Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 22.04.2017

Ziua Fortelor Terestre, Exercitiile Summer Shield, Justice Eagle 17, Afganistan, Interviu lt. Magda Bucalie

Jurnal Militar din 22.04.2017

Articol de Cristina Dumitrescu, 25 Aprilie 2017, 11:33

Realizator Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa! Bine v-am regăsit! Vă salut regulamentar şi vă invit să ascultaţi o nouă producţie marca "Ora Armatei", în care vom vorbi mai mult despre forţele terestre, după cum vă spuneam, pentru că mâine este Ziua Forţelor Terestre şi, mai mult decât atât, undeva spre jumătatea emisiunii, va veni în direct locotenentul Magdalena Bucălie, primul ofiţer femeie, cercetaş din Armata României, cu misiuni în Afganistan la activ, actualmente încadrată în Detaşamentul Multinaţional de Divizie Sud Est. Dar până la momentul în care vă veţi întâlni cu invitata emisiunii şi până să intrăm în subiectele săptămânii pe care o încheiem, am să vă dau câteva repere ale acestei zile. Este ora 9:06, 22 aprilie 2017. Facem o scurtă trecere în revistă a evenimentelor istorico-militare întâmplate în istorie în această zi, de 22 aprilie. La 1500, în anul 1500, navigatorul portughez, Pedro Alvarez Cabral, a descoperit Brazilia. La 1529, Spania şi Portugalia încheie un tratat la Zaragoza, prin care îşi împărţeau coloniile din emisfera estică. În 1915, a avut loc primul atac cu gaze asfixiante folosite de germani pe frontul din Flandra, în timpul Primului Război Mondial. În 1952, în Statele Unite ale Americii, are loc prima televizare a unui test nuclear. În 1967, în Grecia, intră în vigoare Legea marţială. Şi în 1990, după un miting electoral, înaintea alegerilor din 20 mai, o parte din manifestanţii din Bucureşti se baricadează în Piaţa Universităţii, unul dintre locurile simbol ale Revoluţiei anticomuniste din decembrie '89, blocând până în 13 iunie, circulaţia pe cele două artere principale ce străbat această zonă din centrul Capitalei. Această acţiune social-politică a căpătat denumirea de fenomenul Piaţa Universităţii. Şi cu voia dumneavoastră, aş adăuga un eveniment petrecut în ziua de 21 şi nu de 22 aprilie, acum 22 de ani, în 1995, primul român, doctorul inginer Teodor Gheorghe Negoiţă, a atins Polul Nord, dacă vă amintiţi şi aţi fost pe frecvenţe, săptămâna trecută, la Ora Armatei, am vorbit despre exploratul Teodor Negoiţă, cu invitatul emisiunii, tocmai întors dintr-o expediţie din Antarctica, comandorul Marian Săvulescu. Să intrăm acum în subiectele de pe ordinea de zi, subiecte de actualitate militară. Un detaşament de militari din Batalionul 307 Infanterie Marină participă, între 13 şi 30 aprilie, la Exerciţiul Multinaţional "Summer Shield" în Letonia. Infanteriştii marini români se vor instrui pentru coordonarea sprijinului de luptă în defensivă, alături de aproximativ 1.000 de militari din Bulgaria, Canada, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg şi Statele Unite ale Americii. Comandantul detaşamentului, locotenentul Alexandru Taban, a transmis prin telefon.

AUDIO:

Alexandru Taban: Detaşamentul român este format din 30 militari, cu diferite specializări: Cercetare, CBRN, Infanterie. Misiunea noastră principală este antrenamentul în comun la standarde NATO, cu partenerii ţărilor participante şi în mod special, suntem într-o strânsă cooperare cu infanteriştii Marinei americane. Aceasta este a doua misiune în Letonia şi pot spune că este o experienţă plăcută din toate punctele de vedere. Suntem mândri că reprezentăm România, într-un exerciţiu de asemenea anvergură şi sper să ne atingem toate obiectivele stabilite, cu succes.


