Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 22.10.2016

Conferinţa partenerilor militari strategici ai NATO, Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est, Brigada multinaţională sud-est-europeană "SEEBRIG", KFOR si EUFOR ALTHEA

Jurnal Militar din 22.10.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 26 Octombrie 2016, 13:43

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi şi bine v-am regăsit. Sunt Bogdan Silviu Răducan. Ca în fiecare sâmbătă, de acum şi până la 9:30, trecem în revistă cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi, aşadar, printre altele, despre reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est, desfăşurată în Italia, despre Conferinţa partenerilor militari strategici ai NATO de la Bucureşti, despre escala navei americane Mount Whitney în Portul Constanţa şi despre manifestările organizate pentru sărbătorirea Zilei Armatei României. Pentru început însă şi astăzi muzică.(muzică)

AUDIO:

Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. La începutul acestei săptămâni, la Roma, în Italia, s-a desfăşurat reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est. Evenimentul din acest an a marcat două decenii de existenţă a acestei iniţiative regionale, care în tot acest timp a contribuit la menţinerea păcii şi încrederii şi la întărirea relaţiilor de bună vecinătate şi strânsă cooperare între statele din Europa de Sud-Est. Participant la reuniune, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, s-a referit, într-o declaraţie acordată corespondentului Radio România, Elena Postelnicu, la participarea ţării noastre la această iniţiativă.

Mihnea Motoc: Am concluzionat că nevoia de cooperare regională sud-est europeană, inclusiv pe dimensiunea apărării, rămâne la fel de importantă şi necesară şi în ziua de astăzi. În ce priveşte România, eu cred că am avut un cuvânt distinct de spus, pentru că, referindu-ne, alături de ceilalţi miniştri, la ce putem să ne propunem ca obiective pentru viitorul acestei cooperări, noi am fost foarte pragmatici, am arătat că suntem cei care am pus foarte clar accentul pe una dintre realizările tangibile de prim-plan ale acestei cooperări, anume componenta ei operaţională, Brigada multinaţională sud-est-europeană, SEEBRIG. Suntem singurii care am venit cu o idee de a-i conferi o destinaţie utilă tuturor, anume afilierea la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, pe care îl găzduieşte România, dar care deserveşte, sigur, şi aşteptări de securitate ale Bulgariei, precum şi, pe un plan mai general, este benefic pentru o parte mai importantă a regiunii. Am mai vorbit de necesitatea ca ţările din sud-estul Europei, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, să se racordeze la dezvoltările accelerate din planul Uniunii Europene, sub aspectul creşterii profilului apărării şi al securităţii. Ne îndreptăm accelerat spre o Uniune a apărării, în viitor. Mai avem un proiect care, cred eu, este emblematic şi pentru care România va deveni naţiune-lider în 2017. Este un proiect de principiu, de valori: femeile lider în domeniul securităţii şi apărării. Au fost unele ezitări, am insistat să materializam şi la nivelul regiunii, aşa cum se întâmplă la nivel global, la nivelul ONU, să materializăm experienţele bune, experienţele pozitive pe care multe din ţările noastre le au în ce priveşte antrenarea femeilor în proiectele din sfera securităţii şi apărării. Noi cel puţin, în România, avem cu ce să ilustrăm această tendinţă de deschidere.

Realizator: Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc. Ascultaţi " Jurnal militar". Trecem la un alt subiect. Bucureştiul a gzduit, în acest final de săptămână, Conferinţa partenerilor militari strategici ai NATO. Organizată anual, de Coamandamentul aliat pentru transformare, conferinţa este principalul forum militar al Alianţei, în care sunt dezbătute transformările şi provocările viitoare pentru NATO şi partenerii săi. Cătălin Purcaru are amănunte.


