Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 19.12.2015

Ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antitrachetă de la Deveselu, încheierea programului de modernizare a elicopterelor IAR 330 Puma Naval

Jurnal Militar din 19.12.2015
Ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antitrachetă de la Deveselu

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 21 Decembrie 2015, 10:42

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. Ca de obicei, sâmbăta la această oră avem la dispoziţie aproximativ 25 de minute pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antitrachetă de la Deveselu, exerciţiile din Marea Neagră la care a participat fregata "Regina Maria", încheierea programului de modernizare a elicopterelor IAR 330 Puma Naval, concertul de gală dedicat veteranilor Armatei României. Şi pentru că în această perioadă comemorăm eroii Revoluţiei Române din decembrie 1989, tot în această ediţie a "Jurnalului militar" vom rememora câteva dintre clipele tragice ale acelor zile. Începutul îl facem însă cu muzică.

AUDIO:

Realizator: Ieri, la sediul MAE s-a desfăşurat ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis Ashore de la baza militară Deveselu. Cu acest prilej s-a anunţat că principalele elemente militare ale facilităţii de apărare antirachetă din România au fost finalizate şi transferate comandantului operaţional în vederea integrării viitoare în arhitectura sistemului NATO de apărare antirachetă. Prezent la manifestare, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a caracterizat în intervenţia sa sistemul antirachetă de la Deveselu drept cel mai important proiect strategic româno-american, subliniind faptul că facilitatea contribuie concret la securitatea României, dar şi a SUA.

Mihnea Motoc: Sistemul antirachetă de la Deveselu e indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american. Facilitatea contribuie concret şi tangibil la securitatea României, dar şi a SUA. În context NATO, găzduirea de către România a unor elemente de apărare antirachetă confirmă încă o dată profilul activ pe care România şi l-a asumat încă de la aderarea la Alianţă. Deveselu e un proiect în care partea română şi-a onorat la termen toate angajamentele asumate, de la cele din plan normativ, la cele ţinând de securizarea bazei pe timpul lucrărilor, de la cele asumate şi îndeplinite în cont propriu, cât şi în privinţa obligaţiilor de susţinere a demersurilor părţii americane. Astăzi Baza militară 99 Deveselu a ajuns la capacitate integrală şi ea este totodată una din cele mai moderne unităţi militare aflate în administrarea MApN, în care am investit aproximativ 11,2 milioane de dolari, la care se adaugă resurse mobilizate din alte părţi ale bugetului de stat pentru infrastructura de sprijin de acolo. Astăzi încheiem o etapă importantă, dar şi privim înspre viitor, în primul rând pentru a continua modernizarea infrastructurii de la Deveselu, la cele mai ridicate standarde NATO. În al doilea rând, în mai anul viitor, sistemul american antirachetă urmează să fie acreditat şi să devină complet operaţional, marcând astfel finalizarea etapei a doua de dezvoltare a componentei sale europene.

Realizator: Fregata "Regina Maria" a participat, în perioada 5-16 decembrie, la o serie de exerciţii de antrenament în Marea Neagră împreună cu militari din forţele navale ale Turciei, Ucrainei şi SUA. Exerciţiile fac parte din pachetul de măsuri NATO pentru creşterea încrederii între aliaţi şi întărirea securităţii în zona Mării Negre. Concluziile ni le-a prezentat comandantul fragatei, comandorul Bogdan Vochiţu:

Bogdan Vochiţu: "Regina Maria" s-a întors dintr-o misiune care a constat din trei faze. Prima fază a fost un exerciţiu la care au participat, pe lângă fregata "Regina Maria", distrugătorul american USS ROSS, fregata turcească "Gokova" şi nava auxiliară "Balta". S-au executat mai multe exerciţii de luptă la suprafaţă, de luptă anti-submarin, gama normală de exerciţii care se execută în astfel de acţiuni. Scopul principal a fost exersarea procedurilor de luptă în toate mediile şi creşterea încrederii între parteneri. De asemenea, un alt scop este şi creşterea gradului de interoperabilitate între naţiuni. O ultimă fază a exerciţiului a constat dintr-un exerciţiu anti-submarin executa în largul coastelor Turciei cu distrigătorul american USS ROSS şi fregata turcească "Gokova". Dar principala parte a a acestei misiuni a constat într-o misiune de patrulare desfăşurată între 7 şi 14 decembrie de către fregata "Regina Maria" împreună cu distrigătorul american USS ROSS. Misiunea de patrulare a avut loc în largul coastelor Federaţiei Ruse şi a avut drept scop creşterea climatului de securitate în regiunea Mării Negre. Pe parcursul executării misiunii nu au fost niciun fel de probleme, toate obiectivele propuse au fost atinse. Sunt mulţumit de felul în care oamenii şi-au făcut datoria şi pot spune că ne-am îndeplinit cu succes toate misiunile ordonate.

