Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 18.06.2016

Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO la Bruxelles, Exerciţiile multinaţionale ANACONDA şi SARMIS 16

Jurnal Militar din 18.06.2016
Aspect de la deschiderea exercițiului multinațional ANAKONDA

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 21 Iunie 2016, 09:08

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Ca în fiecare sâmbătă, de acum şi până la 9:30, trecem în revistă cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi, aşadar, în această ediţie a "Jurnalului militar", printre altele, despre reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, desfăşurată la Bruxelles la începutul acestei săptămâni, despre exerciţiile multinaţionale ANACONDA şi SARMIS 16 şi despre cea mai recentă lucrare a istoricului şi scriitorului Florian Bichir: "Mesianismul rus şi chipurile sale". Pentru început, însă, muzică. Bruce Springsteen - "Radio Nowhere", care vine cu mulţumirile noastre pentru toţi cei care şi-au amintit că pe 16 iunie, Redacţia militară de radio "Ora Armatei" a împlinit 76 de ani de existenţă şi totodată, 76 de ani de prezenţă neîntreruptă în programele Radioului public.

AUDIO:

Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar" la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI. Marţi şi miercuri, la sediul NATO din Bruxelles s-a desfăşurat reuniunea miniştrilor apărării din statele aliate, la care România a fost reprezentată de ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc. Reuniunea a avut ca obiectiv principal pregătirea deciziilor care urmează să fie adoptate de şefii de stat şi de guvern la summitul NATO de la Varşovia. Totodată, miniştrii aliaţi ai apărării au analizat şi angajamentul NATO în Afganistan, contribuţia Alianţei la proiectarea stabilităţii în vecinătatea sudică şi estică a comunităţii euro-atlantice, operaţionalizarea strategiei maritime aliate şi implicarea în gestionarea crizei refugiaţilor şi migranţilor în regiunea Mării Egee. De asemenea, au fost abordate împreună cu reprezentanţii UE, ai Finlandei şi Suediei problematici de interes comun ce vizează colaborarea NATO-UE şi au fost analizate progresele realizate de Ucraina în implementarea reformelor din domeniul securităţii şi apărării. Un aspect foarte important al discuţiilor l-a constituit şi situaţia de securitate din spaţiul euro-atlantic, miniştrii aliaţi ai apărării adoptând cu acest prilej decizii importante privind adaptarea şi consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare. Astfel, statele membre ale Alianţei au agreat amplasarea prin rotaţie a patru batalioane multinaţionale în fiecare dintre statele baltice şi Polonia, precum şi constituirea unei prezenţe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinaţională situată în România. Cerasela Rădulescu, corespondentul RADIO ROMÂNIA la Bruxelles:

Reporter - Cerasela Rădulescu: Zona sud-estică a Alianţei, zona Mării Negre, va beneficia de o prezenţă NATO avansată, adaptată nevoilor de securitate din regiune. Există un acord în jurul ideii de înfiinţare a unei brigăzi multinaţionale, centrat pe contribuţia României, spune ministrul apărării, Mihnea Motoc, la finalul reuniunii de două zile a miniştrilor apărării ai NATO de la Bruxelles. Mihnea Motoc explică înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România, un concept care are substanţă deja şi un grad confirmat de multinaţionalitate, aşa cum l-a dorit România, cea care a propus înfiinţarea.

Mihnea Motoc: Sunt decizii care sunt bine conturate după această reuniune a miniştrilor apărării, dar aceste decizii nu se iau acum, se iau la summitul de la Varşovia şi, doi: evident că sunt foarte multe discuţii deja angajate pe maniera în care se vor compune aceste formaţiuni. Ce pot să vă spun acuma este că ideea de brigadă multinaţională nu se bazează doar pe contribuţia, identificată deja, de pondere a României, ci şi pe afilieri din partea ţărilor vecine, cum este şi normal şi pe angajamente ale unor aliaţi care au mai participat la exerciţii şi instruire în România, deci este un concept care are substanţă deja şi care are un grad confirmat de multinaţionalitate, aşa cum mi l-am dorit; în rest, despre cifre e momentul să discutăm acum, pentru că noi am spus foarte serios, avem o ordine de mărime, dar nu cifră exactă.

Reporter: Ministrul român al apărării a subliniat totodată că toate aceste decizii ale NATO sunt măsuri cu caracter defensiv şi nu sunt îndreptate împotriva vreunui stat. L-am întrebat pe ministrul român de posibile ameninţări din partea Rusiei, din nou, după anunţul legat de înfiinţarea unei brigăzi NATO în România.

