Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 14.05.2016

Certificare sistem apărare antiracheta Deveselu; Exercițiul Dacian Lynx 2016 și Exercițiul Platinum Eagle 16;

Jurnal Militar din 14.05.2016

Articol de Cristian Dumitraşcu, 16 Mai 2016, 09:57

Realizator: 9:06, bună dimineaţa încă o dată! Vă aduc o nouă ediţie a unei producţii radio, marca "Ora armatei", o emisiune aproape de jumătate de oră, care vă aduce mai aproape de evenimentele politico-militare ale săptămânii.

Capul de afiş al acestei săptămâni este, fără doar şi poate, inaugurarea scutului antirachetă. Este ştirea cea mai importantă şi nu doar a acestei săptămâni, însă, din păcate, vom începe cu un eveniment întâmplat la doar o oră după emisiunea de sâmbăta trecută, când în Afganistan au căzut la datorie doi subofiţeri, cum sublocotenenţi post-mortem şi un alt coleg al celor doi a fost rănit, iar acesta din urmă se află acum în Germania, în recuperare.

Până la celelalte subiecte de actualitate de pe agenda "Jurnalului militar" din această săptămână, vă propun să ascultăm corespondenţa din Afganistan transmisă cu puţină vreme în urmă de ofiţerul de relaţii publice al militarilor români din Kandahar, locotenent colonel Mădălina Ilinca.


Mădălina Ilinca: Ziua de 7 mai 2016 a început ca toate celelalte în Baza Aeriană Kandahar. Militarii români se pregăteau să-şi execute misiunile. Militarii români îi instruiau şi consiliau într-o bază de pregătire din apropierea localităţii Kandahar pe poliţiştii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma foţelor de securitate afgane.

Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii, au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori şi au asigurat zona. În schimbul de focuri care a durat trei, patru minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. În ciuda eforturilor depuse de medici, doi dintre ei au decedat. Sergentul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul de sâmbătă din Afganistan şi aflat la Centrul medical regional american din Landstuhl, Germania, este în stare stabilă şi urmează să fie supus unor investigaţii medicale complete. Conform primelor constatări, acesta nu are afectat nici un organ vital şi este de aşteptat ca evoluţia stării sale de sănătate să fie favorabilă. În data de 9 mai, în Baza Aeriană Kandahar ne-am luat adio de la doi camarazi şi prieteni, plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu. Ei sunt eroi. Noi, cei rămaşi aici, încercăm să le ducem mai departe misiunea şi să nu uităm niciodată că ei au căzut la datorie. Dumnezeu să-i odihnească în pace!


AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 14.05.2016

Realizator: Am revenit în direct aici, la Radio România Actualităţi, la "Ora armatei". Iată că exact cum se întâmpla şi acum 70-75 de ani în plin război mondial, când radioul era cea mai rapidă cale de informare şi când se confruntau listele cu militari căzuţi la datorie, dispăruţi sau răniţi, din păcate, exact în acelaşi fel anunţăm dispariţia camarazilor din teatrul de operaţii de astăzi. Iată că de fiecare dată istoria se clădeşte pe jertfa militarilor şi poate că de aceea s-ar cuveni ca în viaţa de zi cu zi să se ajungă la o poziţionare corectă a acestei categorii socio-profesionale, care înfruntă moartea în fiecare secundă. Mergem mai departe la "Jurnal militar" de astăzi, 14 mai 2016.

În următoarele trei minute veţi afla despre un exerciţiu care s-a încheiat ieri, a avut loc în Bucureşti, s-a numit "Dacian Lynx". Au acţionat aproximativ 250 de militari din 11 state membre ale NATO. A fost un exerciţiu de comandament asistat pe calculator, iar Andreea Popescu a realizat un reportaj, pe care vă invit să îl ascultăm împreună.


