Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 19.09.2015

Comitetul militar NATO de la Istanbul şi un interviu cu nepotul legendarului general Leonard Mociulschi

Jurnal Militar din 19.09.2015
Foto: Asigurarea zonei de responsabilitate de catre militarii Batalionului 811 Infanterie "Dragonii Transilvani", Dej

Articol de Cristian Dumitraşcu, 22 Septembrie 2015, 12:27

Realizator: Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaa şi bine v-am regăsit! Vă aduc ştirile de actualitate militară ale săptămânii în următoarele 25 de minute în producţia marca Ora Armatei de aici de la RRA.

Săptămână plină de evenimente, aplicaţii cu desfăşurare impresionantă de forţe în toate poligoanele din ţară, de la Cincu până la Babadag. A fost şi Comitetul militar NATO de la Istanbul, dar şi începutul de an şcolar cu festivitătile obişnuite în toate instituţiile militare de învăţământ care şi-au deschis porţile speranţelor de afirmare ale viitorilor ofiţeri, maiştri militari sau subofiţeri ai Armatei române. La final am pregătit şi un interviu cu nepotul legendarului general Leonard Mociulschi. Nepotul generalului este pianistul Adrian Leonard Mociulschi, un muzician care a cântat pentru veteranii de război, dar şi pentru militarii care s-au întors din Afganistan.

Intrăm în subiectele pe care le-am pregătit la Jurnal militar. Început de an şcolar în instituţiile militare de învăţământ. Facem un tur de forţă, avem corespondenţe transmise din şase licee şi şcoli militare. Prima oprire în oraşul marii uniri, Daniela Filimon de la Colegiul Naţional Militar Mihai Vitezul din Alba Iulia.

Reporter: Pe lângă momentele specifice lor, depunerea legământului prin care cei clasa a IX-a au jurat într-un fel să /.../ să înveţe carte. Au fost şi momente de analiză a reuşitei promoţiei anterioare, respectiv l-am avut în mijlocul nostru pe şeful de promoţie 2015, Tatiana Câţu, care a primit din partea Fundaţiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă o tabletă, iar din partea instituţiei o plachetă şi o diplomă care i-au recunoscut meritele privind rezultatele obţinute de ea, dar şi contribuţia adusă la creşterea prestigiului instituţiei pe care a absolvit-o în vara acestui an.

Realizator: Din Alba mergem la Breaza, unde facem a doua oprire la Colegiul naţional militar "Dimitrie Cantemir". A transmis Graţiela Mihăiescu.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 19.09.2015

Reporter: Tinerii liceeni au rescris legământul în faţa elevilor de clasa a XII-a. Prima zi de şcoală a reprezentat un moment special. Urmează un an greu pentru liceenii în uniformă într-una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ preuniversitar din ţară, devenită de curând şcoală europeană pentru a doua oară consecutiv. Timp de doi ani colegiul beneficiază de un nou proiect de colaborare internaţionlă cu finanţare europeană în cadrul programului Erasmus Plus.

Realizator: De la Breaza trecem Carpaţii Orientali tocmai în Bucovina, de unde transmite Elena Jura de la Colegiul naţional militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc.

Reporter: Luni, 14 septembrie 458 de elevi au luat startul în noul an şcolar. În cadrul sărbătoresc al festivităţii discursul Marilenei Zuzeac, eleva cu media cea mai mare la admitere, a impresionat şi a convins audienţa de emoţiile ce îi încearcă pe boboci. De asemenea, elevul plutonier adjutant Adrian Florescu a exprimat în discursul său gândurile colegilor din clasele a XII-a la început de an şcolar. În acelaşi cadru festiv absolventa Dorina Ţifui a fost declarată şef al promoţiei 2015, iar în semn de apreciere i-a fost înmânată placheta de onoare a colegiului.


Realizator: Din nou în Muntenia, la Piteşti, acolo unde funcţionează Şcoala militară de maiştri militari şi subofiţeri Basarab I. A transmis colonelul Ion Panait.

Ion Panait: Au început şcoala 175 de elevi care urmează programul de formare post-liceală a maiştrilor militari şi 306 elevi care urmează programul de formare post-liceală a subofiţerilor. Faţă de anul trecut instituţia noastră şcolarizează cu 20% mai mulţi elevi în situaţia în care personalul didactic este din ce în ce mai puţin ca urmare a unor mutări, ieşiri la pensie, dar aşa cum am promis şcoala, personalul didactic, personalul administrativ vor face eforturi deosebite pentru a-şi îndeplini misiunea şi a raporta la sfârşitul anului că aceşti elevi vor putea să preia primele funcţii, funcţii de la baza ierarhiei militare în oricare unitate a forţelor terestre române, dar şi a celorlalţi beneficiari pentru care şcoala pregăteşte subofiţeri şi maiştri militari.

