Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 29.08.2015

Exerciţiul Swift Response 15 şi reportaj din Afganistan

Jurnal Militar din 29.08.2015
Moment surprins după ceremonia de plecare în Afganistan (foto: Eugen Mihai)

Articol de Cristian Dumitraşcu, 31 August 2015, 10:50

Realizator: Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa! Bine v-am regăsit! O zi frumoasă, o zi cu soare. Îi salut şi pe colegii din regia de emisie. Îi salut pe toţi cei care se află acum pe frecvenţele Radio România Actualităţi. Vom fi împreună până la 9:30, cu o nouă producţie "Ora Armatei", o retrospectivă a săptămânii. Capul de afiş este ocupat de Exerciţiul Swift Response 15, o importantă desfăşurare de forţe, până la 13 septembrie, în Bulgaria, Germania, Italia şi România. 4.800 de militari din 11 ţări, ziariştii de la trustul de presă al Armatei şi alţi ziarişti au fost la mijlocul săptămânii în Poligonul de la Smârdan. Avem şi noi interviuri de acolo.

De asemenea, veţi putea asculta un reportaj excelent din Afganistan, transmis de colegul Ilie Pintea, căruia îi spun: "Bun revenit acasă, după zile toride în teatrul de operaţii!" Vor mai fi subiecte de actualitate militară, iar la final un interviu cu unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sublocotenenţi în rezervă, sărbătoritul zilei, actorul Mihai Mălaimare. Muzică deocamdată.

Realizator: Vorbim despre Swift Response 15, exerciţiul care se desfăşoară până la 13 septembrie, în Bulgaria, Germania, Italia şi România, un exerciţiu, după cum vă spuneam, la care participă peste 4.800 de militari din 11 ţări, condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii. Acesta este cel mai mare exerciţiu NATO aeropurtat desfăşurat în Europa de la încheierea Războiului Rece.

AUDIO: Emisiunea JURNAL MILITAR din 29.08.2015

Militarii participanţi la exerciţiu s-au paraşutat miercuri, simultan, în poligoane, în Smârdan, aici, în România, la Hohenfels, în Germania, şi în Novo Selo din Bulgaria. La exerciţiul de miercuri au participat 60 de militari români din Batalionul 300 Infanterie Mecanizat "Sfântul Andrei" şi au avut ca misiune, ai noştri, încetinirea contingentului multinaţional de paraşutişti. A fost acolo, în Poligonul Smârdan, şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

Mircea Duşa: Continuăm organizarea exerciţiilor de instruire şi pregătire, în comun cu partenerii noştri din NATO. În acest an am organizat un număr mare de exerciţii. Urmează ca şi în toamnă să organizăm mai multe exerciţii. Exerciţiul de astăzi, "Răspuns rapid 2015", este organizat de Forţele Terestre ale SUA în Europa. Este unul din cele mai mari exerciţii cu trupe aeropurtate de după încheierea Războiului Rece. Participă la aceste exerciţii peste 4.800 de militari. Astăzi, simultan, în patru locaţii - Germania, Italia, Bulgaria şi România - vor fi paraşutaţi un număr însemnat de militari. Aici, în Poligonul de la Smârdan vin şase avioane C-130. Vor paraşuta peste 200 de militari, militari din SUA, din Spania şi Italia. De asemenea, la exerciţiul din Poligonul Smârdan participă peste 60 de militari de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizat, care vor interacţiona cu militarii care vor fi paraşutaţi şi vor îndeplini o misiune de luptă, după un scenariu fictiv elaborat de către comandanţii militari.

În continuare vom organiza un exerciţiu mare în luna septembrie, un exerciţiu care vizează apărarea Dobrogei, la care vor fi militari din toate categoriile de forţe, şi de la Forţele Terestre, şi de la Forţele Navale, şi de la Forţele Aeriene. Este foarte bine că putem să organizăm aceste exerciţii, ele contribuie la pregătirea şi instruirea militarilor noştri, împreună cu militarii din ţările NATO, şi acest lucru este posibil pentru că avem un buget mai mare. Chiar la ultima rectificare bugetară am primit bani în plus, rectificarea a fost una pozitivă pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi o parte din aceşti bani sunt destinaţi pentru organizarea exerciţiilor de instruire şi pregătire a militarilor noştri.

