Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 17.10.2015

Exerciţiile Scorpions Fury, Dacian Viper şi Congresul National de Medicină Militară

Jurnal Militar din 17.10.2015
Militarii Batalionului 325 Artilerie "Alutus" executand trageri directe cu tunul antitanc in cadrul exercitiului "Scorpions Fury 2015" (foto: Oliver Anghel)

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 19 Octombrie 2015, 12:53

Realizator: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Vom fi şi astăzi împreună, în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, exerciţiile "Scorpions Fury" şi "Dacian Viper", activităţile de instruire desfăşurate în Marea Neagră şi Congresul Naţional de Medicină Militară. Avem, în plus, şi câteva precizări despre noua Lege a pensiilor militare de stat. Pentru început însă, să ne oprim la un alt subiect: proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari, adoptat marţi de Senat, în calitate de for decizional. Ministrul apărării naţionale a făcut miercuri câteva precizări.

Mircea Duşa: Tinerii care doresc să devină rezervişti voluntari încheie cu Ministerul Apărării Naţionale un contract pe patru ani. Ei sunt obligaţi să participe 15 zile în fiecare an la pregătire şi instruire organizată de către Statul Major General. Sigur că în această perioadă asigurăm salarizarea, iar pe toată perioada cât are acest statut de rezervist voluntar primeşte 10% din solda funcţiei de bază.

AUDIO:

Realizator: Reporter, Adriana Turea. Mulţumesc! Ministrul apărării naţionale a mai declarat că pot deveni rezervişti şi soldaţii şi gradaţii profesionişti care au trecut în rezervă. Numărul de rezervişti voluntari va fi stabilit în funcţie de bugetul anual al Ministerului Apărării Naţionale. În altă ordine de idei, vă mai informăm că ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, l-a primit marţi, la sediul ministerului, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre situaţia actuală de securitate din regiune, relaţiile dintre România şi SUA în domeniul apărării, desfăşurate în cadrul Parteneriatului Strategic, şi măsurile de asigurare în context bilateral şi aliat. Referitor la cel mai important proiect bilateral, facilitatea antirachetă de la Deveselu, ministrul apărării naţionale a apreciat că operaţionalizarea sa până la finalul anului este esenţială în noul context strategic, în vederea integrării proiectului NATO de apărare antirachetă. "Jurnalul militar" continuă. Militarii români din toate categoriile de forţe participă, în ţară şi peste hotare, la exerciţiile planificate în această perioadă.
*muzică*

Realizator: S-a încheiat ieri exerciţiul "Scorpions Fury 15", desfăşurat pe durata a trei săptămâni, în Centrul de instruire pentru luptă al forţelor terestre "Getica" din Poligonul Cincu. Exerciţiul a reunit peste 1700 de militari şi 250 de mijloace de luptă, majoritatea din Brigada 2 Infanterie "Rovine" din Craiova. Concluziile le-am aflat de la şeful Biroului Planificare Acţiuni Militare şi Instrucţie al brigăzii, locotenent-colonelul Constantin Ileana-Niţă:

Constantin Ileana-Niţă: Scopul exerciţiului, acela de evaluare acţională a structurii de forţă de nivel brigadă întărită şi totodată, de evaluare în vederea certificării a Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", structură pusă la dispoziţia NATO, a fost îndeplinit, ca de altfel şi obiectivele specifice desfăşurării acţiunilor tactice întrunite defensive. Exerciţiul a permis tuturor participanţilor şi în mod deosebit structurilor Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" să îşi valideze procedurile operaţionale privind planificarea, pregătirea, executarea şi evaluarea acţiunilor tactice defensive în mediu întrunit. Lecţiile identificate în această perioadă vor ajuta structurile participante să îşi îmbunătăţească modul de acţiune la viitorul exerciţiu de acest gen.

