Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 12.11.2016

Premiile Gândirea militară românească, Exerciţiile Zimbrul şi Patriot Shock V, Afganistan, Ziua Veteranilor

Jurnal Militar din 12.11.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 15 Noiembrie 2016, 09:57

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Militari din Brigada 15 Mecanizată Podul Înalt participă în această perioadă în poligonul Smârdan la exerciţiul Zimbrul. Detalii aflăm din corespondenţa transmisă din redacţia militară Iaşi, de Adrian Gîtman.

Adrian Gâdman: Militarii Brigăzii 15 Mecanizate se află zilele acestea în centrul secundar de instruire pentru luptă de la Smârdan din judeţul Galaţi. Acolo desfăşoară până spre finalul acestei luni exerciţiul denumit Zimbrul, un exerciţiu de comandament cu comunicaţie şi informatică în teren care are ca principal scop perfecţionarea capacităţii statelor majore ale unităţilor, dar şi al comandamentului de brigadă în a planifica şi conduce acţiuni militare. Complementar exerciţiului se desfăşoară în poligon, în această perioadă, şi antrenamente în teren, dar şi drageri de luptă, toate necesare instruirii forţelor. Sunt în jur de 1000 de militari din Brigada 15 Mecanizată în Poligonul Smârdan, atât din comandamentul ei, dar şi din batalioanele subordonate. Alături de Brigada 15 sunt în poligon, în diferite etape ale exerciţiului: aviatori, paraşutişti, genişti, dar şi militari ai Armatei Statelor Unite ale Americii. De la organizatorii exerciţiului am aflat că în planificarea şi executarea operaţiilor tactice se folosesc principiile şi procedurile de operare specifice NATO, în cooperare cu militarii altor state membre ale Alianţei Nord Atlantice, prezenţi la exerciţiu. Militarii Brigăzii 15 Mecanizate vor fi în poligonul de Smârdan până pe data de 23 a acestei luni. Înainte de exerciţiul Brigăzii 15 Mecanizate, în Poligonul Smârdan s-au antrenat şi Lupii Negri din Batalionul 151 Infanterie, unitate care va constitui batalionul de protecţie a forţei într-o misiune ce va începe în februarie, anul viitor, în Afganistan.

AUDIO:


Realizator: Adrian Gîtman mulţumesc. Rămânând tot la instrucţie, vă mai informăm că astăzi se încheie exerciţiul bilateral româno-american Patriot Shock V. Exerciţiul s-a desfăşurat, timp de aproape două săptămâni în Tabăra de Instrucţie şi Poligon de Trageri Sol-Aer Capu Midia din judeţul Constanţa. La Patriot Shock V au participat militari din Brigada 1, Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu" şi din Batalionul 5-7 Apărare Aeriană din Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa. Scopul exerciţiului l-a constituit antrenarea echipajelor Bateriei Româneşti Hawk pentru ducerea acţiunilor de angajare a ţintelor aeriene prin integrarea cu o Baterie americană Patriot, în cadru unui scenariu fictiv de apărare aeriană. Concluziile ni le-a prezentat comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer, colonelul Claudiu Hermeniuc.

Claudiu Hermeniuc: Exerciţiul a fost un succes şi a pus bazele dezvoltării ulterioare a unor exerciţii în comun conform iniţiativei de antrenare avansată, combinată, integrată. Exerciţiul a arătat solidaritatea parteneriatului strategic româno-american în domeniul militar şi capacitatea de a acţiona în comun pentru apărarea ţărilor Alianţei NATO în toate mediile, terestrul aerian şi maritim, Militarii români din Bateria Hawk au dovedit capacitatea de a lupta în comun cu partenerul american şi faptul că au limbaj comun de operare a sistemelor de apărare aeriană cu baza la sol.

Realizator: Colonelul Claudiu Hermeniuc, comandantul Bigăzii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu". Trecem acum de la exerciţii la misiuni, mai exact la cele desfăşurate în teatrul de operaţii Afganistan. Ascultăm corespondenţa transmisă, în această săptămână de ofiţerul de relaţii publice al Batalionului 341 Infanterie, Protecţia Forţei "Rechinii Albi", locotenent Mirela Gheorghe.