Realizator: Tot la capitolul Actualitate militară vorbim în minutele următoare despre primul detaşament de militari americani, care sunt parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană. Această iniţiativă presupune rotaţia mai multor trupe la date bine stabilite şi schimbarea ciclică a acestora în flancul central şi estic al Alianţei Nord-Atlantice. Joi, militarii americani care fac parte din acest detaşament, au fost întâmpinaţi de militarii români la Centrul secundar de instruire pentru luptă din Smârdan, judeţul Galaţi. Cu această ocazie a fost organizată Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului "Justice Eagle 17", care a inclus un exerciţiu tactic şi trageri de luptă. Prin telefon, ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, lt.col. Vali Roman.

lt.col.Vali Roman: Este un exerciţiu de instruire comun româno-american, ce se desfăşoară în perioada 10 aprilie - 5 mai şi la care participă structuri din cadrul Batalionului 284 Tancuri, Batalionului 300 Infanterie Mecanizată, Batalionului 285 Artilerie, structuri de manevră şi sprijin din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată şi militari americani din cadrul Batalionului 1 'Vulturii luptători'. Militarii americani fac parte din forţele terestre ale SUA în Europa ca parte a angajamentului pentru întărirea securităţii şi cooperării colective în Europa de Est, în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve. Exerciţiul s-a desfăşurat după un scenariu fictiv, bazat pe ducerea luptei de apărare pe poziţie de către structuri de forţe constituite din subunităţi de tancuri Abrams, tancul românesc 84M Bizon, Infanterie mecanizată pe maşini de luptă Bradley şi M.L.I 84 - Jderi sprijinite de piese de artilerie Paladin şi tunuri calibru 155 mm. Exerciţiul va încheia în data de 5 mai 2017. În continuare se vor mai desfăşura exerciţii de tragere cu muniţie reală.

Realizator: A sosit momentul să ascultăm corespondenţa din Afganistan. Batalionul 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii negri", dislocat în teatrul de operaţii, va marca sărbătoarea Sfântului Gheorghe, patronul spiritual al Forţelor Terestre. Din Afganistan, subofiţerul de comandă al batalionului, plutonierul adjuntant principal Ionel Constantin.
Ionel Constantin: Sărbătorim Ziua Forţelor Terestre, zi în care ne amintim de cei care, de-a lungul generaţiilor, au marcat, prin curajul şi dăruirea lor, momente esenţiale din istoria României. Doresc să îmi exprim cu acest prilej aprecierea faţă de colegii mei, militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii negri", pentru modul exemplar în care îşi îndeplinesc misiunile aici, în teatrul de operaţii în Afganistan, iar celor ce sărbătoresc onomastica le urez un călduros "La mulţi ani!".

Realizator: Acum câteva informaţii despre sărbătoarea de mâine. De Sfântul Gheorghe, în toate garnizoanele din ţară, dar şi în Afganistan, după cum aţi aflat, se vor organiza acţiuni dedicate Zilei Forţelor Terestre şi depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor. Chiar duminică, în Parcul Tineretului, între 10:00 şi 18:00, militarii Forţelor Terestre vor prezenta tehnică de luptă, armament şi echipament din dotare, vor organiza exerciţii demonstrative de intervenţei a echipei EOD de supravieţuire, procedee de escaladare şi traversare cu ajutorul funicularului, tirolienei şi vor prezenta tehnici de autoapărare, precum şi exerciţii de mânuire a armamentului. Va fi şi spectacol susţinut de formaţii artistice ale cercurilor militare, precum şi un concert de muzică de fanfară, corală şi instrumentală între 15:00 şi 18:00. Imediat după ora 19:15, de data aceasta pe esplanada Palatului Cercului Militar Naţional va avea loc un concert, susţinut de orchestra reprezentativă a Armatei şi corul bărbătesc al Academiei Tehnice Militare. Ziua se va încheia cu ceea ce se numeşte retragerea cu torţe, o deplasare spectaculoasă a trupelor prin oraş, care va începe la ora 21:.00, iar traseul va urmări ruta Cercul Militar Naţional - Opera Naţională - Podul Cotroceni - Şoseaua Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd. Vasile Milea

- Drumul Taberei şi se va încheia această retragere cu torţe la Statul Major al Forţelor Terestre.
Imediat după Paşte, în ziua de marţi, 18 aprilie, s-a organizat la Bucureşti, Cupa Presei la Tir, ca de obicei, în săptămâna premergătoare Zilei Forţelor Terestre. A fost la fel de interesant, ca de fiecare dată. A transmis prin telefon purtătorul de cuvânt al Forţelor terestre, col.Romeo Feraru.

col.Romeo Feraru: Au participat 70 de jurnalişti, care s-au duelat în poligonul Căţelu din Bucureşti. Au executat o şedinţă specială de tragere, cu puşca semiautomată cu lunetă, calibrul 7,62. În urma executării tragerilor punctajul stabilit de trăgători a stabilit următorul clasament:

- la feminin, locul I - Maria Moiş de la Digi 24, locul II - Gabriela Moroiu de la BusinessCover.ro şi Marilena Frâncu de la Radio România. Locul III a revenit Alinei Călin de la "Resboiu".

