Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 10.06.2017

Ziua Paraşutiştilor Militari, exerciţiile NOBLE JUMP 2017 şi COMBINED RESOVE VIII

Jurnal Militar din 10.06.2017

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 12 Iunie 2017, 08:38

Realizator: Bogdan Silviu Răducanu - Bună dimineaţa, bine v-am regăsit! Ca în fiecare sâmbătă, trecem în revistă câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim s-o încheiem. Regăsim, aşadar, printre subiectele ediţiei de astăzi exerciţiile "Noble Jump 2017" şi "Combine Resolve VIII", Ziua paraşutiştilor români, sărbătorită chiar astăzi, şi marşul anual de instrucţie practică al navei-şcoală Mircea.

Realizator: "Noble Jump 2017", unul dintre cele mai mari exerciţii NATO din acest an, este în plină desfăşurare. Amănunte despre evenimentele din ultima perioadă am aflat de la lt. Magdalena Bucălie, din Biroul de Relaţii Publice al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti.

AUDIO: Jurnal Militar din 10.06.2017


Magdalena Bucălie: Este o dislocare reală de forţe, se desfăşoară în timp real şi este o adevărată provocare din punct de vedere logistic, căreia i-au făcut faţă cu succes toate structurile implicate până acum. Coordonarea întregii etape de mişcare şi dislocare tactică a trupelor şi echipamentelor pe teritoriul celor trei ţări este realizată de către Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est. Cea mai mare parte a trupelor din cadrul VJTF (Very High Readiness Joint Task Force - n.r.) au sosit pe calea aerului, iar echipamentul greu a fost transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoaie pe ruta Grecia-Bulgaria-România. VJTF reprezintă forţa întrunită cu grad ridicat de operativitate a NATO. La exerciţiu participă, în total, aproximativ 5.000 de militari, dintre care 2.000 ai VJTF, utilizând în jur de 500 de mijloace tehnice, iar restul până la numărul menţionat anterior reprezintă elementele naţiunii-gazdă, precum şi un detaşament din cadrul Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est.
În acest moment, în poligonul Cincu se desfăşoară instrucţia în comun, respectiv a forţelor VJTF cu militarii români ai Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est, în scopul integrării procedurilor de operare în comun, precum şi a comenzii şi controlului. Antrenamentul va culmina cu un exerciţiu cu trageri reale de luptă.
În cadrul procesului de instruire participă militari din cadrul mai multor state membre NATO: Albania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Spania şi SUA. Sprijinul celor trei naţiuni-gazdă - Grecia, Bulgaria şi România - a contribuit esenţial la aducerea trupelor în siguranţă în Cincu şi ne bazăm pe acelaşi sprijin la ducerea tuturor militarilor spre unit+ţile de provenienţă.

Realizator: Trecem la un alt exerciţiu. Aşa cum vă spuneam încă de săptămâna trecută, un detaşament românesc format din militari şi mijloace tehnice aparţinând Brigăzii 81 Mecanizate participă la exerciţiul multinaţional Combined Resolve VIII. Desfăşurat în perioada 25 mai - 16 iunie în baza militară Hohenfels din Germania, exerciţiul reuneşte militari din şase ţări membre NATO şi patru ţări partenere. La sfârşitul săptămânii trecute, artileriştii din detaşamentul românesc au avut un exerciţiu comun cu partenerii americani.


Lt.col. Douglas Chimenti, comandantul batalionului american de artilerie terestră: Mă aflu în teren. Am văzut poziţiile ocupate de artileria românească, şi aceasta este o unitate cu adevărat profesionistă. Militarii români sunt aici, gata să se antreneze, gata să sprijine toate operaţiile noastre şi să demonstreze că puterea noastră constă în acest parteneriat al armatelor noastre, care sunt aici împreună şi se antrenează împreună. Când luptăm umăr la umăr, unul lângă celălalt, suntem capabili să apărăm orice ţară are nevoie de sprijinul NATO. De-asta suntem aici, pentru o Europă puternică.