Mihnea Motoc: Nu cred că mai suntem foarte surprinşi de această retorică, chiar dacă a căpătat accente mai marcate în ultima vreme. În acelaşi timp, vedem că sunt anunţate chiar în perioada aceasta exerciţii de mobilizare de amploare. Probabil vom mai înregistra şi alte luări de poziţie până la summit, în timpul summitului, după summit. Noi nu vom conteni să arătăm că tot ceea ce avem în vedere ca asigurare suplimentară de securitate, tot ce avem în vedere ca descurajare şi apărare aliată la flancul estic sunt măsuri, sunt dezvoltări cu caracter strict defensiv şi nu sunt îndreptate împotriva cuiva anume.

Realizator: Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc; reporter - corespondentul Radio România la Bruxelles, Cerasela Rădulescu. Mulţumesc! Vă mai informăm că pe parcursul celor două zile ale reuniunii, ministrul Mihnea Motoc a avut şi o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Polonia, Turcia şi Ucraina şi a participat la reuniunea grupării de tip naţiune cadru, coordonată de Germania. "Jurnalul militar" continuă, schimbăm subiectul. Aproximativ 250 de militari din Batalionul 812 Infanterie "Bistriţa", cu aproximativ 40 de mijloace tehnice, alături de peste 25.000 de militari din 19 state membre ale NATO şi patru partenere au participat, în perioada 7-17 iunie, la cel mai mare exerciţiu organizat în Polonia în ultimii 25 de ani: ANACONDA 16.

Comandantul detaşamentului românesc, locotenent-colonelul Adrian Costaru: Exerciţiul a fost structurat pe trei faze. Prima fază a reprezentat-o faza de dislocare de pe teritoriul României în zona /.../. În faza principală a exerciţiului s-au desfăşurat exerciţii de rezolvarea unor situaţii tactice în teren de nivel pluton, de nivel companie şi exerciţii cu trageri de luptă reală. Foarte important pentru acest tip de exerciţii a fost faptul că în subordinea batalionului românesc a acţionat o companie de aeroportată din armata americană. A fost o premieră. Am cooperat foarte bine cu ei. Centrul de greutate al exerciţiului l-au reprezentat tragerile de luptă reale de nivel pluton şi companie, în care au fost angrenate subunităţi de infanterie din cadrul detaşamentului, plutonul de artilerie, de obuziere 152, acest pluton de artilerie fiind ataşat unui batalion de artilerie american. Unul dintre obiectivele care s-a urmărit a fost şi încercarea de a integra subunităţi de artilerie din diferite state sub o comandă unică. Ceea ce am planificat s-a desfăşurat în condiţii normale. Tehnica s-a comportat foarte bine. Am avut şi un schimb de experienţă tot cu militarii parteneri din armata americană pe anumite probleme de urgenţă medicală, probleme de mentenanţă, probleme de logistică. Ne-am atins toate obiectivele pe care ni le-am propus la începutul exerciţiului.

Realizator: Locotenent-colonelul Adrian Costaru, comandantul detaşamentului românesc participant la exerciţiul multinaţional ANACONDA 16. Tot despre un exerciţiu multinaţional va fi vorba şi în continuare, SARMIS 16, desfăşurat în perioada 6-18 iunie, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", din Cincu. Participanţi 1.200 de militari din Brigada 2 Vânători de Munte, Batalionul 265 Poliţie Militară şi Batalionul 49 Apărare CBRN, 150 de militari din Marea Britanie şi 200 din SUA sprijiniţi de aeronave ale Forţelor Aeriene Române. Ofiţerul de proiect al exerciţiului, locotenent-colonelul Cristian Cristescu, ne oferă amănunte.

Cristian Cristescu: Principalele etape ale exerciţiului au fost construite în aşa fel, încât să acopere întreaga plajă de pregătire atât a statelor majore de nivel batalion, cât şi a subunităţilor luptătoare de nivel companie, pluton. Astfel, am început cu exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice cu companiile de vânători de munte, în acelaşi timp cu pregătirea comandamentelor pentru planificarea unei acţiuni militare şi un exerciţiu cu simulare constructivă. În teren s-au executat exerciţii cu simulare reală şi exerciţii tactice cu trageri de luptă. Ne-am propus ca obiective pentru acest exerciţiu interoperabilitatea cu structurile multinaţionale şi, mai mult de atât, verificarea capacităţilor proprii de comandă şi control şi a sistemelor de comunicaţii, precum şi a celor logistice. Considerăm că au fost atinse aceste obiective. Am avut ziua distinşilor vizitatori în data de 14 iunie. În cadrul analizei post acţiune, s-a desfăşurat întreaga analiză a exerciţiului, prezentându-se ceea ce trebuie corectat, ceea ce s-a realizat şi mai mult de atât, procentajul şi gradul în care am reuşit să ne îndeplinim obiectivele. Acestea au fost îndeplinite în procent de 100%.

