Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 21.02.2015

Plecarea în Afganistan a două detaşamente militare româneşti şi oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Ministerul Apărării Naţionle.

Jurnal Militar din 21.02.2015
FOTO: Tabara de instrucţie din munţii Tarcău (prin amabilitatea Brigăzii 15 Mecanizată "Podul Înalt")

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 04 Martie 2015, 09:50

Realizator - Bogdan Silviu Răducan: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. Vom fi şi astăzi împreună în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămnii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele: plecarea în teatrul de operaţii Afganistan a încă două detaşamente militare româneşti; oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Ministerul Apărării Naţionale pentru anul şcolar 2015-2016 şi Ziua Consiliului internaţional al sportului militar.

Cum însă în această perioadă în aproape toate unităţile militare aparţinând Forţelor Terestre se desfăşoară tabere de pregătire montană începem ediţia de astăzi a "Jurnalului militar" cu acest subiect.

Cercetaşii Brigăzii 15 Mecanizată din Iaşi au organizat, în această săptămână, în Valea Tarcăului o astfel de tabără. I-a însoţi şi colegul nostru, de la Redacţiei militareă de la Radio Iaşi, Adrian Gâtman.

Reporter: Valea Tărcăului, din judeţul Neamţ, este de câţiva ani locul în care se reunesc, la sfârşitul iernii, militarii cercetaşi din Brigada 15 Mecanizată. Locul oferă condiţii foarte bune pentru pregătirea specifică cercetaşilor, pentru instruirea lor în vederea aducerii acţiunilor de luptă în teren muntos împădurit. Şi în acest an, cercetaşi din garnizoanele Iaşi, Piatra Neamţ şi Bacău au venit aici pentru două săptămâni de pregătire intensă.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 21 februarie 2015.


Sublocotenent Racea: În cadrul instrucţiei tactice cercetaşii Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" vor desfăşura un exerciţiu tactic cu tema 'Acţiunile patrulei de cercetare pentru apropierea, pătrunderea într-un obiectiv, capturarea sau în neutralizarea elementelor de cercetare sau diversiuni ale inamicului'.

Obiectivele urmărite sunt: realizarea coeziunii şi cooperării între militarii din cadrul echipelor de cercetare, dezvoltarea deprinderilor de utilizare a tehnicelor şi procedeelor de cercetare şi culegere de informaţii, dezvoltarea deprinderilor de cercetare şi ducera acţiuni de luptă.


Locotenent Mitrea, comandant pluton cercetare, în cadrul companiei cercetare: Acest exerciţiu ne ajută să ne punem în valoare experienţa dobândită în teatrele de operaţii prin executarea de acţiuni directe asupra unui grup de cercetare inamic, cu scopul de a procura armament şi muniţie aflată în posesia acestora.


Sergent major Zahari, comandant grupă cercetare: La instrucţia de specialitate, în cadrul orelor de trai în condiţii de izolare, am amenajat mai multe tipuri de adăposturi, care folosesc atât pentru odihna militarilor, prepararea hranei, pregătirea misiunilor, cât şi pentru îndeplinirea acţiunilor de luptă. De asemenea, am amenajat mai multe tipuri de focuri, care folosesc la pregătirea hranei, încălzirea militarilor şi la uscarea echipamentului militar.

Sublocotenent Vlad Gherase, comandant pluton cercetare: În cadrul temelor de instrucţie tactică de specialitate am construit şi amenajat diferite posturi de observare, care se pretează la terenul muntos împădurit pe timp de iarnă. Pentru acesta: post de observare din copac; post de observare din fîntână, post de observare din căpiţă şi post de observare din liziera pădurii. De asemenea, a mai construit şi un adapost specific sezonului rece şi anume un iglu.

Reporter: Toate activităţile planificate pentru această tabără au urmărit dezvoltarea spiritului de echipă a cunoştinţelor şi a deprinderilor practice şi pentru că în tabără s-au instruit militari din mai multe unităţi, schimbul de experienţă a fost un alt obiectiv al militarilor cercetaşi. Comandantul Diviziei 2 Infanterie, generalul maior Petrică Lucian Foca, a inspectat tabăra de la Tarcău şi a apreciat activitatea cercetaşilor Brigăzii 15 Mecanizată.