Realizator: În altă ordine de idei, vă mai informăm că şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a avut vineri o întrevedere cu directorul general al Statului Major Internaţional al NATO, gr.lt. Jan Broeks, aflat în vizită de lucru în România. Cei doi oficiali au abordat aspecte privind integrarea şi sincronizarea eforturilor de instruire la nivel naţional cu iniţiativele regionale ale NATO, exerciţiile în derulare şi iniţiativele României privind prezenţa înaintată adaptată, cu impact major în întărirea Flancului Estic al Alianţei.

Realizator: Emisiunea "Euroatlantica" din această săptămână şi-a îndreptat atenţia spre o structură înfiinţată recent în Armata României: Comandamentul Forţelor Întrunite, subordonate nemijlocit şefului Statului Major General Radu Dobriţoiu l-a avut ca invitat pe generalul maior Lucian Foca, comandantul acestui comandament.


Radu Dobriţoiu: Misiunile externe ale Armatei României sunt coordonate de Comandamentul Forţelor Întrunite. Ce ne puteţi spune despre misiunea din Afganistan?


Lucian Foca: Comandamentul Forţelor Întrunite exercită comanda operaţională asupra personalului şi structurilor participante la operaţii şi misiuni internaţionale sub egida NATO, ONU, OSCE şi UE. După anul 1990, peste 40.000 de militari români au participat la astfel de misiuni, dobândind o experienţă extrem de valoroasă. Dumneavoastră aţi însoţit astfel de contingente şi ştiţi foarte bine că doar acolo, la contact cu inamicul şi cu realitatea câmpului de luptă, poţi să te instruieşti cât mai bine. Din anul 2003 şi până în 2009, peste 8.000 de militari români au participat la operaţia "Iraqi Freedom". În prezent, peste 900 de militari participă la misiuni internaţionale, din care aproximativ 60 de militari în misiuni internaţionale sub egida NATO, ONU, OSCE şi UE, iar efortul şi sacrificiul lor este expresia rolului asumat de România ca membru responsabil al comunităţii internaţionale şi contributor la pacea şi stabilitatea regională şi mondială. În acest moment, în Afganistan se găseşte Batalionul 151 "Lupii Negri", care va fi înlocuit cu Batalionul 280 Infanterie din Focşani, din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată./cvanatoru

Realizator: S-au împlinit anul acesta, pe 17 mai, 105 de la naşterea căpitanului aviator erou Alexandru Şerbănescu. În acest context, Baza 95 Aeriană din Bacău, unitate care poartă numele legendarului aviator, organizează astăzi, începând cu ora 10:00, Ziua Porţilor Deschise şi un miting aerian - un spectacol de unde nu vor lipsi F16-urile Forţelor Aeriene Române. Prin telefon, ofiţerul de informare şi relaţii publice al bazei, locotenentul Adrian Cocea.


Adrian Cocea: În cadrul spectacolului aerian sunt prezentate exerciţii cu caracter aplicativ militar şi zboruri demonstrative executate cu aeronave militare, cum ar fi F16 Fighting Falcon, prezent în premieră la un miting organizat de baza noastră, MIG 21 Lancer, IAR 99 Şoim, IAR 99 Standard, IAR 330 Socat, IAR 316B Alouette, C27J Spartan şi C130 Hercules, din dotarea Forţelor Aeriene Române, iar militari din cadrul Batalionului 630 Paraşutişti "Smaranda Brăescu" execută salturi cu paraşuta. Cei prezenţi la eveniment pot asista la zboruri demonstrative cu aeromodele, motodeltaplane, la demonstraţii aviatice de mare dificultate cu aeronave ultrauşoare, IAR 46, YAK 52, FK 9, Apollo Fox, Cessna 210, Aerospool Dynamic, Aerostar Festival, Vigla, Land Africa şi multe altele. În expoziţia statică sunt expuse aeronave militare şi echipament din dotarea instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Bacău. Pentur cei care doresc să ajungă la miting, le fac precizarea că accesul este liber, intrarea făcându-se pe poarta SC Aerostar SA, până la ora 15:00.

