Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 16.04.2016

Intrarea în serviciu a Remorcherului "Vârtosul", exercițiul Saber Junction 16 - corespondență Germania și exercițiu Cincu – "Scorpions Fury 16.1"

Jurnal Militar din 16.04.2016
Foto: Remorcherul "Vânjosul"

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 18 Aprilie 2016, 09:20

Realizator: Exerciţiul "Scorpions Fury 16./Wind Spring 16", început joia trecută, a continuat şi în această săptămână în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu. Care au fost principalele activităţi desfăşurate în ultima perioadă de cei aproximativ 1.250 de militari americani, canadieni şi români am aflat de la locotenent-colonelul Constantin Ileana Niţă, şeful operaţiilor şi instrucţiei la Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie "Rovine".


Lt. Col. Constantin Ileana Niţă: Săptămâna pe care tocmai o încheiem a reprezentat pentru militarii Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" şi ceilalţi militari ce participă la acest exerciţiu, alături de marea unitate militară din Craiova, o săptămână plină de evenimente, în sensul că forţele au desfăşurat atât exerciţii tactice de rezolvare a unei situaţii la nivel pluton, cât şi companie, iar comandamentele au desfăşurat exerciţiul asistat de calculator.

Practic, etapa de ducere a acţiunilor decisive într-un mediu multinaţional şi întunit, ţinând cont de faptul că exerciţiul este conectat cu un alt exerciţiu de mare amploare ce se desfăşoară în Germania, la Centrul Multinaţional de Pregătire din Hohenfels, exerciţiul Saber Junction 16.

Această săptămână a permis militarilor craioveni să-şi exerseze şi perfecţioneze procedurile de operare pentru operaţii decisive în mediul multinaţional, iar forţelor brigăzii să-şi verifice şi să-şi valideze procedurile de acţiune pentru aceste tipuri de operaţii, alături de partenerii noştri canadieni. Săptămâna viitoare, structurile Brigăzii 2 Infanterie "Rovine", alături de militarii canadieni, vor defăşura exerciţiul de antrenament în teren instrumentat de nivel Batalion, aplicând pentru acest exerciţiu procedurile de operare pentru operaţii decisive. Vorbim aici de operaţii ofensive şi apărare în mediul întrunit şi multinaţional. În ceea ce priveşte militarii comandamentelor brigăzii şi ale unităţilor subordonate, aceştia vor continua operaţia planificată în urmă cu două săptămâni, având în sprijin şi ducând acţiunile alături de colegii şi partenerii noştri americani, ce desfăşoară acest exerciţiu în Germania.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 16.04.2016

Realizator: Așa cum ne spunea şi lt. col. Constantin Ileana Niţă, şeful operaţiilor şi instrucţiei la Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie, exerciţiul "Scorpions Fury 16./Wind Spring 16" este conectat cu exerciţiul "Saber Junction 16", care se desfăşoară în Germania, n acelaşi timp cu cel din România, folosind acelaşi scenariu şi o concepţie unitară. La "Saber Junction16" participă şi un detaşament de militari români condus de lt. col. Cristinel Colibaba.


Lt. col. Cristinel Colibaba: Un aspect important al activităţilor efectuate aici, în Hohenfels, săptămâna trecută, l-a reprezentat stabilirea misiunii pentru Task Force România şi de operaţii al batalionului. În egală măsură, unitatea a fost dislocată din Camp Albertshof, ultimul popas înainte de introducerea în zona de operaţii. Pregătirea militarilor a continuat cu accente pe transmiterea rapoartelor de pe câmpul de luptă, a măsurilor de protecţie şi conducerea autovehiculelor blindate în condiţii de siguranţă, fiind executate, totodată, şi repetiţii la macheta terenului, replică a câmpului de luptă. În perioada imediat următoare, urmează ca Task Force România să fie dislocată în zona de operaţii, urmând a-şi îndeplini misiunile încredinţate de către comandantul Brigăzii 173 Paraşutişti, urmând a fi redisclocaţi în ţară începând cu data de 24 aprilie.


