Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 06.05.2017

crosul veteranilor de razboi - Veterun, Omul Anului 2016 in Fortele Navale, Depunerea juramanutului militar, Afganistan

Jurnal Militar din 06.05.2017

Articol de Cristian Dumitraşcu, 10 Mai 2017, 10:21

Realizator: Cristi Dumitraşcu - Bună dimineaţa! Dulce să fie cafeaua mai degrabă, că la ce se întâmplă afară, sunteţi foarte bine unde sunteţi, lângă aparatele de radio sau în maşini, este, ca în fiecare sâmbătă dimineaţă de la această oră, o nouă producţie marca "Ora Armatei". Vom vorbi, ca de obicei, despre militarii noştri din Afganistan, vom afla despre un proiect de cercetare al Academiei Tehnice Militare, dar şi despre gala "Omului anului" în Forţele Navale. Înainte de a intra însă în subiectele pe care le-am pregătit, să vă spun ce s-a întâmplat în istorie în data de 6 mai, evenimente istorice şi militare importante, şi s-au întâmplat o mulţime de lucruri importante la 1527 trupele conduse de Carol Duce de Bourbon au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori. În 1536, Regele Henric al VIII-lea ordonă ca Biblii în limba engleză să fie plasate în fiecare biserică. În 1639 a fost încheiată construcţia Bisericii Trei Ierarhi din Iaşi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir şi Vasile Lupu. La 1682, Ludovic al XIV-lea al Franţei îşi mută întreaga curte la Versailles. Versailles va deveni sediul oficial al guvernului Franţei. La 1791, prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu. În 1849, trupele revoluţionare maghiare, conduse de maiorul Imre Hatvani, sunt înfrânte decisiv de către armata lui Avram Iancu. La 1889, Turnul Eiffel este deschis oficial în 6 mai, spre vizitarea publicului din cadrul expoziţiei universale din Paris. Iar în 1899, România participă la prima conferinţă a păcii, care a avut loc la Haga. La acest forum internaţional se încheie convenţia asupra reglementării paşnice a conflictelor internaţionale, în secolul XX, iată, 1919, în Afganistan începe al treilea război anglo-afgan, de care sunt convins că nu ştiţi foarte multe - se va termina cu un armistiţiu la 8 august 1919. În 1937, aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakehurst, în New Jersey; victime, 36 de pasageri şi membri ai echipajului, iar în 1945, în al Doilea Război Mondial, începe ofensiva Praga, ultima bătălie majoră a frontului de est. Înainte să intrăm în subiectele pe care vi le-am pregătit, am găsit aici, în server, la Radio România Actualităţi, "Ploaia", Valeriu Sterian, o piesă de sezon. Revenim în trei minute. (...)

AUDIO:


Realizator: Înainte de a vorbi despre Afganistan, despre ce se întâmplă acolo, încă o chestiune importantă în 1990, Podul de Flori de peste Prut, prima deschidere a frontierelor dintre România şi Republica Moldova. Veştile din Kandahe, slavă Domnului, sunt bune şi nu avem o corespondenţă telefonică, ci chiar un reportaj realizat de ofiţerul de relaţii publice de acolo. În Afganistan, în acest moment, sunt dislocaţi militari din Batalionul 151 Infanterie din Iaşi. Alături de ei mai sunt echipe de consiliere a forţelor militare afgane, structuri de informaţii, forţe pentru operaţii speciale şi elemente de sprijin logistic.

Lt.col Daniel Burlacu, ofiţerul de relaţii publice al Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii negri": Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei îşi continuă misiunile ce constau în securizarea Bazei militare aeriene Kandahar, asistarea şi sprijinul forţelor de securitate afgană, astfel încât acestea să fie oricând în măsură să asigure un climat stabil de securitate în Afganistan. Riscurile pe timpul executării misiunii sunt reprezentate în principal de incidentele ce pot apărea pe timpul executării misiunilor sau instruirii, atât între militarii afgani, cât şi între militarii afgani şi militarii din echipele de consiliere. Un rol important îl au comandanţii care asigură securitatea personalului din cadrul /TAAC-S/ şi a echipelor de consiliere. Aceştia trebuie să ajute la dezvoltarea şi menţinerea unei relaţii trainice de parteneriat bazat pe încredere şi respect reciproc între militarii subunităţii şi militarii afgani, indiferent de locaţiile sau provinciile din care provin aceştia. Ce implică pregătirea unei astfel de misiuni a explicat comandantul de pluton, lt. Cătălin Caranda.

