Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 19.03.2016

Vizită de lucru în bazele de la Fetești și Mihail Kogalniceanu și Tabara de vară pentru cercetași - ediția 2016

Jurnal Militar din 19.03.2016
FOTO: Samir Seicamet

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 21 Martie 2016, 08:59

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Vom fi şi astăzi împreună până la 9:30, la o nouă ediţie a "Jurnalului militar", în care vom vorbi, ca de obicei, despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim s-o încheiem. Printre ele - exerciţiul NATO de management al crizelor CMX 16, programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria şi Tabăra de Vară pentru Cercetaşi. Nu lipseşte din ediţia de astăzi nici corespondenţa din Afganistan. Iar, spre final de emisiune, facem şi o invitaţie la o proiecţie de film eveniment. Sper doar să rămâneţi până atunci alături de noi, mai ales că avem şi muzică.

Realizator: Exerciţiul NATO de manageament al crizelor CMX 16 s-a încheiat la mijlocul acestei săptămâni. La nivel naţional, activităţile au fost coordonate de Ministerul Apărării Naţionale. Şeful Centrului de Conducere Strategică a Centrului Naţional Militar de Comandă în cadrul CMX 16, generalul maior Cristinel Cernea, locţiitor pentru operaţii şi instrucţie la Statul Major General.


Gen. mr. Cristinel Cernea: În perioada 9-16 martie s-a desfăşurat acest exerciţiu, la care au luat parte aproximativ 100 de experţi militari şi civili din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice şi Minitserului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Au fost exersate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi testate o serie de proceduri de consultare şi luarea deciziilor la nivel politic, militar, strategic. De asemenea, aceste exerciţii au implicat participarea personalului militar şi civil din capitalele ţărilor aliate din cartierul general NATO şi din comandamentele strategice ale NATO. La fel ca şi în cazul altor exerciţii de acest tip, CMX 16 nu a presupus dislocări de forţe. El a avut un scenariu în sensul de a exersa procedurile de luare a deciziilor care au fost întărite semnificativ ca urmare a implementării panului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale. Acest plan a fost convenit la summitul din Ţara Galilor din 2014.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 19.03.2016

Exerciţiul s-a bazat pe un scenariu fictiv, dar apropiat de condiţiile reale, vizând o criză generată de aplicarea art. 4 şi 5 ale Tratatului Nord-Atlantic, cât şi concentrarea pe conceptul de apărare colectivă. În acest sens, scenariul a fost deosebit de interesant şi a urmărit ca Alianţa să fie pregătită şi să abordeze într-un mod eficient o serie de provocări reprezentate de ameninţările de tip hibrid. De asemenea, deşi nu este cu caracter de noutate, au fost implicate şi o serie de structuri din UE la acest exerciţiu, cât şi cu statut de invitat, Finlanda şi Suedia. La nivel naţional, toate activităţile privind participarea la exerciţiu au fost coodonate de Ministerul Apărării Naţionale. Noi am participat pentru prima dată în anul 1999 în calitate de semnatari ai Parteneriatului pentru Pace la vremea aceea şi am continuat până în anul 2003 în acestă formulă, dar din 2004 noi am participat în fiecare an ca membri ai Alianţei, fiind contributori permanent la procesele de planificare şi desfăşurare a exerciţiului.

Realizator: Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au făcut luni o vizită de informare şi documentare în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu şi Feteşti. La Centrul Administrativ Aerodrom Mihail Kogălniceanu, ministrului Motoc i-au fost prezentate facilităţile din bază şi de pe aerodrom şi a stat de vorbă cu responsabilii militari români şi americani. La Feteşti, ministrul Motoc s-a întâlnit cu militarii Bazei 86 Aeriană, a discutat despre misiunile executate de aceştia, în special cele de asigurare a Serviciului de Luptă Poliţie Aeriană, şi a verificat capabilităţile operaţionale şi lucrările de infrastructură necesare pentru exploatarea aeronavelor F 16.