Realizator: Locotenent-colonelul Cristian Cristescu, ofiţerul de proiect al exerciţiului multinaţional SARMIS 16. Vă mai informăm că astăzi, începând cu ora 9:30, Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu" organizează pe Aerodromul Boboc Ziua Porţilor Deschise şi mitingul aerian BOBAS Boboc Air Show 2016. În program, evoluţii ale aeronavelor militare şi civile, exerciţii tactice ale forţelor speciale, zboruri demonstrative cu aeromodele şi motodeltaplane, precum şi o expoziţie statică de aeronave aparţinând Forţelor Aeriene şi Aeroclubului României. La eveniment vor evolua Mig-uri 21 Lancer, C-uri 27J Spartan, C-uri 130 Hercules, IAR-uri 99, Yak-uri 52, elicoptere IAR 316 B şi 330 Socat, aeronave aparţinând Aeroclubului României şi iacării acrobaţi. Şi aşa, "Jurnalul militar" a ajuns din nou la muzică. Îl ascultăm pe Duke Dumont, "Ocean Drive", după care vom vorbi despre exerciţiile comune româno-americane desfăşurate în această săptămână în Marea Neagră.

Realizator: Am revenit în studioul RRA pentru ultima parte a "Jurnalului militar" şi aşa cum vă spuneam, mergem la mare. În această săptămână, forţele navale române şi marina militară a SUA au desfăşurat o serie de exerciţii în Marea Neagră. Cu detalii, ofiţerul de informare şi relaţii publice al flotei, căpitan comandorul Ion Burghişan.

Ion Burghişan: Fregata Regina Maria şi distrugătorul american Porter au format zilele trecute un tandem menit să genereze stabilitate în Marea Neagră, cea atât de brăzdată de tensiuni în ultima vreme. Cele două nave au exersat împreună proceduri standard care îi fac pe marinarii din cele două ţări NATO nu doar să vorbească aceeaşi limbă marinărească, ci şi să acţioneze ca un întreg la comandă. La începutul misiunii în România şi în apele noastre naţionale, distrugătorul USS Porter a efectuat o escală în Portul Constanţa, timp în care s-au pus la punct detaliile privind activităţile ulterioare de pe mare. De asemenea, marinarii americani au avut posibilitatea de a vizita Constanţa şi Mamaia, spre fericirea lor, chiar la debut de sezon estival. O delegaţie condusă de comandantul navei, doamna Andria Slough, a fost primită de comandantul flotei, contraamiral de flotilă Daniel Căpăţână. În primele două zile de antrenament pe mare, 13 şi 14 iunie, cele două nave s-au pregătit alături de două dragoare maritime, două nave purtătoare de rachete şi o corvetă, toate din compunerea flotei noastre. Exerciţiile de luptă comună în cele trei medii - aerian, de suprafaţă şi submarin - au contribuit, desigur, la creşterea interoperabilităţii dintre echipajele celor şase nave. Cu fiecare astfel de misiune, creşte încrederea marinarilor militari în propriile forţe, dar şi siguranţa că se pot baza, atunci când este nevoie, unul pe celălalt, formând o echipă închegată şi, în febra Campionatului European de Fotbal, putem spune că aşa cum fotbaliştilor le creşte cota şi siguranţa în exprimare pe măsură ce au mai multe jocuri în picioare, aşa şi marinarii militari câştigă încredere o dată cu participarea la misiuni pe mare. De la Constanţa, ce stă să se încingă, dar se răcoreşte din când în când cu câte o ploaie, căpitan comandorul Ion Burghişan.

Realizator: Mulţumesc, schimbăm din nou subiectul şi mergem în Afganistan, la colegii noştri din Batalionul 2 Infanterie Protecţia Forţei, dislocaţi în teatrul de operaţii. Siguranţa, vigilenţa şi spiritul de echipă sunt esenţiale în îndeplinirea misiunilor de patrulare fără incidente, iar conştientizarea militarilor despre acestea se face prin exerciţiu. O corespondenţă transmisă de colega noastră, Mădălina Ilinca.