- la masculin, locul I a fost câştigat de către Ştefan Stoian de la "Suntem România", locul II

- Eugen Vrabie de la Radio România, iar locul III - Popovici Vasile de "Resboiu"
Prezent la festivitatea de premiere, comandantul componentei operaţionale terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Dorin Ioniţă, a mulţumit participanţilor care au răspuns prezent şi de această dată la Cupa Presei la Tir, organizată cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, şi le-a oferit diplome, medalii şi cupe.

Realizator: A venit vremea să o prezint pe invitata din această dimineaţă. Vă spuneam că avem în studio un locotenent, o doamnă locotenent, Magdalena Bucălie, prima femeie ofiţer de cercetare din Armata României, actualmente încadrată la Divizia Multinaţională Sud-Est şi nu aşa cum v-am spus la început, detaşament. Bună dimineaţa şi bun venit, Magdalena Bucălie!

Magdalena Bucălie: Bună dimineaţa, Cristian! Bună dimineaţa, doamnelor şi domnilor!

Realizator: Cum se numeşte exact structura din care faceţi parte acum?

Magdalena Bucălie: Structura din care fac parte se numeşte Comandamentul Multinaţional de Divize Sud-Est, care este localizat, după cum bine ştiţi, în Bucureşti.

Realizator: Să vorbim despre cariera de militar, în cadrul Forţelor Terestre. Sigur că da, de câţiva ani încoace, poate mai bine de 15, femeile au intrat în forţă în Armată şi fac carieră, o carieră de cele mai multe ori foarte apreciată şi una solidă, deşi, sigur că da, la început bărbaţii au fost, cumva, circumspecţi. Aş vrea să povestim puţin despre începutul carierei. De ce armată? Cum v-a venit ideea, care a fost traiectoria, şcolarizarea şi, mai ales, prima funcţie interesantă, prima funcţie?

Magdalena Bucălie: Da, foarte pe scurt. Decizia a fost luată, să spunem aşa, la sfârşitul anului 2003, când eram încă în şcoala generală, în clasa a VIII-a, când personalul militar din cadrul Ministerului au venit şi au prezentat într-o campanie de informare...

Realizator: Vestitele promovări ale centrelor militare din judeţ.

Magdalena Bucălie: Da. Atunci a fost pentru prima oară când am aflat că am putea să promovăm un liceu militar şi având în vedere că şi tatăl meu a fost maistru militar de radiolocaţie. Probabil şi acesta a avut o influenţă asupra mea. Nu m-a îndreptat către cariera militară, să fiu sinceră, dar în momentul în care eu am luat decizia, a fost foarte încântat şi m-a sprijinit. Aşa am ajuns în 2004 să depun dosarul pentru Colegiul Militar Liceal "Ştefan cel Mare" de la Câmpulung Moldovenesc.

Realizator: Care atunci cred că se numea altfel. Se numea chiar Liceul Militar?

Magdalena Bucălie: Nu. Nu, nu. Colegiul Militar Liceal se numea, acum îi spun ei Colegiul Naţional Militar.

Realizator: Naţional...

Magdalena Bucălie: Da. Şi, practic, în 2004-2008 au fost patru ani frumoşi în vârf de munte să îi spunem aşa.

Realizator: Chiar aşa de frumoşi. Acum uitându-ne la frigul de afară, probabil că acolo cel mai mare adversar, să îi spunem, a fost frigul pentru că se ştie că la Câmpulung Moldovenesc este o zonă de munte, o zonă unde mai mult faci frigul, aşa, cam pe toată perioada anului.

Magdalena Bucălie: Da, o zonă de munte, dar o zonă frumoasă, mai ales dacă îţi plac drumeţiile, îţi plac zonele muntoase.

Realizator: Câte fete aţi fost în promoţie?

Magdalena Bucălie: Am fost promoţia cu numărul cel mai mare de fete la Liceul Militar, am fost 85 de fete şi 40 de băieţi.