Mirela Gheorghe: Militarii Batalionului 341 Infanterie, Protecţia Forţei "Rechinii Albi" se află dislocaţi de mai bine de trei luni de zile, acţionând în cadrul misiunii NATO "Resolute Support". Principala misiune a infanteriştilor dobrogeni este de a asigura securizarea Bazei Militare Kandahar, protecţia forţei şi sprijinirea Forţelor Naţionale de Securitate şi Apărare afgane. În această săptămână, militarii batalionului au continuat să execute patrule în comun cu partenerii americani şi cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare afgane în zona de responsabilitate. Aceste patrule au ca scop interzicerea libertăţii de mişcare a forţelor insurgente, culegerea de informaţii despre situaţia din zonă şi atragerea populaţiei locale de partea forţelor coaliţiei. Tot în Baza Militară Kandahar, la şase luni de zile de la incident, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale Române, dislocaţi în Afganistan, au organizat un ceremonial religios prin care au comemorat şi cinsitit memoria colegilor lor, sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu şi sublocotenent post-mortem Adrian-Ion Vizireanu, căzuţi la datorie în data de 7 mai 2016, pe timpul executării unei misiuni în apropierea Bazei Militare Kandahar. Ne-au fost alături şi militarii celorlalte structuri militare româneşti, dislocate în prezent în teatrul de operaţie Afganistan împreună cu fraţii de arme din Forţele pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii şi Poloniei. În paralel, partenerii americani, dislocaţi în teatrul de operaţie Afganistan, se pregătesc pentru rotirea de forţe. Militarii Batalionului 341 Infanterie, Protecţia Forţei "Rechinii Albi" sunt la jumătatea misiunii, iar moralul lor este ridicat. Toţi au un gând comun: să-şi facă datoria şi să se întoarcă acasă sănătoşi. Din Kandafar Afganistan a transmis locotenent Mirela Gheorghe, ofiţerul cu informarea şi relaţiile publice al Batalionului 341 Infanterie, Protecţia Forţei "Rechinii Albi".

Realizator: Mulţumesc. Vă mai informăm că ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut luni la sediul ministerului o întâlnire cu Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO. În cadrul întrevederii au fost abordate teme de actualitate de pe agenda alianţei, cu accent pe evoluţiile regionale de securitate din zona Mării Negre şi pe procesele de implementare a deciziilor adoptate la summitul NATO de la Varşovia şi la recenta reuniune ministerială NATO, desfăşurată la sfârşitul lunii octombrie la Bruxelles. De asemenea, au fost evaluate demersurile aliate în direcţia asigurării unei prezenţe înaintate a NATO în partea de sud a flancului estic al alianţei.

Realizator: Ieri, 11 noiembrie, a fost Ziua Veteranilor. Instituită în 2014 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă drept Ziua Veteranilor pentru simbolistica ei. Intrarea în vigoare la 11 noiembrie 1918, ora 11, a armistiţiului între puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creeau condiţiile necesare realizării în ţara noastră a marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că pe 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii Afganistan. În acest an, ieri, cu prilejul Zilei Veteranilor, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în teatrele de operaţii. Ceremonii de depuneri de coroane de flori au avut loc şi la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor român căzuţi în teatrele de operaţii. În capitală, la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului au fost depuse coroane de flori. A fost oficiat un serviciu religios şi a fost păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor care şi-au dat viaţa pentru ţară. În foaierul Palatului Copiilor au fost prezentate fotografii, steaguri de identificare ale unităţilor participante la misiuni în teatrele de operaţii, decoraţii ale unor veterani şi volumele de versuri scrise de sublocotenentul post-mortem Ioan Grosaru, căzut la datorie în Irak, în anul 2007. Manifestări dedicate Zilei Veteranilor au fost organizate, în această săptămână, şi de Oficiul Naţional pentru Culturl Eroilor. Ne-a vorbit despre ele şefa Secţiei Comemorare a Oficiului, Cristina Giugăl.

Cristina Giugăl: În data de 10 noiembrie, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a organizat un spectacol "România din inima mea", realizat cu sprijinul Asociaţiei "Ne-am unit". Spectacolul a avut mai multe laturi; prima - vernisarea expoziţiei "Castelul Ţepeş, văzut prin ochi de copii". Expoziţia a cuprins lucrări realizate de elevii Liceului de arte Plastice Nicolae Tonitza, în cadrul Zilei Porţilor Deschise de la Castelul Ţepeş, care reprezintă sediul instituţiei noastre. Expoziţia a cuprins peste 32 de lucrări. La manifestare au fost prezenţi atât artişti, cât şi profesorii acestora. Următoarea parte a spectacolului au constituit-o momentele artistice realizate de elevii Liceului Dinu Lipatti, iar artiştii Vlad Miriţă şi Sebastian Stan ne-au evocat câteva momente de românism şi de patriotism, prin cântecele lor. La finalul activităţii, au fost decernate diplome de onoare din partea conducerii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, precum şi din partea Asociaţiei "Ne-am unit". Cea de-a doua activitate pe care noi am desfăşurat-o în acest context o constituie o altfel de lecţie de istorie. Manifestarea s-a desfăşurat ieri, 11 noiembrie, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din capitală. Manifestarea a avut drept scop purtarea unui dialog între generaţii. Simbolic, s-a făcut o rostire solemnă a cuvintelor elevului de liceu militar de la Craiova Amilcar Săndulescu, care în anul 1923, alegea cel de-al patrulea sicriu ca fiind sicriul cu osemintele viitorului ostaş necunoscut. La manifestare au participat elevi din două licee bucureştene, Liceul Decebal şi Liceul Ion Creangă. Elevii au purtat dialog cu veteranii de război despre tematica cultul eroilor, despre patriotism, despre jertfă şi despre sacrificiul de sine dacă mai sunt teme actuale sau nu.

