Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 10.10.2015

Exercitiile Scorpions Fury si Black Sea Rotational Force, reuniunea ministrilor apararii din statele membre NATO, inceputul anului scolar in scolile de aplicatie

Jurnal Militar din 10.10.2015
Reuniunea ministrilor apararii din statele membre NATO, de la Bruxelles

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 12 Octombrie 2015, 11:06

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Vom fi şi astăzi împreună, în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, exerciţiile "Scorpions Fury" şi "Black Sea Rotational Force", începutul anului 2015-2016 în şcolile de aplicaţie şi centrele de instruire ale Ministerului Apărării Naţionale şi comemorarea generalului Nicolae Rădescu la Universitatea Naţională de Apărare. Primul subiect la care ne oprim astăzi va fi însă reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, care a avut loc joi la Cartierul General al Alianţei din Bruxelles. Reuniunea, la care a participat şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. S-a discutat despre situaţia implementării planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO şi a obiectivelor stabilite pentru summitul de la Varşovia, în domeniul adaptării strategice a Alianţei, despre evoluţiile strategiei NATO pentru contracararea războiului hibrid şi posibilele căi de îmbunătăţirea apărării cibernetice, precum şi despre situaţia de securitate din Afganistan şi Siria. În cadrul reuniunii, minştrii apărării au stabilit înfiinţarea a două noi unităţi de integrare a forţelor, în Slovacia şi Ungaria, precum şi continuarea procesului de operaţionalizare a strategiei maritime a Alianţei.

Mircea Duşa: Am precizat că strategia maritimă şi în special strategia pe Marea Neagră pentru noi este foarte importantă. Am precizat, de asemenea, faptul că capabilităţile de descurajare ale NATO nu trebuie să fie regionale, ci trebuie să privească apărarea tuturor flancurilor, fie că este vorba de flancul estic al NATO, fie că este vorba de flancul sudic al NATO.


Realizator: Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa - a consemnat corespondenta RRA, la Bruxelles, Cerasela Rădulescu. Mulţumesc! În marja reuniunii, ministrul român al apărării a avut şi două întâlniri bilaterale cu omologii georgian şi grec, destinate intensificării cooperării în domeniul apărării între România şi aceste state. "Jurnalul militar" continuă. A început anul de învăţământ 2015-2016 în şcolile de aplicaţie şi în centrele de instruire ale Ministerului Apărării Naţionale. Revenim cu detalii.(...)


Realizator: S-a încheiat şi cea de-a doua săptămână din cele trei planificate pentru exerciţiul "Scorpions Fury 15", desfăşurat în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", din Poligonul Cincu, în perioada 30 septembrie-16 octombrie. Exerciţiul reuneşte peste 1.700 de militari şi 250 de mijloace de luptă, majoritatea din Brigada 2 Infanterie "Rovine" din Craiova, alături de care sunt prezente însă şi elemente operaţionale din alte structuri ale Armatei. Despre activităţile acestei perioade ne-a vorbit şeful Biroului Planificare Acţiuni Militare şi Instrucţie, din comandamentul Brigăzii 2 Infanterie "Rovine", locotenent-colonelul, Constantin Ileana-Niţă.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 10.10.2015

Constantin Ileana-Niţă: Am desfăşurat prima etapă a acestui exerciţiu, respectiv exerciţiul asistat de calculator cu comandementele brigăzii şi unităţile subordonate. A doua fază a exerciţiului va continua cu partea reală în teren, cu forţele structurilor subordonate Brigăzii 2 Manevră, urmând ca de săptămâna viitoare să desfăşurăm faza a treia a exerciţiului, respectiv exerciţiile tactice cu trageri de luptă, cu structurile de manevră şi artilerie ale Brigăzii 2 Infanterie. Exerciţiul "Scorpions Fury 2015" ne-a dat posibilitatea să ne verificăm procedurile de operare specifice comandamentelor Brigăzii 2 Infanterie şi a structurilor ce alimentează Brigada 2 Manevră, în principal pentru operaţiile defensive. Al treilea modul al exerciţiului, cel cu trageri de luptă, va oferi posibilitatea forţelor, în principal, să-şi testeze şi să-şi evalueze capacitatea de reacţie în câmpul operaţional privind folosirea armamentului din dotare./fdoman/denisse / Trecem la un alt subiect: În această săptămână, la Vatra Dornei, s-a desfăşurat, în cadrul exerciţiului de pregătire în comun româno-americano-bulgar "Black Sea Rotational Force 15-2", modulul "Platinum Lynx 16-2". Participanţi: militari din Batalionul 17 Vânători de Munte, Batalionul 101 Alpin, din Bulgaria şi Corpul de Infanterie Marină a Statelor Unite ale Americii, dislocat în Europa. Prin telefon, directorul exerciţiului, colonelul Marian Dragomir.