Realizator: Vă mai informăm că ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a efectuat, joi, o vizită la Centrul NATO de Excelenţă Humint de la Oradea. Cu acest prilej, ministrul Motoc a apreciat faptul că în domeniul informaţiilor pentru apărare, MApN este contributor major atât în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cât şi al Uniunii Europene, o relevanţă aparte având evaluările privitoare la situaţia de securitate din Ucraina.

Realizator: Mergem acum în Afganistan. Spitalul Militar Role 3 din baza aeriană Kandahar asiură servicii medicale militarilor coaliţiei dislocaţi în teatrul de operaţii, inclusiv infanteriştilor români. În această săptămână, în spital a avut loc un eveniment special la care a asistat şi colega noastră Mădălina Ilinca.


Mădălina Ilinca: Unitatea medicală are zeci de angajaţi şi acoperă toate specializările. Dacă la Camera de Urgenţă a Spitalului Militar din Kandahar vin mai mulţi răniţi în acelaşi timp sunt alertaţi medicii Batalionului românesc. Prezenţa personalului medical românesc, în spitalul militar din Kandahar este deja o obişnuinţă: tratează pacienţi sau participă alături de medici militari americani la instruirea sanitarilor care ies în câmpul d eluptă. În această săptămână la Spitalul Militar din Kandahar a avut loc un eveniment special, vizita generalului Sayed Azim Hussaini, comandantul spitalului militar regional din Kandahar şi totodată medic. Generalul Sayed Azim Hussaini, comandatul Spitalului Militarului Regional din Kandahar ne vorbeşte despre prezenţa trupelor româneşti în Afganistan.


Sayed Azim Hussaini: Era timpul să mulţumim personalului spitalului ROL 3 care a avut şi are o contribuţie majoră în a-i trata pe pacienţii noştri din Armata Naţională Afgană. Colaborăm foarte bine cu militarii coaliţiei, iar medicii de aici întotdeauna ne sar în ajutor. De asemenea, apreciez foarte mult şi colaborarea dintre noi. În primul rând, ca medic în armata afgană, apreciez medicii români, americani şi tot sprijinul primit din partea personalului NATO, sprijin oferit cetăţenilor afgani. Apreciez faptul că militarii coaliţiei au venit aici să ne ajute şi să aducă pacea în ţara noastră.

Reporter: A declarat generalul Sayed Azim Hussaini, comandatul Spitalului Militar Regional din Kandahar. Colaborarea dintre forţele coaliţiei şi armata naţională afgană este una foarte bună, executând împreună misiuni de patrulare. Dar despre aceasta într-o emisiune viitoare.

Realizator: Din Afganistan Mădălina Ilinica. Mulţumesc. Trecem la un alt subiect. Un nou remorcher a intrat în serviciul forţelor navale, marţi, odată cu ceremonia de acordare a pavilionului românesc şi tradiţionalul botez. Cu detalii şeful Biroului Informare şi Relaţii Publice din Statul Major al Forţelor Navale loc.col.Corneliu Pavel.

Corneliu Pavel: "Vârtosul" este primul dintre cele trei remorchere care intră în dotarea Forţelor Navale anul acesta. Remorcherul maritim Vârtosul are numărul de bordaj 103. Este proiectat pentru a fi folosit în port şi în rada portuară. Nava are o lungime de mai bine de 16 metri, o lăţime de aproape şase metri şi poate executa manevrarea navelor militare în porturi, dar poate să execute şi servicii de intervenţie. În acest fel forţele navale române elimină costurile plătite operatorilor civili pentru manevrele portuare de operare a navelor militare care intră şi ies din port.

Realizator: Loc.col.Corneliu Pavel, şeful Biroului Informare şi Relaţii Publice din Statul Major al Forţelor Navale. În altă ordine de idei vă mai informăm că plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului României a aprobat luni, Carta Albă a Apărării, principalul document de planificare a apărării, elaborat la nivelul Ministerului Apărării Naţionale în acord cu interesele naţionale de securitate şi sandardele NATO şi ale UE. Documentul are la bază strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015 - 2019 şi defineşte obiectivele politicii de apărare măsurile şi acţiunile necesare pentru îndeplinirea acestor obiective, misiunile forţelor armate şi principalele direcţii de dezvoltare a capabilităţilor de apărare precum şi resursele financiare necesare a fi asigurate pentru finanţarea sistemului militar.