Realizator: În contextul manifestărilor dedicate Zilei Veteranilor, în această săptămână, s-a desfăşurat şi campania de donare de sânge "Donez din dragoste de ţară" şi, tot de Ziua Veteranilor, în cadrul ceremoniei militare şi religioase organizate la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului a fost prezentat şi lotul României format din militari răniţi în misiuni interne sau internaţionale, care va participa la Jocurile Sportive Paralimpice Invictus de anul viitor, de la Toronto. Din cei 37 de militari care au acceptat provocarea, după prima etapă de evaluare, au fost selecţionaţi 27 de sportivi în opt discipline: atletism, ciclism, înot, haltere, tir cu arcul, canotaj, volei şi baschet. Aceştia urmează să efectueze, probabil la sfârşitul lunii decembrie, vizita medicală la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, ceea ce va reprezenta, de altfel, ultima etapă a procesului de selecţie. Evenimentul a avut loc la doar două zile după ce, la Palatul Cercului Militar Naţional, s-a desfăşurat gala de încheiere a campaniei "Pedalăm pentru Invictus", campanie destinată strângerii de fonduri care vor completa resursele bugetare necesare pregătirii speciale şi participării sportivilor militari răniţi la Invictus 2017.

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc: A fost o campanie care în cinci luni şi-a atisn cam toate obiectivele propuse. Am fost onorat să mă alătur şi eu acestei campanii, am pedalat în câteva rânduri cu ei pentru a acumula kilometrii traductibili în sprijin financiar pentru pregătire şi pentru participarea atât a sportivilor, cât şi a familiilor lor la Jocurile Invictus de la Toronto. Va fi un efort financiar considerabil; deci asemenea gesturi, asemenea generozitate este mai mult decât bine venită. Nimeni, nici ei, în primul rând, nu-şi doresc şi nu şi-au propus să meargă la Toronto pentru a face figuraţie, ci pentru a câştiga, pentru a se prezenta cât mai bine. Sunt convins că vor reveni cu fruntea sus de acolo. Este un exemplu de gândire pozitivă şi de emulaţie la nivelul armatei faţă de inspiraţia pe care o reprezintă Invictus România aceşti militari, este un exemplu, cred, pentru mişcarea sportivă în general. Am o admiraţie fără rezerve faţă de nişte oameni pentru care nu a existat imposibil, pentru care nu există sfârşit de drum, ci doar începutul unui nou drum.

Realizator: Am ajuns la ultimul subiect al ediţiei de astăzi a Jurnalului militar. Revista "Gândirea militară românească" a decernat, joi, la sediul MApN, tradiţionalele ei premii anuale.

Redactorul-şef al revistei, col. dr. Mircea Tănase: Festivitatea decernării premiilor revistei "Gândirea militară românească" se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate înfiinţării, la 12 noiembrie 1859, a Statului Major General, forul nostru tutelar. Premiile se acordă anual celor mai valoroase lucrări din domeniul ştiinţei militare, editate în anul precedent. Aş putea să vă spun că anul acesta au fost peste 40 de lucrări, în competiţie au intrat 37 şi, la fel ca în fiecare an, această activitate de evaluare, nominalizare şi atribuire a premiilor a constituit o sarcină extrem de dificilă pentru membrii comisiei. Suntem convinşi că, într-adevăr, cele mai bune lucrări editate anul trecut au fost recompensate. Avem, totuşi, convingerea că toţi cei care au participat la competiţie nu o vor abandona, vor merge în continuare, pentru că ea este deschisă tuturor şi îi declarăm pe toţi câştigători. Sunt convins că, în continuare, oamenii se vor apleca asupra scrisului, deşi activitatea este destul de grea, anevoioasă şi din punct de vedere al timpului, şi din punct de vedere al resurselor financiare. Dar încă există pasionaţi, încă există oameni interesaţi şi ceea ce este şi mai îmbucurător, există şi cititori, ceea ce pentru noi este o certitudine că ceea ce facem facem în folosul tuturor celor care iubesc ştiinţa militară şi care sunt interesaţi de acest domeniu. Pentru următoarele ediţii îi invităm pe toţi cei preocupaţi să ne abordeze şi să se înscrie în competiţia noastră.

Realizator: Înainte de rămas bun, şi din partea noastră urări de la mulţi ani atât artileriştilor, pentru că în 10 noiembrie a fost Ziua Artileriei, cât şi geodezilor, cercetaşilor şi colegilor din Statul Major General care îşi sărbătoresc astăzi Zilele armelor, respectiv a structurii. Şi cu asta Jurnalul militar a ajuns la final.

Etichete : 96026 96024
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 26.11.2017
Jurnal Militar 27 Noiembrie 2017, 11:07

Emisiunea Jurnal Militar din 26.11.2017

Interviu cu veteranul Ioan Stefan, fostul director din anii 50 al Liceului Tehnologic ,,Ion Vlasiu" din Targu Mures.

Emisiunea Jurnal Militar din 26.11.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 18.11.2017
Jurnal Militar 21 Noiembrie 2017, 15:54

Emisiunea Jurnal Militar din 18.11.2017

Interviu cu medicul Ion Sarion, fost deținut politic, trăitor al nopții execuției lotului Arnăuțoiu la Jilava.

Emisiunea Jurnal Militar din 18.11.2017