Realizator: De la Piteşti ajungem un pic mai sus şi mai spre Moldova într-un fel, din nou, la Boboc, lângă Buzău, acolo unde funcţionează Şcoala militară de maiştri militari şi subofiţeri ai forţelor aeriene "Traian Vuia". A transmis căpitan comandorul Cornel Mititelu.


Cornel Mititelu: În acest an şcolar avem în pregătire 120 de elevi în anul I, la aviaţie 74 de elevi, dintre care 11 fete, la rachete şi artilerie antiaeriană 20 de elevi, între care trei fete, la radiolocaţie 26 de elevi, între care şase fete. La anul I pregătim atât pentru forţele aeriene, cât şi pentru forţele terestre un număr de 15 elevi şi pentru forţele navale un număr de cinci elevi. În anul II avem în pregătire 68 de elevi. Tot în acest an pregătim şi la profiulul subofiţeri un număr de 29 de elevi pe o singură armă, rachete şi artilerie antiaeriană, dar cu doi beneficiari: forţele aeriene şi forţele teresre.

Realizator: Şi în fine, ultima oprire care are legătură cu începutul de an şcolar se face la marea cea mare, la Constanţa. De la şcoala militară de maiştri militari a forţelor navale amiral Ion Murgescu a transmis însuşi comandantul instituţiei, comandorul Gheorghe Balagiu.

Gheorghe Balagiu: Şcoala noastră are misiunea de a pregăti personalul necesar forţelor navale, precum şi altor beneficiari în vederea întreţinerii, întrebuinţării, administrării şi reparării armamentului tehnicii şi altor materiale din înzestrarea forţelor navale şi asigură totodată competenţele de leadership necesare pentru gradele superioare de maistru militar. Şcolarizăm în acest an 60 de elevi de anul I şi 52 de elevi de anul II şi suntem mândri a avea printre aceştia 11 fete. Toţi elevii noştri sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat şi care au parcurs etapa întâi a probelor necesare în cadrul centrelor militare zonale. Instruirea elevilor se realizează şi anul acesta pe grupe de studii în următoarele specialităţi militare: timonier şi tehnică de navigaţie navală, artilerie navală şi antiaeriană, comunicaţii navale şi observare semnalizare, radiolocaţie navală, motoare şi maşini navale, respectiv motoare şi instalaţii electrice navale. Iar cele patru catedre existente în cadrul instituţiei noastre, ştiinţe fundamentale, navigaţie şi arme de marină electronică şi informatică, respectiv electronică navală dispun de o bază materială de instrucţie şi educaţie de excepţie căreia i se adaugă normal şi facilităţile de cazare şi hrănire necesare desfăşurării activităţilor specifice.

Realizator: Aproximativ 7000 de angajaţi ai instituţiilor din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională cu 800 de mijloace tehnice a participat începând cu 7 septembrie şi până ieri la exerciţiul Histria 15, care s-a desfăşurat în nouă poligoane de pe teritoriul naţional. În poligonil Babadag din judeţul Constanţa s-au aflat militarii din Bigada 9 mecanizată Mărăşeşti. Care a fost misiunea lor aflăm de la şeful operaţiilor şi instrucţiei din brigadă, colonelul Paul Moglan.
Paul Moglan: Exerciţiul a fost planificat în anul 2014 şi din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate au participat peste 400 de militari şi peste 150 de vehicule militare de luptă şi sprijin, din care doresc să aminteasc diferitele sisteme: transportoare amfibii blindate şi maşini de luptă ale infanteriei, în special MLI "Jderul", tancurile de producţie românească T-55, sistemele de apărare antiaeriană de tip GEPARD şi CA-95, tunuri, obuziere, aruncătoare de bombe, aruncătoare de grenade reactive, toate sprijinite de un suport logistic adecvat şi la care au contribuit cu sprijin aviaţia de vânătoare şi bombardamente, elicopterele de transport, inclusiv sistemele de comunicaţii şi infromatică necesare acestui excerciţiu de anvergură asigurate de Comandamentul în comunicaţii şi informatică.

Realizator: Continuăm tot cu un subiect de actualitate militară a săptămânii, dar o actualitate militară internaţională, aşa cum spuneam şi la început. Şeful Statului Major General, general - locotenent Nicolae Ciucă, a participat la Reuniunea Comitetului Militar al NATO, care s-a desfăşurat între 11 şi 13 septembrie, la Istanbul. Interviul este realizat de Mădălina Ilinca, de la Emisiunea "Pro Patria", difuzată pe TVR 1.