Reporter: Ieri, la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti s-a încheiat "Dacian Lynx 2016", un exerciţiu de comandament asistat de calculator, conceput pentru a evalua capabilitatea operaţională iniţială şi capacitatea de a exercita comanda şi controlul asupra unităţilor de integrare a forţelor NATO din România şi Bulgaria, la care au participat aproximativ 250 de militari din 11 state membre ale NATO. Miercuri a fost prezent la exerciţiu şi şeful Comandamentului NATO de la Napoli, amiralul Mark Ferguson.


Mark Ferguson: Aş vrea să încep, exprimând sincere condoleanţe familiilor şi camarazilor celor doi români care şi-au pierdut viaţa în timpul misiunii Resolute Support din Afganistan. Noi, toţi cei din NATO, ne vom aminti de sacrificiul lor şi le vom fi veşnic recunoscători pentru devotamentul faţă de ţară şi alianţă. Sunt onorat să mă aflu aici pentru a marca progresul semnificativ pentru înătirea Alianţei Nord-Atlantice, care a fost posibil prin munca şi dedicaţia militarilor români şi a camarazilor din alte state, care fac parte din Divizia Multinaţională de Sud-Est. România rămâne un aliat valoros al NATO, iar acest comandament arată angajamentul alianţei pentru apărarea României şi a celorlalţi aliaţi din această regiune.


Reporter: "Dacian Lynx 2016" a demonstrat de asemenea capacitatea unităţilor de integrare a forţelor NATO din România şi Bulgaria de a facilita activităţi de recepţie, staţionare, continuare a mişcării şi integrarea forţelor aliate desemnate pentru executarea unei operaţii.


Comandantul Diviziei Multinaţionale Sud-Est, generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu: Exercităm comanda şi controlul asupra celor două unităţi de integrare a forţei din Sofia şi din Bucureşti, folosind o platformă de instruire prin simulare existentă în România de zece ani. Încercăm să dovedim dacă suntem în stare să coordonăm cele două unităţi, pentru a asigura o deplasare rapidă şi o intervenţie rapidă a forţelor aliate în sud-estul Europei. Suntem pregătiţi să declarăm, în urma evaluării, din partea partenerilor capacitatea operaţională iniţială, care constă tocmai în abilitatea de a coordona în regim dintr-un comandament static cele două unităţi şi ne pregătim pentru aprilie 2018, asta ar fi faza finală a Diviziei Multinaţionale, când Comandamentul Diviziei trebuie să fie pe deplin dislocabil, pregătit să conducă unităţile care vor fi generate pentru apărarea flancului alianţei.


Reporter: Joi, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti a fost vizitat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi de ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc.

Realizator: Am revenit în direct la Radio România Actualităţi, "Jurnal militar". În fine, scutul antirachetă de la Deveselu este operaţional. După cum ştiţi, sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu a fost inaugurat săptămâna aceasta. Facilitatea de la Deveselu reprezintă un rezultat al parteneriatului strategic între România şi SUA, inclusiv în ceea ce priveşte întărirea securităţii euroatlantice, chiar în anul în care sunt aniversaţi cei 135 de ani de relaţii bilaterale dintre România şi SUA. În Polonia, va începe construcţia unei baze militare ca cea din România, care ar urma să devină operaţională în anul 2018, în contextul finalizării celei de-a treia etape a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore.

Facilitatea de la Deveselu este proiectată să răspundă eventualelor ameninţări cu rachetă care ar putea veni în special din Orientul Mijlociu, însă este vorba despre rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, precum cele testate recent de Iran. Un reportaj realizat de trimişii Radio România Actualităţi la Deveselu, Alin Şerbănescu şi Cătălin Purcaru.


Reporter: Operaţionalizarea facilităţii de la Deveselu încheie cea de-a doua etapă a conceptului european de apărare colectivă. Componenta din România a scutului antirachetă se alătură practic celor patru nave americane purtătoare de rachete antibalistice cantonate în portul Rota, din Spania. Este completată astfel arhitectura integrată de apărare antiaeriană şi antirachetă a NATO, prin colaborarea dintre România şi SUA în baza parteneriatului strategic, a afirmat amiralul Mark Ferguson, comandant al Forţelor Navale ale SUA în Europa şi Africa.


