Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 23.05.2015

Exerciţiile Sarmis 15, Combined Resolve IV, Airlift şi Falcon Defence 2015; cea de-a 66-a aniversare a Academiei Tehnice Militare; Ziua Eroilor

Jurnal Militar din 23.05.2015
Aspect din cadrul exercițiului Combined Resolve IV

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 25 Mai 2015, 09:58

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineţa şi bine v-am regăsit, sunt Bogdan Silviu Răducan. Avem si astăzi ca de obicei, sâmbăta la această oră, aproximativ 25 de minute pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem - printre ele: exerciţiile Sarmis-15, Combined Resolve IV, Airlift şi Falcon Defence 2015, cea de-a 66-a aniversare a Academiei Tehnice Militare şi Ziua Eroilor. Începem tot ca de obicei cu muzică - Imagine Dragons, Demons

Realizator: Imagine Dragons şi al lor Demons; Jurnal Militar la Radio România Actualităţi. 1.500 de militari cu aproximativ 200 de mijloace de luptă din Canada, Marea Britanie, SUA şi România participă în perioada 15 mai - 6 iunie la exerciţiul multinaţional întrunit "Sarmis-15", desfăşurat în Garnizoana Braşov şi la Centrul de Instruire pentu Luptă al Forţelor Terestre din Cincu.

"Sarmis-15" face parte din seria activităţilor de instruire în comun ce se desfăşoară atât în ţară cât şi în afara teritoriului naţional în cadrul operaţiei "Atlantic Resolve". Militarii români din Forţele Terestre participanţi la exerciţiu sunt din comandamentul Diviziei 2 Infanterie din Buzău şi din Brigada 2 Vânători de Munte din Braşov, sprijniţi de militari şi tehnică din Forţele Aeriene Române.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 23.05.2015:

lt.col Dorinel Cotea, ofiţer de relaţii publice al Brigăzii 2 Vânători de Munte: Pe timpul exerciţiului se vor folosi resursele umane materiale şi tehnice care sunt la dispoziţie pentru a asigura instruirea multieşalon a comandamentului tip brigadă şi batalion în cadrul multinaţional atât pe parcursul şi desfăşurării simulării constructive SIMEX, cât şi în cadrul simulării reale cu trageri de luptă SIMFTX-LFX.

Exerciţiul "Sarmis-15" se desfăşoară în perioada 25 mai - 6 iunie şi se constituie din trei faze: exerciţii de comandament multieşalon brigadă-batalion cu celulă de răspuns de nivel companie, exerciţiu de simulare reală şi exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu participarea a două batalioane cu structură internaţională. Scenariul va fi adaptat pe zona poligonului Cincu pentru toate etapele exerciţiului.

Acest exerciţiu va asigura cadrul pentru instruirea Brigăzii 2 Vânători de Munte în pregătirea, desfăşurarea şi evaluarea unei operaţii ofensive. Planificarea operaţională şi executarea misiunilor tactice se execută pe baza procedurilor standard de operare, a manualelor de luptă româneşti şi a manualelor de luptă aliate.

Realizator: Tot în această perioadă, în Germania însă, la Centrul de instruire din Hohenfels, 250 de militari din Batalionul 151 Infanterie de la Iaşi participă la exerciţiul multinaţional "Combined Resolve IV". Colegul nostru Adrian Gâtman de la Redacţia Militară Radio TV Iaşi, aflat în Germania, ne-a transmis următoarea corespondenţă:

Reporter: În această săptămână a fost organizată aici, la Hohenfels, Ziua distinşilor vizitatori. Au fost prezenţi la eveniment reprezentanţii armatelor participante la exerciţiu care s-au întâlnit cu militarii implicaţi în" Combined Resolve IV". Comandantul Forţelor Terestre ale Armatei SUA în Europa, gral. lt.Ben Hodges, a punctat importanţa acestui exerciţiu:

gral.lt Ben Hodges: Motivul pentru care ţările noastre investesc într-un loc precum acest centru de instruire de la Hohenfels şi într-o astfel de pregătire este pentru a ne asigura că sunt interoperabili şi gata să îndeplinim orice misiune pe care naţiunile noastre sau NATO ne-ar cere-o. Sunt soldaţi din 13 ţări în acest centru de instruire.

România este un partener extrem de valoros şi de încredere de atâţia ani. Au fost în Afganistan, în Irak şi în alte operaţii, dar au participat constant şi la exerciţii. Angajamentul forţelor de apărare române sub comanda generalului Ciucă sau generalului Scarlat ne asigură de faptul că România este întotdeauna un partener activ şi interoperabil.