Realizator: Vă mai informăm şi că tot astăzi, la Focşani însă, de la ora 12:00, va avea loc un alt foarte spectaculos miting aerian, dedicat aniversării a 105 ani de la executarea primului zbor pe Câmpul Focşanilor de către sublocotenentul aviator Gheorghe Negrescu, cu un avion Farman 3.

Realizator: Astăzi, 10 iunie, este Ziua Paraşutiştilor, zi ce reaminteşte de înfiinţarea, la 10 iunie 1941, a primei subunităţi de paraşutişti din Armata Română, Compania de Misiuni Speciale, comandată de locotenetul Ştefan Şover. Ne-a vorbit despre trecutul, prezentul şi viitorul acestei arme de elită redactorul şef al revistei "Gândirea militară românească", colonelul Mircea Tănase, fost paraşutist militar.
Mircea Tănase: În domeniul militar era nevoie de o unitate specială, de elită, în Armata Română, capabilă să îndeplinească misiuni deosebite, inaccesibile celorlalte categorii de forţe armate, în condiţiile specifice celui de-al doilea război mondial. Aşa că structura înfiinţată în urmă cu 76 de ani, la 10 iunie 1941, a dat identitate unei noi arme, paraşutismul militar, o armă sortită să facă o frumoasă carieră în timp - deşi, ştim foarte bine, nu lipsită de sinuozităţi. E drept că această unitate, devenită batalion de paraşutişti în 1942, nu a fost întrebuinţată în luptă conform destinaţiei sale, aceea de structură aeropurtată, dar asta nu înseamnă că, dacă li s-ar fi cerut, paraşutiştii români ar fi fost mai prejos decât confraţii lor de armă germani, englezi, americani, francezi sau sovietici, pe care cronicarii celui de-al doilea război mondial i-au copleşit cu superlative. Avem în vedere că în apărarea părţii de nord a Bucureştiului, în august 1944, cu o miză atât de mare în evoluţia ulterioară a evenimentelor istorice, batalionul de paraşutişti a fost asul din mânecă al autorităţilor române.

Paradoxal atunci, însă de înţeles acum, când privim altfel la acele vremuri tulburi, după încheierea războiului paraşutiştii români au fost "răsplătiţi" pentru eroismul lor într-un mod cât se poate de nedrept: desfiinţarea unităţii, în martie 1945. Totuşi, paraşutismul militar românesc a renăscut din propria cenuşă în 1950, la Tecuci, prin reînfiinţarea unui nou batalion de paraşutişti, cel care a fost dislocat anul următor la Buzău şi care s-a înscris pe o traiectorie permanent ascendentă, cu convingerea că reprezintă o forţă de elită a Armatei Române. Aşa-numita Şcoală a curajului de la Buzău s-a impus repede ca un blazon de mare cinste, un blazon purtat cu mândrie şi respect de multe generaţii de bărbaţi care au servit patria sub drapelul de luptă al paraşutiştilor.


Constituirea celorlalte trei regimente de paraşutişti în 1980 şi creşterea spectaculoasă a acestor trupe după anul 1990 au dat încă o dată măsura valorii lor. După integrarea României în structurile de securitate euroatlantice, căutând să se răspundă nevoii de modernitate într-o perioadă cand spaţiul geopolitic european şi mondial a suferit transformări considerabile, armata noastră a fost nevoită să-şi redimensioneze structurile de forţe. Ca atare, şi structurile de paraşutişti au fost reduse considerabil. Ultimele confruntări militare au adus din nou în atenţie paraşutiştii ca forţă de intervenţie rapidă în punctele fierbinţi ale conflictelor. Tocmai de aceea, cred eu, factorii de decizie, în deplin acord cu cei din Alianţa Nord-Atlantică, vor trebui să acorde pe viitor o atenţie sporită trupelor de paraşutişti, căutând soluţiile optime de ridicare, menţinere şi valorificare a potenţialului acestora în îndeplinirea unor misiuni pentru care celelalte categorii de forţe nu au capabilităţile necesare. Într-o armată care se vrea a fi a profesioniştilor de înaltă clasă, cei ce vor fi sortiţi să ducă mai departe spiritul lor de corp, indiferent că vor fi structuri de paraşutişti, de forţe speciale sau de informaţii militare, trebuie să fie conştienţi de povara nobilă dar grea în acelaşi timp a unei tradiţii glorioase care trebuie purtată peste valurile vremurilor ce vor veni.

