Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 20.02.2016

Autoevaluarile categoriilor de forțe; Exercițiul de repetare a misiune KFOR, desfășurat în Germania

Jurnal Militar din 20.02.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 22 Februarie 2016, 12:17

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Vom şi astăzi, până la 9:30, împreună la Radio România Actualităţi, la o nouă ediţie a "Jurnalului militar", o emisiune în care vom vorbi, ca de obicei, despre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, autoevaluarea activităţii Statelor Majore ale categoriilor de forţe din Armata României, în anul 2015, exerciţiul de repetare a misiunii KFOR care se desfăşoară în această perioadă în centrul de instruire din Hohenfels, Germania, plecarea în teatrul de operaţii Afganistan al Grupului Românesc de Operaţii Speciale şi Ziua Consiliului Internaţional al Sportului Militar. De început, însă, începem şi astăzi cu muzică - "Imagine Dragons", Demons.

Realizator:"Imagine Dragons", Demons. Ascultaţi "Jurnal Militar", la Radio România Actualiţăţi. La mijlocul acestei săptămâni, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, şi a şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, s-au desfăşurat autoevaluările activităţii Statelor Majore ale categoriilor de forţe din Armata României, în anul 2015. Cecilia Sfetcu are detalii.

Reporter: Prima autoevaluare a avut loc marţi, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, unde şeful aceste categorii de forţe, generalul maior Dumitru Scarlat, a prezenta modul de îndeplininire a obictivelor din anul precedent, percum şi priorităţile pentru anul 2016. Generalul Scarlat s-a referit şi la participarea celor peste 1.000 de militari la misiuni în afara teritoriului statului român, la cele aproximativ 70 de exerciţii majore naţionale, multinaţionale şi la misiunile de intervenţie în sprijinul populaţiei. Activitatea militarilor din Forţele Terestre, în mod aparte participarea acestora la misiuni în teatrele de operaţii, a fost apreciată şi de ministrul Mihnea Motoc, care a remarcat şi contribuţia importantă a Statului Major al Forţelor Terestre în procesul de operaţionalizare a celor două structuri NATO de comandă-control de pe teritoriul României.

Emisiunea JURNAL MILITAR din 20.02.2016

Totodată, ministrul apărării a subliniat că în procesul de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a alianţei este nevoie de capabilităţi militare credibile cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Un rol important în acest proces îl are finanţarea, iar alocarea bugetară din acest an este un prim pas în atingereanivelului propus de 2% din PIB în anul 2017 - a mai adăugat ministrul Mihnea Motoc. Miercuri s-au desfăşurat şi autoevaluările activităţilor forţelor navale şi aeriene din anul 2015. Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mârşu, a precizat că forţele navale sunt capabile să-şi îndeplinească misiunile stabilite şi angajamentele asumate, menţionând că marinarii militari vor participa în continuare la grupările navale permanente ale NATO, precum şi la exerciţii cu partenerii în Marea Neagră. La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul maior Laurian Anastasov, a arătat că această categorie de forţe are capacitatea de a conduce acţiuni specifice de apărare a integrităţii spaţiului aerian naţional. Cu această ocazie, ministrul apărării naţionale a subliniat că starea actuală a dotării forţelor navale impune continuarea programelor de modernizare şi iniţierea unor noi programe de înzestrare, lucru posibil în condiţiile bugetare actuale şi de perspectivă. Referindu-se la forţele aeriene, Mihnea Motoc a declarat că vor fi respectate termenele pentru integrarea şi asimilarea capabilităţii a avionului multirol F-16 Fighting Falcon, inclusiv a infrastructurii care se află în execuţie, în Baza 86 aeriană de la Feteşti.

Realizator: Cecilia Sfetcu, mulţumesc. Schimbăm subiectul. În această perioadă, militarii cercetaşi din Brigada 15 Infanterie se află în anuala lor tabără de instrucţie de iarnă. Adrian Gâtman, colegul nostru de la Redacţia Militară Iaşi, i-a însoţit pe cercetaşii moldoveni în Valea Tarcăului.

Reporter: În fiecare an, spre sfârşit de iarnă, în tabăra de instrucţie de pe Valea Tarcăului din judeţul Neamţ se adună cercetaşii Brigăzii 15 Mecanizate. Datorită faptului că acest februarie este mai degrabă o lună de primăvară, programul taberei a fost puţin modificat, lipsa zăpezii făcând practic imposibilă instrucţia pe schiuri. Chiar şi aşa, cercetaşii au la Tarcău o mulţime de modalităţi prin care îşi pot dezvolta pregătirea. terenul, pădurea, cursurile de apă le oferă un ambient complex, în care pot exersa procedurile de topografie, tactică specifică de cercetare, tarageri cu armamentul din dotare, deplasări în cadrul tactic. Sunt cu siguranţă două săptămâni intense de pregătire după care militarii cercetaşi se vor întoarce în cazărmi cu un plus mare la capitolul pregătire.