Generalul maior Petrică Lucian Foca: Întotdeauna, acolo unde sunt cercetaşii voi fi şi eu. Unu, să-i văd dacă au toate condiţiile pentru a se instrui - condiţii de cazare, de hrănire, de igienă personală - şi sigur bază materială pentru executarea instrucţiei ca la carte. Din această perspectivă apreciez activitatea Brigăzii 15 Mecanizată, care le-a asigurat cercetaşilor condiţii pentru instruire.

Zona este frumoasă, este propice pentru desfăşurarea tuturor activităţilor de cercetare atât ziua, cât şi noaptea în teren muntos împădurit. Fiind şi zăpadă cercetaşii pot să execute toate activităţile pe schiuri şi să folosească toate avantajele pe care ţi le oferă iarna în munte.

Eu apreciez că activitatea şi a atins obiectivul operaţionale pentru care militarii sunt aici.

Realizator: Mulţumim. "Jurnalul militar" continuă. La misiunea NATO Resolute Support" din Afganistan vor participa în acest an şi militari din Brigada 6 Operaţii Speciale din Târgu Mureş. Revenim cu amănunte.


Realizator: La Târgu Mureş s-a desfăşurat ieri ceremonialul de plecare în teatrul de operaţii Afganistan al unui grup românesc de operaţii speciale format din militari din Brigada 6 Operaţii Speciale. Prin telefon, comandantul brigăzii colonelul Mircea Şuta:

Mircea Şuta: Grupul românesc de consiliere pentru operaţii speciale a ajuns la finalul perioadei de pregătire specifice pentru operaţionalizare în vederea introducerii în teatrul de operaţii Afganistan.

Misiunea pe care o vor desfăşura va începe la 1 martie, moment în care vor fi dislocaţi în teatrul de operaţii Afganistan, se va desfăşura în cadrul misiunii NATO "Resolute Support" şi va consta în consilierea structurilor de operaţii speciale din cadrul forţelor de securitate afgane.

Perioada de pregătire a fost una intensă, specifică misiunilor pe care militarii noştri urmează să le îndeplinească în Afganistan.

Experienţa pe care aceştia o au, ei fiind la a doua, la a treia misiune, ne conduc la gândul că îşi vor îndeplini în condiţii foarte bune misiunile pe care le-au primit.

Sunt convins că vor face faţă cu succes tuturor misiunilor pe care trebuie să le îndeplinească şi, de asemenea, le doresc să se întoarcă sănătoşi acasă şi să raporteze 'Misiune îndeplinită!'

Realizator: Colonelul Mircea Şuta, comandantul Brigăzii 6 Operaţii speciale din Târgu Mureş.

Un alt ceremonial de plecare în teatrul de operaţii Afganistan s-a desfăşurat ieri şi la Bucureşti. Este vorba despre un detaşament care va completa elementul naţional de sprijin, seria decembrie 2014 - iunie 2015. Comandantul Bazei Sprijin Logistic Muntenia, colonelul Alexandru Nedelcu:

Alexandru Nedelcu: Completarea cu cei 20 de militari are ca scop realizarea capacităţii operaţionale complete a elementului naţional de sprijin "Resolute Support" rotaţia 1, pentru a fi în măsură să răspundă tuturor cerinţelor specifice teatrului de operaţii şi să execute întreaga gamă de activităţi specifice sprijinului logistic în folosul structurilor româneşti care acţionează în teatrul de operaţii Afganistan.

Principalele domenii de activitate ale NSE- eul lui sunt planificarea, organizarea şi executarea împreună cu partenerii de coaliţie al transportului personalului, tehnicii, armamentului, echipamentelor şi materialelor în interiorul teatrului de operaţii, administrarea a facilităţilor proprii şi celor puse la dispoziţia părţii române în locaţiile de dispunere, pregătirea echipamentelor, tehnice şi materialelor în vederea îmbarcării şi redislocării, respectiv pentru casare şi repatriere.

Vreau să-i asigur pe toţi militarii din compunerea detaşamentului că vom fi permanent alături de ei cu gândul şi vom face tot ce este necesar pentru a-i sprijinii în îndeplinirea misiunii. Le urez să-şi îndeplinească misiunea la cel mai înalt nivel şi bineînţeles să se întoarcă sănătoşi acasă.

Realizator: Colonelul Alexandru Nedelcu comandantul Bazei sprijin logistic Muntenia.

Trecem la un alt subiect. A început în această săptămână în întreaga ţară campania de recrutare a tinerilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ preuniversitar din armată, activitatea desfăşurată prin centrele militare zonale şi judeţene.

