Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 08.10.2016

Primele avioane F-16 din Romania, Deschiderea anului de invatamant, "Sanctuarul uitat"

Jurnal Militar din 08.10.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 10 Octombrie 2016, 10:24

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Trecem în revistă cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi aşadar, printre altele, despre ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon, despre deschiderea anului universitar în instituţiile militare de învăţământ superior şi despre cel mai nou film documentar al colegilor de la studioul cinematografic al armatei Sanctuarul uitat. Pentru început, însă şi astăzi muzică.

Realizator: Primele avioane F-16 Fighting Falcon au intrat oficial în dotarea Forţelor Aeriene Române. Cu acest prilej ieri în Baza 86 aeriană locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă din Borcea a fost organizată o ceremonie la care a asistat şi Cătălin Purcaru.

AUDIO:

Reporter: Două dintre cele 6 avioane F-16 s-au ridicat de la sol şi au făcut zboruri demonstrative pentru cei prezenţi astăzi la Baza Aeriană 86 Feteşti-Borcea, printre care şi premierul Dacian Cioloş. Este un moment istoric pentru România intrarea în serviciu a celor 6 avioane F-16 Fighting Falcon - a subliniat primul ministru în discursul său. Dacian Cioloş a precizat că acordul încheiat de România şi Portugalia şi sprijinit de Statele Unite reprezintă un model de cooperare eficientă. Şeful executivului a apreciat colaborarea cu specialiştii portughezi ca un exemplu de excelenţă care va continua şi după livrarea tuturor celor 12 avioane până la atingerea capabilităţii operaţionale iniţiale.

Dacian Cioloş: Suntem conştienţi că dezvoltarea depinde de schimbările tehnologice, de adaptarea sistemelor şi modernizarea capabilităţilor, într-o lume interconectată în care trebuie să fim anticipativi. Nu ne putem permite să ignorăm. De aceea suntem decişi să continuăm procesul prin achiziţia şi operaţionalizarea celei de-a doua escadrile de avioane multirol în ceea ce ne dorim să obţinem, şi anume o apărare aeriană durabilă pentru România.


Reporter:
Achiziţia avioanelor F-16 de fabricaţie americană este importantă pentru creşterera interoperabilităţii în cadrul Alianţei Nord Atlantice - a afirmat ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc.


Mihnea Motoc: Forţele Aeriene ale României intră într-o nouă etapă a existenţei lor, intră în cel mai prestigios club al aviaţiilor militare ale lumii, clubul F-16 al Viper-ilor, aşa cum se identifică ei în întreaga lume, cu mândria apartenenţei la un grup de elită. Intrarea României în Club F-16 înseamnă şi asigurarea tranziţiei şi eligibilităţii către avionul multirol de a cincea generaţie către F-35, avionul viitorului.

Reporter: Primele avioane F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române fac parte dintr-un lot de 12 achiziţionate de la Forţele Aeriene Portugheze. Căpitan-comandor Cătălin Micloş spune că rolul acestui tip de avion este inclusiv pentru a sprijini forţele terestre şi cele navale.


Cătălin Micloş:
F-16 execută o gamă foarte largă de misiuni, foloseşte un armament foarte variat. Este aeronava care poate executa orice tip de misiuni astăzi, în forţele aeriene române.


Realizator: Cătălin Purcaru, mulţumesc. Trecem la un alt subiect.

Reporter: Mai mult decât atât, când se află la manşa avionului are un sentiment unic.
Cătălin Micloş: Am sentimentul că stăpânesc cerul.

Reporter: Ceremonia de astăzi a reprezentat şi inaugurarea oficială a Bazei Aeriene 86 Feteşti-Borcea, a cărei infrastructură a fost modernizată: pista de decolare şi aterizare, sistemul de frânare de avarie, platformele de parcare, depozitele şi hangarul de mentenanţă. Valoarea investiţiei este de 30 de milioane de euro, din care o treime este suportată de partea română, iar restul de Alianţa Nord-Atlantică./ilapadat
Trecem la un alt subiect. Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a efectuat, mercuri, o vizită oficială la Berlin, la invitaţia ministrului federal al apărării Ursula von der Leyen. Cei doi oficiali au analizat contextul geopolitic actual şi situaţia de securitate din vecinătatea NATO şi a Uniunii Europene şi au abordat aspecte de interes comun privind dezvoltarea cooperării dintre România şi Germania pe linia apărării, precum şi teme de actualitate de pe agenda aliată şi europeană.