Marian Dragomir: Obiectivul prioritar al exerciţiului la nivelul executanţilor a fost creşterea nivelului de instruire a militarilor participanţi şi a gradului de interoperabilitate. Pe parcursul perioadei de instrucţie au fost împărtăşite, armonizate şi puse în practică cunoştinţe specifice referitoare la trageri de luptă cu armamentul de infanterie în teren muntos împădurit şi executarea de marşurilor tactice, folosind procedee specifice de escaladare, traversare şi coborâre a versanţilor. Ultimele două zile au fost destinate executării întruniţi cu toate forţele participante a unor exerciţii tactice şi trageri de luptă în zona şi în poligonul Rotunda. Comandantul Batalionului de Infanterie Marină Americană, locotenent-colonelul Camper Jones, şi comandantul Batalionului Alpin bulgar, locotenent-colonelul Dimităr Kasarov au fost prezenţi la activităţile de instruire în comun şi am evaluat împreună nivelul de pregătire şi interoperabilitate a structurilor participante la acest exerciţiu. Am concluzionat că de la un exerciţiu la altul s-au făcut paşi înainte în direcţia înţelegerii, învăţării şi aplicării unor tehnici, tactici şi proceduri unice în scopul atingerii obiectivelor propuse.

Realizator: Colonelul Marian Dragomir, comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte, directorul exerciţiului de la Vatra Dornei. "Jurnalul militar" continuă. Mergem acum un Afganistan pentru a afla veşti despre militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani", dislocaţi în teatrul de operaţii. O corespondenţă transmisă de colegul nostru Radu Mureşan de la Redacţia Militară din Cluj.
Reporter: Radu Mureşan - Pentru că misiunile executate de militarii români din Batalionul 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani" în perimetrul adiacent al bazei Kandahar pot fi periculoase, în permamenţă se ia în calcul posibilitatea ca o patrulă să aibă nevoie de sprijin.

Locotentent Motriuc Alexandru: Astăzi cu plutonul pe care îl comand executăm QRF primar, acest lucru presupune sprijinul întregilor subunităţi care acţionează în zona de acţiune a noastră. Suntem pregătiţi pentru astăzi, aşa cum suntem pregătiţi înaintea fiecărei misiuni pe care trebuie să o executăm.

Caporal Galu Gabriel: Sunt 'top cover', stau aici, sus, în turelă şi lucru cu mitralierele. Misiunea este de a face sigurantă plutonului şi a descoperi posibile ameninţări. Facem siguranţă pe o anumită direcţie, pentru ca să nu apară insurgenţii să ne atace. Dacă apar, se raportează şi, în funcţie de ordin, se execută.

Caporal Durnea Marius: Sunt sanitar de rezervă, brancardier şi asigur 'landing zone'-ul de rezervă. Este prima misiune. N-am avut emoţii, misiunea nu este uşoară, sunt condiţii şi din partea mea de calm.

Reporter: Pe timpul deplasării, militarii vorbesc destul de puţin. Toate convorbirile se poartă prin staţii. Mă apropii de unul dintre oamenii pe care îl văd cu coordonează mai mulţi militari.
Sunt plutonier-major Buda Pavel, comandant de echipaj la Batalionul 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Translivani": Am primit misiunea de a curăţa un sector de cercetare în vederea găsirii anumitor elemente de muniţie şi curăţăm sectorul respectiv, suntem dispuşi cu oamenii în lanţ de trăgători, pentru curăţarea sectorului pe care l-am primit la ordin.

Reporter: Îi urmăresc pe militari cum îşi îndeplinesc misiunea. Observ că unul dintre militari este nedezpilit de comandantul patrulei. Mă apropii de el:
fruntaş Mărincean Florin, Batalionul 811 Infanterie Dej: Sunt 'guardian angel', adică fac siguranţa comandantului de pluton, pentru că el relaţionează cu liderii locali şi nu este atent tot timpul la ce se întâmplă în jurul lui şi atunci are nevoie de un 'guardian angel', adică "îngerul păzitor", care face siguranţa când suntem debarcaţi.

