Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 07.11.2015

Exerciţiul "Justice Sword", Ziua Vânătorilor de Munte şi Conferinţa ştiinţifică internaţională "Strategii 21"

Jurnal Militar din 07.11.2015
Exerciţiul interarme cu trageri de luptă „JUSTICE SWORD 15.2”

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 10 Noiembrie 2015, 11:39

Realizator: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Vom fi şi astăzi împreună, în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, exerciţiul "Justice Sword", Ziua Vânătorilor de Munte şi Conferinţa ştiinţifică internaţională "Strategii 21", desfăşurată la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Pentru început, însă, gândurile noastre se îndreaptă către camaradul nostru rănit în teatrul de operaţii Afganistan. Căpitanul Mircea Ştefan Popa, din Foreţele pentru Operaţii Speciale, aflat în misiune în Afganistan, a fost rănit miercuri, în urma unui atac insurgent executat asupra coloanei de autovehicule în care se afla. Militarul a fost stabilizat hemodinamic la faţa locului şi, ulterior, a fost evacuat la un spital de campanie. Îi dorim însănătoşire grabnică şi deplină!

"Jurnalul Militar" continuă. O parte dintre răniţii în incendiul de la Clubul "Colectiv", de săptămâna trecută, se află internaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", din Capitală. Informaţii despre evoluţia stării lor de sănătate vom afla în câteva minute. Până atunci, puţină muzică. Sting, "Fragile".

Realizator: Aşa cum vă spuneam, mergem acum la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central dr. "Carol Davila" din Capitală, pentru a afla informaţii despre evoluaţia stării de sănătate a pacienţilor răniţi în incendiul de la Clubul "Colectiv", internaţi la Spitalul Militar. La telefon se află diectorul general al spitalului, colonelul medic conferenţiar doctor Florentina Radu Ioniţă. Bună dimineaţa!

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 07.11.2015

Col. dr. Florentina Radu Ioniţă: Bună dimineaţa!

Realizator: Doamnă colonel, care este în acest moment starea pacienţilor dumneavoastră răniţi săptâmâna trecută în incendiul de la clubul bucureştean?

Col. dr. Florentina Radu Ioniţă: În acest moment, din cei 12 pacienţi pe care îi aveam internaţi mai sunt 10 pacienţi. Doi au fost transferaţi sau sunt în curs de transfer sper Olanda. Cei doi care au fost transferaţi, unul era în stare foarte gravă, critică, şi celălalt într-o stare destul de gravă. Cei zece pacienţi care au rămas internaţi la noi sunt dispuşi aşa: patru în terapie intensivă, dintre care unul cu o stare dificilă, cu o stare gravă, ceilalţi trei cu o stare ameliorată şi şase pacienţi pe Secţia de Chirurgie Plastică.

Realizator: Cel care se află în satre gravă, care este în stare gravă. va fi şi el cumva transferat în străinătate?

Col. dr. Florentina Radu Ioniţă: Da, da. Este o tânără arhitectă, care probabil că în cursul acestei dimineţi va fi transferată. Aşteptăm să vedem dacă merge în Austria sau în Germania.

Realizator: Medicii, asistenţii, infirmierii Sputalului Militar au avut şi ei o săptămână foarte dificilă. Cât de complicate au fost, cât de complicate sunt intervenţiile chirurgicale, îngrijirea acestor răniţi?

Col. dr. Florentina Radu Ioniţă: A fost o săptămână foarte grea, pentru că a trebuit să gândim cu totul altfel, să facem o altfel de medicină, să ne concentrăm toate eforturile pentru ca Secţia de Terapie Intensivă şi Secţia de Chirurgie Plastică şi arsuri să funcţioneze la maxim. Toate secţiile spitalului au lucrat pentru asta, în ce sens? Consumul uman şi material a fost extraordinar de mare, pentru că pentru fiecare pacient s-a intervenit în fiecare zi în sală, în cele două blocuri operatorii care au fost puse la dispoziţie. Noi avem trei medici de chirurgie plastică angajaţi şi aceşti trei medici au făcut echipă cu alţi medici de chirurgie generală, ca să poată să realizeze concomitent, în fiecare zi, pansamentul şi, ulterior, în ultimele trei zile, s-a realizat şi grefarea pacienţilor, deci au fost operaţii foare complicate, care au implicat o experienţă şi o pricepere deosebită, şi putem să spunem că ne bucurăm că pacienţii noştri care sunt acum sunt în stare bună, din punct de vedere al ceea ce înseamnă arsură. Ce vreau să vă spun, ca o noutate sau, eu ştiu, ca un lucru care pe noi ne-a bucurat şi mi s-a părut aşa, ca o recunoaştere a faptului că noi am făcut eforturi deosebite pentru aceşti oameni, în cadrul celor sau printre cei care trebuiau să fie transferaţi azi-noapte erau şi doi pacienţi din terapie intensivă, dar cu o stare ameliorată, staţionară, şi aceşti doi pacienţi au spus că preferă să rămână în Spitalul Militar din Bucureşti decât să plece în altă parte, pentru că ei au fost foarte bine îngrijiţi şi atât ei, cât şi familia nu au dorit să plece, ceea ce pentru noi a fost un moment aşa, deosebit, nu numai de apreciere a muncii noastre, dar faptul că efectiv aceşti pacienţi sunt foarte bine trataţi şi îngrijiţi aici.

