Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 04.07.2015

exerciţiul Eurasian Partnership Dive 15, plecarea navei şcoală în marşul anual de instrucţie, a 155-a aniversare a Regimentului 30 Gardă, Ziua muzicilor militare

Jurnal Militar din 04.07.2015
Nava Şcoală Mircea în marşul anual în Marea Mediterană (prin amabilitatea Forţelor Navale Române)

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 07 Iulie 2015, 12:32

Realizator: Bogdan Silviu Răducan
Realizator: Bună dimineaţa şi bine v-am găsit. Vom fi şi astăzi împreună, aşa cum suntem de obicei sâmbăta la această oră în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem.

Printre ele, exerciţiul multinaţional Eurasian Partnership Dive 15, plecarea navei şcoală în marşul anual de instrucţie, cea de-a 155-a aniversare a Regimentului 30 Gardă, prima unitate atestată documentar din armata română modernă şi Ziua muzicilor militare.

Pentru început însă ne oprim la vizita oficială a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în România, desfăşurată joi. Programul a cuprins întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. Cu acest prilej, secretarul general al NATO a vizitat şi sediul unităţii pentru integrarea forţelor NATO din Bucureşti.

AUDIO: emisiunea Jurnal Militar din 04.07.2015

Reporter - Cătălin Purcaru: Activitatea unităţii de integrare a forţelor NATO are ca scop planificarea exerciţiilor, instruirea şi eventuala desfăşurare de forţe ale Alianţei. Noua structură NATO din România se înscrie în procesul de adaptare a schimbărilor mediului de securitate şi face parte din măsurile pentru întărirea flancului estic al Alianţei, susţine ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.


Mircea Duşa
: În toamna acestui an, structura de comandă din România va fi acreditată şi va intra în funcţiune împreună cu structurile similare din alte state NAO.
Reporter: Prezent la inaugurare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că prin susţinerea oferită Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, România demonstrează că este un factor de stabilitate în regiune. Acest nou centru de comandă va transmite un mesaj clar, susţine oficialul NATO.


Jens Stoltenberg
: NATO este aici, NATO este pregătită să se apere împotriva oricăror ameninţări. Suntem pregătiţi să apărăm România şi toate celelalte state NATO.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a pus accent pe acţiunea serioasă şi credibilă a României în calitate de stat membru NATO.
Klaus Iohannis: România îşi va intensifica eforturile de cooperare cu aliaţii săi, pentru a creşte securitatea şi predictibilitatea la Marea Neagră.


Reporter: Unitatea de integrare a forţelor NATO inaugurată în capitală are un rol esenţial în dezvoltarea sistemului de apărare al Alianţei, afirmă la rândul său premierul interimar Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea: România demonstrează permanent de când a devenit stat membru NATO că nu este doar un beneficiar ci şi un furnizor credibil de securitate în cadrul Alianţei.
Reporter: Comandamentul multinaţional de divizie Sud-Est reprezintă cea de-a doua structură de comandă - control NATO care va funcţiona la Bucureşti. Comndamentul va deveni parţial operaţional până la sfârşitul anului şi complet operaţional în anul 2018.


Realizator: Până la subiectele promise de la mare, trecem mai întâi prin Germania. Militarii români din Brigada 18 Infanterie din Timişoara, Batalionul 26 Vânători de Munte din Brad şi Batalionul 265 Poliţie Militară din Bucureşti care vor asigura în pedioada următoare rezerva strategică pentru misiunea NATO din Kosovo KFOR şi rezerva intermediară pentru operaţii a Uniunii Europene ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina au încheiat pregătirea în centrul de instruire din Hohenfels. O corespondenţă din Germania transmisă de colegul nostru de la Redacţia Militară Radio-TV Cluj, Radu Mureşan.


Reporter: Ultima săptămână a acestei pregătiri a însemnat participarea la exerciţiul integrat planificat de instructorii americani, care a vizat reacţia la principalele ameninţări şi riscuri specifice zonelor Kosovo şi Bosnia-Herţegovina. Maiorul Florentin Lazăr, comandantul companiei destinată ca rezervă strategică pentru teatrul de operaţii din Balcani.