Peste fix o săptămână, pe 23 aprilie, sărbătorim Ziua Forţelor Terestre. Ne-a prezentat programul manifestărilor organziate de colegii noştri cu acest prilej şeful Biroului Informare şi Relaţii Publice din Statul Major al Forţelor Terestre, colonelul Romeo Feraru.

Romeo Feraru: În toate garnizoanele din ţară şi în teatrul de operaţii din Afganistan se organizează manifestări dedicate acestei sărbători, simpozioane, expoziţii de carte, vizionări de filme documentare, exerciţii de mânuire a armamentului, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare, spectacole artistice susţinute de către formaţiile cercurilor militare.

În Bucureşti, Statul Major al Forţelor Terestre organizează o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre, astfel: miercuri - 20 aprilie - Cupa Presei la tir în Poligonul Căţelu. Joi, 21 aprilie, la Afi Palace Cotroceni şi vineri, 22 aprilie, în staţia de metrou Tineretului, între orele 15:00 şi 20:00, specialişti EOD, poliţişti militari, cercetaşi, elevi şi studenţi militari, vor prezenta aspecte din viaţa de militar, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ.

Tot vineri, 22 aprilie, între orele 9:00 şi 11:30 se vor desfăşura ceremonii militare cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor căzuţi în misiuni în teatrele de operaţii, la ora 9:00, la Monumentul Geniului, ora 10:00 şi la Monumentul Infanteriei, ora 11:00. Sâmbătă, 23 aprilie, se vor organiza activităţi cultural-reacreative în Parcul Tineretului, între orele 10:00 şi 17:00. Militari din Forţele Terestre vor prezenta tehnica de luptă, armamentul şi echipamentele din dotare, exerciţii demonstrative de intervenţie a echipei EOD de supravieţuire, procedee de escaladare şi traversare cu ajutorul funicularului, tiroliană, tehnici de autoapărare, precum şi exerciţii de mânuire a armamentului. Între orele 18:00 şi 20:30 va avea loc un spectacol susţinut de formaţii artistice ale cercurilor militare şi de către elevi din colegiile naţionale militare.

După încheierea spectacolului, între 20:30 şi 22:00 va avea loc retragerea cu torţe pe itinerariul Parcul Tineretului, Piaţa Unirii, Spaiului Independenţei, Eroilor, Cotroceni, sediul Statului Major al Forţelor Terestre. Invităm la toate evenimentele organizate în spaţiul public cetăţenii care iubesc Armata, Forţele Terestre, îi aşteptăm cu drag.


Realizator: Începe luni pentru elevi săptămâna activităţilor extraşcolare. În acest context, în mai multe unităţi din Ministerul Apărării Naţionale se va desfăşura proiectul "Armata, o şcoală altfel". Am aflat detalii de la colonel Cristina Iacobuţ din Direcţia Informare şi Relaţii Publice.


Cristina Iacobuţ: Ministerul Apărării Naţionale, în cooperare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, desfăşoară proiectul "Armata, o şcoală altfel", în perioada 18-22 aprilie. Unităţi militare din toate categoriile de forţe ale Armatei, instituţii militare de învăţământ şi cultură din întreaga ţară vor participa la acest program şi vor prezenta elevilor tehnica militară, activităţi practice specifice, expoziţii, precum şi oferta educaţională pentru instituţiile de învăţământ militar.

Elevii şcolilor gimnaziale şi liceenii vor lua parte la o zi de pregătire obişnuită a militarilor, vor desfăşura activităţi practice, cum ar fi: descoperirea de obiecte metalice cu ajutorul detectoarelor, instrucţie de front, jocuri interactive şi vor afla detalii despre tehnica şi armamentul folosite de militari. În Bucureşti, copiii pot participa pe bază de voluntariat, în această perioadă, la activităţile organizate de militarii din 16 unităţi, iar în garnizoanele din ţară proiectul se desfăşoară în toate oraşele unde există instituţii militare.