Realizator: Sigur, şi ne bucurăm să auzim asta. Doamnă colonel, aveţi medicamente, aţi spus de resursa umană şi eram convinşi că o aveţi, dar medicamente, materiale necesare pentru îngrijirea acestor pacienţi, în continuare, aveţi?

Col. dr. Florentina Radu Ioniţă: Sigur că da. Au fost tot felul de discuţii de presă, că nu sunt medicamente sau că este o problemă. Trebuie să se înţeleagă că bineînţeles că noi avem medicamente sau orice spital are, iar noi, cu atât mai mult avem şi medicamente pregătite şi materiale sanitare pentru stoc, pentru calamitate, dar consumul este foarte mare, deci automat noi am activat toate acordurile cadru pe care le aveam, toate achiziţiile de medicamente şi materiale sanitare le-am intensificat foarte mult, zilnic achiziţionăm, deci nu se pune problema că nu avem, dar trebuie gândit cu totul şi cu totul altfel, deci necesităţile sunt foarte mari şi nu se pune problema să nu avem ceva, adică chiar există, deci atâta timp cât există pe piaţă, atâta timp cât există posibilitatea materială şi ai şi procedura corespunzătoare, nu există să nu ai medicamente, adică mi se pare o situaţie sau o problemă falsă care este creată acum şi care în niciun caz la spitalul nostru nu este reală.

Realizator: Nu este nicio problemă. Mai este necesară donarea de sânge, deci ar mai fi încă un aspect de discutat, s-a vorbit, au fost cozi, dar trebuie să întrebăm, îmi închipui că aveţi rezerve de sânge, dar mai este necesară donarea de sânge?

Col. dr. Florentina Radu Ioniţă: Este, este necesară, pentru că ei au nevoie zilnic de sânge şi plasmă. Operaţia aceasta de grefare de piele este o operaţie care este foarte sângerândă, deci trebuie să se ajungă până la nivelul ţesutului, deci până la nivelul ţesutului subcutanat, să se excizeze toată pielea arsă şi automat sângerarea este foarte mare, deci ei au nevoie zilnic de sânge şi le mulţumim celor care au înţeles cum se procedează şi au acceptat să se înscrie pe mailul spitalului şi care vin programat, câte 30-50 de persoane din afara sistemului nostru militar, ca să spun aşa. Pentru militari există o disponibilitate specială, în sensul în care ei vin înscrişi de la unităţile respective, doresc să vină să doneze, deci automat mai avem în jur de 100 de pacienţi, de donatori, zilnic la centrul de donare.

Realizator: Vă mulţumim. A fost colonelul medicul conferenţiar universitar doctor Florentina Radu Ioniţă, director general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, Doctor Carol Davila. Vă mai informăm că două aeronave tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, au efectuat în această dimineaţă două misiuni umanitare de urgenţă către Rotterdam, Olanda, şi Bruxelles, Belgia, pentru transferul unor pacienţi răniţi în incendiul de la Clubul "Colectiv". Către Olanda vor fi transferate nouă pacienţi, dintre care şase ventilaţi, iar către Belgia opt pacienţi, dintre care trei ventilaţi. Pacienţii vor fi asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate din Ministerul Apărării Naţionale. Misiunile sunt executate la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne.

Realizator: Peste 1800 de militari români, majoritatea din Brigada 282 Infanterie Mecanizată din Focşani, şi 300 de mlitari americani au participat, în ultimele două săptămâni, în Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi la exerciţiul româno-american interarme cu trageri de luptă "Justice Sword 15.2". Cu detalii, ofiţerul de proiect al exerciţiului, locotenent - colonelul Bogdan Tudorache.