Mr. Brătean Cătălin: Sunt comandantul taberei de instrucţie, maiorul Brătean Cătălin. Scopul este realizarea coeziunii structurilor de cercetare, de nivel grupuri de cercetare şi elemente de cercetare. De asemenea, urmărim perfecţiunea deprinderilor militarilor de a executa misiuni în teren muntos, împădurit şi în condiţii de vizibilitate redusă. La această activitate participă militari din batalionul 151 Infanterie, 634 Infanterie şi 631 Tancuri, dar şi militarii companiei cercetare din Brigada 15 Mecanizată. În cadrul programului de pregătire, militarii structurilor de cercetare execută teme care cuprin traiul în condiţii de izolare, procurarea hranei din mediul înconjurător, prepararea acesteia, deplasarea în teren muntos împădurit cu ajutorul hărţii şi cu ajutorul busolei.

Realizator: Un detaşament format din militari ai Batalionului 26 Vânători de Munte şi batalionului 265 Poliţie Militară participă în perioada 11 februarie-2 martie la exerciţiul multinaţional de repetare a Misiunii KFOR în centrul de instruire din Hochenfelz, Germania. Cu detalii, comandantul detaşamenului, maiorul Florentin Lazăr.

Mr. Florentin Lazăr: Pe fundalul acestui sfârşit de iarnă sau dacă vreţi, acestui început capricios de primăvară în care frigul, ploaia şi ninsorile se succed cu voioşie, militarii care încadrează compania de infanterie, rezervă strategică pentru teatrul de operaţii din Kosovo, au început activităţile de instruire, planificate în cadrul exerciţiului multinaţional de repetare a misiunii KFOR rotaţia 21. Exerciţiul are ca scop instruirea şi pregătirea pentru misiune a trupelor NATO care îndeplinesc misiuni de sprijin a păcii, în provincia Kosovo. Lângă militarii români, la exerciţiu participă militari din SUA, Albania, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova şi Ungaria.

La momentul acestei corespondenţe, militarii companiei româneşti au parcurs o perioadă de aclimatizare şi etapa de instruire a specialitate. Au fost desfăşurate şedinţe de instruire referitor la modul de executare a evacuărilor medicale, cu ajutorul elicopterelor MEDEVAC, precum şi cursuri de instruire referitor la modul de interacţiune cu mass-media în teatrul de operaţii. Militarii români au înfruntat flăcările la propriu, pe timpul antrenamentului Fire Phobia, de-a lungul căruia, sub îndrumarea instructorilor din armata portugheză, militarii învaţă modul de acţiune şi de contracarare al efectelor atacurilor cu sticle incendiare, mai cunoscute sub denumirea generică de coctailuri Molotov. Militarii români au înfruntat flăcările, la propriu, pe timpul antrenamentului intitulat "Fire Fobia", de-a lungul căruia, sub îndrumarea instructorilor din armata portugheză, militarii învaţă modul de acţiune şi de contracarare a efectelor atacurilor cu sticle incendiare cunoscute şi sub denumirea de "cocktail Molotov".

Unul dintre cele mai solicitante exerciţii, atât din punct de vedere fizic cât şi psihic, a fost cel de control al mulţimilor. Pe timpul acestuia au fost exersate tehnici şi proceduri de intervenţie pe timpul manifestaţiilor violente. Deşi acest tip de antrenament este în România atributul trupelor de jandarmi, în teatrele de operaţii Kosovo, exercitarea controlului manifestaţiilor poate fi încredinţată, în caz de maximă necesitate, trupelor, naţiunilor participante în cadrul misiunii KFOR. Programul de instruire pentru zilele următoare se anunţă la fel de solicitant, cuprinzând o serie de exerciţii tactice în teren, de nivel pluton şi companie, urmat de un exerciţiu tactic întrunit, ce se va desfăşura pe durata câtorva zile şi despre care voi reveni cu informaţii în emisiunile viitoare.

Realizator: Maiorul Florentin Lazăr, comandantul detaşamentului românesc care participă la exerciţiul de repetare a misiunii KFOR în Centrul de Instruire din Hohenfels, Germania. Trecem la un alt subiect. Militari ai Forţelor pentru Operaţii Speciale vor începe în curând o nouă misiune în Afganistan. În următoarele şase luni, ei vor executa activităţi de instruire şi consiliere ale forţelor de securitate afgane în cadrul misiunii NATO "Resolute Support". Ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii a grupului românesc de operaţii speciale s-a desfăşurat ieri la Târgu Mureş, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, şi a şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă. Comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale, generalul de brigadă Mircea Şuta.