Astăzi, la ceas aniversar, este de datoria noastră să aducem un binemeritat omagiu jertfei paraşutiştilor, spiritului de corp şi sentimentului de mândrie conferit de apartenenţa lor la o armă de elită. La mulţi ani şi cer senin tuturor camarazilor paraşutişti!

Realizator: Nava-şcoală "Mircea", cu un echipaj de 163 de marinari militari la bord, dintre care 34 de studenţi din anul II de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", 36 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de maiştri militari a Forţelor Navale şi opt cadeţi străini de la academiile navale din Bulgaria, China, Grecia şi Polonia efectuează în perioada 23 mai - 22 septembrie marşul anual de instruire practică. Prima escală a fost în insula Corsica, în perioada 1-4 iunie.


Cmdr. Gabriel Moise, comandatul navei-şcoală "Mircea"
: Ca de fiecare dată, prima perioadă este una de adaptare la bordul navei, în special cu personalul temporar. Şi aici mă refer la cadeţii români şi, de asemenea, şi la cadeţii străini, pentru că avem şi cadeţi din Bulgaria la bord. O perioadă extrem de complexă, cu multe antrenamente de urcare în arboradă, pentru că intenţia noastră este ca după acest port, după Ajaccio, după o refacere a echipajului, de trei zile, la Casa memorială a lui Napoleon Bonaparte, să continuăm cu marşul nostru spre Vigo şi să începem să întindem toate velele. Asta a fost perioada - din punctul meu de vedere, din experienţa mea - cea mai delicată, în care cadeţii români au reuşit să se acomodeze, să se armonizeze. Au văzut care este cultura la bordul navei-şcoală "Mircea" în ceea ce priveşte tradiţia marinărească. Sunt mulţumit de modul în care au reuşit să se adapteze şi de modul în care decurg activităţile la bord.

Reporter: Un mesaj pentru cei de acasă?

Gabriel Moise: Să aibă încredere în noi, să aibă încredere, aşa cum ştiu că o fac, în copiii dumnealor. Sunt pe mâini bune toţi şi ne vom întoarce sănătoşi acasă şi cu nava în siguranţă.

Realizator: Reporter a fost căpitan-comandorul Mihai Egorov, redactorul şef al Grupului mass-media al Forţelor Navale. Mulţumesc!

Realizator: Vă mai informăm şi că a fost stabilită componenţa finală a lotului de sportivi care vor reprezenta România la Invictus Games Toronto 2017, care va avea loc în perioada 23-30 septembrie. Cei 15 militari români răniţi în teatrele de operaţii selecţionaţi din lotul lărgit au fost înscrişi la competiţia oficială la şapte discipline sportive, astfel: la atletism, maiorul Laurenţiu Şerban, plutonierul Doru Hamza şi sergentul Bogdan Dragomir; la ciclism, plutonierul adjutant principal Costel Stanciu, plutonierul adjutant Costinel Slăniceanu şi plutonier major Irinel Matei; la canotaj în sală, la simulator, locotenent Ciprian Iliciuc şi plutonier major Dumitru Paraschiva; la haltere, maiorul Nicolae Grigore şi plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă; la tir cu arcul, caporal Eugen Pătru, plutonier Ionuţ Butoi, colonel Augustin Tegulescu şi colonel în retragere Dorin Petruţ; la înot, plutonierul major Ionel Eugen Vida; la disciplina sportivă volei din şezut sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017