Mark Ferguson: Am lucrat împreună pentru această zi din momentul în care preşedintele Obama şi-a asumat angajamentul pentru abordarea europeană adaptivă în etape, în septembrie 2009. De la alegerea acestui amplasament în 2011 şi de la inaugurarea lucrărilor în 2013, ambele naţiuni au progresat rapid, pentru a transforma acest proiect în realitate.


Reporter: Componenta de la Deveselu a scutului antirachetă este esenţială pentru securitatea comună a statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar nu încearcă să submineze capacitatea nucleară strategică a Rusiei, a explicat la rândul său secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


Jens Stoltenberg: Acest amplasament din România, la fel ca şi cel din Polonia, nu este îndreptat împotriva Rusiei. Sunt prea puţini interceptori localizaţi mult prea la sud sau prea aproape de Rusia, pentru a putea intercepta rachete balistice intercontinentale ruseşti. Ei sunt, în schimb, proiectaţi să răspundă potenţialelor ameninţări reprezentate de atacul cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune provenite din afara zonei euroatlantice.

Realizator: 9:15, Radio România Actualităţi. Ne întoarcem la actualitatea militară internă, adică la alte evenimente care nu au avut legătură cu Afganistanul sau cu această fructuoasă colaborare cu partenerii din NATO. Ne întoarcem cronologic la prima zi a săptămânii, în speciala zi de 9 mai, când la Râmnicu Vâlcea s-a inaugurat un monument numit al Armatei Române din toate timpurile, chiar la intrarea în oraş, în faţa căminului de garnizoană. Acest monument a fost ridicat din contribuţia financiară a colonelului în retragere Gheorghe Giurcă. Pentru ridicarea acestui monument şi-au dat mâna însă mai multe instituţii. Îl ascultăm mai întâi pe comandantul Garnizoanei Râmnicu Vâlcea, colonelul Dan Marin.


Dan Marin: Dumnealui şi-a exprimat dorinţa ca acest prim proiect să se refere la Armata Română din toate timpurile. I-am pus la dispoziţie un teren aparţinând armatei şi uşor, uşor, cu sprijinul mai multor organizaţii locale şi în primul rând filiala locală a organizaţiei Cultul Eroilor, dar şi cu suportul nostru, al garnizoanei, şi mă refer aici în principal la efortul deosebit pe care l-am făcut să obţinem toate avizele, autorizaţiile de construcţie, am reuşit ca într-un timp relativ scurt să demarăm acest proiect şi - iată! - astăzi să-l finalizăm şi cu ocazia acestei sărbători de 9 mai cu tripla ei semnificaţie să-l şi dezvelim.

Cred eu că am reuşit să ne îndeplinim obiectivele stabilite pentru ziua de astăzi, dar şi cele pe termen mai lung, să avem un monument dedicat Armatei României, unde să putem organiza şi alte festivităţi militare dedicate oştirii române şi poporului român.


Realizator: Colonelul Dan Marin, comandantul garnizoanei Râmnicu Vâlcea. La ceremonialul de inaugurare a monumentului a fost prezent din partea forţelor terestre comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte de la Miercurea Ciuc, generalul de brigadă Marius Giurcă, este chiar nepotul colonelului în retragere Gheorghe Giurcă, acest pensionar militar care la 91 de ani a donat toate economiile pentru ridicarea acestui edificiu. Să îi ascultăm pe cei doi reprezentanţi ai familiei Giurcă, într-o veritabilă predare de ştafetă, la microfonul "Orei Armatei".