Reporter:
În regiunea geostrategică a Mării Negre se suprapun ameninţări pentru NATO şi partenerii săi, atât din est, cât şi din sud, inclusiv migratia, mişcările teroriste şi traficul ilegal, a afirmat generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Armatei României. El a subliniat că iniţiativele stabilite la ultimul summit NATO de la Varşovia, în special dezvoltarea capacităţilor de apărare necesare pentru a face faţă acestor ameninţări, reprezintă priorităţi pentru Statul Major General. Un rol important în consolidarea prezenţei NATO în Marea Neagră îl pot avea şi cele trei ţări riverane - Turcia, Bulgaria şi România. Generalul Nicolae Ciucă a precizat că la nivel de experţi se analizează modul prin care să fie constituit elementul de comandă-control, care să planifice şi să coordoneze prezenţa şi pregătirea tuturor mijloacelor navale în bazinul Mării Negre.


Gen. Nicolae Ciucă:
Fie că este vorba de mijloacele celor trei ţări, fie că este vorba de prezenţa celorlalte capabilităţi maritime ale NATO care pot intra în Marea Neagră pentru desfăşurarea activităţilor de pregătire şi instruire, astfel încât să se poată identifica acel parcurs prin care să contribuim la crearea sistemului, a acelui networking prin care să întărim capabilităţile de răspuns, să întărim interoperabilitatea şi, de asemenea, reacţia şi răspunsul NATO la orice fel de ameninţare sau provocare.

Reporter: Şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare al NATO, generalul Denis Mercier, a afirmat, la rândul său, că este necesară creşterea capacităţii de răspuns a forţelor Alianţei Nord-Atlantice, ţinând cont că până acum NATO s-a concentrat pe forţe expediţionare. El a precizat că, în cazul unei prezenţe maritime permanente în Marea Neagră, situaţia este complexă.


Denis Mercier:
Dificultatea este că fiecare navă este un bun pentru ţara respectivă, iar naţiunile sunt rezervate în momentul în care trebuie să trimită aceste nave, deoarece ele ar trebui să fie folosite în locuri diferite. Un alt mod de a rezolva această situaţie este să continuăm să încurajăm naţiunile pentru a avea o prezenţă robustă în zona Mării Negre. S-ar putea arbora steagul naţional în loc de cel al NATO, dar - şi acesta este un alt concept pe care încercăm să-l promovăm - de a colabora în schimbul de informaţii cu celelalte state NATO şi de a putea fi incluse rapid în forţa NATO, dacă va fi nevoie. Acest lucru va fi mai puţin agresiv, dar şi mai puţin predictibil. Totodată, este o măsură flexibilă şi putem folosi la maximum aceste nave, care îşi vor putea păstra responsabilitatea la nivel naţional, dar vor putea fi incluse în forţa NATO foarte repede.

Reporter:
Perspectiva de extindere a parteneriatelor Alianţei Nord-Atlantice a fost principala temă pe agenda Conferinţei partenerilor militari strategici, organizată la Bucureşti. Au fost reprezentate 70 de state membre şi partenere ale Alianţei, iar Columbia şi Nigeria au participat pentru prima dată la consultări în acest format.
Realizator: Cătălin Purcaru, mulţumesc. În altă ordine de idei vă mai informăm că şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a participat la începutul acestei săptămâni la Washington, la Conferinţa pentru combaterea terorismului, în formatul şefilor apărării, la iniţiativa preşedintelui Comitetului întrunit al şefilor de State Majore ale Forţelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, generalul Joseph Dunford Jr. Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele campaniei împotriva ameninţărilor teroriste ale DAESH, participarea Armatei României la misiuni şi operaţii internaţionale de combatere a terorismului, precum şi evoluţia şi perspectivele de modernizare ale Forţelor Armate ale României. "Jurnalul militar" continuă la Radio România Actualităţi. Schimbăm din nou subiectul. 130 de militari din forţele terestre române, aparţinând Batalionului 26 Vânători de Munte "Avram Iancu" şi Batalionului 165 Poliţie Militară "Tudor Vladimirescu" participă în Germania, în perioada 20 octombrie-7 noiembrie la exerciţiul KFOR 22. Cu amănute, prin telefon, din Centrul de instruire din Hohenfels, comandantul detaşamentului românesc, maiorul Florentin Lazăr.