Gen. Mircea Şuta: A fost finalul unui stagiu de pregătire desfăşurat în ultimele şase luni, perioadă în care detaşamentul a fost operaţionalizat din toate punctele de vedere, pentru a fi în măsură să îşi îndeplinească misiunea care le-a fost încredinţată. Consider, prin ceea ce s-a executat şi prin evaluarea finală care s-a desfăşurat în ultima săptămână, că militarii din detaşament sunt pregătiţi pentru a-şi îndeplini misiunile aşa cum ele au fost stabilite. Situaţia de securitate o cunoaştem cu toţii, o cunosc şi ei la rândul lor, sunt luate toate măsurile specifice de protecţie a forţei. Sunt stabilite în detaliu toate elementele specifice, conform mandatului care le-a fost încredinţat prin misiune. Sunt convins că vor face faţă cu brio şi că se vor întoarce acasă după cele şase luni de misiune, fiind în măsură să raporteze "Misiune îndeplinită!".

Realizator: Generalul de brigadă Mircea Şuta, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale din Târgu Mureş. Mergem acum în Afganistan. Misiunea Dragonilor Transilvani în teatrul de operaţii se apropie de sfârşit. Deja, primii militari din Batalionul 811 au ajuns acasă, la mijlocul acestei săptămâni, după mai bine de şase luni petrecute în provincia Kahdahar. Transmite din Afganistan Radu Mureşan.

Radu Mureşan: Militarii Batalionului au executat pe perioada dislocării patrule îmbarcate şi debarcate,cu deplasare terestră şi aeriană,pe căile de comunicaţii din aria de operaţii, pentru asigurarea libertăţii de mişcare a forţelor aliate şi a civililor, securizarea căilor şi punctelor de acces din baza de dislocare şi, mu în ultimul rând, asigurarea reacţiei imediate cu trupe la incidenete şi meninţări din afara sau din interiorul bazei. S-au efectuat misiuni de căutare a diferitelor tipuri de dispozitive, explozive improvizate şi a elementelor de armament şi muniţie. S-au angajat discuţii cu şefii strucurilor militare şi de securitate afgane din zona de responsabilitate, s-a participat la adunări ale principalilor responsabili în domeniul securităţii din administraţia locală afgană. S-au desfăşurat misiuni în cooperare cu partenerii americani pentru sprijinul militarilor din Armata Naţională Afgană şi a Poliţiei afgane, în efortul lor de furnizare a securităţii pentru populaţia civilă din zona de responsabilitate. De asemenea, au fost iniţiate şi desfăşurate proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, de dotare a unor spaţii pentru desfăşurarea cursurilor, precum şi distribuire de materiale şcolare şi de îmbrăcăminte pentru copiii afgani. Deşi o parte din colegii lor au ajuns deja pe pământ românesc, cei rămaşi aici au înţeles că misiunea trebuie dusă până la capăt. Un ultim salt, pentru a preda mai departe aria de responsabilitate.

Realizator: Din Afganistan, Radu Mureşan, mulţumesc. Repatrierea Dragonilor se va încheia peste câteva săptămâni. Militarii Batalionului 811 sunt înlocuiţi în teatrul de operaţii de militarii Batalionului 2 Infanterie Călugăreni din Bucureşti. "Jurnalul Militar continuă"! Joi, 18 februarie, a fost "CISM Day Run", ziua în care prin diverse manifestări sportive am sărbătorit împreună cu militari din cele peste 100 de ţări membre 68 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Sportului Militar. Revenim cu amăunte după încă o piesă muzicală.

Realizator: 18 februarie este ziua Consiliului Internaţional al Sportului Militar, pe scurt: CISM, o zi în care, în ţările membre ale Consiliului, se desfăşoară CISM
Day Run. Evenimentul, organizat pentru prima oară în anul 2006, în scopul sărbătoririi datei de constituire a acestui organism internaţional, şi-a propus să promoveze practicarea sportului în armatele lumii şi, prin anvergura mondială a acţiunii, să contribuie la menţinerea păcii.