Reporter: Cecilia Sfetcu: Cei doi oficiali au subliniat necesitatea intensificării dialogului politico-militar, pentru susţinerea reciprocă
în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene şi întăririi cooperării practice la nivelul tuturor categoriilor de forţe armate.
În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul aliat, cei doi miniştri au apreciat că un obiectiv major pentru perioada următoare este implementarea deciziilor summitului de la Varşovia, referitor la asigurarea unei prezenţe NATO credibile pe întregul flanc estic al Alianţei, următorul reper decizional notabil în acest sens fiind ministeriala apărării NATO de la finalul lunii octombrie.
În context, ministrul român a punctat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea spaţiului euro-atlantic şi a evocat necesitatea consolidării prezenţei înaintate adaptate pentru segmentul sudic al flancului estic al Alianţei, ca element concret important al posturii strategice NATO de apărare şi descurajare. În acest sens, a adresat mulţumiri doamnei ministru von der Leyen pentru contribuţia anunţată de Germania cu personal de stat major la încadrarea comandamentului Brigăzii Multinaţionale de pe teritoriul ţării noastre, precum şi pentru contribuţia cu ofiţeri la cele două structuri NATO de comandă-control din România.
Ministrul german al apărării a apreciat conectarea României la Conceptul Naţiunilor Cadru, contribuind astfel evident la îndeplinirea nivelului de ambiţie al Alianţei. La rânsul său, ministrul Motoc a subliniat că participarea României la această grupare-cadru condusă de Germania demonstrează angajamentul pentru dezvoltarea în comun de forţe şi capabilităţi militare necesare NATO, prin intensificarea cooperării dintre aliaţii europeni.

Realizator:
Vă mai informăm că tot în această săptămână ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit joi cu omologul său din Regatul Ţărilor de Jos, iar vineri a avut o întrevedere cu Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă Federica Mogherini. Discuţiile purtate au vizat în principal aspecte legate de situaţia de securitate în vecinătatea estică şi sudică a UE, în special în regiunea extinsă a UE, subiecte de actualitate de pe agenda europeană şi euroatlantică cu accent pe implementarea în perioada următoare a deciziilor luate la summitul NATO de la Varşovia, politica de securitate şi apărare comună şi implementarea strategiei globale de politică externă şi securitate a UE.
Mergem în Afganistan. Câţiva dintre colegii noştri dislocaţi în teatrul de operaţii au fost avansaţi în grad. Cum au trăit acest moment important din cariera lor aflăm din corespondenţa transmisă de ofiţerul de relaţii publice al Batalionului 341-infaterie, Protecţia Forţei "Rechinii Albi", locotenent Mirela Gheorghe:

Mirela Gheorghe: În această săptămână, în baza militară Kandahar, mai mulţi militari românu au trăit momente speciale. 22 de ofiţeri şi subofiţeri aparţinând Batalionului 341-infanterie, Protecţia Forţei "Rechinii Albi" şi Elementului naţional de sprijin au fost avansaţi la gradul următor. Pentru plutonierul Giumacai Aidîn avansarea în teatrul de operaţii reprezintă un motiv de mândrie.

Giumacai Aidîn: Pentru mine acest grad înseamnă foarte mult. Simplul fapt că am fost avansat în teatrul de operaţii mă face să fiu mândru de realizările mele profesionale.

Mirela Gheorghe: Andrei Neacşu, militar cu experienţă în teatrul de operaţii Afganistan se află acum la cea de-a treia misiune.

Andrei Neacşu: Această zi reprezintă un punct de reper în cariera mea, dincolo de împlinirea profesională şi încununarea muncii şi efortului depus.

Mirela Gheorghe: Militarii Batalionului de infamterie Protecţia Forţei execută zilnic misiuni în aria de responsabilitate, sprijinind forţele naţionale de securitate şi apărare afgană şi veghind la libertatea de mişcare a forţelor coaliţiei şi a civililor. Aici, în tetrul de operaţii Afganistan, temperaturile se menţin în jurul valorii de 30 de grade Celsius, iar moralul militarilor români este ridicat.

Realizator: Mulţumesc! Vă mai informăm că starea de sănăte a militarilor răniţi în data de 25 septembrie în Afganistan, aflaţi în Centrul medical regional american din Landstuhl Germania, este bună. În aceste zile militarilor li s-au alăturat şi membrii de familie care au făcut deplasarea în Germania prin grija Ministerului Apărării Naţionale pentru perioada 5-9 octombrie.


Realizator:
A început, luni, anul universitar 2016 - 2017 şi în instituţiile militare de învăţământ superior: Universitatea Naţională de Apărare, academiile categoriilor de forţe, Institutul Medico-Militar şi Academia Tehnică Militară. La Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" sunt înscrişi în acest an la studii doctorale, de masterat sau licenţă aproximativ 1000 de studenţi şi cursanţi. Rectorul, comandantul Universităţii, colonelul prof. univ. dr. Gheorghe Calopăreanu, ne-a vorbit despre cele mai importante proiecte ale acestui an universitar.