Realizator: Locotenentul Constantin Ileana-Niţă, şeful Biroului Planificare Acţiuni Militare şi Instrucţie din Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" din Craiova. Trecem la un alt subiect. 200 de militari români, cu aeronave MIG 21 Lancer şi elicoptere IAR 330 şi aproximativ 200 de militari aparţinând forţelor aeriene ale SUA, cu aeronave F16, participă în perioada 13-30 octombrie, în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, la exerciţiul româno-american "Dacian Viper 2015". Cu detalii, directorul exerciţiului, comandorul Adrian Motorca:

Adrian Motorca: Misiunile din cadrul scenariilor tactice sunt planificate de la simplu la complex, pentru început, săptămâna aceasta, fiind planificate misiuni de interceptare tactică 2 versus 2, pentru lansări simulate de rachete aer-aer şi atacuri cu tunuri de bord, iar pentru a doua parte, respectiv săptămâna viitoare, vor fi planificate misiuni pe pachete de forţă ofensive şi defensive, cu toate aeronavele participante. În acelaşi timp, sunt planificate zboruri în echipaje mixte, acestea având scopul de a întări coeziunea dintre piloţi, iar pentru noi este o oportunitate de a ne familiariza cu avionul F16. În acest exerciţiu ne-am propus să menţinem standardele de planificare şi executare a misiunilor de apărare aeriană, beneficiind de experienţa exerciţiilor din anii trecuţi, iar nivelul actual de pregătire a piloţilor operaţionali permite o reprezentare conformă cu cerinţele NATO. Totodată, aceşti piloţi sunt pregătiţi să se încadreze în noile structuri ce vor fi înzestrate cu noul avion multirol, iar experienţa operaţională a partenerului american oferă oportunitatea de întregire a cunoştinţelor pentru utilizarea acestor platforme aeriene la posibilităţile maxime de exploatare.

Realizator: Comandorul Adrian Motorca, directorul exerciţiului româno-american "Dacian Viper 2015". Ieri, la Câmpia Turzii s-a desfăşurat Ziua distinşilor vizitatori la acest exerciţiu.

Realizator: Printre participanţi s-au numărat şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa şi şeful Statului Major General, gen lt Nicolae Ciucă. Cu acest prilej, ministru Duşa a zburat cu un avion F 16 şi a avut o întâlnire cu adjunctul secretarului general al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow

Realizator: Exerciţii s-au desfăşurat în această săptămână şi în Marea Neagră. Înscrise în programul privnd parteneriatul şi sprijinul acordat de SUA aliaţilor şi partenerilor NATO din estul Europei, activităţile de instruire fac parte din operaţia Atlantic Resolve South Black Sea Resolve Event. Au participat forţele navale române, cu fregata "Regina Maria", corveta "Contraamiral Horia Macelariu", un elicoter Puma naval şi o grupă de forţe pentru operaţii speciale, Forţele Aeriene Române cu două aeronave MIG 21 Lancer, forţele navale ale SUA cu distrugătorul "USS Porter" şi un avion de patrulare maritim şi forţele navale din Turcia, Ucraina şi Bulgaria cu câte o fregată fiecare.

Şeful instrucţiei din Statul Major al Forţelor Navale, cmdr Marian Săvulescu: Au fost exersate proceduri de apărare colectivă împotriva ameninţărilor aeriene şi de suprafaţă, lupta împotriva submarinelor, operaţiuni de embargo. În timpul exerciţiului au fost executate trageri de luptă cu tunuri multirol calibrul 76 şi 127 mm, lansări de rachete aer-navă tip Strela, descoperirea, detectarea, clasificarea, urmărirea şi neutralizarea unui indicator de ţintă antisubmarin tip EMAT. a aceast ultimă secvenţă au participat elcoptere specializate aparţinând României, Ucrainei şi SUA. Un sprijin important a venit din partea avionului P3 Orion, aeronavă specializată în supraveghere şi luptă antisubmarin.

Realizator: Un detaşament format din 38 de militari din Batalionul 202 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară - Intervenţii la Dezastre din Huşi participă în perioada 10 octombrie - 6 noiembrie la cel mai mare exerciiu NATO din ultimii 13 ani, Trident Juncture 2015.

Adrian Gâtman, de la Redacţia Militară Iaşi: La exerciţiu participă aproximativ 36.000 de militari din 30 de naţiuni aliate i partenere şi va testa abilitatea NATO de a gestiona diverse situaţii de criză. Militarii vasluieni îşi vor executa misiunile în poligonul San Gregorio din Spania, dar exerciţiul mai are ca locaţii polgoane din Italia şi Portugalia, precum şi acţiuni pe mare, Trident Juncture 2015 mai având o parte în care au avut loc exerciţii de comandament desfăşurate în opt ţări europene în prima jumătate a acestei luni. Chimiştii militari români participanţi la exerciţiu fac parte din subunitatea de specialitate pusă de ţara noastră la dispoziţia NATO pentru Forţa de Răspuns a NATO. Pe timpul exerciţiului din Spania, militarii noştri vor fi evaluaţi pentru certificarea multinaţională NATO a subunităţii româneşti.