La Baza 90 Transport Aerian, militarii vor prezenta elevilor din Bucureşti şi Otopeni informaţii despre aeronavele IAR-330 Puma, AN-30, C-130 Hercules şi C-27 J Spartan şi simulatorul C-27 J Spartan, precum şi aspectele din viaţa piloţilor într-o unitate militară a Forţelor Aeriene. Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand" îşi va deschide expoziţiile pentru elevi în toată perioada pentru a răspunde optim tuturor solicitărilor unităţilor de învăţământ. De asemenea, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" va organiza un seminar cu tema "Medicina militară de urgenţă", iar medicii îi vor învăţa pe elevi modalităţi practice privind manevrele medicale în acordarea primului ajutor.

Copiii care vor participa la acest proiect desfăşurat de unităţile şi instituţiile militare vor avea oportunitatea explorării diverselor aspecte din viaţa militarilor şi vor afla informaţii utile pentru o carieră în Forţele Armate Române.


Realizator: Am ajuns la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi. Proiectul "Un erou o floare" iniţiat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, se desfăşoară anul acesta în perioda 16-22 aprilie. Proiectul cuprinde activităţi de îngrijire a unor cimitire şi monumente de onoare dedicate memoriei eroilor români care şi-au jertfit viaţa pentru patrie. Ne-a oferit amănunte Mioara Balosin, consilier în cadrul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor:


Mioara Balosin: Proiectul se află la cea de a parta ediţie şi se înscrie în cadrul eforturilor nobile de marcare a centenarului Primului Război Mondial, cu atât mai semnificative cu cât chiar anul acesta se împlinesc 100 de ani de la intrarea ţării noastre în marele conflict. Obiectivul principal al demersului nostru îl reprezintă cultivarea în rândul tinerei generaţii a respectului pentru sacrificiul eroilor români prin cunoaşterea monumentelor şi cimitirelor de onoare din comunităţile din care fac parte.

Astfel, se vor organiza în Bucureşti activităţi la şapte monumente şi cimitire comemorative de război în colaborare cu opt unităţi şcolare din Bucureşti, iar în ţară astfel de activităţi se vor desfăşura în comuna Cocu, judeţul Argeş; în Caracal, judeţul Olt. Alte două activităţi se vor desfăşura în localitatea Dragoslavele din judeţul Argeş şi în localitatea Boiţa, judeţul Sibiu, urmând să se încheie seria acestor activităţi la cimitirul eroilor din Primul Război Mondial din oraşul Predeal. Această ultimă activitate este organizată în colaborare cu Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir de la Breaza.

La finalul tuturor acestor activităţi elevii vor depune flori la mormintele şi monumentele eroilor, iar pentru gestul lor de a îngriji monumentele şi mormintele dedicate acestora ei vor primi din partea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor diplome de participare. Pe lângă activităţile pe care le-am menţionat, la care participă direct ONCE, activităţi "Un erou, o floare" se vor desfăşura la cimitirele şi monumentele de război din toate garnizoanele.


Realizator: Programele detaliate ale celor două proiecte, "Un erou, o floare" şi "Armata o şcoală altfel" , se găsesc pe siteul Ministerului Apărării Naţionale. Şi tot pe siteul ministerului, mai exact pe pagina 'recrutare.mapn. ro' se găsesc şi două anunţuri:

S-a înfiinţat un nou liceu militar la Craiova care are pentru anul şcolar 2016-2017 120 de locuri, 100 pentru băieţi şi 20 pentru fete. Au fost scoase la concurs 2.725 de posturi de soldat gradat profesionist. Informaţiile detaliate privind înscrierea, calendarul activităţilor de recrutare şi selecţie, criteriile şi probele de concurs se găsesc, atât pe siteul 'recrutare.mapn.ro' şi pe pagina de Facebook "recrutare mapn", cât şi în ultimul număr al "Observatorului Militar" care se poate citi şi pe net.

Jurnalul militar a ajuns la final.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017