Reporter: Activitatea se termină fără a se descoperi ceva suspect. Sunt maistru-militar Radu Mureşan şi am onoarea să va salut!/eendrefy/denisse

Realizator: Mulţumesc. Schimbăm din nou subiectul. Luni a început anul de învăţământ 2015 -2016 în şcolile de aplicaţie şi centrele de instruire ale MApN. Printre ele şi Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte 'Constantin Brâncoveanu" din Făgăraş. Locţiitorul comandantului centrului, lt.col. Ginel Blaga ne-a oferit câteva amănunte:

Ginel Blaga: Anul de învăţământ de formare continuă 2015-2016 a început cu motoarele turate la maxim. Din cei aproape 1.500 de militari care ne trece pragul în acest an pentru a urma diverse forme şi programe de pregătire în cadrul centrului, anul de învăţământ a început prinzându-ne în curte cu mai bine de 320 de oameni. În ceea ce priveşte formarea, vom desfăşura modulele de pregătire tactică şi tehnică de specialitate cu studenţii din Academia Forţelor Terestre şi cu elevii de la Şcoala Militară de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Terestre - adaug aici cursul de bază şi cursul de specializare pentru prima funcţie atât pentru ofiţeri, cât si pentru maiştri militari şi subofiţeri. În ceea ce priveşte perfecţionarea pregătirii, cursurile sunt organizate pentru fiecare categorie de personal în vederea evoluţiei în carieră, iar în ceea ce priveşte specializarea formele de pregătire sunt organizate în vederea ocupării anumitor funcţii specifice şi creării deprinderilor specifice. Pe parcursul anului vom desfăşura, de asemenea, activităţi de instruire şi în folosul altor structuri ale sistemului de apărare naţională.*

Realizator: Început de an de învăţământ şi la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu" de la Boboc, judeţul Buzău. Cu detalii, comandantul Centrului de instruire din şcoală, comandorul doctor Marius Adrian Nicoară:

Marius Adrian Nicoară: Acivitatea de învăţământ din Şcoala de Aplicaţii se desfăşoară în Centrul de Instruire pentru Forţe Aeriene. Acesta pune în practică conceptul de educaţie permanentă pentru armele aviaţie, artilerie şi rachete sol-aer şi radiolocaţie, desfăşurând cursuri de formare pe filieră indirectă, de carieră şi de nivel, pentru specializare, perfecţionarea pregătiri în armă a ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Realizează instruirea în armă şi interarme la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene, precum şi a personalului specializat din Forţele Navale, Forţele terestre şi celelalte structuri ale sistemului de apărare, ordine publică, securitate naţională. Centrul de instruire pentru Forţe Aeriene aliniază procesul de intruire în integralitatea standardelor, procedurilor şi tehnologiilor de instruire şi evaluare a armatelor statelor membre NATO pentru a forma şi perfecţiona luptători şi specialişti în operaţiile militare moderne. În anul de învăţământ 2015-2016 Şcoala de aplicaţie pentru Forţele Aeriene are planificată în total 61 de cursuri la care asteptăm peste o mie de cursanţi.*

Realizator: Joi, la Universitatea Naţională de Apărare Carol I din capitală a avut loc o conferinţă de comemorare a generalului Nicolae Rădescu. Amănunte după ce-i ascultăm însă pe Stereophoenix şi Tom Jones./amirea/denisse.(...)

Realizator: "Ştafeta veteranilor", eveniment organizat în contextul Anului veteranilor de razboi şi sărbătoririi la 25 octombrie a Zilei Armatei României, îşi continuă drumul spre Carei. Astăzi, voluntarii grupulu Invictus România vor ajunge la Câmpia Turzii şi în municipiul Turda, iar mâine la Cluj, pentru că 11 octombrie este ziua eliberării Clujului în cel de-Al Doilea Război Mondial de sub ocupaţia horthysto-hitleristă. Despre activităţile care se desfăşoară în aceste zile în judeţul Cluj ne-a vorbit colegul nostru Constantin Herţanu.