Realizator: Trecem la un alt subiect legat însă tot de Forţele Navale. Ultimul elicopter IAR 330 Puma Naval în configuraţie navală a fost recepţionat joi, la IAR Braşov, încheindu-se astfel procesul de modernizare al celor trei astfel de aparate de zbor. Desfăşurat pe durata a peste 10 ani, programul a fost realizat în mai multe etape, sistemele şi echipamentele fiind integrate gradual. Elicopterele fac parte din grupul de elicoptere Tuzla şi operează de la bordul fregatelor "Regele Ferdinand", "Regina Maria" şi "Mărăşeşti". Despre capabilităţile IAR 330 Puma Naval ne-a vorbit directorul programului comandorul Angelică Borţosu din Departamentul pentru Armament al MApN.

Angelică Borţosu: Este în premieră mondială cum se navalizează un astfel de elicopter. S-au achiziţionat câteva capabilităţi strict necesare navalizării acestuia, s-au instalat toate instalaţiile necesare căutării, salvării pe mare si pe uscat, transportului logistic de urgenţă, lupte antiterorism şi antipiraterie şi combaterii navelor de suprafaţă de mici dimensiuni. În 2011, pentru participarea la operaţiunea Atalanta s-a instalat o mitralieră pe elicopter, s-au instalat capabilităţi de protecţie a motoarelor şi pentru a putea să opereze într-un mediu cum este deşertul şi s-a instalat capabilitatea de a putea fi transisă imaginea de la elicopter la navă. De asemenea, s-a mai instalat un sistem de recunoaştere a navelor. A devenit imperios necesar şi instalarea pe elicopter a unor capabilităţi de combatere a submarinelor şi de detecţie a acestora, a capabilităţii de a putea lansa torpile. Elicopterul are toate facilităţile operării pe mare, în mediul submarin, are flotoare care în caz de avarie pot să susţînă elicopterul care a căzut în mare pe o perioadă determinată în aşa fel încât să se poată salva echipajul; are sistem de descoperire şi de salvare pe mare, are tărgi pentr recuperarea şi transportarea răniţilor sau evacuarea din teatru.

Realizator: "Jurnalul militar" continuă. Cele peste 225 de scrisori şi felicitări trimise de tineri şi copii din Câmpia Turzii militarilor români aflaţi în misiune în teatrul de operaţii Afganistan au ajuns cu câteva zile în urmă la destinaţie. Cum au primit Dragonii Transilvani aceste frumoase şi emoţionante daruri vom afla după încă o piesă muzicală.

Realizator: Am revenit în studioul RRA pentrru ultima parte a "Jurnalului militar". La Opera Naţională din Bucureşti a avut loc luni concertul de gală dedicat veteranilor Armatei României, intitulat "Sacrificiul impune respect". organizat de Ministerul Apărării Naţionale, în parteneriat cu Ministerul Culturii, în contextul declarării anului 2015 ca Anul veteranilor de război, spectacolul a fost regicat de Cristian Mihăilescu, printre protagonişti numărându-se violonirul Eugen Sârbu, pianista Carmina Sârbu, corul Madrigal şi Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale. Ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc a vorbit despre semnificaţia acestui moment.

Mihnea Motoc: Seara aceasta, care încheie printr-un concert de gală un şir de manifestări dedicate Anului veteranilor de război, exprimăm recunoştinţa, aprecierea pe care o purtăm pentru sacrificiul lor, pentru experienţa de viaţă pe care ne-o arată în faţă, pentru dăruirea lor, pilde dintre cele mai înalte de eroism pur şi de patriotism autentic.

Realizator: Ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc, reporter Cătălin Purcaru. Mulţumesc. Pentru că am vorbit de veteranii Armatei României, vă mai informăm că plutonierul adjutant principal Florinel Enache, rănit în anul 2012 în Afganistan, a plecat joi în SUA pentru a-şi continua tratamentul medical. Înaintea plecării în America, ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc i-a trimis lui Florinel Enache o scrisoare de încurajare, asigurându-l de tot sprijinul Ministerului Apărării Naţionale în acest demers şi transmiţându-i că instituţia îi va fi alături şi în următoarea perioadă.

Realizator: "Jurnalul militar" continuă. Trecem la un alt subiect. Pentru copiii eroilor Armatei României căzuţi la datorie sau răniţi în misiuni în teatrele de operaţii externe ori în acţiuni militare interne, a venit Moş Crăciun. Serbarea pomului de Crăciun a avut loc marţi, în Sala de marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, şi ca în fiecare an de mare ajutor pentru Moş în alegerea cadourilor a fost Asociaţia de caritate din Armata României "Camarazii".