Reporter: Armata României a foast reprezentată la eveniment de comandantul Brigăzii 15 Mecanizată gral Nicolae Tonu:

gral Nicolae Tonu: Militarii noştri sunt pregătiţi, sunt alături de celelalte armate participante, atât NATO şi partnere. Este o continuitate a exerciţiilor şi a pregătirii pe care Armata Română o desfăşoară alături de celelalte state partenere. Militarii noştri trebuie să ducă la bun sfârşit această pregătire integrată multinaţională la acest nivel. Depre militarii noştri, indiferent de grad şi funcţie, am auzit numai cuvinte de laudă, numai lucruri frumoase. Se instruiesc în permanenţă şi sunt pregătiţi pentru orice misiune.

Reporter: Militarii noştri alcătuiesc un batalion multinaţional alături de partenerii americani şi bulgari. Alături de infanterişti aici, în Germania, Forţele Terestre Române mai au ca participanţi la exerciţiu structuri de geniu, apărare antiaeriană, sprijin logistic şi de operaţii psihologice.

Exerciţiul "Combined Resolve IV" face parte dintr-o serie de exerciţii bianuale ale Armatei SUA în Europa destinate pentru antrenarea jnţilor în misiuni comune într-un mediu multinaţional şi integrat şi permite forţelor să fie mai flexibile şi să desfăşoare mai bine operaţii în cadrul Alianţei.

Realizator: Baza 90 Transport Aerian a organizat în a doua jumătate a acestei săptămâni exerciţiul "Airlift 2015", la care au participat şi militari din forţele pentru operaţii speciale. Detalii am aflat de la comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale din Târgu Mureş, col. Mircea Şuta.

col. Mircea Şuta: Obiectivele exerciţiului au vizat exersarea procedurilor comune pentru îmbarcarea în aeronave, zbor tactic pe traiect şi executarea paraşutărilor din aeronave C-27 Spartan şi Hercules cu paraşute rotunde şi aripă. Toate aceste deplasări au presupus dislocarea unităţilor din garnizoanele reşedinţă la pace şi transportul acestora în terenul de paraşutare Boboc, unde au fost desfăşurate activităţile specifice pentru executarea paraşutărilor.

A fost un exerciţiu care a contribuit foarte mult la punerea de comun acord a tuturor procedurilor specifice între operatorii din unităţile de operaţii speciale şi unitatea de paraşutism care este în subordinea Brigăzii 6, iar la final putem să afirmăm că am adăugat un plus de valoare în ceea ce priveşte operarea în comun cu aviaţia care deserveşte toate misiunile specifice ale operaţiilor speciale.

Realizator: Ultimul exerciţiu despre care vorbim în ediţia de astăzi a "Jurnalului Militar" este Falcon Defense 2015, care se desfăşoară în perioada 4 mai - 30 iunie în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Ofiţerul de proiect al exerciţiului, căpitan comandor Cosmin Cosma.

Cosmin Cosma: În contextul situaţiei generate de anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, pentru implementarea unor decizii luate pe timpul summitului din Ţara Galilor, din 4-5 septembrie 2014, privind creşterea stării de operativitate şi a capacităţilor operaţionale de răspuns la ameninţări, sunt dislocate forţe aeriene aliate în ţările baltice, Polonia, România şi Bulgaria, pentru o întărire a flancului estic al Alianţei. Astfel, începând cu 4 mai 2015, un detaşament portughez, constând în 150 militari, piloţi şi personal de sprijin, a ajuns în Baza 73 Aeriană Câmpia Turzii cu patru avioane F-16 şi tehnica necesară de deservire.

Scopul acestei dislocări este unul dublu: pe de o parte, se are în vedere suplimentarea serviciului de poliţie aeriană, executată de pe aerodromurile "Luna" şi "Mihai Kogălniceanu", iar pe de altă parte, sunt vizate aspecte de natură diferită, precum creşterea interoperabilităţii, prin derularea unor procese de planificare şi execuţie în comun a misiunilor, respectiv verificarea unor procese şi mecanisme specifice sprijinului naţiunii-gazdă, sau altor concepţii asociate operării în cadrul Alianţei. Iniţial, avioanele F-16 au executat misiuni de recunoaştere a spaţiului aerian din zona de responsabilitate, dar şi misiuni de antrenament în cadrul Serviciului de Poliţie Aeriană. Concomitent cu desfăşurarea misiunii principale de suplimentare a capacităţilor de reacţie naţională, în perioada imediat următoare sunt planificate pentru avioanele F-16 portugheze şi misiuni aer-aer, respectiv aer-sol, în comun cu avioanele MIG-29 Lancer ale Bazei 79 Aeriană, dar şi cu avioanele A-10 americane, care sunt, de asemenea, dizlocate în acastă perioadă pe aerodromul de la Câmpia Turzii.

