Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 26.09.2015

PRUTUL 15, Stafeta Veteranilor, 105 ani de la primul raid aerian din Romania, Festivalul TANTA SI COSTEL, Final de misiune in Afganistam pentru Fortele pentru Operatii Speciale

Jurnal Militar din 26.09.2015
Exerciţiul româno-moldovenesc "Prutul-15", în poligonul de instrucţie Mogoşeşti din IaşI (foto: Eduard Borhan)

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 29 Septembrie 2015, 11:55

Emisiunea Jurnal Militar din 26.09.2015

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Vom fi şi astăzi împreună în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, exerciţiul româno-moldovean "Prutul 15", încheierea misiunii primului grup românesc de forţe pentru operaţii speciale pentru asistenţă în teatrul de operaţii Afganistan şi "Ştafeta veteranilor".
Militari din Batalionul 151 Infanterie Războieni din Iaşi şi din Armata Naţională a Republicii Moldova au participat în această săptămână la exerciţiul bilateral "Prutul 15". Colegul nostru Adrian Gâtman, de la Redacţia Militară Iaşi, a realizat cu acest prilej reportajul pe care îl ascultăm în minutele următoare.

Reporter: Activităţile de pregătire în comun s-au desfăşurat atât în cazarma batalionului, cât şi în poligonul de instrucţie, iar cele mai complexe şi totodată cele mai spectaculoase au avut loc în Poligonul Mogoşeşti, unde, alături de infanterişti, s-au aflat şi aviatorii Bazei 95 Aeriene din Bacău şi militari din Brigada 6 Operaţii Speciale. Director al exerciţiului a fost locotenent-colonelul Irinel Apostolescu, şeful de Stat Major al Batalionului 151 Infanterie.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 26.09.2015

Irinel Apostolescu: A fost o oportunitate să desfăşurăm activităţi în comun cu parteneri din Forţele Terestere ale Republicii Moldova, împreună cu militari din Forţele Terestre Române, împreună cu militari din Forţele Aeriene Române. Pe parcursul a cinci zile am desfăşurat o serie de exerciţii, pornind de la simplu la complex, în care am exersat cerinţele misiunii specifice operaţiei ofensive. Considerăm că la sfârşitul acestei activităţi ne-am îndeplinit scopurile propuse. Pe lângă legăturile sufleteşti pe care le-am legat cu partenerii moldoveni, am observat şi înaltul lor profesionalism, ne-am dat seama despre nivelul lor de pregătire şi cred că la acest moment pot raporta că ne-am îndeplinit obiectivele propuse la începutul exerciţiului.

Vasile Lungu: Sunt locotenent-colonel Lungu Vasile, şef al contingentului militar al Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Împreună cu contingentul militarilor în termen participăm la exerciţiul de antrenament în teren cu trageri "Prutul 2015". Scopul principal în primul rând este standardizarea conducerii forţelor comandanţilor de grupe, plutoane, companii, pregătirea efectivului pentru desfăşurarea unor exerciţii, precum şi executarea practică a unor misiuni pe timp de luptă. Viziunea mea personală, cât şi a contingentului militar aflat aici, în Batalionul 151, este foarte colectivă la moment, efectivul se află într-o dispoziţie foarte bună, sunt mândri că se află în Batalionul 151 şi în România.

Paul Curt: Sunt maior Curt Paul, comandantul Companiei 2 Infanterie la Batalionul 151 Infanterie Război. În Poligonul Mogoşeşti Compania 2 a fost implicată. În executarea ofensivei din mişcare. În compunerea companiei am avut un pluton din Republica Moldova. Pentru închegarea coeziunii de luptă între Armata Republcii Moldova şi militarii din Batalionul 151 am împărţit plutonul din Republica Moldova cu câte o grupă la fiecare pluton românesc. Pe parcursul misiunii militarii au dat dovadă de receptivitate, iniţiativă şi creativitate în vederea îndeplinirii cu succes a sarcinilor primite.