Gheorghe Calopăreanu: Misiunea continuă să rămână aceea de a pregăti ofiţeri de Stat Major, comandanţi, în egală măsură, specialişti în domeniile securitate naţională, apărare naţională, dar mai mult decât atât, este aceea de a aduce în faţa cursanţilor noştri valorile fundamentale ale Armatei Române - onoare, demnitate, patriotism. Dezvoltarea programelor de studii corespunzătoare celor trei cicluri de studii universitare, în cadrul unui sistem de învăţământ unitar şi coerent, favorizează dezvoltarea unor programe de studii universitare care să asigure competenţele generale şi transversale necesare absolvenţilor în vederea compatibilizării cu cele existente deja în cadrul celorlalte state, NATO şi Uniunea Europeană. În acest an ne-am propus să fundamentăm o serie de noi programe de studii solicitate de către beneficiarul principal, care este MApN, în speţă Statul Major General.

Realizator: A crescut şi numărul studenţilor şi masteranzilor care au ales Universitatea Naţională de Apărare "Carol I. Ce proiecte aveţi pentru acest an uiversitar?

Gheorghe Calopăreanu: Primul lucru pe care îl vom urmări este ca aceştia să-şi creeze acele competenţe care sunt specifice fiecărui program de studiu. În ceea ce priveşte cursanţii, masteranzii, studenţii de la programele orientate către asigurarea culturii de securitate, ne-am gândit şi vom înfiinţa un grup media coordonat de către cadre didactice, la care vor activa studenţi şi care îşi vor desăvârşi pregătirea în acest domeniu. Este, probabil, cel mai important proiect, care, cu siguranţă, va spori imaginea pe care Universitatea Nţională o are în rândul societăţii civile, plan intern, dar şi internaţional.

Realizator: Pot veni şi civili?

Gheorghe Calopăreanu: Da, sunt programe deschise şi mediului civil. Sigur, sunt programe cu taxă şi observăm cu satisfacţie faptul că tot mai mulţi se orientează către acest domeniu, chiar dacă unele dintre ele nu oferă un serviciu stabil imediat după absolvire. Omenii vin să se perfecţioneze, oamenii ştiu că este o meserie de viitor, ştiu că situaţia geopolitică actuală în permanentă schimbare are nevoie de analiză şi decizii. Sunt acei oameni care, sperăm noi, la un moment dat, vor fi în măsură să pregătească suportul dezicional, inclusiv pentru factorul politic.

Realizator: Început de an universitar şi la Acaedemia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu. La festivitatea de deschidere a participat şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, absolvent al instituţiei.

Nicolae Ciucă: Nu pot să nu recunosc că de fiecare dată când intru într-o instituţie militară de învăţământ împărtăşesc, practic, aceleaşi emoţii ca atunci când cu ceva ani în urmă eram în formaţie, pe acelaşi platou, aşa cum sunt camarazii noştri mai tineri astăzi. Nu peste mult timp veţi fi în măsură să preluaţi comanda subunităţilor şi să vă manifestaţi în adevăratul sens a ceea ce înseamnă liderul militar. Formarea comandanţilor, formarea liderilor militari, încă de la nivelul acesta, al primei funcţii, atrage de la sine nevoia de versatilitate şi nevoia aceea de a fi în măsură ca de fiecare dată să puteţi să vă adaptaţi şi să găsiţi acea soluţie inedită şi neaşteptată. Sunt convins că pe parcursul celor trei ani, pentru cei care astăzi sunt în anul I, pentru cei care sunt în anul II şi cei care au început ultimul an, toate aceste elemente vă vor fi pregătite.

Realizator: Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă - a consemnat, colegul nostru de la Redacţia Militară Clujnapoca, Constantin Herţanu.
Ne mutăm la ţărm de mare, la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa. Începerea anului universitar 2016-2017 a coincis cu încheierea marşului anual de instrucţie al Navei şcolă "Mircea". Am aflat amănunte despre această atât de importantă activitate pentru tinerii marinari de la comandantul navei, comandorul Ioan Gabriel Moise.