În această săptămână, la Bucureşti, experţi din Direcţia instrucţie şi doctrină din Statul Major General au avut consultări bilaterale în domeniul standardizării militare cu omologii din Marele Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Şeful Biroului Standardizare şi Interoperabilitate din Statul Major General, comandorul Cristian Gîdei.

Comandor Cristian Gîdei: Am organizat consultările în această direcţie prezentând partenerilor din Republica Moldova modul de organizare a activităţilor de standardizare la nivelul NATO, soluţiile aplicate în Ministerul Apărării Naţionale pentru reglementarea activităţii de standardizare militară, toate acestea având ca scop identificarea unor posibile soluţii pentru realizarea cadrului de reglementare în domeniu în Armata Republicii Molodova. Apreciem că activitatea s-a desfăşurat cu succes, credem noi că şi-a atins obiectivele şi probabil va urma o a doua întâlnire în Republica Moldova pentru finalizarea discuţiilor şi elaborarea conceptelor legate de cadrul de reglementare a standardizării militare.

Colonel Octavian Vărzari: Sunt colonel Octavian Vărzari, şef Direcţie J7 Instruire Întrunită şi Doctrine Marele Stat Major al Republicii Moldova. Activitatea aceasta este binevenită pentru noi. Noi suntem la faza iniţială de implemntare a standardelor. Clar lucru că este necesitatea să fim îndrumaţi şi instruiţi în domeniul acesta, nu am avut experienţă. Fiind ţara partener pentru PfP, noi trebuie să implementăm standardele care ne vor ajuta să fim compatibili cu alte ţări în misiunile de menţinere a păcii, în instruire, să fim în teatrul de operaţii egali cu partenerii noştri.

Realizator: A fost publicat miercuri în sistemul electronic de achiziţii publice anunţul de participare pentru iniţerea programului de modernizare a fregatelor din clasa T 22 R Regele Ferdinand şi Regina Maria, etapa a doua. Câteva precizări ne-a făcut şeful Compartimentului Relaţii Publice din Departamentul pentru Armamente, locotenent-colonelul Cezar Stroe.


Lt. col. Cezar Stroe: Procedura aplicată pentru atribuirea contractului este licitaţia restrânsă organizată în baza Ordonanţei Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea unor contracte de achiziţii publice în domeniul apărării şi securităţii, cu modificările şi completările ulterioare. Prin acest contract se va realiza dotarea fregatelor T 22 R cu sisteme de rachete antiaeriene, sisteme de rachete antinavă, sisteme de tunuri, precum şi senzori cu performanţe superioare, radare, electrono-optice şi sonar, integrate cu armamentele menţionate într-un sistem de conducere a luptei computerizat, model ce va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor, conform angajamentelor asumate de România. Modernizarea fregatelor se va realiza în mod obligatoriu în România ca cerinţă de securitate a aprovizionării, potrivit art. 1 din Ordonanţa de Guvern nr. 114, coroborată cu art. 346 alin. 1 din Tratatul de funcţionare a UE, fiind aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţarii, prin Memorandumul cu tema Programul multianual "Fregata multifuncţională - modernizare etapa a II-a".

Realizator: În altă ordine de idei, vă mai informăm că ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a efectuat la mijlocul acestei săptămâni o vizită oficială de două zile la Ankara. Cu acest prilej ministrul Motoc s-a întâlnit cu omologul turc, Ismet Yilmaz. Discuţiile purtate de cei doi oficiali au abordat aspecte privind cooperarea în cadrul aliat, cu accent pe pregătirea summitului NATO de la Varşovia. De asemenea, vizita la Ankara a fost şi un bun prilej pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale dezvoltate în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi Turcia, lansat în anul 2011, precum şi în contextul cooperării euroatlantice. Şi tot în această săptămână şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a efectuat joi şi vineri o vizită oficială în Bulgaria, la invitatia omologului său, generalul-locotenent Constantin Popov. Discuţiile au vizat aspecte referitoare la stadiul cooperării militare bilaterale între Bulgaria şi România, proiectele comune în contextul cooperării militare internaţioanle, precum şi problemele de securitate ale regiunii Mării Negre şi ale Europei de Sud-Est.

Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar". Aşa cum vă spuneam, mergem în Afganistan pentru a afla veşti despre colegii noştri dislocaţi în teatrul de operaţii. O corespondenţă transmisă de Mădălina Ilinca.

Reporter: Militarii români se află în plin proces de preluare a autorităţii în zone importante din Afganistan. Astfel, în această zonă fierbinte de pe glob a avut loc transferul de autoritate dintre cele două grupuri româneşti de operaţii speciale. Militarii români vor executa pe o perioadă de aproximativ 6 luni activităţi de instruire şi consiliere ale forţelor de securitate afgane, în cadrul misiunii Resolute Support. Aş vrea să menţionez că în luna aprilie se vor împlini 10 ani de când forţele româneşti pentru operaţii speciale acţionează în teatrul de operaţii în Afganistan.

Colonel Marius Crăciun, comandantul Componentei pentru Operaţii Speciale: Când vorbim despre activitatea din teatru, sunt greu de cuantificat în vorbe munca şi misiunile pe care oamenii noştri le-au îndeplinit în toată această perioadă.

Reporter: Tot în Afganistan a avut loc şi transferul de autoritate al Elementului Naţional de Sprijin. Elementul Naţional de Sprijin este o importantă structură logistică din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit şi acţionează în sprijinul militarilor români din teatrul de operaţii Afganistan. Am stat de vorbă cu colonel Bixi Pompiliu Mocanu, cel care şi-a încheiat misiunea în teatrul de operaţii.

Colonel Bixi Pompiliu Mocanu, comandantul Elementului Naţional de Sprijin Rotaţia a II-a: Am reuşit cu forţele şi mijloacele pe care le avem la dispoziţie să asigurăm tot sprijinul logistic necesar forţelor româneşti din teatrul de operaţii Afganistan, fie că sunt dislocate în Bagram, fie în regiunea Kabul sau în sudul Afganistanului, în Baza Aeriană Kandahar. Acest efort s-ar putea traduce în peste 155 de mii de kilometri parcurşi de militarii Elementului Naţional de Sprijin, peste 120 de reparaţii de mentenanţă, asigurare sprijin medical zilnic şi pentru situaţii deosebite, asigurarea tuturor condiţiilor de tranzit pentru militarii care au intrat şi au ieşit din teatrul de operaţii Afganistan, inclusiv în ceea ce priveşte serviciile de campanie.

Reporter: Ce aşteptări are de la această misiune colonelul Marcel Dogaru, cel care conduce noul detaşament ce intră în teatrul de operaţii, aflăm imediat.

Colonel Marcel Dogaru, comandantul Elementului Naţional de Sprijin Rotaţia a III-a: Trebuie să menţinem acelaşi suport logistic pentru toate forţele româneşti dislocate în teatrul de operaţii Afganistan. Mă bazez pe experienţa oamenilor pe care îi comand, sunt oameni care au două, trei, chiar şi patru misiuni, şi sunt convins că vom reuşi să ne îndeplinim sarcinile zilnice şi la sfârşit să putem raporta "misiune îndeplinită".

Reporter: Doresc să adaug şi faptul că militarii Batalionului II Infanterie "Călugăreni" au preluat de curând zona de responsabilitate. Aflaţi deja la a opta misiune într-un teatru de operaţii, pentru militarii "Călugăreni" Afganistanul nu mai reprezintă o necunoscută, executând cu profesionalism misiunile ordonate. În încheiere vreau să mai adaug doar că moralul militarilor este ridicat.

Realizator: Din teatrul de operaţii Afganistan, Mădălina Ilinca. Mulţumesc. Trecem la un alt subiect. Începe luni prima etapă a selecţiei pentru Tabăra de Vară pentru Cercetaşi din acest an. Am aflat amănunte de la coordonatoarea proiectului, lt.col. Mihaela Iliescu.