Gheorghe Giurcă: Sunt foarte, foarte satisfăcut de prezenţa nepotului meu, generalul Giurcă Marius, pentru că m-a urmat de la început, când era mic şi spunea: "Unchiule, eu vreau să mă fac ofiţer", lucru pe care l-a reuşit şi îi mulţumesc din suflet că m-a depăşit şi în grad şi în special pentru că m-a onorat cu acestă prezenţă astăzi aici.


Marius Giurcă: Am fost deosebit de emoţionat pentru că momentul creat a însemnat un arc de timp între două generaţii, una mult încercată de vicisitudinea vremii, reprezentată de dânsul şi o generaţie mai nouă, post-decembristă, reprezentată de mine. Între colonelul în retragere de armă infanterie şi generalul de brigadă de vânători de munte există o mică povestioară. Domnia sa îmi povestea că în tinereţe, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, a trebuit să vină pe jos, din satul Pietrarii de Sus, pentru a preda, fiind rechiziţionaţi, o dată cu celelalte bunuri pentru război, şi caii şi a predat unul dintre cei mai frumoşi cai bălani pe care îl aveau, unul din caii care constituia în momentul respectiv principala sursă de venit a unei familii sărace. A venit pe jos din Pietrari 30 de km, a predat la Regimentul II Infanterie acel cal, care ulterior s-a dus, rechiziţionat, la trupele de vânători de munte. Iată că după şapte decenii de la acest moment, vânătorii de munte se reîntorc prin persoana mea şi îi răspund cu multă recunoştinţă şi elogiu colonelului în rezervă Giurcă Gheorghe. Sacrificiul acestor cai şi nu au fost puţini, aproape 100.000 în cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu este cu nimic mai prejos decât sacrificiul eroilor acestui război.

Realizator: L-am ascultat pe generalul de brigadă Marius Giurcă, comandantul Brigăzii 61 de Vânători de Munte de la Miercurea Ciuc, o brigadă care se numeşte "General Virgil Bădulescu". Un reportaj de la inaugurarea monumentului de la Râmnicu Vâlcea va fi difuzat şi mâine dimineaţă la TVR 1, la emisiunea "Pro Patria", începând cu ora 9:30. La două zile de la inaugurarea monumentului de la Vâlcea, miercuri, la Academia Tehnică Militară din Bucureşti, ambasadorului Franţei i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Un scurt interviu de Cecilia Sfetcu.


Reporter: Miercuri, în Aula Magna a Academiei Tehnice Militare, Senatul universitar a acordat ambasadorului Franţei, Excelenţei Sale François Saint Paul, titlul de Doctor Honoris Causa.


François Saint Paul: Relaţiile între România şi Franţa au un trecut foarte profund şi o amploare foarte mare. Din acest punct de vedere, există o tradiţie de cooperare la nivel militar foarte profundă şi foarte mare între România şi Franţa şi generalul Berthelot este şi în România un erou şi atunci, cred că şi în domeniul militar avem un potenţial de dezvoltare de cooperare.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră titlul pe care l-aţi primit astăzi din partea Senatului Academiei Tehnice Militare?

François Saint Paul: O mare onoare şi consider că este ceva care ne obligă, acest titlu, trebuie să fac mai mult pentru relaţiile între ţările noastre.

Realizator: A fost ambasadorul Franţei, căruia i s-a acordat în această săptămână titlul de Doctor Honoris Causa.

Ne apropiem, la "Jurnal militar", de finalul ediţiei de astăzi, de jumătate de oră a Armatei, dar până la final vă invit să ascultaţi un fragment dintr-un interviu realizat la Mausoleul de la Mateiaş, de lângă Câmpulung Muscel, un interviu care ar trebui să vă îndemne să vizitaţi acest mausoleu şi pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la primele lupte din Primul Război Mondial şi este bine şi ştim ce s-a întâmplat şi acolo, la Mateiaş, unde românii au intrat în luptă imediat după ce au fost aduşi cu trenurile în Câmpulung Muscel. Era singura şansă să fie oprite trupele germane, care altfel ar fi cucerit toată Muntenia.