Realizator: L-am ascultat pe ministrul Mircea Duşa, din Poligonul Smârdan. Printre paraşutiştii care au executat salturi din aeronavele C-130 Hercules a fost şi comandantul Corpului 8 Aeropurtat, generalul-locotenent Stephen Townsend, care a fost generos cu ziariştii prezenţi, cărora a ţinut să le spună cât de mult îi apreciază pe militarii români cu care a luptat umăr la umăr din 2001 încoace în Afganistan.

Gen. lt. Stephen Townsend: Primul scop este de a ne îmbunătăţi pregătirea, de a ne ascuţi cuţitele. Forţele armate ale NATO sunt ca un cuţit şi vom ascuţi tăişul acelui cuţit. Al doilea obiectiv este de a demonstra capabilităţile pe care le avem. De asemenea, vă vom demonstra capabilităţile pentru potenţialii noştri adversari, indiferent cine sunt ei. Nu am primit niciun raport până acum şi paraşutele se desfăşoară în trei ţări în acelaşi timp. Se pare că, deşi primul raport este greşit, doar un singur militar a fost rănit foarte uşor. Paraşutarea este o treabă riscantă şi a avut o rană foarte mică, minoră.

România s-a dovedit întotdeauna capabilă de a participa la exerciţiile propuse de NATO şi s-a dovedit a fi un partener de încredere şi dl general a luptat alături de soldaţii români în războiul din Afganistan, începând din 2001. Totdeauna România s-a dovedit a fi un partener puternic în relaţia cu NATO şi cu SUA.

Realizator: A fost generalul-locotenent Stephen Townsend, în Poligonul Smârdan, general american desigur. Aţi auzit ce a spus despre militarii noştri, care din 2001 luptă împreună cu forţele NATO în Afganistan. Iată, alţi militari români pleacă spre Afganistan. Joi, 27 august a avut loc ceremonia de plecare în teatrul de operaţii a elementului naţional de sprijin. Ce este cu acest element de sprijin ne spune comandantul Detaşamentului românesc, colonelul Pompiliu-Bixi Mocanu.

Col. Pompiliu-Bixi Mocanu: Misiunea Elementul naţional de sprijin este de a asigura sprijin logistic de linia a treia pentru toate forţele româneşti dislocate în teatrul de operaţii Afganistan. Personalul, elemenul naţional de sprijin, a parcurs o perioadă de pregătire bine gândită şi bine executată.

Suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă. Vom fi dislocaţi în trei baze din Afganistan, în Baza Kandahar, care este preconizată să se închidă către sfârşitul lunii aprilie, în Baza Haşkia Nord şi în Baza Bagram. Avem atât personal de Stat Major, cât şi forţe româneşti dislocate în cele trei baze. Provenim din 27 de unităţi, marea lor majoritate din cei 39 de militari provin din Comandamentul Logistic Întrunit. Avem tot ceea ce ne trebuie, atât cunoştinţe, experienţă, cât şi asigurare tehnico-materială, ca să putem să plecăm în teatrul de operaţii Afganistan.

Pentru mine ar fi a şaptea misiune per total şi la a patra misiune cu elementul naţional de sprijin, mai având trei misiuni anterioare cu Batalionul 2 Infanterie Călugăreni, de care sunt foarte ataşat, şi tot timpul când aud de mlitarii batalionului, mă gândesc cu drag la ei şi la cei care i-au comandat, cu care am fost colegi şi cu care am acţionat.

Realizator: Nu întâmplător am ales acest "Hai acasă", celebru, al lui Gil Dobrică, pentru că eu ştiu că este o piesă foarte ascultată în Afganistan, dar şi pentru că, vă spuneam şi la început, s-a întors acasă Pintea din Afganistan. Ilie Pintea, şi nu Pintea haiducul, aşa ca să fac un joc de cuvinte.

În următoarele minute veţi asculta primul reportaj realizat de Ilie Pintea în Afganistan, dar care mie mi-a plăcut, pentru că a surprins cu acurateţe realităţile teatrului de operaţii, încât i-am şi transmis corespondentului nostru tocmai întors din zona de război că poate fi difuzat oricând, pentru că acţiunea depăşeşte dimensiunea actualităţii imediate.