Realizator: Şi aveţi vreo situaţie câte dintre fetele din liceu au mers mai departe în şcolile militare, în academii?

Magdalena Bucălie: N-aş putea să vă spun acum un număr exact, dar cu siguranţă peste 50% dintre colegele mele au optat pentru o academie militară, la Forţele Aeriene Navale sau la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu.

Realizator: Aţi avut de la început convingerea sau, în fine, dorinţa de a deveni ofiţer de forţe terestre?

Magdalena Bucălie: Da, deşi am crescut pe malul mării, cred că ideea de a avea pământul sub picioare m-a îndreptat aşa, spre Forţele Terestre. Aş fi putu alege, bineînţeles, Academia Navală, la Constanţa, ţinând cont că am crescut în Mangalia, dar am avut această dorinţă şi înclinaţie spre forţele terestre.

Realizator: O să vorbim mai multe. Din păcate nu-s foarte multe minute, asta e, emisiunea scurtă, ce înseamnă armata pentru o femeie, pentru o femeie care a avut în subordine oameni în Afganistan. Vom reveni asupra acestui subiect nu înainte de a-l asculta şi pe şeful Statului Major al Forţelor Terestre, pe generalul maior, Marius Harabagiu, care a acordat un interviu ziariştilor de la trustul de presă al Armatei, un interviu care se regăseşte, de altfel, şi în ultimul număr al "Observatorului Militar", care poate fi accesat pe www.presamil.ro. Generalul Harabagiu este la început de mandat, pentru că a preluat comanda SMFT-ului la începutul lunii aprilie, iar cu ocazia Zilei Forţei Terestre, care va fi mâine sărbătorită, de Sfântul Gheorghe, a prezentat o proiecţie a programului de dezvoltare care sunt în desfăşurare şi care se întind pe mai mulţi ani. Existăp chiar un proiect care se numeşte Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în 2026. Noi am selectat un fragment pe care l-a înregistrat colega noastră, Oana Boer, un fragment în care generalul Harabagiu vorbeşte despre misiunile din Afganistan, ca să prefaţăm, cumva, ce vom vorbi cu dumneavoastră.
Aşadar, generalul Harabagiu, şeful Ştatului Major al Forţelor Terestre.

Marius Harabagiu: Pregătim următorul batalion care trebuie să intre în teatrul de operaţii din Afganistan. Momentul culminant va fi în luna iunie, în cadrul exerciţiului de repetare a misiunii. Elementul de noutate, care a fost introdus anul acesta pentru prima dată, este reunirea tuturor actorilor din teatru în acest exerciţiu, în încercarea de a da o imagine cât mai fidel a ce se întâmplă în Afganistan, pentru că, până acuma, echipele de advisori erau acasă, acuma îi aducem şi pe ei în exerciţiu. Batalionul va asigura elementul de protecţie şi atunci vor avea şi militarii din batalion care execută această misiune, dar şi militarii care sunt consilieri, şi mentori, şi instructori, vor avea imaginea ce înseamnă protecţia, care, la un moment dat, poate fi asigurată nu de către militarii români, ci de către militarii americani, sau militarii germani, dacă discutăm despre zona de nord a Afganistanului. O să continuăm cu sprijinul Comandamentului Forţelor Întrunite, va fi posibil să aducem instructorii americani din Afganistan, pentru că ei vin cu ultimele informaţii şi este un câştig.

Realizator: L-am ascultat pe şeful Statului Major al Forţelor Terstre, general-maior Marius Harabagiu. Îîn direct cu locotenentul Magdalena Bucălie, ofiţer în cadrul Comandamentului Multinaţional De Divizie Sud-Est, de aici, din Bucureşti. Doamnă locotenent, până să ajungeţi în această structură importantă şi cu nume foarte sonor, aţi avut o misiune în Afganistan, despre care eu ştiu, aţi povestit ieri, am vorbit şi în altă emisiune, pe România Internaţional, despre misiunea de cercetare. Este adevărat că sunteţi prima femeie din Armată pe o funcţie de comandant de pluton de cercetare?

