Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 05.12.2015

Schimbarea comenzii şi înmânarea drapelului de luptă bazei militare Deveselu şi zborurile de recepţie la ieşirea din revizie a două avioane IAR 99

Jurnal Militar din 05.12.2015
Înmânarea drapelului de luptă Bazei 99 Deveselu

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 08 Decembrie 2015, 11:27

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Vom şi astăzi împreună în următoarele aproximativ 25 de minute pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim s-o încheiem. Aşadar, printre subiectele aceste ediţii a "Jurnalului militar" regăsim schimbarea comenzii şi înmânarea drapelului de luptă bazei militare Deveselu; două dintre exerciţiile la care participă în această perioadă militarii români, unul în Marea Neagră şi un altul în Ungaria; reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor membre desfăşurată în această săptămână la Bruxelles; şi zborurile de recepţie la ieşirea din revizie a două avioane IAR 99.

În baza militară Deveselu s-a desfăşurat joi ceremonia schimbării comenzii şi înmânării drapelului de luptă. Prezent la această activitate, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la realizarea infrastructurii bazei.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 05.12.2015

Nicoale Ciucă: Daţi-mi voie ca în numele ministrului apărării naţionale, în numele Statului Major General să exprim recunoştinţa, consideraţia pentru toată activitatea care s-a desfăşurat aici, de la început până în acest moment foarte important pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltările care s-au realizat în Baza 99 Deveselu. Ceea ce s-a întâmplat aici s-a datorat unei munci de echipă, foarte bine coordonată şi planificată, de la nivelul comandantului Comandamentului Logistic Întrunit, până la soldatul care acum stă în flancul stânga al formaţiei. Sunt convins că şi de acum înainte veţi munci la fel de profesionist, veţi da dovadă de aceeaşi abnegaţie, veţi da dovadă de aceeaşi dăruire, astfel încât toate aceste activităţi care abia de acum încolo încep să se poată îndeplini la cele mai înalte standarde pe care poate să şi le asume Armata Română împreună cu Armata Statelor Unite.

Realizator: La Ceremonia de la Deveselu au participat şi reprezentantul Agenţiei de Apărare Antirachetă a Statelor Unite ale Americii, generalul de brigadă William Cooley, care a mulţumit la rândul său pentru această colaborare:

William Cooley: Agenţia de Apărare Antirachetă a avut o relaţie foarte bună cu baza militară Deveselu de la iniţierea programului de apărare antirachetă. La apogeul fazei de construcţie, mai mult de 300 de camioane şi 1.500 de oameni au trecut zilnic prin punctul de control acces. Realizarea unor activităţi multiple pe teren este o reflexie a muncii şi devotamentului dvs. Vă mulţumesc pentru această minunată colaborare.

Realizator: A consemnat colegul nostru de la redacţia militară Craiova, Vasile Fugaciu. Mulţumesc. Trecem la un alt subiect. Fregata Regina Maria a plecat astăzi în misiunea în Marea Neagră, urmând să participe la două exerciţii multinaţionale şi o acţiune de patrulare. Cu detalii, comandantul Fregatei, comandorul Bogdan Vochiţu.

Bogdan Vochiţu: În perioada 5-6 decembrie, Fregata Regina Maria, împreună cu distrugătorul american USS Ross, cu o fregată turcească şi cu o navă auxiliară ucraineană vor participa la exerciţii de luptă la suprafaţă, antiaeriene, antisubmarin, exerciţii de boarding. Nu este nimic ieşit din comun, sunt exerciţii normale, contribuind la creşterea nivelului de interoperabilitate, la anternarea echipajelor, sunt exerciţii bine venite oricând, urmând ca în perioada 6-14 decembrie Fregata Regina Maria să execute o patrulare cu nava americană în Marea Neagră, contribuind la supraveghere navală, iar pe data de 15 decembrie Fregata Regina Maria, împreună cu distrugătorul american şi cu o navă turcească vor participa la un exerciţiu antisubmarin în apropierea Coastelor Turciei.

Realizator: Tot despre un exerciţiu vorbim şi în continuare. Între 2 şi 9 decembrie, în Ungaria, se desfăşoară exerciţiul "Wise Foresight 2015", la care iau parte efectivele Batalionului mixt româno-ungar de menţinere a păcii. Armata Română
este reprezentată de 35 de militari din Batalionul 191 Infanterie, colonelul Radu Golescu, din Arad. Amănunte despre acest exerciţiu ne-a oferit comandantul batalionului, locotenent colonelul Claudiu Topor:

Claudiu Topor: Exerciţiul "Wise Foresight 2015" are două componente care se vor concertiza printr-un exerciţiu asistat pe calculator la nivel de comandament, desfăşurat în centrul de simulare al Armatei ungare din localitatea Várpalota, iar la nivelul forţelor luptătoare printr-o pregătire în comun pusă în practică, printr-un exerciţiu tactic cu trupe în teren, FTX, şi unul cu trageri reale de luptă LFX.