Lt. Cătălin Caranda: O astfel de misiune se planifică cu mult timp înainte, pentru a avea timpul necesar la dispoziţie să facem o analiză complexă şi completă a factorilor importanţi ai acestei misiuni, factori ce rezultă în urma recunoaşterilor în zona de desfăşurare a activităţilor unde se stabilesc în detaliu, misiunile, reperele pentru fiecare Guardian Angel, urmat de repetiţiile la macheta terenului şi antranamentele privind modul de reacţie la diferite accidente.

Lt. col. Daniel Burlacu: La sfârşitul activităţii comandantul Plutonul 2 Spears, sublocotenentul Alin Bichiu, ne-a împărtăşit din expierenţa trăită alături de parteneraul american pe timpul desfăşurării exerciţiului.

Slt. Alin Bichiu: Un rol important l-a avut comunicarea foarte bună între partenerii români şi americani pe timpul tuturor fazelor activitaţii. Am avut de învăţat unii de la alţii şi împreună am contribuit la atingerea obiectivelor militarilor afgani. Fiecare misiune de acest gen constituie o bază pentru planificarea următoarelor misiuni. Mereu am avut ceva de învăţat, astfel ca pe viitor modul de executare a misiunii să fie îmbunătăţit.

Realizator: Lunea viitoare începe o nouă ediţie a cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict. Înscrierile pentru cea de-a XIV-a ediţie se vor încheia pe 12 mai, iar documentele şi detaliile referitoare la organizate pot fi obţinute accesând site-ul www.mapn.ro/corespondenţi. Cursul, care se va desfăşura între 19 şi 24 iunie, în Garnizoana Târgu Mureş, va fi organizat de Direcţia informare şi relaţii publice din MApN, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Aeriene şi al Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul", în cadrul modului de instruire practică. Jurnaliştii, care sperăm că vor fi şi de la RRA, vor participa la diverse antrenamente: dezvoltarea abilităţilor fizice şi psihice, instrucţie alpină, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supravieţuire, de recunoaştere a hărţilor, a GPS şi lucru practic. Vor fi şi trageri demonstrative pe care le vor avea militarii forţelor pentru operaţii speciale şi chiar un exerciţiu de paraşutare.
În continuare mergem la mare. Marinarii militari, la Constanţă, chiar în acestă seară, organizează Gala "Omul anului 2016", în care sunt premiate performanţele profesioniştilor din Forţele Navale obţinute pe parcursul anului trecut.

Corneliu Pavel, ofiţerul de relaţii publice al Statului Major al Forţelor Navale: În această seară, la ora 18:00, la Sala de festivităţi a Forţelor Navale din Constanţa va avea loc festivitatea de premiere a concursului "Omul anului 2016" în Forţele Navale. Concursul este structurat pe cinci secţiuni: ofiţerul anului, maistru militar al anului, soldatul profesionist al anului, salariatul civil al anului, iar ultima secţiune a concursului este dedicată persoanelor din afara MApN, care s-au implicat în diferite activităţi de promovare a Forţelor Navale Române în societatea civilă. Invităm ascultătorii postului dumneavoastră de radio să ne urmărească în direct pe pagina de Facebook a Forţelor Navale Române şi să vedem împreună cine vor fi câştigătorii concursului.

Realizator: Aşadar, interesant în seara aceasta pe Facebook, în direct, life pe facebook veţi vedea această gală a "Omului anului" din Forţele Navale. Tot pe Corneliu Pavel, pe ofiţerul de relaţii publice al Forţelor Navale, îl ascultăm şi în minutele următoare, pentru că forţele navale române, în acest final de săptămână sunt alături de oamenii din Sf. Gheorghe, la sărbătoarea localităţii. Haideţi să aflăm mai multe despre această sărbătoare.

Corneliu Pavel: Două nave militare fluviale de la Divizonul 67 Nave Purtătoare de Artilerie al Flotilei Fluviale Mihail Kogălniceanu au plecat joi din Portul Militar Brăila spre Sfântu Gheorghe. Sâmbătă dimineaţă, marinarii militari vor participa împreună cu populaţia civilă la Ziua localităţii Sf Gheorghe; copiii şi elevi din Sf. Gheorghe vor avea prilejul să viziteze cele două nave militare şi o expoziţie de tehnică de luptă, dar vor participa şi la ateliere interactive de lucrări de matelotaj, pe care marinarii noştri le organizează acolo. Legătura indisolubilă dintre militarii de la Flotila Fluvială şi populaţia din Delta Dunării este definită de specificul misiunilor pe care această structură a forţelor navale le are în cadrul sistemului naţional de apărare al ţării noastre, al NATO şi al UE, dar este întărită această legătură şi de faptul că mulţi dintre marinarii militari provin din localităţile din Deltă. În ultimii ani, Forţele Navale au dezvoltat numeroase parteneriate şi proiecte, care vizează dezvoltarea durabilă a populaţiei din Delta Dunării, dar au promovat şi numeroase acţuini umanitare şi de voluntariat, care se adresează persoanelor care trăiesc în comunităţile izolate din această arie din nordul Dobrogei. Flotila Fluvială este singura structură a Forţelor Navale Române specializată în asigurarea securităţii navigaţiei pe Fluviul Dunărea şi în zona lagunară din nordul Dobrogei, dar are în compunere personal calificat, nave de luptă adecvate şi pentru acţiuni umanitare. Să ne amintim de acţiunea marinarilor pe Canalul Sulina, când în această iarnă au asigurat traficul pe acest canal atunci când Dunărea a fost îngheţată.