Acolo la mausoleu este în fapt un muzeu militar în miniatură, pe lângă osuarul unde se păstrează osemintele soldaţilor căzuţi în toamna lui 1916. Am vorbit cu muzeograful Costin Peligrad, care tocmai prezenta muzeul unui grup de studenţi, despre contextul istoric am discutat, al apariţiei mausoleului de pe Muntele Mateiaş şi despre vizitatorii de acum, din anul 2016.

Costin Peligrad: Am avut la geografie azi cred că patru, cinci grupuri de la facultate. Ce an sunteţi?
-: Anul 2.

Costin Peligrad: Anul 2... Am avut anul 1 de master, au venit mai devreme, cu trei autocare. Dacă n-aţi mai vizitat niciodată, Mauzoleul Mateiaş, acesta este monumentul, aşa se numeşte, numele lui vine de la muntele din stânga. Când o să urcaţi în mausoleu pe scări o să vedeţi un munte în stânga, se numeşte Mateiaş. El a fost donat de Matei Basarab în secolul XVII fiului său Mateiaş, de acolo s-a păstrat numele. Mausoleul acesta a fost ridicat în cinstea eroilor care au murit acum 100 de ani, în anul 1916, în primul război mondial. Deci, în partea de sus, în osuar, o să vedeţi rămăşiţele bunicilor noştri care au murit acum 100 de ani pentru ca noi astăzi să fim liberi, să ne păstrăm religia noastră ortodoxă, să vorbim limba română şi să ne respectăm tradiţiile noastre româneşti.

Realizator: Este un mausoleu pe care îl văd foarte mulţi oameni care trec dinspre Câmpulung către Braşov sau invers însă, din păcate, nu ştiu cât de multă lume vă intră în mausoleu.

Costin Peligrad: Peste 10.000 anula, 10.000 de vizitatori. Majoritatea sunt copii de şcoala generală, clasa a IV-a în special, cei care fac pentru prima oară istorie. Învăţătoare am care vin de ani de zile, cu fiecare generaţie de elevi, aici, la Mausoleul Mateiaş, să înveţe despre primul război mondial.


Realizator: Este cu atât mai binevenit interviul acesta de la "Ora armatei" cu cât 1916-2016 este exact centenarul de la primul război mondial. Chiar aş vrea să vă întreb, după câţi ani de la primul război mondial a fost înfiinţat mausoleul?


Costin Peligrad: Mausoleul Mateiaş, construcţia lui, a început în anul 1928 şi a durat destul de mult. El a fost finalizat în 1934. A durat foarte mult construcţia lui deoarece, din păcate, cum bine ştiţi, în perioada interbelică guvernele cădeau foarte rapid şi nu alocau fonduri. Într-un final s-a reuşit construcţia lui cu ajutorul societăţii Cultul Eroilor, societatea Mormintele Eroilor se numea în acea perioadă şi societatea era patronată de Regina Maria. Şi se crede că o parte din banii donaţi pentru construcţia acestui mausoleu au venit din partea Reginei Maria.

Realizator: La ce sumă s-a ridicat construcţia?

Costin Peligrad: În jur de 300.000 de lei, o sumă foarte mare. Planurile au fost realizate de arhitectul Dumitru Ionescu Berechet, un câmpulungean care este foarte cunoscut şi la Bucureşti deoarece el a fost în perioada interbelică arhitectul Patriarhiei Române. Acum, dacă priviţi cu atenţie construcţia mausoleului, crucea pe turn, putem să spunem că Dumitru Ionescu Berechet s-a inspirat din osuarul de la Verdun, osuarul Douaumont, însă este mult mai mare. Al nostru adăposteşte în jur de 400 de soldaţi români, în schimb, la Verdun putem spune că sunt peste câteva mii, deci este la o scară mult mai mică.

Realizator: Care e istoria alegerii acestui loc pentru ridicarea mausoleului?