Reporter: Ceea ce aţi auzit este doar un scenariu pe care militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei îl joacă în teatrul de operaţii Afganistan, pentru ca într-o situaţie reală să reacţioneze prompt. Sunt dislocaţi de mai bine de trei luni în baza aeriană militară Kandahar, zilnic sunt în teren şi se confruntă cu fel de fel de situaţii. Scenariile sunt diverse, iar luptătorii sunt puşi în faţa unor situaţii pe care le pot întâlni şi în realitate. Descoperirea şi declanşarea unui dispozitiv exploziv improvizat sau un atac asupra patrulei, toate acestea se pot întâmpla într-o zonă de conflict. Repetiţia şi pregătirea pentru luptă, modul în care luptătorii reacţionează la diferitele incidente pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Comandantul plutonului I al Companiei 1 Lions, locotenent Horia Ştiop, ne-a declarat că militarii au demonstrat că sunt în măsură să reacţioneze prompt şi respectând toate principiile de siguranţă, evităm pierderile. Diferenţa dintre un pluton bun şi unul foarte bun se găseşte în pregătirea pe care o desfăşoară, ne-a spus locotenent Horia Ştiop. Principalul scop al acestui exerciţiu a fost acela de a-i conştientiza pe militari că siguranţa, vigilenţa şi spiritul de echipă trebuie să primeze într-o misiune de patrulare. Locotenent colonel Ovidiu Lungu, comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni, s-a arătat mulţumit de modul în care militarii şi-au executat misiunile şi au răspuns la sarcinile operaţionale pe care le au în condiţii optime. În opinia sa, toate plutoanele Batalionului îşi pot îndeplini misiunea în condiţii de siguranţă şi cu comenzi de plutoane foarte bune, chiar foarte performante.

Realizator: Din Afganistan, Mădălina Ilinca. Mulţumesc. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Istoricul şi scriitorul Florian Bichir, membru al CNSAS, a lansat miercuri la Cercul Militar Naţional cel mai recent volum al său, intitulat "Mesianismul rus şi tipurile sale".

Florian Bichir: Eu sunt fascinat de Rusia şi de sufletul rusesc, nu neapărat de cel slav, şi cartea asta are o istorie prea îndelungată. Am făcut teologia, evident m-am aplecat şi asupra teologiei ruse şi m-a fascinat zona asta. Bineînţeles, pentru noi ăştia, să ne spunem aşa, mai europeni decât ruşii, pentru că ruşii, ca o paranteză, trăiesc o mare dihotomie ca şi popor: sunt văzuţi ca barbari în Occidentul Europei şi civilizatori în Orient. Şi mi-am pus întrebarea: ce ţine acest colos în picioare de mii de ani, ce se întâmplă cu el şi la fel ca şi occidentalii privim la ei şi nu îi înţelegem? Şi de-a lungul anilor am tot adunat, am tot studiat. Se încarcă o Internaţională Ortodoxă, o altă manevră moscovită în laboratoarele Kremlinului ca sub masca asta a religiei, lucru pe care ei l-au mai folosit de-a lungul istoriei. Nu uitaţi că Principatele Române erau să fie dezmembrate de o coaliţie pusă la cale de mitropolitul Iaşiului, deci lucrurile astea pe zona religiei s-au mai întâmplat şi se întâmplă.

Reporter: Este cel mai bun argument pe care Rusia îl foloseşte în special în secolul al XIX-lea.

Florian Bichir: De la Petru cel Mare încoace, ca o protecţie asupra fraţilor năpăstuiţi, ortodocşi...

Reporter: Care are o componentă etnică...

Florian Bichir: Etnică, dar şi religioasă. Şi am avut şansa să dau sartea mea dlui Pandea, care foarte inteligent mi-a ales un titlu genial - eu făcusem unul în stil jurnalistic: "De la Rasputin la Putin". Îmi plăcea şi cum sună şi "Chipuri ale mesianismului rusesc" şi dl Adrian Pandea, directorul minunatei Edituri Militare mi-a găsit titlul ăsta mult mai bun" Mesanismul rusesc şi chipurile sale".

Realizator: Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război împreună cu MAPN organizează în Bucureşti, duminica viitoare, pe 26 iunie, prima ediţie a Crosului Veteranilor de Război, o competiţie prin care cetăţenii, alături de militari ai Armatei României, îşi pot arăta respectul şi preţuirea pentru veteranii de război, răniţii, invalizii şi urmaşii celor decedaţi ca urmare a participării la cel de-al doilea război mondial. Înscrierea şi distribuirea kitului de concurs se face la Palatul Cercului Militar Naţional, în perioada 21 - 25 iunie, în intervalul orar 12:00 - 20:00.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017