Amănunte despre oferta educaţională a Ministerului Apărării Naţionale pentru anul şcolar 2015 -2016, cât şi despre condiţiile de înscriere în unităţile de învăţământ preuniversitar din armată ne-a oferit şeful Biroului informare-recrutare din Centrul Militar zonal Bucureşti, locotenent-colonel Cornelia Gândac.

Cornelia Gândac: Foarte mulţi tineri s-au prezentat la Biroul Informare-Recrutare dornici să îmbrăţişeze cariera a militară. Sunt motivaţi şi îşi doresc cu ardoare să parcurgă învăţământul militar, deoarece învăţământul militar este de calitate, este recunoscut şi oferit o repartiţie, un loc de muncă sigur.

Anul acesta avem pentru colegiile naţionale 360 de locuri, din care 60 de locuri pentru fete. Pentru Şcoala de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti 134 de locuri, din care nouă locuri pentru fete.

Pentru Şcoala de Maiştrii Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia-Bobocu", 105 locuri, din care douăzeci locuri pentru fete şi la Şcoala de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Murgescu" 57 de locuri, din care şase locuri pentru fete

Reporter: Cele 360 de locuri pentru colegiile militare naţionale sunt împărţite între cele trei?

Cornelia Gândac: Trei colegii naţionale, care sunt la a Breaza, Alba Iulia şi Câmpulung Moldovenesc. Fiecare liceu are 100 de locuri pentru băieţi şi 20 de locuri pentru fete.

Reporter: Ce condiţii trebuie să îndeplinească un elev sau un absolvent de liceu pentru a se înscrie fie la un colegiu militară, fie la o şcoală de maiştri militari şi subofiţeri?

Cornelia Gândac: În primul rând, cei care doresc să se înscrie la o instituţie de învăţământ militar trebuie să se adreseze biroului informare recrutare din judeţul, sectorul în care au domiciliul stabil, pentru a se informa despre criteriile de recrutare, întocmirea dosarul de candidat, despre probele de selecţie şi admitere.

Criteriile generale sunt: cetăţenie română, domiciliul stabil în România de cel puţin şase luni de la data începerii anului de învăţământ, să fie declarat apt medical, să nu fi fost condamânat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, să nu facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, să nu facă parte din organizaţii interzise de legislaţia română, să nu aparţine unor culte sau asociaţii, grupări religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice.

Criteriile specifice sunt pentru fiecare categorie de personal. Pentru colegiile naţionale candidaţii trebuie să fie elevi în clasa VIII-a sau absolvenţi ai clasei a VIII-a cu vârsta de până la 16 ani în anul susţinerii examenului.

Pentru şcolile de maiştri şi subofiţeri să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat cu vârsta de până la 28 de ani împliniţi în anul susţinerii examenului, dar şi ele din ultimul an de liceu care pot să opteze pentru înscrierea la învăţământul postliceal.

Reporter: Toate aceste informaţii pe care le-aţi furnizat, numărul de locuri, condiţiile pentru admitere, criteriile specifice, se pot îl regăsim şi în altă parte, sau numai la sediul centrelor militare zonale şi judeţene?
Corina Gândac: Informaţiile se pot găsi şi pe siteul Ministerului Apărării Naţionale. Cei care sunt motivaţi pentru profesia militară trebuie să se prezinte la Biroul informare-recrutare pentru întocmirea dosarului de candidat. Dosarul de candidat se întocmeşte numai la sediul Biroului informare-recrutare. Dosarul cuprinde o serie de documente precum: cererea de inscriere, fişa medicală, cazier judiciar. Termenul final de depunere a dosarului este 24 aprilie 2015. Dosarele se înaintează la Centru de orientare şi selecţie, unde candidaţii vor merge pentru susţinerea unei testări psihologice şi a unei probe sportive. Dacă sunt declaraţi admişi la selecţie, candidaţii vor merge la începutul lunii iunie la a colegiile naţionale pentru a susţine testul de verificare la matematică şi limba română. Absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat cu vârsta de până la 28 de ani împliniţi în anul acesta, dar şi elevii din ultimul an de liceu pot opta pentru înscrierea la şcolile de maiştri militari până la data de 19 iunie 2015. Pentru informaţii suplimentare tinerii pot să se adreseze Biroului informare recrutare, zilnic, de luni până vineri, între orele 8:30 - 16:30, marţi între orele 8:30 - 18:30.
Realizator: Locotenent-colonel Cornelia Gândac, şefa Biroului informare-recrutare din centrul Militar zonal Bucureşti, despre recrutarea tinerilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ preuniversitar din armată. Această activitate nu este şi nu are nici o legătură cu mobilizarea rezerviştilor şi încorporarea tinerilor pentru executarea serviciului militar obligatoriu, ambele posibile numai la declararea stării de război sau de mobilizare, conform Legii numărul 355 din 2009. De altfel, într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale infirmă existenţa unui proces de mobilizare a rezerviştilor şi de încorporare a tinerilor pe teritoriul României.
*
Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi, pentru ultima parte a "Jurnalului militar".