Şeful Biroului Educaţie Fizică din Statul Major General, col. Ioan Armanu: CISM a fost înfiinat pe 18 februarie 1948, la Nisa, în Franţa, cele cinci naţiuni fondatoare fiind Belgia, Danemarca, Franţa, Luxemburg şi Olanda. Acest Consiliu Internaţional al Sportului Militar este o organizaţie sportivă internaţională alcătuită din forţele armate ale naţiunilor lumii, constituită, în principal în scopul promovării educaţiei fizice şi a activităţilor sportive ca un mijloc de susţinere şi întărire a păcii în lume. Deviza acestui for internaţionaleste "Prietenie prin sport", pentru că sportul nu ţine cont de culoare, de religie, de orientarea sexuală, de grade, de funcţii. Armata României este membră a acestui organism militar internaţionaldin anul 1992 şi, respectând prevederile de organizare şi funcţionare, este reprezentată de o delegaţie alcătuită din cinci persoane, un şef de delegaţie şi patru membri. De atunci, loturile sportive reprezentative ale Armatei României participă la competiţiile aplicativ-militare şi sportive organizate sub egida CISM. Delegaţia Armatei României, în anul 2015, s-a aflat pe locul 23 din cele 117 ţări participante, cu trei emdalii de argint şi trei medalii de bronz obţinute. Au avut loc manifestări dedicate acestei zile, au avut loc întreceri sportive. Întregul efectiv, apt din punct de vedere medical, al Armatei Române a aparticipat la această zi, care deschide o cale de prietenie prin sport între toate armatele lumii.

Realizator: În altă ordine de idei, vă mai informăm că peste 500 de militari au participat ieri, în ansamblul monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu, la o ceremonie militară prilejuită de sărbătorirea a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. La încheierea ceremoniei, participanţii s-au deplasat pe Calea Eroilor, până la Poarta sărutului, Aleea scaunelor şi Masa tăcerii, unde au depus buchete de flori. La activitatea organizată de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, împreună cu autorităţile locale, au participat, alături de militari din Garnizoanele Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti, cadre didactice şi elevi ai instituţiilor de învăţământ din judeţul Gorj şi ai Colegiului Naţional Militar Mihai Viteazul de la Alba Iulia, precum şi veterani de război gorjeni.

Am ajuns la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi. Anul acesta, pe 16 noiembrie, Studioul Cinematografic al Armatei împlineşte 100 de la înfiinţare. Deşi mai sunt destule luni până la acel moment, manifestarile dedicate sărbătoririi centenarului cinematografiei militare au început deja. Printre ele, proiecţii de filme la Sala de Cinema a Palatului Cercului Militar Naţional din Capitală. Directorul studioului, Cornele Mituţ ne face o invitaţie.

Cornel Mituţ: La 15 noiembrie 1916 o mână de tineri au primit misiunea să înregistreze pe peliculă actualitatea imediată a Armatei Române şi să o aducă la cunoştinţa contemporanilor, nepoţilor şi strănepoţilor lor. Sub comanda sublocotenentului Ion Oliva, un student eminent la Facultatea de Arhitectură din Paris, care fusese mobilizat că conducă aici serviciul fotografic şi cinematografic al Armatei, operatorii caporali Tudor Postmantir, soldat Constantin Ivanovici, caporal Gheorghe Ionescu, şi soldat Ieftimie Vasilescu aveau să îşi îndeplinească această misiune în mod exemplar. O parte din realizările lor rezistă încă timpului şi îşi aşteaptă spectatorii de astăzi în Sala de Cinema a Cercului Militar Naţional din Bucureşti. Aici este locul în care putau fi văzute pe la mijlocul perioadei interbelice filmele cineaştilor care au întregit nucleul iniţial şi s-au remarcat printr-o serie de premiere notabile în cinematografia naţională. La Centenarul Studioului Cinematografic, primul gest de făcut este să îi vedem filmele, toate, de la cele mute, care spun însă atât mult, până la cele cu o bogată coloană sonoră, vorbind despre faptele mai noi sau mai vechi ale militarilor români. Consideraţi-vă, aşadar, invitaţii noştri joi, 25 februarie, începând cu orele 17:15, la proiecţia filmului "Recviem", o producţie din anul 1990. Prezintă profesorul Adrian Leonte, redactor la Studioul Cinematografic al Armatei. Şi o ultimă precizare: intrarea este gratuită.

Realizator: Cornel Mituţ, directorul Studioului Cinematografic al Armatei. Iar aici "Jurnalul militar" a ajuns la final. La 9:30 la Radio România Actualităţi începe "Deschis în weekend", alături de dvs va fi Constin Enache. Vă reamintesc şi că, tot astăzi, de la 11:30, pe Antena Satelor puteţi asculta emisiunea "Feciori la oaste", o ediţie despre detaşamentele de muncă forţată din perioada 1950 - 1961. Mâine, de la 9:30, pe TVR 1 puteţi viziona "Pro Patria". "Observatorul militar" se poate citi pe net la adresa www.presamil.ro. Şi tot pe net ne găsiţi şi pe noi, Redacţia Militară, pe Facebook la "Ora armatei" şi pe pagina de web romania-actualitati, în secţiunea "Emisiuni", căutaţi "Jurnal militar".

Eu sunt Bogdan Silviu Răducan. Vă mulţumesc pentru atenţia acordată. Până data viitoare, rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017