Lt-col. Bogdan Tudorache: Exerciţiul s-a desfăşurat pe baza acţionarului unic al exerciţiilor din Forţele Terestre. Au participat forţe din cadrul Batalionului 5 din Regimentul 7 Cavalerie şi o echipă Civil Affairs din cadrul SUA. Pe lângă caracterul multinaţional, în parteneriat cu Forţele SUA, în exerciţiu am reuşit să integrăm şi acţiunea forţelor pentru operaţii speciale, a forţelor de paraşutişti şi a forţelor aeriene. Obiectivele principale de urmărit pentru acest exerciţiu au fost dezvoltarea şi perfecţionarea deprinderilor de luptă pentru ducerea luptei de apărare în cadrul multinaţional ş al doilea obiectiv important: creşterea interoperabilităţii între structurile de infanterie, tancuri şi artilerie ale brigăzii şi ale forţelor aliate. Pot afirma că, în urmă tuturor activităţilor de instruire desfăşurate, militarii şi-au dezvoltat deprinderile de luptător şi mai ales executarea acţiunilor în cooperare cu militarii americani.

Pentru Brigada 282 Infanterie Mecanizată anul de instrucţie 2015 continuă prin participarea unei celule de comandament la exerciţiul Eurasian Star 15 şi a unor subunităţi luptătoare la exerciţiul de instruire în comun Black Sea Rotational Force 15.2.

Realizator: Vorbind tot despre exerciţii, vă mai informăm că în perioada 8 - 11 noiembrie, distrugătorul britanic Duncan face o escală în portul Constanţa, urmând ca în perioada următoare să participe, alături de Forţele Navale Române, la exerciţiile planificate a avea loc în apele teritoriale ale României şi înapeleinternaţionale ale Mării Negre.

Realizator: La Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" s-a desfăşurat timp de două zile, joi şi vineri, Conferinţa Ştiinţifică Internaţională "Strategii 21", desfăşurată sub patronajul Facultăţii de Comandă şi Stat Major şi al Şcolii Doctorale. Conferinţa s-a derulat în cadrul proiectului "Securitate prin cunoaştere". Prodecanul pentru cercetare ştiinţifică al Facultăţii, colonelul prof.univ.dr Iulian Martin.

Col. prof. univ dr. Iulian Martin: Conferinţa a fost organizată de către Facultatea de Comadă şi Stat Major şi Şcoala Doctorală din Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", sub egida "Strategii XXI", cu tema generală: "Tehnologii, aplicaţii militare, simulare şi resurse". Am fost deja la a 11-a manifestare de acest gen, sub egida "Strategii XXI", ceea ce cred eu că este relevant din perspectiva faptului că activitatea de cercetare ştiinţifică reprezintă o componentă importantă a procesului educaţional desfăşurat de către personalul didactic şi de cercetare din facultatea noastră.

Cred că această conferinţă promovează excelenţa în educaţie şi cercetare, oferă oportunitatea de a schimba idei, de a împărtăşi experienţe. Are potenţial de extindere în domeniul nostru. Au fost prezenţi parteneri şi firme cu care avem o colaborare mai veche.

Aş dori să remarc faptul că la această conferinţă am avut şi am beneficiat de prezenţa unui absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace - Carol Peterfi. Puţine uniersităţi din ţară cred că se pot bucura cu un asemenea absolvent. Este angajat al Agenţiei Europene pentru Controlul Armelor de Nimicire în Masă. A fost o reală plăcere să îl ascultăm şi să ne împărţăşească câteva dintre realizăruile în domeniul în care lucrează.

Realizator: Colonelul profesor universitar doctor Iulian Martin, prodecanul pentru cercetare ştiinţifică la Facultatea de Comandă şi Stat Major a Universiţăţii Naţionale de Apărare. Schimbăm din nou subiectul. În 3 noiembrie 1916, Şcoala Miliară de Schiori din Bucureşti era transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte". Este practic actul de naştere al acestei arme, 3 noiembrie devenind, între timp, în Armata Română, Ziua Vânătorilor de Munte. Despre activităţile Vânătorilor de Munte din această perioadă ne-a vorbit şeful Biroului Instrucţie Vânători de Munte din Statul Major al Forţelor Terestre, coloneul Gheorghe Zidaru.