Magdalena Bucălie: Este adevărat că a fost pentru prima oară când în Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu s-au scos locuri speciale pentru cercetare. Până atunci, după cum bine ştiţi, arma Infanterie, cu specializare paraşutişti, vânători de munte şi cercetare, personalul militar, ofiţerii, parcurgeau cele 6 luni în arma Infanterie, ulterior se specializau pe cele trei ramuri. Pentru noi a fost diferit, s-au scos locuri direct la Cercetare. Astfel, am fost prima femeie care a avut această onoare, să-şi aleagă specializarea Cercetare şi să parcurgă cursul de bază la Centrul de Instruire pentru Operaţii Speciale "Grigore Baştan" de la Buzău.

Realizator: Avem foarte multe fete, care, poate, îşi doresc - şi sunteţi un exemplu pentru fetele care mâine vor fi ofiţeri în Armată - să le spunem şi lor şi celor care nu au făcut armata şi poate nu au de unde să ştie ce înseamnă un ofiţer de cercetare - ei ştiu aşa, din filme, au văzut Rambo, au văzut tot felul de poveşti - , are legătură cu ceea ce se întâmplă prin filme meseria pe care o aveţi?

Magdalena Bucălie: Da, are legătură şi nu are legătură. Bineînţeles, la televizor şi în filmele artistice totul este supraevaluat şi totul este prezentat...

Realizator: Şi, uneori, cu happy-end.

Magdalena Bucălie: Da, şi totul este prezentat din perspectiva James Bond. Ceea ce facem noi este puţin diferit. Este nevoie de foarte multă pregătire fizică, pregătire mentală, pregătire de specialitate, cum ar fi, de exemplu, traiul în condiţii de izolare, care este un domeniu foarte important în...

Realizator: Cât aţi trăit cel mai mult în izolare într-un exerciţiu?

Magdalena Bucălie: Nu pot să spun că... Nu cred că am stat mai mult de o săptămână, să fiu sinceră, dar este de ajuns să-ţi vezi capacităţile, să testezi cât de mult poţi să rezişti, unde mai ai de lucrat şi fiecare situaţie diferă de la una la alta.

Realizator: Revenind acum, revenind în fine, pentru că nici nu mai avem foarte mult timp, în Afganistan aţi asigurat buna circulaţie pe Autostrada A 1 de acolo

Magdalena Bucălie: Da, principala misiune era să asigurăm mobilitatea pe autostradă.

Realizator: Îmi spuneaţi că aveaţi misiuni de intrare în adâncime, perpendicular pe autostradă, pentru a preveni acele plantări de IED-uri.

Magdalena Bucălie: Da, putem vorbi şi se făceau patrule îmbarcate pe maşini de luptă, respectiv MRAP-uri şi se făceau şi patrule debarcate, când era necesar.

Realizator: Periculos, pentru că e plin de mine şi pentru că sunt tot felul de...

Magdalena Bucălie: Este... întreaga misiune, o misiune în teatrul de operaţii e periculoasă, deoarece principala noastră misiune era stabilirea şi menţinerea securităţii pe teritoriul afgan. Şi ţinând cont de gradul ridicat de adaptabilitate al insurgenţilor, la modul nostru de operare, modul de operare al Forţelor ISAF, trebuia, permanent, să ne instruim, să avem grijă de modul în care verificam...

Realizator: Să nu vă înveţe mişcările...

Magdalena Bucălie: Da, să nu se creeze, să spunem, acel 'pattern' de care ne ferim, adică să putem să fim imprevizibili.

Realizator: Da, din păcate, s-a terminat emisiunea. O ultimă întrebare: dacă ar fi să o luaţi de la capăt, aţi alege altă meserie?

Magdalena Bucălie: Nu. Nu aş alege şi vreau să spun că eu, personal, vreau să mulţumesc comandantului... batalionul cu care am plecat în misiune, domnul locotenent colonel Dan, pe vremea aceea, pentru că dumnealui a fost un adevărat mentor şi lider şi ne-a oferit oportunitatea, atât mie cât şi colegei din promoţie cu mine, să mergem în Afganistan şi ne-a oferit o foarte mare încredere, de la început. Şi dorinţa noastră de pregătire a fost cu atât mai mare şi de aceea, să spunem, Batalionul 32 Mircea Infanterie de la Timişoara, a avut o misiune cu succes pentru că a dus oamenii în Afganistan, oamenii şi-au făcut treaba şi s-au întors înapoi sănătoşi.

Realizator: Mulţumesc foarte mult! Aceasta a fost emisiunea "Jurnal militar" din 22 aprilie 2017.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017