Reporter: În semn de mulţumire şi apreciere pentru promovarea cultului eroilor neamului românesc de ieri şi de astăzi, voluntarii Invictus România vor sosi astăzi la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" şi la sediul Primăriei Muncipiului Turda, unde va avea loc o întâlnire oficială. Cu această ocazie, reprezentantul municipiului Turda se alătură iniţiativei promovate în campania "Ştafeta veteranilor 2015", organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiei prefectului judeţului Cluj. Grupul voluntarilor Invictus România este alcătuit din circa 250 de militari şi civili pasionaţi de sport şi are drept scop principal conştientizarea societăţii civile asupra respectului şi preţuirii care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare. În urmă cu 71 de ani, în această parte de ţară se duceau lupte grele pentru eliberarea teritoriului naţional de sub ocupaţie străină. La 11 octombrie 1944, în cadrul Operaţiunii Cluj, a fost eliberat cel mai mare oraş din Transilvania, Clujul, de către diviziile 18 Infanterie şi 2 Munte. Ziua eliberării Clujului este foarte importantă pentru locuitorii urbei de pe Someş, prin urmare premergător acestui eveniment, la Cercul Militar Cluj s-a organizat un simpozion pe această temă, la care au participat alături de cadre militare active în rezervă şi retragere, veterani de război, studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, precum şi simpli cetăţeni. Mâine, pe 11 octombrie, la Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca va avea loc o ceremonie militar-religioasă de comemorare a eroilor căzuţi pentru eliberarea Clujului. În cadrul acesteia este aşteptată să sosească la Cluj "Ştafeta veteranilor", iniţiativă a grupului Invictus România. Militarii Brigăzii 6 Operaţii Speciale din Târgu Mureş vor sosi la Cluj şi vor preda ştafeta voluntarilor de aici, iar mai apoi aceasta va fi purtată în alergare spe Carei, unde va ajunge pe 25 octombrie, de Ziua Armatei României. Îi invit pe această cale pe toţi ascultătorii să participe la acest eveniment.

Realizator: Constantin Herţanu de la Redacia Militară Cluj, mulţumesc. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Anul acesta, la 6 martie s-au împlinit 70 de ani de la instaurarea comunismului în România. În ruma intervenţiei brutale a sovieticilor şi a acoliţilor lor, care înlăturau guvernului generalului Rădescu şi instaurau guvernul condus de

Petru Groza. Este motivul pentru care Fundaţia Română pentru Democraţie a ales anul 2015 drept Anul comemorativ general Nicolae Rădescu, ultimul prim-ministru postbelic democrat. În acest context, joi, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" şi Fundaţia Română pentru Democraţie, în colaborare cu Casa Maiestăţii Sale Regelui, au organizat o conferinţă de comemorare a generalului Nicolae Rădescu, erou al războiului de întregire a neamului 1916-1918 şi simbol al rezistenţei naţionale împotriva comunismului şi fascismului. Un succint portret al generalului Rădescu ne-a făcut nepotul său, profesorul doctor Alexandru Şerbănescu.

Alexandru Şerbănescu: Generalul Rădescu a fost un mare om de stat, a pus înainte interesele ţări - asta era onoarea pe care o avea faţă de Armată, faţă de Casa Regală, faţă de toţi românii. A fost un mare luptător. A reuşit să-i pună pe nemţi la punct, a reuşit să ne scape de legionari. Cu ceilalţi, bolşevicii, a fost mai greu şi a trebuit să plece, dar niciun moment nu a fost un român care pot să spun că a făcut parte din diaspora. El a plecat cu gândul să vină înapoi în ţară şi să scape ţara de cei care au cotropit-o. A mai fost un lucru important, când a plecat cu un avon, a ajuns în Cipru, şi acolo nouă luni l-au ţinut prizonier englezii în Cipru ca să nu semneze tratatul de pace.

Realizator: Profesorul doctor Alexandru Şerbănescu despre generalul Nicolae Rădescu. Înainte de rămas bun, pentru că ieri, 9 octombrie, am sărbătorit în Armată Ziua resurselor umane, urăm şi noi colegilor noştri care lucrează în acest domeniu de activitate multe succese şi la mulţi ani. Iar aici "Jurnalul militar" a ajuns la final. Vă reamintesc că astăzi, de la 11:30, pe Antena Satelor se difuzează emisiunea "Fecior la oaste". Mâine de la 9:30, pe TVR1 puteţi viziona "Pro Patria". "Observatorul militar" se poate citi pe net, la adresa www.presamil.ro. Noi, Redacţia Militară rămânem alături de dumneavoastră în mediul virtual pe pagina de web romania-actualitati.ro, în secţiunea emisiuni căutaţi "Jurnal militar", şi pe pagina noastră de Facebook "Ora Armatei".

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017