Mr. Florentin Lazăr: Exerciţiul are un caracter multinaţional, implicând unităţi şi subunităţi din Republica Moldova, Albania, Armenia, Germania, Slovenia, Portugalia şi Statele Unite ale Americii. Scopul principal al exerciţiului este de a antrena efectivele militare participante în organizarea şi conducerea misiunilor de stabilitate în teatru de operaţii din Kosovo. Setările exerciţiului vor reproduce întocmai situaţia generală actuală de securitate din Kosovo. Nu în ultimul rând, un alt obiectiv principal al exerciţiului este exersarea procedurilor de comandă şi control şi realizarea interoperabilităţii între militarii diferitelor ţări participate. Voi reveni cu detalii suplimentare pe timpul desfăşurării exerciţiului.

Realizator: Maiorul Florentin Lazăr, comandamentul detaşamentului românesc participant în Germania la exerciţiul KFOR 22. Vă mai informăm şi că ieri prim-ministrul Dacian Cioloş şi ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, i-au vizitat pe militarii români participanţi la misiunile KFOR şi EUFOR ALTHEA. Cei doi demnitari au avut discuţii oficiale cu comandanţii misiunilor NATO KFOR şi NATO Sarajevo şi cu cei ai misiunii Uniunii Europene EUFOR şi s-au întânit cu militarii români participanţi la misiuni în Balcanii de Vest. Cei doi oficiali au depus şi o coroană de flori la monumentul ridicat în onoarea sublocotenentului post-mortem Remus Brânzan. Şi schimbăm încă o dată subiectul. Nava-comandant a flotei a VI-a americane din Marea Mediterană, Mount Whitney, a făcut în această săptămână o escală în Portul Constanţa. Detalii despre acest subiect, cât şi despre alte câteva evenimente din forţele navale derulate în acestă săptămână ne-a oferit purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale, locotenent-colonelul Corneliu Pavel.

Lt. col. Corneliu Pavel: Agenda forţelor navale din această săptămână a fost foarte încărcată. Am avut la Constanţa vizita navei-amiral a Flotei a VI-a a Statelor Unite, nava de comandament Mount Whitney şi, pentru o perioadă de trei zile, am desfăşurat mai multe activităţi în comun cu marinarii militari americani. Aceste activităţi s-au suprapus şi peste programul "Armata - o şcoală altfel", care s-a derulat la Colegul Tehnic de Marină din Constanţa, iar cu acest prilej elevii Colegiului de Marină au fost invitaţi să facă un tur al navei. Sâmbătă, 22 octombrie, se împlinesc 156 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de naştere al Marinei Militare Române moderne, prin unirea flotilelor Moldovei şi a Munteniei, în corpul flotilei. La Brăila, aşadar, este mare sărbătoare la Comandamentul Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu", pentru că drapelul de luptă al unităţii va fi înmânat, cu acest prilej, comandantului Flotilei Fluviale, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan. Marinarii militari au participat, în această săptămână, la activităţile organizate de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul programului "Armata în şcoli". Le-am prezentat elevilor oferta educaţională a învăţământului militar de marină, precum şi structurile care alcătuiesc Forţele Navale Române.

Realizator: Locotenent-colonelul Corneliu Pavel,purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale. Se apropie 25 octombrie, Ziua Armatei Române. După cum aţi auzit şi în corespondenţa anterioară, seria manifestărilor dedicate acestei sărbători a început deja. Încă din această săptămână, Ministerul Apărării Naţionale a organizat cea de-a V-a ediţie a evenimentului "Ziua Armatei României în şcoli". Echipe formate din militari de la toate categoriile de forţe, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ militar şi reprezentanţi ai birourilor informare-recrutare au prezentat importanţa Zilei Armatei României, misiunile militarilor şi modalitatea de accedere la cariera militară. Anul aceasta au fost incluse în acest program şase colegii naţionale şi licee din Bucureşti şi aproximativ 80 de instituţii civile de învăţământ din ţară. La acţiunea de joi, de la Liceul Teoretic "Tudor Vladimirescu" din Capitală, a fost prezent şi colegul nostru Vali Rupa, care a stat de vorbă cu câţiva dintre participanţi.