Obiectivele generale ale exerciţiului sunt reprezentate de antrenarea în comun a militarilor din cele două armate, în conducerea şi executarea operaţiilor militare de tip hibrid, într-un mediu multinaţional în continuă schimbare, menţinerea interoperabilităţii între cele două module ale Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii şi perfecţionarea utilizării procedurilor şi terminologiei NATO în vederea executării unor misiuni întrunite sub egida NATO, ONU sau OSCE.

Exerciţiul "WISE FORESIGHT 2015", pe care-l desfăşurtăm în fiecare an, continuă tradiţia cooperării între armatele română şi ungară şi ne oferă un nou prilej pentru consolidarea legăturilor create odată cu înfiinţarea Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, în anul 1998.

Realizator: Vă mai informăm că a început ieri în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii a două ediţie a exerciţiului româno-american Dacian Thunder 2015. La exerciţiul care se va încheia pe 20 decembrie participă aproximativ 200 de militari români, cu aeronave MIG 21 Lancer şi elicoptere IAR 330 Puma SOCAT şi MEDEVAC şi aproximativ 350 de militari americani, cu aeronave A 10, aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii dizlocate în Europa.

Schimbăm din nou subiectul. Miniştrii de externe ai statelor membre NATO s-au reunit marţi şi miercuri la Bruxelles. Cu acest prilej, au fost adoptate măsuri de securitate suplimentare pentru Turcia, aliat care se confruntă cu ameninţări teroriste şi tensiuni cu Rusia şi s-a decis menţinerea misiunii Resolute Support în Afganistan şi în 2016. O corespondenţă din Bruxelles transmisă de Cerasela Rădulescu.

Reporter: NATO are în prezent aproximativ 12 nave militare în Marea Mediterană. Secretarul general Jens Stoltenberg a precizat că în afara sistemelor Patriot, Statele Unite au desfăşurat şi avioane de luptă la baza de la Incirlik, iar Marea Britanie va defăşura în Turcia aparate de zbor. De asemenea, Germania şi Danemarca au trimis nave militare în estul Mării Mediterane. NATO ar putea să trimită în Turcia avioanele de supraveghere Awacs s-au dovedit eficiente şi în cazul crizei ucrainene pentru evaluările de pe teren.

Jens Stoltenberg: Instabilitatea şi terorismul afectează nu numai nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Vorbim despre un fenomen global.

Reporter: Totodată, NATO a decis să menţină la acelaşi nivel prezenţa sa militară în Afganistan şi în anul care vine în cadrul misiunii Resolute Support. Această misiune a Alianţei este în principal una de consiliere şi pregătire a armatei afgane. Prezenţa ei este menită, potrivit lui Stoltenberg, să împiedice ca teritoriul afgan să devină un refugiu pentru teroriştii internaţionali.

Realizator: La reuniunea miniştrilor şi externe ai ţărilor membre NATO din această săptămână, Muntengreu a fost invitată să devină cel de-al 29 membru al Alianţei Nord-Atlantice şi, cu aceeaşi ocazie, a fost semnat şi acordul care facilitează operarea celor două structuri de comandă şi control ale NATO înfiinţate pe teritoriul României. Comandamentul multinaţional de divizie sud-est, activat la 1 decembrie, şi unitatea NATO de integrare a forţelor activată la 1 septembrie.

Un detaşament format din militari răniţi în teatrele de operaţii a defilat în premieră la parada militară desfăşurată pe 1 Decembrie la Bucureşti. Plutonierul adjutat Marius Apostol, unul dintre militari români răniţi în teatrele de operaţii, nu a putut însă defila, dar a asistat la paradă şi a fost invitat pe 1 Decembrie în studioul Radio România Actualităţi. Cristian Dumitraşcu a înregistrat cu acest prilej un scurt interviu cu Marius Apostol.

Realizator: Am revenit în studioul RRA pentru ultima parte a"Jurnal militar". La Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor din Craiova s-au desfăşurat ieri zborurile de recepţie la ieşirea din revizia majoră a două avioane IAR 99. Despre această activitatea ne-a vorbit şeful Centrului, comandorul Florea Drăghici.