Realizator: Reamintim, în fiecare iarnă, forţele navale intervin acolo când nu se poate intra cu altceva în Delta Dunării. Mai departe mergem, spuneam la început despre un proiect de cercetare al Academiei Tehnice Militare. Acolo, specialiştii lucrează la un prototip al unei arme unice în lume, care va funcţiona atât cu muniţie letală, cât şi cu muniţie neletală. Cercetătorii militari au prezentat miercuri rezultatele parţiale de laborator, obţinute în cadrul acestui proiect, care ar putea fi finalizat până la sfârşitul anului. Arma va fi destinată forţelor de ordine, care acţionează la mitinguri de protest, în zone foarte aglomerate, dar şi în poligoanele de tragere. Conferenţiar la Catedra Ingineria Sistemelor de Armament şi Mecatronică din Academia Tehnică Militară, lt. col. dr. ing. Marius Cârmaci, ne va vorbi acum. A consemnat Simona Ciobanu.

Lt. col. dr. ing. Marius Cârmaci: Proiectul face parte din competiţia organizată de Ministerul Educaţiei. Se numeşte Compose şi se referă la proiectarea unui sistem de armament cu tragere duală, letal şi neletal - este vorba de un consorţiu de cercetare ştiinţifică condus de mine, prin Academia Tehnică Militară şi în structura de parteneriat mai există Uzina Mecanică Sadu şi Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare. Ideea proiectului a plecat de la discuţiile continue care există între noi, în cadurl catedrei sau cu colegi din alte structuri, discuţii în care analizăm lipsurile, lacunele sau noutăţile în materie de tehnologie care pot fi introduse pe piaţă. Ideea acestui proiect nu face excepţie. A plecat de la o observaţie şi s-a materializat într-un proiect destul de mare, a fost un efort de a pune în practică o simplă idee, care s-a dovedit a fi un proiect complex. Când ne-am gândit la ideea proiectului, am avut în minte o singură armă. Dezvoltând subeictul, făcând teste de laborator, ne-am dat seama că anumite efecte pot fi obţinute mai bine cu alte calibre, cu alte arme, şi atunci chiar dacă nu facem neapărat parte din obiectivele proiectului, am extins cercetările la două-trei calibre mici, 8, 10 mm, dar şi la un calibru mai mare, de 40 mm, pentru grenade neletale, cu deformare rapidă, grenade care să fie propulsate cu lansator individual sau lansator ataşat la arma de asalt. Obiectivul final al acestui proiect este realizarea unui model virtual pentru această armă cu tragere duală, la care se poate folosi şi muniţie letală şi muniţie neletală. În acelaşi timp, un obiectiv secundar este caracterizarea efectului neletal şi găsirea manierei în care arma poate să funcţioneze în mod semiautomat cu muniţia neletală.

Realizator: Şi, în fine, am ajuns la ultimul subiect aici, la "Jurnal militar", la Radio România Actualităţi. Nu o să credeţi, dar astăzi se depune jurământul militar, chiar dacă este aşa cum este afară, la armată se ţine orice activitate.
Depunerea jurământului militar la Şcoala de Aplicaţii pentru Logistică Constantin Zaharia de la Chitila, unde sunt ziarişti ai trustului de presă al Armatei. Veţi afla şi din emisiunea "Pro Patria" de săptămâna viitoare şi de la noi ce s-a întâmplat acolo, dar şi la Batalionul 1 Instrucţie Olt din Caracal, în Piaţa Victoriei, la Monumentul Recunoştinţei. Ieri au avut loc mai multe repetiţii, pe platoul Batalionului I Instrucţie Olt din Caracal, îmbrăcaţi impecabil, cu mănuşi, eşarfe albe, toţi soldaţii îşi ţineau cu mândrie arma şi rosteau cu putere cuvintele din jurământ. Instrucţia din primele două luni de armată pe care le-au parcurs până acum s-a văzut prin modul ireproşabil, spun ziariştii care au fost acolo, în care executau mişcările instrucţiei de front. Oana Boer a consemnat, este un reportaj de vreo trei minute. Vă invit să-l ascultăm, veţi auzi şi o bucăţică din Jurământul militar. (...)