Răzvan Danu: Sunt plutonierul Danu Răzvan, sunt încadrat la Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Soverth", pe funcţia de comandant grupă. Este o activitate benefică, în primul rând, pentru elevi, iau şi ei, probabil, contact pentru prima dată cu noi, cu militarii, văd pentru prima dată şi pun mâna pe arme. Unii sunt destul de curioşi, eu cred că câţiva dintre ei sunt atraşi, cu siguranţă, şi vor urma calea armelor. Sunt militar veteran, am patru misiuni, m-am întors acum două luni, ultima dată, din teatrul de operaţii din Afganistan.

Andreea Bocioacă: Mă numesc Andreea Bocioacă, sunt profesor de educaţie fizică la Liceul "Tudor Vladimirescu". Unii au în familie părinţi care lucrează în domeniul armatei sau în domeniul Ministerului de Interne. Majoritatea ştiu; da, e o meserie de viitor şi cu banul asigurat. În fiecare an avem copii care dau la şcoli militare, şi fete, şi băieţi.

Pavel Diaconescu: Mi-aş dori să urmez o carieră miliatră.

Reporter: În domeniul?

Pavel Diaconescu: Aviaţie. Pentru că cerul, şi privirea de ansamblu, şi libertatea pe are o simţi când eşti într-o navă mi se par extraordinare. Aş vrea să încerc, mi-aş dori să fac asta, este un vis de-al meu.

Realizator: Reporter Vali Rupa, mulţumesc. Evenimentul "Ziua Armatei României în şcoli" se va încheia luni. Nu este, însă, singura acţiune dedicată sărbătorii Zilei Armatei României. Astfel joi, la Muzeul Militar Naţional a fost vernisată expoziţia "România-NATO", iar în sala Radio a avut loc un concert de gală. Ieri, la Cimitirul de onoare al eroilor români din Primul Război Mondial "Ghencea Militar" din Bucureşti, a avut loc o ceremonie oficială prilejuită de finalizarea lucrărilor de restaurare a operelor comemorative. Mâine, între orele 11:00 şi 15:00 va fi Ziua porţilor deschise la Palatul Cercului Militar Naţional din Capitală. Iar luni, tot la Cercul Militar Naţional, de la ora 17:00, în Sala "Eusebiu Ştefănescu", va avea loc un spectacol muzical. Manifestări dedicate Zilei Armatei României sunt organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militari români. Cele mai importante activităţi comemorative se vor desfăşura, săptămâna viitoare, la Bucureşti, Satu Mare şi Carei. Tot de Ziua Armatei vor fi organizate ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele şi mormintele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina. Iar la Rossoşka, în regiunea Volgograd, din Federaţia Rusă, va avea loc ceremonia de reînhumare a militarilor români căzuţi în luptele de la Stalingrad. Ca de obicei, Radio România Actualităţi vă va ţine la curent cu desfăşurarea tuturor acestor evenimente. Ediţia de astăzi a "Jurnalului militar" continuă. În seria manifestărilor dedicate Zilei Armatei Române se înscrie şi Salonul de Carte "Polemos" - istorie, ştiinţe sociale, securitate şi apărare. Desfăşurat la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional, "Polemos" s-a deschis miercuri, urmând a se încheia astăzi, la ora 13:00. Ediţia de anul acesta, cea de-a XII-a, a fost organizată, la fel ca precedentele, de Editura Militară, sub patronajul comandamentului logistic întrunit.