Miercuri, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti a avut loc lansarea cărţii "Căpitanului paraşutist Mihail Ţanţu. Faptele, mărturisirea şi osânda unui cavaler", apărută recent la Editura Militară. Cine a fost Mihail Ţanţu şi ce reprezintă această carte ne-a spus chiar autorul ei, colonelul Mircea Tănase.

Mircea Tănase: Despre căpitanul Ţanţu am aflat în 1983, când am găsit o carte despre luptele paraşutiştilor pentru apărarea părţii de nord a Bucureştiului, în august 1944.

Am mai avut câteva întâlniri cu Ţanţu prin alte câteva cărţi. Cea mai mare surpriză extrem de plăcută a fost când o cercetătoare de la Serviciul istoric al armatei, ulterior de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii mi-a semnalat existenţa în arhive, în primul rând, a Batalionului de paraşutişti, care fusese înfiinţat în iunie '41, dar şi a dosarului căpitanului paraşutist Ţanţu, unul dintre premii ofiţeri care se înrolase în această primă structură de paraşutişti militari, fiinţată în armata română şi care a avut o evoluţie în spectaculoasă, atât din punct de vedere al carierei militare, dar şi ca destin, o viaţă dedicate unui ţel nobil.

Mi-am propus să scriu această carte, mai ales după ce au stat ore multe şi frumoase de vorbă cu un veteran paraşutist, sergentul veteran de război Mircea Fedea. Îl considera pe Ţanţu ca pe un Dumnezeu a lui, care într-adevăr m-a determinat să mă aplec cu mult mai multă atenţie asupra acestui personaj. Nu cred că am greşit.

A fost unul dintre marii paratii şi a dovedit că într-adevăr face parte dintr-o structură de elită, în care, dincolo de profesionalism şi, partea cealaltă, de atitudine, este de excepţie. Iar cartea, care sper să placă celor care vor avea dorinţă să o citească, să reprezinte încă o piatră la acest edificiu, pe care şi eu şi alţi camarazi de ai mei, încercăm să-l ridicăm şi să facem ca în trupele de paraşutişti să-şi confirme acest statut de trupe de elită şi nu numai declarativ, ci şi prin ceea ce au făcut de-a lungul istoriei pentru armata română, pentru ceea ce considerăm în continuare că trebuie să facă trupele acestea, cu o destinaţie specială, încadrate cu oameni de excepţie.

Ţanţu a fost unul dintre ei şi eu i-am adus un omagiu prin această carte.

Realizator: Colonelul mircea Tănase, despre cea mai recentă carte a sa, "Căpitanului paraşutist Mihail Ţanţu. Faptele, mărturisirea şi osânda unui cavaler", apărută la Editura Militară.

Şi iată-ne ajunşi la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi, Ziua Consiliului Internaţional al Sportului Militar, pe scurt şi CISM. Ziua celebrată în fiecare an pe 18 februarie, aminteşte de înfiinţarea acestei organizaţii în 1948,
şi este sărbătorită de câţiva ani prin crosul "CISM DAY-RUN".

Desfăşurată în toate cele 134 de ţări membre ale Consiliului, printre care şi România. Şeful delegaţiei României la Consiliul Internaţional al Sportului Militar colonelul Ioan Armanu:
Ioan Armanu: Armata României este membră din anul 1992 şi este reprezentată printr-un şef de delegaţie şi patru membri.

În toată Armata României, conform calendarului sportiv, aprobat de şeful Statului Major General şi s-a sărbătorit această zi primelor aleargări, prin marşuri, prin diferite competiţii.

Nu se ţine cont de grade, de funcţii, de sexs, de vârstă. Se încearcă să se întărească pacea şi prietenia între forţele armate ale lumii.


Realizator: Colonelul Ioan Armanu, şeful delegaţiei României la Consiliul Internaţional al Sportului Militar, iar aici "Jurnalul militar" de astăzi a ajuns la final.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017