Realizator: Vă mai informăm că marţi, la Neptun, în judeţul Constanţa, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi omologul său din Republica Moldova, Anatolie Şalaru, au semnat înţelegerea tehnică de colaborare în domeniul standardizării militare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale din România. Documentul creează cadrul bilateral de colaborare în domeniul standardizării militare în concordanţă cu prevederile în vigoare ale legislaţiei naţionale din cele două ţări.
Trecem la un alt subiect. Odată cu ceremonia de repatriere desfăşurată la sfârşitul acestei săptămâni la Târgu Mureş, s-a încheiat oficial misiunea primului grup românesc de forţe pentru operaţii speciale pentru asistenţă în teatrul de operaţii Afganistan. Cu detalii, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale, colonelul Mircea Şuta.

Mircea Şuta: Misiunea s-a desfăşurat pe durata a şapte luni, mai exact a început în luna martie a acestui an şi a fost finalizată la mijlocul lunii septembrie, şi a constat în consilierea forţelor de securitate afgane pe probleme specifice operaţiilor speciale. Misiunea nu a fost una uşoară, a necesitat un angajament total din partea tuturor membrilor grupului românesc de operaţii pentru forţe speciale, dar a fost executată cu succes. Iar în cadrul ceremoniei comandamentul detaşamentului a fost în măsură să raporteze misiune îndeplinită. La începutul lunii, în timpul rotaţiei celor două detaşamente, grupul românesc de forţe pentru operaţii speciale de consiliere numărul 2 a preluat toate sarcinile şi ceea ce reprezintă aria de operaţii în care acesta urmează să-şi îndeplinească misiunile şi, la momentul de faţă, îşi desfăşoară activităţile în conformitate cu mandatul pe care l-au primit din ţară. În paralel, am început deja operaţionalizarea celui de-al treilea grup, care urmează să intre în pregătire şi să fie introdus în teatrul de operaţii la începutul anului viitor. În paralel, în Brigada 6 Operaţii Speciale, după finalizarea exerciţiului Histria, se desfăşoară activităţi specifice de instruire, participare la exerciţii naţionale, şi aş menţiona aici exerciţiul Justice Sword, cu Brigada 282 Mecanizată, Scorpions Fury, cu Brigada 2 Infanterie, şi o serie de alte activităţi specifice de instrucţie, desfăşurate în toate unităţile, pe specificul de operaţii speciale.

Realizator: Schimbăm din nou subiectul. Sunt în plină desfăşurare, în această perioadă, în întreaga ţară, activităţi pentru întâmpinarea Zilei Armatei României, din 25 octombrie. Manifestările organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" şi Grupul de Iniţiativă Invictus au ca scop principal comemorarea eroilor României din cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul declarării anului 2015 ca Anul veteranilor de război. Una dintre aceste activităţi este şi Ştafeta veteranilor, care, în această săptămână, a luat startul pe ultimele două trasee. Despre acest subiect vom vorbi şi noi în minutele următoare. La telefon se află iniţiatorul proiectului Invictus România, maiorul Patrick Luca. Bună dimineaţa!

Patrick Luca: Bună dimineaţa!

Realizator: Care sunt aceste ultime două trasee ale Ştafetei veteranilor, domnule maior?

Patrick Luca: Ultimele două trasee sunt de la Curtea de Argeş - Sibiu - Târgu Mureş - Iaşi - Piatra Neamţ - Vatra Dornei - Bistriţa /.../.

Realizator: Se pare că avem ceva probleme cu recepţia semnalului de telefon...

Patrick Luca: Da, suntem în deplasare.

Realizator: În deplasare, da, în deplasare cu ştafeta. Dar, totuşi, dacă vreţi să reluaţi măcar traseele. Deci, vă ascultăm din nou, pe ce trasee vă deplasaţi acum?

Patrick Luca: Deci pe Iaşi - Piatra Neamţ - Vatra Dornei - Bistriţa - Târgu Mureş şi Curtea de Argeş - Sibiu - Sighişoara - Târgu Mureş.

Realizator: Unde se află ştafeta la această oră, ştafetele, mai bine zis, pentru că sunt...