Reporter: Ilie Pintea - Soarele arde nemilos praful din Kandahar şi aerul încins e greu de respirat, dar asta e doar o zi obişnuită de lucru pentru militarii români dislocaţi în Afganistan. I-am însoţit într-o misiune de patrulare în districtul Daman, aşa că am putut să-i văd la lucru pe cei decare depinde siguranţa aeroportului din Kandahar.

-: La indicativul 'radar' plecăm spre CP5, sub comanda comandanţilor de echipaje, intrăm pe ruta 'storm'.

Reporter: O scurtă instruire înainte de plecare şi ne-am îmbarcat în vehiculele blindate, nu înainte de rugăciunea spusă pentru noi de preotul batalionului.

-: Binecuvântează aceşti militari să se întoarcă sănătoşi, apără-i şi îi păzeşte, că Sfânt eşti totdeauna, acum şi purerea şi în vecii vecilor. Amin. Băieţi, baftă multă şi aveţi grijă de voi. Doamne ajută! Misiune uşoară!

Reporter: Destinaţia noastră a fost satul Mohmand, în care am ajuns împreună cu cei de la Poliţia Naţională afgană. Militarii români au colaborat foarte bine cu forţele locale, aşa cum mi-a spus locotenentul Abdul Aziz, şeful operaţiilor, la Poliţia districtului Daman.

Abdul Aziz: Sunt foarte bucuros că am putut colabora cu această unitate şi pentru că am avut parte de ajutor din partea întregii coaliţii. Suntem foarte recunoscători românilor şi sunt fericit, pe de-o parte, că se întorc la familiile lor, dar trist pentru că pleacă nişte prieteni. Am învăţat unii de la alţii şi am reuşit să trecem împreună prin multe.

Reporter:Comandantul Plutonului 5 al Companiei 1 Tiger din cadrul Batalionului 33 vânători de munte Posada, locotenentul Radu Bălănescu este la a patra misiune în Afganistan, dar îmi spunea că aceasta a avut un specific aparte.

Lt. Radu Bălănescu: În primul rând, a trebuit să dăm dovadă de foarte multă diplomaţie, pentru că această misiune se axează, în primul rând, pe angajarea autorităţilor locale pentru ca noi, forţele coaliţiei, să-i facem, să-i determinăm să lucreze împreună şi să poată să susţină Afganistanul după ce forţele coaliţiei nu vor mai fi, undeva după anul 2016.

Reporter: Printre cei care preiau misiunea de asigurare a securităţii terestre apropiate pe aeroportul Kandahar se numără şi locotenentul Silviu Balan de la Batalionul 811 Dragonii Transilvani din Dej.

Lt. Silviu Balan: Asta fiind prima mea misiune în Afganistan, asta a fost prima mea patrulă, efectiv. Deci, am avut până acum o impresie foarte plăcută, riscurile sunt la un nivel crescut, dar oamenii mei fiind oameni profesionişti, am încredere totală în ei şi cred că o să fie totul bine.

Reporter: Am plecat din Mohmand când apunea soarele şi am ajuns târziu în noapte la Kandahar. Pentru cei care acţionează aici a fost o zi obişnuită de muncă, deşi, în Afganistan, nicio zi nu seamănă cu alta, dar pentru a mine a fost încă o dovadă a profesionalismului cu care armata română stă umăr la umăr lângă marile armate ale lumii.

Realizator: Iată că şi următorul subiect are legătură cu Afganistanul, indirect să spunem. Luna trecută, s-a înfiinţat prima secţie paralimpică din istorie în cadrul Clubului Sportiv al Armatei "Steaua". În această secţie se pot legitima militarii răniţi în teatrele de operaţii care vor să se antreneze şi să participe la jocurile Invictus.

În prezent, sunt legitimaţi cinci militari răniţi în Afganistan - Ionuţ Butoi, Eugen Mănăilă, Costel Stanciu, Costi Slăniceanu şi Marian Nicula. Aceşti militari deja se antrenează pentru a participa la jocurile Invictus de la Rio din 2016.

Sergentul major Ionuţ Butoi a fost rănit în 2008 în teatrul de operaţii, este singurul subofiţer activ în Armata României aflat în scaun cu rotile, dar care, iată, nu se dă bătut, practică înotul şi este convins că se poate califica la Jocurile Olimpice de la Rio.