O parte din misiuni vor fi executate în cadrul exerciţiului "Sarmis -2015", unul deosebit de complex, datorită integrării unei game largi de capacităţi naţionale şi aliate, atât aeriene, cât şi terestre. Detaşamentul portughez va fi, de asemenea, implicat în perioada imediat următoare şi în alte exerciţii şi misiuni executate în comun cu forţele aeriene române, precum "Istria '15", desfăşurat pe Marea Neagră, la Capul Midia, pentru marcarea inamicului aerian de către unităţile de rachete sol-aer. Exerciţiul "Falcon Defence 2015" va lua sfârşit pe 30 iunie, când detaşamentul portughez va fi redislocat în Baza de la Monte Real, din Portugalia.

Realizator: Căpitan-comandorul Cosmin Cosma, ofiţerul de proiect al exerciţiului româno-portughez "Falcon Defence 2015". "Jurnalul militar" continuă cu muzică, acum Pink şi al ei "Try", după care vom vorbi despre cea de-a 66 aniversare a Academiei Tehnice Militare şi Ziua Eroilor.

Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar".

Academia Tehnică Militară, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România, a sărbătorit luni 66 de ani de la înfiinţare.

Cristian Barbu, comandant şi rector al Academiei, general de brigadă, profesor universitar doctor inginer: 66 de ani înseamnă maturitate, înseamnă experienţă, înseamnă recunoaştere, iar rezultatele întregistrate în cele 66 de promoţii de ingineri şi promoţii de subingineri şi de alţi specialişti militari şi civili, nu sunt în curtea noastră, sunt, în aceste momente, acolo unde este nevoie, fie la un beneficiar al structurilor de apărare-securitate, fie în viaţa civilă, peste tot. Au parcurs cursuri în Academia Tehnică Militară peste 8.700 de ingineri şi specialişti, spuneam, militari şi civili, şi am participat la peste 2.300 de teme de cercetare ştiinţifică şi lucrări ştiinţifice în folosul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Reporter: Unde se află în prezent Academia Tehnică Militară în peisajul institutelor superioare de învăţământ, atât militare, cât şi civile, din România şi din lume, de ce nu?

Cristian Barbu: În România, se numără printre cele opt institute de învăţânt superior cu profil tehnic, în armată fiind sigura, de altfel, în acest domeniu. Considerăm, că atât evaluarea naţională, cât şi evaluarea internaţională, care s-au desfăşurat în anii trecuţi în Academie, au arătat că suntem printre primele instiuţii de învăţământ superior din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi, de ce nu, din întregul sistem de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Limbajul ingineresc se pare că are fruntea către viitor şi ţintim acolo.

Reporter: Ce înseamnă acest "viitor"?

Cristian Barbu: Ne propunem, ca învăţământului nostru să fie inovativ în ritmul societăţii pe care o reprezentăm, dar nici nu vrem să ieşim din ritmul european, pentru că facem parte din această mare familie a învăţământului european şi credem că putem să ţinem pasul cu ei.

Realizator: Generalul de brigadă, profesor universitar doctor inginer Cristian Barbu, comandatul rectorul Academiei Tehnice Militare. Mult succes şi "La mulţi ani!" şi din partea noastră atemiştilor. Aceeaşi urare şi pentru colegii din structurile finaniciar-contabile ale Ministerului Apărării Naţionale, care au sărbătorit în 20 mai Ziua Financiarului Militar.

Ascultaţi "Jurnal militar", trecem la un alt subiect. Joi, în ziua Înălţării Domnului, am sărbătorit Ziua Eroilor. În semn de recunoştinţă pentru eroismul şi jertfa celor care au luptat pentru patrie, în întreaga ţară s-au desfăşurat ceremonii militare şi religioase.

Reporter: Cecilia Sfetcu - Festivităţile de comemorare a eroilor patriei au început joi, după oficierea Sfintei Liturghii a Înălţării Domnului. În semn de omagiu, în toate lăcaşele de cult s-au tras clopotele de la ora 12:00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere. Au avut loc depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, la marile mausolee, precum şi la cimitirele şi parcelele de onoare din municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi şi mari unităţi.