Patrick Luca: Din clipă în clipă, ştafetele vor elibera, să zicem aşa, în ghilimele, oraşele Sibiu şi Vatra Dornei. Deci invităm pe toată lumea care ne ascultă din aceste oraşe să se alăture în faţa primăriilor, alături de Grupul Invictus.

Realizator: Ce se întâmplă, de fapt, în aceste oraşe, de ce să vină lumea în faţa primăriei, este vreun ceremonial?

Patrick Luca: Ştafeta reeditează lupta Armatei României pentru eliberarea Transilvaniei, de aceea /.../ drapelul tricolor, care este înmânat de invictuşi veteranilor din al Doilea Război Mondial şi el este arborat pe catarg în faţa primăriei sau chiar pe primărie.

Realizator: Ce este, de fapt, această ştafetă, domnule maior?

Patrick Luca: Este mai multe lucruri. În primul rând, este o luptă împotriva ignoranţei, împotriva uitării, împotriva uitării sacrificiului pe care unii oameni l-au făcut pentru această ţară, pentru ca noi să trăim liberi, şi aici vorbim şi de veteranii din al Doilea Război Mondial, dar şi de veteranii din Irak şi Afganistan. În al doilea rând, este drapelul nostru, pe care îl purtăm cu mândrie. Puteţi să vedeţi imagini pe pagina noastră de Facebook - Invictus România - despre aceste eveniment, să vedeţi cum voluntarii noştri, militari şi civili deopotrivă, poartă acest drapel pe şoselele ţării.

Realizator: Câţi oameni aleargă, mai exact, în aceste ştafete?

Patrick Luca: Aleargă foarte mulţi voluntari, nu ţinem cont, nu este un număr definit, oricine se poate alătura acestei ştafete. Ieri, la Curtea de Argeş, spre exemplu, am luat un adolescent de 11-12 ani, a vrut să alerge alături de noi, a intrat pur şi simplu în ştafetă, a alergat câteva sute de metri şi ne-am luat după aceea la revedere.

Realizator: Deci oricine, practic, poate să alerge, fie că este civil, fie că...

Patrick Luca: Oricine poate să alerge alături de noi.

Realizator: E în regulă. Unde se va încheia Ştafeta veteranilor?

Patrick Luca: Ştafeta veteranilor se va încheia la Carei, pe 25 octombrie. Membrii Grupului Invictus mai au un obiectiv, acela de a trimite cel puţin un militar român rănit în teatrele de operaţii la Jocurile Invictus. Cum merge până acum strângerea de fonduri? Ştiu că este nevoie de bani pentru acest obiectiv.

Patrick Luca: Da, este misiunea noastră de a trimite cel puţin un militar rănit la Jocurile Paralimpice Invictus din 2016, care se vor ţine în Statele Unite ale Americii, în Florida. Este foarte important ca oamenii să vină alături de noi şi să doneze, pentru că ar fi destul de uşor să vorbim şi să obţinem suportul unor companii, să spunem, dar nu este acesta scopul nostru. Invictus e un proiect de educaţie. Deci faptul că oamenii vin alături de noi înseamnă că sprjină cauza. Asta căutăm, oamenii să sprijine această cauză. Am trecut de jumătatea necesarului de fonduri şi aşteptăm şi alte donaţii.

Realizator: Unde putem găsi conturile în care se poate dona?

Patrick Luca: Pe www.invictusromania.ro găsiţi modalitatea de donare sau alte modalităţi de a sprjini acţiunea noastră.

Realizator: Mult succes în continuare şi mulţumim pentru participare la emisiunea noastră. A fost prin telefon maiorul Patrick Luca, iniţiatorul proiectului Invictus România.*

Realizator: Se împlinesc mâine, 27 septembrie, 105 ani de la primul raid aeriean din România, efectuat de Aurel Vlaicu pe traseul Slatina-Piatra Olt.