Lt.col. Mihaela Iliescu: Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 10-17 iulie, la Predeal, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre. Se pot înscrie elevii care sunt la momentul desfăşurării concursului în clasele a VI-a, a VII-a şi a IX-a, a X-a şi a XI-a. La ediţia din acest an a taberei, din 42 de locuri disponibile, opt vor fi ocupate de copii instituţionalizaţi, din învăţământul gimnazial şi liceal, cu rezultate foarte bune la învăţătură, selecţionaţi cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Celelalte 34 de locuri sunt scoase la concurs şi sunt repartizate astfel: 16 locuri, adică opt echipe, pentru elevii din învăţământul gimnazial şi 18 locuri, 9 echipe, pentr elevii din învăţământul liceal. Concursul de selecţie cuprinde două etape, în cadrul acestora testându-se cunoştinţele elevilor despre Armata României, NATO şi UE. În prima etapă, care se desfăşoară în perioada 21 martie - 10 aprilie, echipe constituite din câte doi elevi vor trebui să completeze un formular de înregistrare şi să răspundă la 20 de întrebări tip grilă. Pentru cea de a doua etapă, ce se desfăşoară în perioada 11-24 aprilie, echipele care au răspuns corect la cel puţin 15 întrebări ale primei etape se califică şi acestea urmează să răspundă la un nou set de întrebări. Detalii cu privire la organizarea taberei, condiţiile şi regulile de participare, precum şi datele de contact pot fi obţinute pe pagina de web a Ministerului Apărării Naţionale, în secţiunea "Tabăra de Vară pentru Cercetaşi".
Realizator: Ar mai fi de adăugat că tabăra este gratuită, participanţii urmând a achita doar transportul până la Predeal.

Realizator: Am ajuns la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi. 2016 este anul în care sărbătorim centenarul cinematografiei militare româneşti. Printre manifestările organizate cu acest prilej, colegii noştri de la Studioul Cinematografic al Armatei vă propun, lunar, o proiecţie de film la sala de cinema a Cercului Militar Naţional din Bucureşti. Filmul din această lună, care va fi prezentat joia viitoare, pe 24 martie, vă asigur însă că va fi o experienţă unică, colegii noştri propunându-şi, nici mai mult, nici mai puţin decât reconstituirea atmosferei cinematografului mut.

Cornel Mituţ, directorul Studioului Cinematografic al Armatei: Cineaştii militari vă invită să descoperiţi atmosfera cinematografului interbelic la proiecţia filmului "Datorie şi sacrificiu" - o poveste de dragoste realizată de către Serviciul Fotocinematografic al Armatei Române în anul 1925 din timpul războiului pentru reîntregirea neamului, realizată în tiparele filmului mut. Această producţie, de referinţă în cinematografia naţională, cu secvenţe de ficţiune, împletite cu scene autentice, filmate de cineaştii militari pe câmpul de luptă, a fost descrisă de cronicari drept "cel mai mişcător fragment dramatic din războiul neamului", în regia lui Ion Şahighian. Pe considerentele acelor vremuri, vorbim de anii '20, când fenomenul cinematografic a devenit o industrie, iar unii patroni au introdus în sală pianul şi chiar orchestrele, prezentarea filmului "Datorie şi sacrificiu" va fi întregită de membri ai Asociaţiei "Tradiţia militară" şi o coloană sonoră live, asigurată de instrumentiştii Centrului de instruire pentru muzici militare. Accesul publicului este liber. Aşadar, vă aşteptăm la film, săptămâna viitoare joi, la orele 17:00, la Sala de cinema a Cercului Militar Naţional.

Realizator: Vă mai informăm că astăzi, de la ora 11:00, în foaierul Radio România Cluj, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie "Traian Vuia - pionier al aviaţiei mondiale". Evenimentul, organizat de Asociaţia română pentru propaganda şi istoria aeronauticii Cluj, în parteneriat cu Radio România Cluj, este prilejuit de aniversarea a 110 ani de la primul zbor din lume cu un avion care a decolat cu mijloace proprii de bord, realizat de Traian Vuia în 18 martie 1906, la Montesson, Paris. Şi aşa, Jurnalul militar a ajuns la final.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017