/.../ Bogdan Răzvan: Sunt din judeţul Cluj, comuna Jichişu de Jos, sat Codor.

Reporter: De ce ai ales cariera militară?

/.../ Bogdan Răzvan: Pentru siguranţa locului de muncă şi pentru un program mai ordonant.

Reporter: Cum te-ai acomodat cu instrucţia, cu programul?

/.../ Bogdan Răzvan: Foarte bine. Mi se pare un program ok, foarte ordonant, instrucţia la fel, dacă încerci să dai tot ce ai mai bun din tine ai şi rezultate şi ţi se pare uşor ceea ce faci. Dacă ar fi să plec şi într-o misiune, nu aş refuza.

Soldat Marinescu Veronica Iuliana: Soldat Marinescu Veronica Iuliana, din Brăila. Am 41 de ani, căsătorită şi un copil.

Reporter: De ce ai ales cariera militară?

Soldat Marinescu Veronica Iuliana: În primul rând pentru o siguranţă mai bună atât pentru familia mea, cât şi pentru ţară. Eu zic că sunt un om de nădejde şi sper să fac faţă cu brio cerinţelor din Armata Română. Am învăţat foarte multe şi zic că merită, pentru cei care vor să opteze pentru această carieră.

Reporter: Cum te-ai obişnuit cu programul de instrucţie?

Soldat Marinescu Veronica Iuliana: Pentru mine nu este o problemă, mai ales trezitul şi programul. Sunt fostă sportivă de performanţă şi atunci când făceam sport aveam un program anume, îl respectam. Cu trezitul nu era chiar aşa de dimineaţă, dar ţinând cont că am copil mic m-am obişnuit pe parcursul anilor cât ea s-a dezvoltat, m-am acomodat foarte bine.

Soldat Budcaru Viorel Bogdan: Soldat Budcaru Viorel Bogdan. Cariera militară am ales-o pentru seriozitatea, respectul, disciplina o are acest domeniu. Infanteria mi s-ar potrivi.

Reporter: Ai un copil acasă.

Soldatul Budcaru Viorel Bogdan: Da.

Reporter: Ţi-a fost greu să-l laşi acasă?

Soldat Budcaru Viorel Bogdan: La început când am ieşit pe poartă şi a strigat după mine da, sentimentul de tată, de familie....

Reporter: Familia te sprijină?

Soldat Budcaru Viorel Bogdan: Da. M-au încurajat, m-au susţinut, m-au sprijinit moral, psihic, financiar, din toate punctele de vedere.

Drugan Maria Cristina: Drugan Maria Cristina. Vin din Craiova şi înainte să ajung aici am terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Reporter: De ce ai ales până la urmă cariera militară?

Drugan Maria Cristina: Pentru că la un moment dat în viaţă cred că orice tânăr e atras, în primul rând, de uniformă, de organizarea de care se dă dovadă aici şi, să fiu sinceră, nu mi-a plăcut domeniul meu de activitate din trecut, adică economie, contabilitate.

Reporter: Eşti mulţumită de alegerea pe care ai făcut-o?

Drugan Maria Cristina: Da, îmi place.

Reporter: Care a fost cea mai mare provocare?

Drugan Maria Cristina: Să mă acomodez cu lumea asta a bărbaţilor.

Reporter: Şi crezi că te ve-i descurca într-o lume a bărbaţilor? Poate la un moment dat vei ajunge să ai bărbaţi în subordine, va trebui să-i conduci.

Drugan Maria Cristina: Ca să zic aşa, ca o povaţă, un proverb, "o femeie te face din bărbat şi mai bărbat". Deci, clar da.

Realizator: Am ascultat un reportaj de la Caracal cu viitorii militari ai Armatei, deja militari pentru că azi depun jurământul militar. Până aici a fost emisiunea "Jurnal militar". Mâine, în Bucureşti, are loc Crosul VeteRUN, de la alergare în engleză, el se aude în româneşte 'veteran', cu legătură directă pentru veteranii de război, evident, ediţia a II-a. Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război în 21 aprilie, Zilei Victoriei 9 mai şi Centenarului Primului Război Mondial. În ultimii trei ani, Ministerul Apărării a derulat o campanie de informare pentru a readuce în atenţia publică importanţa veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial şi a veteranilor din teatrele de operaţii. MApN a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern prin care 2017 să fie declarat Anul Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz 100.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017