Cristian Dumitraşcu: Imediat după ce în anul 1910, prin zborul lui Aurel Vlaicu, România devenea a treia ţară din lume după Statele Unite ale Americii şi Franţa pe teritoriul căreia s-a zburat cu un aparat original, mai greu decât aerul, inventat, construit şi pilotat de un cetăţean al statului respectiv, acelaşi tânăr geniu aviatic Aurel Vlaicu a mai punctat cu o premieră, efectuând primul zbor cu misiune militară. Impresionat de performanţa inginerului român, principele moştenitor Ferdinand l-a felicitat pe Aurel Vlaicu, căruia i-a lansat invitaţia de a zbura în timpul manevrelor militare din toamna lui 1910 ce urmau să aibă loc la Slatina. Operaţiunile de pregătire militară au avut ca obiectiv forţarea şi apărarea Râului Olt în zona oraşului Slatina. Aurel Vlaicu şi-a transportat aeroplanul de la Bucureşti la Slatina, a montat şi pregătit aparatul de zbor pe câmpul din apropierea gării. În data de 27 septembrie, pe stil nou, la ora 5:00 diminineaţa Aurel Vlaicu a primit de la regele Carol I un ordin de operaţii cu misiunea transportării sale pe calea aerului la Comandamentul de la Piatra Olt. Despre acest zbor istoric ne-a vorbit comandorul în rezervă Valentin Viorel Buiculescu, fost şef de secţie aeronave şi tehnică la Muzeul Naţional al Aviaţiei.

Valentin Viorel Buiculescu: pe 14 septembrie 1910, după modificarea calendarului 27 septembrie, din faţa gării din oraşul Slatina, era o piaţă mai mare acolo, nu erau construcţiile de astăzi, a descărcat la remize avionul cu ajutorul muncitorilor şi al soldaţilor din garda garniturii de tren, l-au montat şi l-au pregătit. Şi astfel, în dimineaţa zilei de 27 septembrie, scrierile zic că la ora 5:00 a pornit, a încălzit motorul şi a decolat. Decolarea s-a făcut să treacă Oltul şi se pare că ar fi luat şi înălţimea de vreo 500 de metri.

Reporter: În ce a constat misiunea, pentru ce a fost el angajat?

Valentin Viorel Buiculescu: Aici este un lucru foarte frumos. A transmis ordinul de luptă de începere a aplicaţiei de forţare a Oltului. Mesajul i-a fost înmânat de către regele Carol, iar la destinaţie l-a predat cu onoruri militare princepelui Ferdinand. Şi astfel România devine a doua ţară din lume care întrebuinţează un avion de concepţie proprie, proprietatea armatei prima misiune în România cu un avion militar. Suntem a doua ţară din lume datorită faptului că doar cu o lună înainte, în august 1910, francezii deveniseră primii utilizatori ai avionului. Ce mai este interesant - că la acea epocă România era a treia ţară în lume după Statele Unite, Franţa, eram noi pe firmamentul realizărilor aeronautice.

Realizator: Interviul a fost realizat în curtea Muzeului Militar Naţional. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. În acest weekend, la Medgidia se desfăşoară cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel", festival organizat de Cercul Militar din localitate, în colaborare cu Primăria municipiului Medgidia, sub coordonarea Statului Major al Forţelor Terestre şi a Secţiei Tradiţii şi Cultură Militară din Statul Major General. Am aflat câteva detalii de la colegul şi colaboratorul nostru din Medgidia, Nicu Beşteliu.

Reporter: Ca şi la ediţiile precedente, trupele de teatru care au spus "prezent" la invitaţia organizatorilor nu sunt deloc puţine, printre cei care vor evolua pe scena Festivalului din Medgidia numerându-se Trupa de Teatru "Dan Alexandrescu" din Roman, Trupa de Teatru a Teatrului Municipal Focşani, "Actoria" din Mediaş, "Traian Grozăvescu" din Lugoj, Trupa de Teatru "Redoute" din Braşov, "Art Arm" din Iaşi şi bineînţeles reprezentantele gazdelor Trupele de Teatru "Uşa" şi "Thetis" din Medgidia. Festivalul se va încheia cu festivitatea de premiere, care va avea loc duminică, 27 septembrie, începând cu orele 18:30.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017