Nicolae Ciucă: Pe agenda de lucru a Comitetului Militar au figurat cinci puncte. În ordine: aspecte legate de nivelul de implementare a planului de acţiune stabilit la summitul din Ţara Galilor, de asemenea, noua postură strategică a Alianţei Nord-Atlantice, cel de-al treilea a vizat stadiul şi măsurile legate de misiunea "Resolute Support" în Afganistan, cel de-al patrulea a vizat situaţia din Balcani şi cel de-al cincilea, măsuri legate de stadiul pregătirii forţelor de reacţie rapidă ale Alianţei. Concluziile au fost determinate de deciziile care au fost luate la activităţile precedente ale Comitetului militar şi ele nu au urmărit nimic altceva decât asigurarea continuităţii implementării planului de acţiune şi garantarea implementării lui până la summitul de la Varşovia şi, de asemenea, au fost elemente care au vizat însărcinarea Comitetului militar pentru continuarea procesului de analiză şi consiliere a miniştrilor apărării pe problemele majore care stau în faţa Alianţei Nord-Atlantice.

Realizator: Nicio ediţie la "Ora armatei" fără veşti despre militarii noştri din Afganistan. Un reportaj transmis de Radu Mureşan, despre executarea unei dintre numeroasele misiuni periculoase de acolo, din teatrul de război.
Reporter: După aproximativ o oră ajungem la destinaţie. Intrăm într-o incintă îngrădită şi putem spune că păşim de-a binelea pe pământ afgan. Multe feţe necunoscute, dar prietenoase şi ospitaliere ne poftesc în încăperea unde se poartă discuţiile cu liderii afgani. Evident suntem serviţi cu ceai şi, după câteva minute în care cei prezenţi în încăpere schimbă amabilităţi, se trece la parcurgerea agendei întâlnirii. Militarii noştri au împânzit la propriu toată locaţia, pentru ca noi să ne putem concentra asupra sarcinilor primite, fără a avea grija securităţii. Toată zona din jurul curţii în care am intrat este supravegheată de ochii vigilenţi, care urmăresc neîntrerupt orizontul.
Ovidiu Bora, caporal clasa a III-a: Este o zi mai liniştită din punct de vedere a căldurii, dar având în vedere că este dimineaţă, căldura vine după ora 12:00.

Reporter: Cum a fost drumul până aici?

Ovidiu Bora: Liniştit, deocamdată. Nu fără pericole. A fost o situaţie în care a trebuit să se cerceteze o zonă mai periculoasă. Până în prezent situaţia este liniştită.

Reporter: Ce misiune ai acuma.

Ovidiu Bora: Supravegherea zonei şi executarea siguranţei la executarea /.../.

Reporter: Eşti la prima misiune în Afganistan?

Ovidiu Bora: Am mai participat la o misiune în 2010. Faţă de misiunea din 2010, e una mai uşoară, pare mai liniştită, având în vedere şi nivelul de siguranţă şi zona în care ne aflăm.

Reporter: Te gândeşti la cei de acasă înaite să pleci în misiune?

Ovidiu Bora: Tot timpul mă gândesc la cei de acasă.

Reporter: Ce spun?

Ovidiu Bora: Să avem grijă de noi, să ne facem misiunea exact pentru ce am venit şi să ne întoarcem sănătoşi acasă. Să avem grijă unul de altul.

Reporter: Plutonier-major Romică Dumea, comandat grupă.

Romică Dumea: Situaţia cel puţin aparent este în regulă, cu toate astea trebuie să rămânem vigilenţi. Este al doilea Afganistan, aşa încât propriu-zis îmi reamintesc, nu este ceva nou. Mă simt foarte bine, ţinând cont de faptul că vorbesc periodic cu cei de acasă, periodic şi dacă este necesar am posibilităţi de a-i contacta şi telefonic, acum nu mai este o problemă cu legătura socială. Mă susţin, sunt alături de mine, eu îi susţin pe ei. Este ok.

Reporter: După o perioadă de timp ni se face semn să ne îmbarcăm în maşinile de luptă, MRAP, Mine-Resistant Ambush Protected, pentru a ne întoarce la baza din care am plecat de dimineaţă. La un moment dat, patrula se opreşte, se deschide trapa de la prima maşină şi doi militari coboară. Unul dintre ei are în mână un detector de mine. Coborâm şi noi, dar rămânem în preajma maşinii dotate cu dispozitiv de bruiaj ECM. Aflăm că nu putem merge mai departe până când nu este verificatată toată zona de prezenţa posibilelor DEI, dispozitive explozive improvizate, care rămân în continuare principala ameninţare în mediul din Afganistan. Locotent Răzvan Bogdan, comandantul plutonului.