Realizator: Schmbăm din nou subiectul şi mergem în Afganistan, la militarii Batalionului 911 Infanterie Protecţie a Forţei "Dragonii Transilvani", dislocaţi în teatrul de operaţii.

Radu Mureşan: În sprijinul activităţii militarilor din cadrul batalionului există structuri specializate în desfăşurarea de acţiuni care vizează relaţia populaţiei civile, a liderilor locali atât cu forţele Alianţei cât mai ales cu forţele de securitate afgane. Aceştia au rolul de a facilita, întreţine şi susţine aceste relai, munca lor desfăşurându-se în permanenţă ca suporta acţiunii forelor din cadrul armatei naţionale afgane şi a poliţiei afgane în relaţia cu comunitatea locală.

Slt Nelepcu Răzvan, ofiţer CIMIC în cadrul Bat 811: Am executat o activitate CIMIC de distribuire a materialelor la o şcoală din zonă, atât rechizite şcolare cât şi produse de asistenţă umanitară reprezentate de geci şi cizme de iarnă pentru copii. Vom continua cu activităţile de distribuire de materiale de asistenţă umanitară către alte sate din zona de responsabilitate dar şi de a iniţia şi dezvolta proiecte - construirea de fântâni - în locurile unde acestea sunt deficitare, dar şi distribuireade medicamente, rebovare de clinici, de şcoli. Misiunile sunt executate în parteneriat româno-american, în asistenţa forţelor afgane. Situaţia populaţiei, economică şi socială, s-a îmbunătăţit enorm, s-au creat legături cu guvernul, guvernul ştie de problemele populaţiei, populaţia vine la guvern cu propuneri...Este o situaţie mult îmbunătăţită faţă de ce se întâmpla în aceast zonă acum câţiva ani.

Realizator: Institutul pentru studii politice de apărare şi istorie militară a organizat la mijlocul acestei săptămâni conferinţa internaţională cu tema "Intrarea Italiei în război în anul 1915 şi consecinţe asupra României". Revenim cu amănunte.


Realizator: La Palatul Cercului Militar Naţional din Capitală s-au desfăşurat miercuri, joi şi vineri congresul naţional de medicină militară şi conferinţa Zilele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

Florentina Radu Ioniţă, directorul general al Spitalului Militar Central, colonelul medic conferenţiar unviersitar doctor: Este necesar să avem un dialog la nivelul tuturor factorilor de decizie din armata română referitor la strategia de transformare a medicinei militare româneşti, care este parte a strategiei naţionale de apărare a ţării. În faţa noastră sunt tot felul de provocări, suntem într-un context geopolitic special, motiv pentru care şi tema congresului a fost "Medicina militară românească în contextul geopolitic actual". Congresul de medicină militară s-a desfăşurat timp de două zile şi au fost prezenţi atât managerii tuturor spitalelor militare şi ale formaţiunilor militare importante din ţară, atât din sistemul militar, cât şi din celelalte structuri ale Casei OPSNAJ. Anul acesta am decernat Premiul de excelenţă în medicina militară domnului general profesor doctor Constantin Dumitru Turcan, care a reprezentat un etalon pentru medicina militară şi care, prin participarea dânsului la nivelul întregii societăţi, prin lucrările pe care le-a avut, considerăm că este un fanion al medicinei militare româneşti. De asemenea, am acordat Premiul general "Dr. Carol Davila" pentru întreaga activitate decanului de vârstă din acest an al medicilor militari, care este domnul colonel în rezervă doctor Abagiu Paulian. A fost şeful Secţiei de medicină internă de la spitalul din Craiova. În ceea ce priveşte Zilele Spitalului Militar Central, au fsot expuse teme foarte variante, începând de la lansarea proiectuliu Cerpatum, care este proiectul european pe care l-am implementat în Spitalul Militar. Cel mai important segment este cel al chirurgiei robotice, fiind singurul spital din sfera Casei OPSNAJ la care se regăseşte acest tip de intervenţii. Este primul an în care participarae studenţilor şi rezidenţilor a fost foarte importantă. Au avut două sesiuni de comunicări ştiinţifice, au venit cu lucrări foarte interesante. Deci, pot spune că atunci când ne uităm la ei şi la ce preocupări au, ne gândim că medicina românească şi medicina militară în mod special va fi pe mâini bune.

