprescu, al Academiei Române, Adrian Silvan Ionescu.

Adrian Silvan Ionescu: E un moment important pentru că două instituţii de cultură, una militară, cealaltă academică, şi-au reunit forţele pentru a celebra centenarul cinematografiei militare. Este important pentru că sub această cupolă a Academiei Române s-au reunit istorici militari ai filmului, istorici civili ai filmului, istorici de artă, care n-au nicio legătură nici cu cinematograful, nici cu milităria, care şi-au consacrat timpul cercetării fenomenului cinematografiei. Este vorba de nume importante ale cercetării de specialitate, cum ar fi doamna profesor universitar doctor Manuela Cernat, cum ar fi domnul colonel in retragere, Viorel Domenico, care a şi scirs o carte importantă despre cinematografia din timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi câţiva cercetători din străinătate, precum este doctorul Savaş Arslan, de la Istanbul, care a făcut o prezentare monografică admirabilă despre un pioner al cinematografiei militare din Turcia, dar care era de origine română. Era vorba de Sigmund Weinberg sau un invitat din Bulgaria, doctor /.../, care va prezenta evoluţia cinematografului din ţara sa, cinematograful militar. Nume interesante, nume sonore din istoria cinematografiei militare, dar şi o activitate în zona cinematografiei civile, care astăzi, cu ocazia centenarului, sunt elogiate şi li se aduc laurii pe care poate în timpul vieţii nu i-au primit.

Realizator: Atât a fost pentru astăzi la "Jurnal militar". Vom încheia tot cu o ştire care ţine de cinstirea înaintaşilor, fapt de mare importanţă, petrecut în Federaţia Rusă, tot în această săptămână. Chiar de Ziua Armatei, la Rossoşka, în Federaţia Rusă, a avut loc ceremonia de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români căzuţi la Stalingrad. Vom vorbi săptămâna viitoare despre aceasta. Sunt Cristian Dumitraşcu, vă salut regulamentar.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017