Ioan Gabriel Moise: Nava şcoală "Mircea" a avut un echipaj format din 159 de marinari, dintre care 80 cadeţi români, studenţi a Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" şi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri de Marină ai Forţelor Navale. În plus faţă de cadeţii români am avut 10 cadeţi străini: doi din China, doi din Polonia, doi din Bulgaria, doi din Letonia, doi din Ucraina. Şi împreună au participat la bordul Navei "Mircea" într-un marş de instrucţie de data aceasta în Marea Egee. Am vizitat trei porturi, Portul Rodos, din Insula Rodos, Portul Heraklion din Insula Creta şi Portul Pireu. A fost un marş de instrucţie extrem de reuşit, cadeţii pe care i-am avut la bord au terminat marşul, să spunem, cu o avere de peste 1500 de mile marine parcurse în marea internaţională, ceea ce înseamnă un mare avantaj să pleci în cariera militară cu peste 1500 de mile marine înseamnă ceva. Ama vut onoarea şi privilegiul să avem la bord în Portul Rodos şi în Portul Pireu reprezentanţi ai misiunilor diplomatice române în Grecia care ne-a organizat întâlniri în fiecare port cu autorităţile locale greceşti, civile şi militare. Noi la rândul nostru, am avut nava deschisă pentru vizita populaţiei civile. Au venit foarte mulţi vizitatori. Cele două obiective importante, primul: instruirea viitorilor ofiţeri şi maiştrilor militari de marină şi al doilea activităţi de diplomaţie navală au fost realizate.

Realizator: Comandorul Ioan Gabriel Moise, comandarul Navei şcoală "Mircea". Rămânândd la forţele navale, vă mai informăm că în aceste zile fregata franceză Le Premier-Maître L'Her face o escală în Portul Constanţa. Săptămâna viitoare, fregata franceză va participa la un exerciţiu naval complex cu trageri de luptă împreună cu cinci nave militare româneşti. Fregata "Regele Ferdinand" cu elicopter ambarcat, două coverte şi două nave purtătoare de rachete şi trei avioane MIG-21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române.

Realizator: Luni am consemnat şi începerea anului de învăţământ la Şcoala de Aplicaţie pentru Logistică "General Constantin Zaharia". Care sunt noutăţile am aflat de la comandantul şcolii, colonelul doctor Bixi - Pompiliu Mocanu.

Bixi - Pompiliu Mocanu: La Şcoala de Aplicaţie pentru Logistică "General Constantin Zaharia" întotdeauna este câte un element de noutate. Cel mai important mi se pare efortul şi iniţiativa personalului şcolii de a înfiinţa cu sprijinul comandamentelor /.../ un centru de instruire prin simulare, prin care să ne raportăm la călălalte categorii de forţe care dispun de astfel de centre de instruire şi, bineînţeles, pe baza acordului de colaborare pe care îl avem cu Universitatea Naţională de Apărare să reuşim să instruim militarii pe specialităţile logisticii militare în cadrul unor exerciţii cu caracter întrunit sau nu neapărat cu caracter întrunit. Un alt termen de noutate ar fi acordurile de colaborare pe care le-am semnat cu Universitatea Naţională de Apărare şi cu Academia Forţelor Terestre, prin care intenţionăm să ne integrăm exerciţiile cel puţin şi să participăm cu personal din cadrul şcolii, personal didactic, cursanţi şi cu alte categorii de militari să participăm la exerciţiile organizate de către cele două instituţii de învăţământ militar superior anterior menţionat. Nu ar fi lipsit de interes şi intenţia noastră de a înfiinţa în cadrul şcolii un centru de instruire care să poată acord după o perioadă de pregătire certificate tip ECDL.

Realizator: Am ajuns la ultimul subiect al ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar".
"Sanctuarul uitat", ce mai nouă producţie a Studioului cinematografic al armatei, va avea premiera marţi, 11 octombrie, la ora 12:00 la sala de cinema a Cercului Militar Naţional din capitală. Regizorul şi scenaristul Adrian Leonte ne-a făcut o scurtă prezentare a filmului.

Adrian Leonte: Este un film care vorbeşte despre adânca înrădăcinare a noutăţii operei brâncuşiene în tradiţiile locurilor natale ale sculptorului. Am filmat la Târgu Jiu şi în împrejurimi timp de trei zile şi ne-am bucurat acolo de sprijinul deosebit de consistent al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, al filialei Gorj a Asociaţei Naţionale Cultul Eroilor, Regina Maria şi al comandatului unităţii militare de la Budieni, comandiorul Ion Bălcău. Filmul acesta este în perimetrul deosebit de larg al studiilor şi operelor cinematografice, literare, de exegeză critică dedicate lui Constantin Brâncuşi, o noutate pentru că vorbeşte nu numai despre un alt unghi din care poate fi privită opera brâncuşiană, ci vorbeşte şi despre felul în care un celebru, poate cel mai cunoscut sculptor modern al umanităţii se uită asupra eroismului soldatului român din totdeauna. Vă aşteptăm cu toată plăcerea marţi, 11 octombrie, la ora 12:00, la Cercul Militar Naţional pentru a vedea împreună acest film.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017