Realizator: Colonel medic conferenţiar universitar doctor Florentina Radu Ioniţă, directorul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila". Continuăm "Jurnalul militar". Anul acesta, pe 20 octombrie, vom sărbători pentru prima dată în armata română Ziua Pensiilor Militare. Colegilor care lucrează în această structură le dorim de pe acum numai succese şi la mulţi ani! Nu despre această zi vom vorbi însă astăzi, ci despre un alt subiect care îi interesează pe mulţi dintre ascultătorii noştri, şi anume noua lege a pensiilor militare de stat. Face câteva precizări directorul adjunct al Casei de pensii sectoriale a MApN, colonelul Valeriu Roşu.

Col. Valeriu Roşu: La nivelul Casei de pensii sectoriale a MApN s-au luat toate măsurile pentru implementarea în bune condiţii a noii legi a pensiilor militare de stat. De asemenea, vreau să le transmit pensionarilor că pensiile stabilite, revizuite, recalculate sau plătite în baza legislaţiei anterioare, devin pensii militare de stat în înţelesul noii legi şi se recalculează potrivit acesteia pe baza prevederilor ce urmează să fie adoptate aplicându-se principiul plăţii cuantumului mai avantajos al pensiei. Totodată, aş dori să subliniez două elemente de noutate ce apar în cuprinsul noii legi. În primul rând, pensionarilor militari pensionaţi înainte de data de 1 ianuarie 2011 li se vor recalcula pensiile pentru activitatea desfăşurată în condiţii de muncă, similar militarilor în activitate, respectiv pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de hotărârea guvernului României 294/2001, cu modificările şi completările ulterioare. În al doilea rând, aş dori să menţionez faptul că pensiile militare de stat vor fi acordate şi soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu, precum şi personalului care a îndeplinit activităţi pastoral-misionare, duhovniceşti şi religioase, în calitate de preot militar. În ceea ce priveşte diferenţa dintre pensia cuvenită pentru decembrie 2010 şi cea stabilită în baza legii numărul 119/2010 şi ordonanţei de urgenţă a guvernului numărul 1/2011, aceasta va fi restituită la cerere, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a noii legi, 1 ianuarie 2016, în baza unor norme ce urmează a fi aprobate prin hotărârea guvernului. Ca şi până acum, Casa de Pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale va milita constant pentru un dialog şi transparenţa în relaţiile cu pensionarii şi asociaţiile din care foarte mulţi dintre aceştia fac parte.

Realizator: Colonelul Valeriu Roşu, directorul adjunct al Casei de Pensii sectoriale a MApN. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Institutul pentru Studii Politice de Apărăre şi Istorie Militară, în colaborare cu Institutul Cultural Român au organizat, la mijlocul acestei săptămâni, Conferinţa Internaţională cu Tema "Intrarea Italiei în război în anul 1915 şi consecinţele asupra României". Directorul adjunct al Institutului, cercetător ştiinţific gradul I, doctor Petre Otu:

Petre Otu: Această manifestare ştiinţifică internaţională se înscrie în planul naţional de comemorare a primului război mondial şi am beneficiat de prezenţa unor cercetători italieni de prestigiu, precum şi a directorului Muzeului Naţional Militar din Viena, domnul colonel Christian Ortner. Au participat de asemenea specialişti din principalele instituţii universitare şi ştiinţifice din Bucureşti, Iaşi, Suceava, Craiova şi Braşov.

Realizator: Petre Otu, directorul adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară; a consemnat Gabriela Ivan. Înainte de rămas-bun vă mai informăm că MApN organizează săptămâna viitoare în întreaga ţară evenimentul Ziua Armatei României în şcoli. Echipe formate de militari de la toate categoriile de forţe, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ militar şi reprezentanţi ai birourilor informare-recrutare vor prezenta elevilor din şapte colegii naţionale şi licee din Bucureşti şi din aproximativ 80 de instituţii civile de învăţământ din ţară importanţa Zilei Armatei României, misiunile militarilor şi modalitatea de accedere la cariera militară. "Jurnalul militar a ajuns la final".

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017