Adrian Pandea, directorul Editurii Militare: Ca în fiecare an, a prezentat la standuri o mulţime de titluri, în specil axate pe tematica acestui salon de carte, adică avem cărţi de istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare, dar nu numai. De-a lungul celor trei zile câte au trecut până acum, au fost lansate nu mai puţin de 30 de cărţi, aparţinând unei părţi din cei 28 de expozanţi care sunt anul acesta. Sâmbătă este ultima zi. Salonul de carte este deschis între orele 11:00 şi 13:00. Noi sperăm că a fost o ediţie interesantă, şi pentru cititori, şi pentru participanţi, pentru toţi cei care au trecut pragul acestui salon şi sperăm în continuare să ţineţi de sloganul nostru "Înarmaţi-vă cu cărţi!".

Realizator: Adrian Pandea, directorul Editurii Militare. Printre cărţile lansate anul acesta la Polemos s-a numărat şi cea a generalului în rezervă Visarion Neagoe, intitulată "Confesiuni din linia întâi".

Visarion Neagoe: Am încercat să continui o preocupare mai veche, ţinând seama şi de experienţa pe care am dobândit-o în teatrele de operaţii. Am încercat să aduc în atenţia opiniei publice, dar în special a militarilor, impresii împărtăşite unor organe de presă scrisă, audio sau vizuală de-a lungul anilor şi să adun între coperţile aceleiaşi cărţi aceste gânduri, această experienţă, în speranţa că ea va fi utilă în viitor contingentelor militare româneşti care vor pleca în teatrele de operaţii.

Realizator: Despre cea mai nouă carte a generalului în rezervă Visarion Neagoe, "Confesiuni din linia întâi", a vorbit la lansare şi colegul nostru, jurnalistul Radu Dobriţoiu, realizatorul emisiunii "Euroatlantica".

Radu Dobriţoiu: Este important că parte din ceea ce se regăseşte în această carte confirmă legătura între Radio România şi Armata României, pentru că Armata României, prin generalul Visarion Neagoe, a fost prezentă la Radio România Actualităţi, dovadă sunt aceste interviuri pe care le regăsim în cartea dânsului, parte din ele realizate de mine cu domnia sa. Atât cât era dânsul activ, în funcţie, dar şi după ce a fost în rezervă, a fost invitatul emisiunii "Euroatlantica", o emisiune care se ştie foarte bine este alături de Armata României. Ştim că toată lumea preferă acum suportul electronic, dar cartea rămâne de căpătâi. Pentru oricine doreşte să afle informaţii de calitate sau de ce nu să redacteze o lucrare ştiinţifică poate face apel la această carte, şi mă bucur că indirect am contribuit la această carte prin interviurile pe care eu le-am realizat cu domnul general Visarion Neagoe.

Realizator: Radu Dobriţoiu despre "Confesiuni din linia întâi", cea mai nouă carte a generalului în rezervă Visarion Neagoe, lansată în urmă cu câteva zile la Salonul de Carte Polemos. Au consemnat Oana Boier şi Sonia Raicu. Mulţumesc! Înainte de rămas-bun vă mai informăm că Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară a organizat joi şi vineri, la Palatul Cercului Militar Naţional, Conferinţa internaţională cu tema "Anul 1916 şi impactul lui asupra dinamicii războiului mondial. Intrarea României în Marele Război". Astăzi, de la ora 10:00 va avea loc la sediul Institutului Medico-Militar ceremonia de depunere a jurământului militar pentru cei 85 de studenţi ai anului I, 47 de fete şi 38 de băieţi, iar luni, Academia Tehnică Militară organizează începând tot cu ora 10:00 ceremonia depunerii jurământului militar de către studenţii anului I şi Ziua Porţilor Deschise. Alături de studenţii Academiei Tehnice Militare vor depune jurământul militar şi cei ai Univesităţii Naţionale de Apărare "Carol I" şi elevii de la cursul de formare a subofiţerilor în activitate pe filiera indirectă din Centrul de Instruire pentru Muzici Militare. Şi cu asta "Jurnalul militar" a ajuns la final.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017