Florea Drăghici: Recepţia aeronavelor ieşite din programul de revizie majoră cuprinde două etape importante: o primă etapă care aparţine în exclusivitate Centrului de Cercetări şi Încercări în zbor şi înseamnă încercarea aeronavelor la ieşirea din fabricaţie sau din revizie majoră, etapă care presupune un control foarte amănunţit care se desfăşoară pe perioada a câteva zile, după care urmează o etapă de probe funcţionale în care absolut toate instalaţiile aeronavei sunt verificate la sol, după care, dacă totul este în regulă, se trece la ultima etapă din faza de încercare, care înseamnă încercarea aeronavelor în zbor, o etapă care începe de la simplu la complex, adică de la un zbor mai scurt apoi zboruri la înălţime, în acrobaţie inclusiv executarea vriei şi nu în ultimul rând verificarea tuturor sistemelor privind conducerea şi executarea misiunilor de antrenamet de luptă, adică cu folosirea armamentului de zbor.

Recepţia este cea de-a doua fază care se desfăşoară sub conducerea centrului şi înseamnă reluarea fazelor de început cu verificări de documentaţie, verificări la sol şi apoi zboruri de recepţie executate de către un echipaj al beneficiarului. În urma executării zborurilor de încercare, echipajul centrului a decis că acestea sunt bune pentru recepţie, avioanele s-au comportat foarte bine pe timpul zborurilor de încercare, toate instalaţiile şi echipamentele aeronavelor funcţionând la parametri proiectaţi.

Realizator: Ce urmează pentru Centrul de Încercări în Zbor?

Florea Drăghici: Nu ne încheiem activitatea pe 2015; până la sfârşitul anului urmează să mai iasă din fabrică încă două avioane pe care va trebui să le încercăm şi de asemenea să fie recepţionate, este o perioadă un pic delicată şi prin prisma fenomenelor meteo aşa că vom fi la datorie permanent pentru a profita de orice interval bun de vreme în aşa fel încât să reuşim să rezolvăm problema încercării şi recepţiei până la sfârşitul anului. În acelaşi timp pregătim anul 2016 care va fi un an încărcat având la această dată perspectiva unui număr însemnat de proiecte care vor viza în special aspecte privind resursa muniţiilor de aviaţie, de asemenea certificări de noi configuraţii de înarmare, probabil un program consistent pe testare de acceptanţi la avionul multirol şi continuarea unor proiecte începute anul acesta.

Realizator: Participant în perioada 1996-2011 la şase misiuni internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Irak şi Afganistan încadrat în prezent la Batalionul 500 Sprijin din Bucureşti, plutonierul adjutant Marius Apostol este unul dintre militarii români răniţi în teatrele de operaţii. A suferit răni foarte grave dar printr-o voinţă extraordinară a reuşit încetul cu încetul să-şi revină. Nu a putut defila de Ziua Naţională în detaşamentul format din militari răniţi în teatrele de operaţii, dar a asistat la paradă şi a fost invitat pe 1 Decembrie în studioul Radio România Actualităţi. Cu acest prilej Cristiam Dumitraşcu a realizat un scurt interviu cu Marius Apostol.

Reporter: S-au făcut mereu comparaţii între cum îşi tratează americanii de exemplu veteranii de război şi cum îşi tratează românii veteranii de război. Aţi simţit acum pe 1 Decembrie că sunteţi mai apreciaţi decât până acum?

Marius Apostol: Da, aşa este. Anul acesta am început să fim apreciaţi. Uşor, uşor iată că şi societatea civilă începe să înţeleagă, poate şi prin interviurile noastre, prin apariţiile noastre, prin intermediul dvs. iată că uşor, uşor lumea a început să înţeleagă cine suntem noi veteranii. Militari simpli, militari care noi ne slujim România. Mândria de a fi român este din punctul meu de vedere supremă. Trebuie să aducem în atenţia guvernanţilor că trebuie uşor să se facă un departament, un departament pentru veterani pe lângă Guvernul României aşa cum au şi ţările similare, precum Croaţia, Polonia.

Reporter: Este un proiect despre care cu siguranţă vom mai vorbi pentru că nu este - slavă Domnului - singura noastră întâlnire de aici înainte. Aş vrea la finalul interviului să evocaţi o întâlnire emoţionantă pe care aţi avut-o mai devreme în emisiune în direct pe postul România Actualităţi, aţi fost invitat într-o emisiune alături de mari personalităţi din cultura românească, aţi fost invitat chiar alături de preşedintele Academiei Române.

Marius Apostol: Da, a fost o onoare pentru mine şi vreau să vă spun că la final i-am transmis preşedintelui Academiei Române un singur lucru: la noi sunt faptele, la dvs. condeiul şi hârtia. Învăţaţi copiii, studenţii ce înseamnă patriotism. Transmiteţi-le dvs. ceea ce facem noi prin fapte.

Realizator: Mulţumesc. Înainte de rămas bun o urare colegilor din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth" care au sărbătorit la începutul acestei săptămâni 25 de ani de la înfiinţare şi din partea noastră: La Mulţi Ani.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017