Costin Peligrad: Chiar aici, la Muntele Mateiaş a fost punctul central al apărării române în toamna anului 1916. În 1928, când s-a ales locul pentru construcţia acestui mausoleu, a fost o ceartă între cele trei localităţi: Stoeneşti, Dragoslavele şi Valea Mare. Fiecare localitate a dat jertfe mari în primul război mondial, fiecare localitate a vrut să fie construit mausoleul pe proprietatea lor. De fapt, maiorul Grigore Grecescu, care a fost şi primarul oraşului Câmpulung şi prefectul fostului judeţ Muscel, el a venit cu ideea să împace pe toată lumea şi a primit acest teren, donaţie de la o societate, societatea Mica, care se ocupa cu cariera de piatră.

Realizator: De la Mausoleul de la Mateiaş vom face o invitaţie de a merge astăzi şi mâine la Muzeul Militar. Sunt Zilele Muzeului Militar Naţional din Bucureşti şi mai este o aniversare astăzi, se împlinesc 35 de ani de la primul şi până acum singurul zbor în Cosmos al unui român, Dumitru Prunariu, 14 mai este o zi istorică din acest punct de vedere. De asemenea, 11 astronauţi şi cosmonauţi vin la Bucureşti să-l aniverseze pe Dumitru Prunariu la aceşti 35 de ani de când în Cosmos a ajuns pentru prima dată Dumitru Prunariu. La Academia Română se organizează luni, pe 16 mai, la ora 10:00, o sesiune aniversară, dacă sunteţi interesaţi puteţi să intraţi şi pe internet să vedeţi despre ce este vorba. Să aflăm ce se întâmplă acum, astăzi şi mâine, la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti.

Tudoriţa Toader, muzeograf: Anul acesta tema noastră este "Repere istorice:106 - 2016". Vom parcurge aceste etape istorice, începând din anul 106, deci războaiele daco-romane care vor fi prezentate în faţa dvs de către asociaţia "Terra Dacica Aeterna" din Cluj Napoca, vom trece prin perioada Evului Mediu, secolele XIII - XV, alături de asociaţia "Societas Militae Getae", asociaţiile "Cavalerii Cetăţilor Bârsei şi "Compania Ursului Brun". Vom sări peste timp în 1866, la sosirea Principelui Carol, alături de asociaţia "6 Dorobanţi". Primulr ăzboi mondial va fi adus în faţa dvs cu ajutorul reconstituirilor şi a unor scene de bătălii de către asociaţiile "Tradiţia Militară", "Deutsches Freikorps" şi Clubul de Istorie Militară. Cei de la "Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali din România" şi asociaţiei "Fraţii Dimăncescu" ne vor prezenta activităţi specifice varstelor mici ale cercetaşilor şi copiii vor putea participa la diverse ateliere şi Grupul de iniţiativă pentru protecţia patrimoniului "Suntem România" vor prezenta într-o expoziţie aparatură electronică militară şi civilă produsă în România între 1950 şi 2004. Cei de la "Ares Archery", Asociaţia arcaşilor tradiţionali, îi vor ajuta pe participanţi să execute trageri cu arcul şis ă facă cunoştinţă cu piese din echipamentul specific şi cei de la "S.A.R.S - Muntenia", o asociaţie tip SMURD, ne vor învăţa ceea ce trebuie să facem pentru a asigura ajutor de urgenţă în anumite situaţii. Nu va lipsi în acest an fasolea la cazan. Intrarea este liberă, aşa că vă aşteptăm, indiferent de vreme.

Realizator: Final de emisiune. Avem de consemnat două aniversări: Poliţia Militară şi trupele Apărare CBRN, apăarre nuclearo-bateorologică şi chimică, în 15 mai. Atât pentru astăzi. Observatorul Militar se poate citi pe site-ul www.presamil.ro, unde se poate asculta şi Vocea armatei, postul de radio al armatei.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017