Otilia Sava, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului din Ministerul Apărării Naţionale: Suntem împreună cu cei 18 orfani. Aşa cum ştiţi, România a pierdut 26 de militari în teatrele de operaţii şi ca urmare a misiunilor noastre în teatre, avem 160 de răniţi. Copiii acestora sunt vedetele acestui spectacol. Alături de ei sunt copii care au făcut performanţă în muzică, este Nicole Cherry, Tibi, Leonte. Le mulţumesc tuturor că şi-au făcut timp şi că au venit sa cânte pentru copiii Armatei.

Reporter: Ce vrei să-ţi aducă Moş Crăciun?

Ionuţ Valentin: Un lego.

Reporter: Dar aici ce faceţi?

Ionuţ Valentin: Ne pictăm pe faţă.

Reporter: Ce ai vrea să îi spui tu lui Moş Crăciun?

Ionuţ Valentin: Că o să fiu cuminte la anul. O să iau premiul întâi.

-: Pe mine mă cheamă /.../. Vreau /.../ Moş Crăciun.

Costea Lavinia: Costea Lavinia mă numesc. Sunt aici pentru a-i însoţi pe cei doi copii ai mei. Am venit să-i însoţesc şi, totodată, să mă bucur şi eu, alături de ei, de zâmbete lor. Am pierdut pe cineva drag, am câştigat oameni minunaţi în preajmă şi le mulţumim. Băiatul are 16 ani şi cu siguranţă are ceva de spus.

-: Ministerul Apărării are grijă şi este alături de noi, face ca lucrurile întâmplate să fie mult mai uşor de suportat.

Reporter: Ţi-ai dori o carieră militară pe viitor?

-: Da, mi-aş dori, deoarece este un job sigur, bine plătit, cum ar spune orice băiat şi doamna mea profesoară, şi vreau să spun că aş vrea să îi duc mai departe numele tatălui meu în Armată.

Reporter: Ce îţi doreşti de Crăciun?

-: Nimic special, doar sănătate şi fericire alături de familie.

Realizator: Reportaj semnat de Simona Ciobanu.

Realizator: Schimbăm încă o dată subiectul. Militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani", dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, au primit şi ei cadouri. În această săptămână, cele peste 225 de scrisori şi felicitări trimise lor de tineri şi copiii din Câmpia Turzii au ajuns la destinaţie. Cum au primit acum, în prag de sărbători colegii noştri aflaţi în misiune la mii de kilometri de cei dragi gândurile de bine şi aprecierile pentru sacrificiul lor aflăm din corespondenţa transmisă de Radu Mureşan.

Reporter: Radu Mureşan - Iniţiativa preotului Daniel Vălean, el însuşi fost preot militar şi participant alături de militarii români în misiune în teatrul de operaţii, este mai mult decât lăudabilă şi merită toată aprecierea noastră. Aceleaşi gânduri de mulţumire şi de apreciere le transmitem şi celor de la Asociaţia Benita din minicipiul Bistriţa Năsăud, care a lansat o provocare similară mai multor şcoli. Este cel mai frumos cadou pe care militarii noştri l-au primit acum în prag de sărbători.

-:"Scrisoare pentru un soldat. Cu toţii ştim că este foarte dificil să fii la sute de kilometri distanţă faţă de casă şi faţă de persoanele dragi. Ca soldat trebuie să ai foarte multe calităţi: să fii viteaz, voinic, curajos, dar, nu în ultimul rând, să fii un adevărat luptător. Acum, în preajma sărbătorilor, aş vrea să vă transmit toate gândurile mele bune, un Crăciun fericit, plin de bucurii şi însoţit de fericire şi iubire. Mulţumim din tot sufletul pentru ceea ce faceţi şi nu uitaţi niciodată că noi, cei de acasă, din România, suntem extrem de mândri de voi. Cu stimă şi respect, Dan Teodora, elevă în a X-a B."

-: "Acum, în preajma sărbătorilor, vreau să vă urez numai bine şi să vă transmit toată admiraţia pe care o am. Vă iubesc şi vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru noi. Cu mult drag, Luca Diana Alexandra din Câmpia Turzii."

-: Numele meu este Popescu Cristian. Am citit unele dintre scrisorile voastre, care m-au impresionat foarte mult. Vă mulţumesc foarte frumos şi vă urez şi eu sărbători fericite.