Ceremonii silimare au avut loc şi la Bucureşti, la Cimitirul Israelit "Filantropia", Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, Monumentul Eroilor Militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României de la Palatul Naţional al Copiilor, Monumentul Eroilor Patriei, de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I şi la Cimitirul Militar Ghencea. În contextul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Eroilor, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" a organizat marţi un spectacol pentru omagierea eroilor la sala de spectacole a Palatului Cercului Militar Naţional.

Visarion Neagoe, preşedinte al Asociaţiei, general-maior în rezervă: A fost o activitate de succes, am avut o prezenţă impresionantă, sala de spectacole a Palatului Cercului Militar Naţional a fost plină, am avut foarte mulţi copii şi în asistenţă, dar şi pe scenă, ceea ce pentru noi reprezintă o mare satisfacţie să aducem tineretul la asemenea activităţi cu efect în plan educaţional. De asemenea, ne-am bucurat de prezenţa multor militari, reprezentanţi ai tuturor categoriilor de forţele armatei din cadrul Armatei României dar şi din celelalte instituţii ale statului. Pe scenă, corul Facultăţii de Teologie din Bucureşti a prezentat un repertoriu dedicat atât Zilei Înălţării Domnului, cât şi Zilei Eroilor, dar cel mai spectaculos a fost, în opinia mea, spectacoulul oferit de formaţia artistică a copiilor membri ai Cercului din comuna Călineşti, judeţul Argeş.

Reporter: Generalul-maior în rezervă Visarion Neagoe. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a participat la ceremonia militară şi religioasă, organizată joi de Ziua Eroilor, la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, ridicat în memoria celor 11 mii de ostaşi români căzuţi la datorie în toamna anului 1944, în luptele pentru eliberarea teritoriului românesc.

Realizator: Cecilia Sfetcu, îţi mulţumim. Tot joi, de Ziua Eroilor, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet, Fundaţia "Academia Civică" a organizat Ziua Porţilor Deschise, o zi a memoriei, o zi a celor care au trecut prin închisorile şi deportările comuniste sau au luptat în rezistenţă împotriva comunismului. Manifestările au cuprins, printre altele, lansări de carte, proiecţii de film şi un specatcol dramatic - "20 de ani în Siberia", pus în scenă de Teatrul Naţional Bucureşti. Cu acest prilej, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighet, a fost dezvelită o placă în memoria prizonierilor şi deportaţilor repatriaţi din URSS prin frontiera de pe Tisa, între 1945 şi 1951.

Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei "Academia Civică": Am avut norocul să avem acceptul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, să punem pe clădirea Poliţiei de Frontieră o placă, pe care să se noteze că acesta a fost locul prin care au fost repatriaţi în ţară, în '51, ostaşii români şi ofiţerii români, mai ales pentru că majoritatea erau de fapt ofiţeri, prizonieri în Uniunea Sovietică. Vreau să reţineţi, era în '51, deci era la 6 ani după terminarea războiului, 6 ani de când noi eram aliaţii Uniunii Sovietice. Au fost repatriaţi ei, cei care au refuzat să intre în Divizia "Tudor Vladimirescu" şi "Horia , Cloşca şi Crişan", continuau să fie prizonieri sovietici şi aici este punctul şi mai dureros, unii din ei, o majoritate chiar nu au ajuns la casele lor, ci au ajuns în închisorile româneşti.

Realizator: Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei "Academia Civică, co-fondator, alături de Romului Rusan, al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Reporter, Cristian Dumitraşcu. Iar aici, "Jurnalul militar" a ajuns la final, la Radio România Actualităţi. Începe la 9 şi 30 de minute "Deschis în Weekend", la microfon va fi ca de obicei Costin Enache.

Vă reamintesc şi că tot astăzi, de la 11 şi 30 de minute, pe Antena Satelor, puteţi asculta o nouă ediţie a emisiunii "Feciori la Oaste" - Invitatul Ceciliei Sfetcu va fi preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", generalul maior în rezervă Visarion Neagoe. Mâine de la 9 şi 30 de minute, pe TVR 1, puteţi viziona "Pro Patria" iar "Observatorul Militar" se poate citi pe net la adresa www.presamil.ro. Emisiunile noastre le puteţi reasculta pe pagina de web România Actualităţi, în secţiunea Emisiuni - căutaţi "Jurnal Militar" şi pe pagina noastră de facebook "Ora Armatei".

Mulţumindu-vă pentru atenţia acordată, vă las acum cu Ed Sheeran - I see fire. Eu sunt Bogdan Silviu Răducan şi până data viitoare - rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017