Răzvan Bogdan: Am coborât, deoarece consider că aceasta este o zonă periculoasă de traversat şi încercăm să evităm posibile DEI-uri amplasate în acea zonă. Avem detectorul de mine, dacă găsim ceva suspect identificăm şi chemăm echipele speciale pentru a rezolva acel incident. Primul militar are detector de mine, detecteaz orice sursă de metal care există în pământ şi îngroptată în pământ, iar cel de-al doilea militar efectuează siguranţa acesteia. Maşina de luptă are ECM-ul pornit, iar cei doi militari se află în apropierea maşinii de luptă, întrucât bula de la ECM să-i acopere.

Reporter: Băieţii îşi încheie cercetarea şi astfel putem pleca mai departe. Zărim prin geamul mic al maşinii de luptă steagul românesc pe un catarg, semn că am ajuns în bază.

Realizator: Am ajuns la ultimul subiect de pe agenda emisiunii Jurnal Militar. Joi, 17 septembrie, la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, doi artişti mari ai României au susţinut un concert pentru militari, pianistul Adrian Leonrad Mociulschi şi naistul Nicolae Voiculeţ; acesta din urmă a fost acompaniat şi de Orchestra România. Ambii artişti au susţinut un concert dedicat veteranilor de război şi militarilor răniţi în teatrele de operaţii. Adrian Leonard Mociulschi, compozitor şi pianist, este nepotul vestitului general Leonard Mociulschi, cel care a participat atât la campania României din războiul balcanic, cât şi la cel de al doilea război mondial. Remarcându-se în luptele de la Oituz şi Soveja a fost decorat, generalul Mociulschi, de către regele Ferdinand şi de generalul Berthelot, dar a primit şi Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a cu Spade. Nepotul său, Adrian Leonard Mociulschi, cu toate că nu a îmbrăţişat cariera militară, încearcă să aducă prin muzică ori de câte ori are ocazia, un omagiu tuturor veteranilor de război şi militarilor care luptă sub culorile României. Colega noastră Simona Ciobanu a vorbit cu pianistul Adrian Leonard Mociulschi.

Adrian Leonard Mociuschi: Am aflat cu bucurie de această iniţiativă de a se organuiza un concert dedicat acestor eroi care sunt militarii Armatei Române, atât cei care s-au distins pe frontul celui de al doilea război mondial, veteranii de război, cât şi veteranii mai recenţi, militarii români care au slujit patria în teatrele de operaţii. Faţă de aceşti oameni consider că noi toţi membrii societăţii civile le purtăm un deosebit respect şi recunoştinţă, iar în ceea ce mă priveşte, în calitate de muzician, de om de cultură, de pianist, am dorit să îmi exprim şi eu recunoştinţa faţă de aceşti eroi, cum am spus, prin intermediul pianului, instrumentul atât de drag oricărui om care doreşte să împărtăşească bucurie semenilor prin arta sunetelor. Este o legătură de suflet, de familie, fratele bunicului meu, la rândul său, a slujit patria atât în primul război mondial, cât şi în cel de al doilea război mondial. Generalul Mociulschi, aşa cum este cunoscut, a luptat pentru reîntregirea ţării în ambele conflagratii mondiale şi şi-a adus contribuţia la această simţire de a fi român.

Reporter: Nu este singurul concert pe care-l susţineţi în acest scop. Ce-mi puteţi spune despre cel de la Curtea de Argeş?

Adrian Leonard Mociulschi: Concertul precedent, de asemenea, a fost dedicat militarilor români, Batalionului 33 Vânători de Munte Posada, recent întors din teatrul de operaţii din Afganistan şi m-am bucurat ca să le pot ura un bun venit pe aripile muzicii. Am ales în mod special câteva dintre compoziţiile cele mai îndrăgite ale marelui Beethoven, Für Elise, tema cu variaţiuni dintr-o cunoscută sonată, dar şi Johann Sebastian Bach, Motzart şi nu în ultimul rând George Enescu.

Realizator: Vor mai fi astfel de evenimete pe viitor?

Adrian Leonard Mociulschi: Eu ţin foarte mult să mă implic în tot ceea ce înseamnă evenimente de suflet şi în general consider că un artist trebuie să fie acolo unde inima şi simţirea o cer. Cu siguranţă că voi răspunde prezent la toate activităţile culturale dedicate Armatei Române.

Realizator: Jurnal Militar, la final nu uitaţi că ne puteţi asculta şi pe internet pe pagina oficială Romania Actualitati. Căutaţi-ne şi pe Facebook, unde puteţi să tastaţi simplu ora armatei, iar săptămânalul Observatorul Militar se poate citi pe site-ul presamil.ro. Sunt Cristian Dumitraşcu, vă salut regulamentar şi raportez: Emisiune îndeplinită! Să ne auzim sănătoşi!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017