Reporter: A fost pentru noi un moment deosebit, în care prin vocea colegilor noştri şi gândurile acestor copii ne-am simţit cu toţii mai aproape de familiile noastre, de dumneavoastră, toţi cei de acasă. Dragi copii, noi, Dragonii Transilvani, vă mulţumim din suflet pentru gestul vostru nepreţuit şi vă rugăm să primiţi din partea noastră un gând bun, să creşteţi mari şi să vă bucuraţi de cei ce v-au crescut şi educat aşa de frumos. Pentru dumneavoastră toţi cei ce ne ascultaţi, vă dorim să aveţi parte de sărbători liniştite, cu pace în suflet, cu bunătăţi pe mese şi cadouri sub bradzi. De aici, din Afganistan, Dragonii Transilvani ă urează sărbători fericite.

Realizator: Din teatrul de operaţii Afganistan, Radu Mureşan, mulţumesc.

Realizator: Şi iată-ne ajunşi la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Suntem în perioada în care în întreaga ţară comemorăm eroii Revoluţiei Române din decembrie 1989, eroi printre care se numără şi militari. Într-un interviu acordat cu puţin timp în urmă colegilor mei Cecilia Sfetcu şi Bogdan Rădulescu, generalul locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu, în 1989 cursant al Academiei de Înalte Studii Militare, actuala Universitate Naţională de Apărare, a rememorat câteva dintre evenimentele tragice petrecute cu 26 de ani în urmă, în noaptea de 21 spre 22 decembrie.

Virgil Bălăceanu: Am fost rănit uşor în evenimentele din decembrie 1989 şi, slavă Domnului!, am rămas întreg, dar a fost un moment aparte, pe care nu pot să-l uit, pentru că, într-adevăr, am fost sărutat, dacă îmi este permisă o metaforă, de glonţul patriei. Au fost momente chiar deosebite, pentru că am fost foarte aproape de locul în care a murit căpitanul , să-i fie ţărâna uşoară, Dorel Mănăilă de la Buzău, în care un soldat a fost rănit grav în stomac, Daniel Filip. Îmi amintesc, încercând să-l scoatem de sub foc pe Daniel Filip, care era rănit grav şi care a acţionat splendid, pentru că a fost adus de comandantul gărzii, un soldat Chiriac, până aproape de mine, el a reuşit, prin procedeul pe care militarii îl cunosc mersul târâş, să iasă dintr-o zonă mai ameninţată şi în momentul în care le-am spus locotenentului major Ion Dumitru, locotenent major - pe vremea respectivă era gradul de locotenent major, sergentul Chiriac să facă pod din palme ca să punem rănitul pe pod de palmă să-l ducă la infirmerie, le tremurau mâinile aşa de puternic, probabil şi mâinile mele tremurau, pentru că impactul este puternic, impactul morţii, dar până la urmă am reuşit podul de palme şi, slavă Domnului, Daniel Filip a scăpat cu viaţă. Dacă ne-ar auzi, ar fi fantastic. Au mai fost şi alte momente, inclusiv a fost un moment pe care l-aş interpreta ca şi recucerirea centralei termice, şi acolo au fost răniţi mai mulţi. A fost un moment extrem de tensionat din punctul acesta de vedere ca experienţă personală a mea, dar şi a colegilor mei, a fost o confruntare cu moartea şi o parte dintre colegii şi profesorii noştri au plătit cu viaţa.

Realizator: Generalul locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu despre tragicele evenimente din decembrie 1989. De altfel, generalul Bălăceanu, alături de generalul de brigadă în rezervă Mihail Ţăpârlea, sunt invitaţii emisiunii "Fecior la oaste" de astăzi, o emisiune dedicată Revoluţiei Română din decembrie 1989. "Fecior la oaste" se difuzează în fiecare sâmbătă de la 11:30 pe Antena Satelor. Vă reamintesc şi că mâine, de la 9:30, pe TVR1, puteţi viziona "Pro Patria", iar Observatorul Militar se poate citi pe net la adresa www.presamil.ro. Noi, Redacţia Militară, rămânem alături de dumneavoastră în mediul virtual, pe pagina de web România Actualităţi, în secţiunea Emisiuni căutaţi "Jurnal militar" şi, bineînţeles, pe pagina noastră de Facebook, Ora Armatei. Iar aici, ediţia de astăzi a "Jurnalului militar" ia sfârşit. Piesa de final vine de la Coldplay, "Christmas Lights". Eu sunt Bogdan Silviu Răducan. Mulţumesc pentru atenţia acordată. Şi pentru că a fost ultima noastră întâlnire din acest an, vă urez încă de pe acum sărbători fericite, frumoase şi la mulţi ani!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017