Col. Gheorghe Zidaru: Vânătorii de Munte se găsesc astăzi în poligoane de instrucţie, alături de celelalte structuri ale Forţelor Terestre. Avem în derulare activităţi de instrucţie. Am prioritizat, în special cu partenerul strategic Statele Unite ale Americii, activităţi de instrucţie în anii viitori. Prioritizăm activitatea de instruire în comun în mediul alpin cu ţările din Europa care au tradiţie pentru munte, cum ar fi Franţa, Italia, Germania, ţări care acordă o importanţă acestui mediu operaţional montan în contextul mediului operaţional modern, caracterizat de diversitate şi complexitate. Aş dori să transmit succes în realizarea proiectelor de viitor, reuşite profesionale şi personale, sănătate lor şi celor pe care îi preţuiesc! La mulţi ani, Vânători de Munte!

Realizator: Colonelul Gheorghe Zidaru, şeful Biroului Instrucţie Vânători de Munte din Statul Major al Forţelor Terestre. Un singur lucru ar mai fi de spus referitor al acest subiect. Şi anul acesta, aşa cum se întâmplă din 1996 încoace, cu prilejul aniversării Zilei Vânătorilor de Munte, militari din Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" din Sfântu Gheorghe au arborat drapelul naţional al României pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf al arcului carpatic românesc. Felicitări şi "La mulţi ani!" colegilor noştri din această armă.

Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului Militar" de astăzi. Ziua Vânătorilor de Munte nu este singura sărbătoare din Armata Română din această perioadă. Mâine, 8 noiembrie, consemnăm cea de a 98-a aniversare a Zilei Înzestrării Armatei, un prilej cât se poate de potrivit pentru a afla de la Şeful Direcţiei Management Resurse pentru Înzestrare din Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării Naţionale, colonelul inginer Romeo Nechita, care sunt principalele programe de achiziţii ale Armatei Române în această perioadă.

Col. Romeo Nechita: Înzestrarea reprezintă o componentă de bază a procesului de reformă şi modernizare a Armatei României, urmărind să asigure atât modernizarea categoriilor de forţe, cât şi interoperabilitatea cu structurile NATO. În acest sens, Ministerul Apărării Naţionale a iniţiat programe majore de achiziţie şi modernizare a tehnicii şi echipamentelor din dotare. Printre acestea, programul strategic "Avion multirol al Forţelor Aeriene", "Programul de dezvoltare şi modernizare a capacităţii de transport aerian", prin achiziţionarea de avioane de transport scurt şi mediu curier C27 J Spartan, precum şi a suportului logistic afarent, Programul transportor blindat pentru trupe 8x8, Modernizarea sistemului lansator de muniţie APRA calibrul 122 de milimetri, Modernizarea sistemelor antiaeriene, calibrul 2x35 de milimetri, Programul sistem integrat de comunicaţii şi informatică pentru structuri puse la dispoziţia NATO, Programul Radar pentru supraveghere la înălţimi mici şi medii, de asemenea, Programul de modernizare a elicopterului navalizat, ambarcat la bordul fregatelor tip 22, precum şi Sistemul integrat de observare, supraveghere şi control la Marea Neagră, de tip SCOMAR. Aceste programe sunt caracterizate printr-o complexitate tehnică şi tehnologică ridicată. Se derulează pe perioade mari de timp şi necesită alocarea ritmică a unor importante resurse financiare de la bugetul de stat.

Realizator: Colonelul inginer Romeo Nechita, şeful Direcţiei Management Resurse pentru Înzestrare din Departamentul pentru Armament al Ministerului Apărării Naţionale. Colegilor care lucrează în Departamentul pentru Armamente, de Ziua Înzestrării Armatei, şi din partea noastră, "Numai succese şi la mulţi ani!" Iar, aici, "Jurnalul Militar a ajuns la final. Vă reamintesc şi că, tot astăzi la 11.30 , pe Antena Satelor, se difuzează emisiunea "Feciori la Oaste". Mâine, de la 9:30, pe TVR 1, puteţi viziona "Pro Patria". "Observatorul Militar" se poate citi pe net, la adresa www.presamil.ro.

Noi, Redacţia Militară, rămânem alături de dumneavoastră în mediul virtual, pe pagina de web "romaniaactualitati". În secţiunea "emisiuni" căutaţi "Jurnal Militar" şi pe pagina noastră de Facebook "Ora Armatei". Mulţumindu-vă pentru atenţia acordată, vă las acum cu R.E.M. - "Imitation of Life".

Sunt Bogdan Silviu Răducan şi, până data viitoare, rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017