Serg. mj. Ionuţ Butoi: În 2008 am plecat în prima misiune, ultima. La o lună de zile am avut accidentul în Afganistan; a fost o explozie, a fost pusă o bombă artizanală sub un tub de drenaj, îngropai o maşină mică acolo. TAB-ul a sărit din cauza suflului, s-a dus în aer, pe mine m-a aruncat. A fost şansa mea, dacă rămâneam pe TAB muream. Au urmat opt zile de comă. Perioada postoperatorie, să învăţ să-mi întăresc musculatura la braţe.

Recuperare în ţară, la Spitalul Militar, o perioadă de recuperare de vreo doi ani de zile la Băile Felix. Într-adevăr, acolo începusem deja să mă îmbrac singur, să mă schimb singur, să intru în cadă, să ies din cadă. Singurul subofiţer în cărucior activ.

În urmă cu doi ani de zile, cei de la Motivation, singura fundaţie din ţară care învaţă oamenii, mai ales pe cei în cărucior, să se descurce singuri, participă la maratonul de 24 de ore de la Braşov şi în fiecare an includ persoane noi. Şi am fost inclus şi eu în echipa lor. Nu ştiam că pot să înot. Am intrat în bazin, am văzut că pot înota pe spate, pot să practic un sport.

Suntem o echipă care ne cam cunoaştem. Mănăilă de la Buzău este la tir cu arcul, Stanciu Costel de la Bacău este ciclist, Costi Slăniceanu este ciclist, eu înot şi Marian Necula de la Piteşti, care este cu atletismul. Eu sunt fanul Steaua de mic copil şi întotdeauna mi-am dorit să fac parte din acest club şi uite că mi s-a împlinit un vis. Este un lucru foarte bun că s-a înfiinţat această secţie.

Realizator: Toţi cei pe care i-am nominalizat îi veţi auzi la "Jurnal militar", în ediţiile viitoare. Şi ultimul subiect pe agenda Jurnalului militar de astăzi este un interviu realizat de Mădălina Ilinca de la emisiunea Pro Patria de pe TVR 1 cu Mihai Mălaimare. De altfel, puteţi urmări varianta largă a interviului mâine, la Televiziunea Publică, începând cu 9:30. Eu atât vă spun, interviul a fost realizat pe Calea Victoriei, în faţa Cercului Militar Naţional, unde, zilele trecute, trupa condusă de îndrăgitul actor a ţinut un spectacol chiar în faţa Casei Armatei.

Mihai Mălaimare: Pe Calea Victoriei sunt sumedenie de monumente. Calea Victoriei este impregnată de istorie, de amintiri şi, aş îndrăzni să cred, de speranţe. Aşadar, îmi propun să joc o sută de spectacole pe Calea Victoriei. Primul este astăzi şi fiecare spectacol va avea un partener oficial, în afara, sigur, a Primăriei Capitalei, de care noi ţinem. Astăzi este Cercul Militar Naţional. Au fost extraordinar de drăguţi şi de amabili, le-a plăcut ideea. Au fost foarte săritori şi cei de la restaurant au fost foarte înţelegători cu noi. Sperăm să vină şi lume, pentru că ceea ce le vom prezenta astăzi este cu totul special.

Spectacolul baroc este un spectacol fulminant, un spectacol plin de energie, de emoţie, ca o fotografie sepia, şi beneficiază de nişte costume extraordinare realizate de Anca Albani. Se potriveşte foarte bine cu stilul Cercului Militar Naţional şi, repet, cu spiritul Căii Victoriei.

Reporter: Aţi spus că partenerul, de această dată, este Cercul Militar Naţional, aş vrea să mi spuneţi părerea dumneavoastră despre militarii români.

Mihai Mălaimare: E una foarte bună. Eu însumi sunt sublocotenent în rezervă. Începuturile teatrului sunt legate de Armată şi de Jandarmerie. Generalul Bunoaica ne-a găzduit în Garnizoana de la Băneasa. Am jucat în foarte multe unităţi militare şi sunt convins că o vom mai face. Militarii sunt un public special, un public care atunci când izbuteşte - şi izbuteşte întotdeauna să-şi depăşească rigorile cazone - vibrează splendid şi este extrem de călduros.

Realizator: La mulţi ani îi spunem şi noi actorului Mihai Mălaimare, pentru că, în urmă cu câteva zile, şi-a aniversat ziua de naştere.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017