Florentin Lazăr: Prima etapă s-a constituit în acele antrenamente şi pregătiri de specialitate, care au inclus pregătirea pentru cunoaşterea modului de acţiune în cazul răsturnării autovehicolelor, urmată de instrucţie de specialitate şi cursuri de pregătire privind modul de executare a acţiunilor de tip Peace, Stability. Au fost acţiuni de combatere a revoltelor şi control al mulţimii, misiuni de patrulare pe graniţa administrativă, de organizare a unor posturi de observare, precum şi acel detaşament de asigurare a libertăţii de mişcare. În orice moment, putem să executăm misiuni în teatre de operaţii desemnate.


Reporter: Tradiţia cere ca la finalul exerciţiului unul dintre militarii fiecărui contingent să fie desemnat cel mai bine pregătit militar. Caporalul Dacian Negru din Batalionul 26 Vânători de Munte "Avram Iancu" a dovedit că întruneşte toate calităţile pentru a merita acest titlu oferit de şeful echipei americane.


Dacian Negru: Pregătirea temeinică pe care am făcut-o în ţară: alpinism, schi şi orele de instrucţie petrecute în câmpul tactic, misiunea din spate, experienţa, probabil că toate acestea au contat la titlul pe care l-am primit. Este vorba să-ţi faci treaba când trebuie, cum trebuie.
Reporter: Închei aici intervenţiile despre exerciţiul de repetare a misiunii KFOR 20, urându-vă un sfârşit de săptămână cât mai plăcut. Sunt maistrul militar Radu Mureşan şi am onoarea să vă salut. La bună reauzire!


Realizator: Trecem la un alt subiect. A început, luni, la Constanţa, cea de-a cincea ediţie a exerciţiului multinaţional EURASIAN PARTNERSHIP DIVE 15. Exerciţiul care se va închia pe 10 iulie are ca obiectiv principal creşterea interoperabilităţii în executarea activităţilor de scufundare militare.


Directorul exerciţiului, căpitan comandorul Adrian Onţică: Ţările partenere participante anul acesta sunt Bulgaria, Georgia, Turcia, Ucraina, SUA şi bineînţeles România. Participă un număr de peste 50 de scafandri. Exerciţiul este organizat pe două secţiuni: executarea scufundărilor la mare adâncime, utillizarea diferitelor procedee privind tăirea şi sudura sub apă la diferite game de adâncimi, recuperare de obiecte de pe fundul mării de la mare adâncime, precum şi secţiunea EOD, care are în principal scopul de înlăturare a mecanismelor explozive la diferite adâncimi, utilizând aparate cu circuit deschis, semiînchis şi diferite procedee EOD de căutare şi neutralizare a dispozitivelor explozive aflate sub apă.

Exerciţiul se întinde pe durata a două săptămâni. Principalul scop îl constituie creşterea interoperabilităţii între scafandrii din diferite ţări şi executarea în comun a activităţilor de scufundare, în condiţii, la mare adâncime şi EOD. Sperăm să îndeplinim acest obiectiv. Ne antrenăm în fiecare zi împreună, executăm scufundări în echipe mixte cu scafandri din diferite naţii.

Sperăm ca partenerii şi participanţii la exerciţii să plece mult mai bine pregătiţi. Este un mod de a le arăta ţărilor partenere cum se desfăşoară o activitate de scufundare organizată în Alianţa Nord-Atlantică atât de noi, cât şi de partenerii americani care conduc împreună cu noi acest exerciţiu.


Realizator: Căpitan comandorul Adrian Onţică, directorul exerciţiului multinaţional Eurasian Partnership Dive 15. Şi următorul subiect are legătură cu marea şi cu forţele navale. Nava-şcoală "Mircea" a plecat, miercuri, din dana militară a portului Constanţa în marşul anual de instrucţie în Marea Mediterană. Comandantul navei, comandorul Ioan Gabriel Moise, ne-a oferit câteva detalii:


Ioan Gabriel Moise
: Nava a aplecat pe data de 1 iulie din Portul Constanţa într-un nou marş de instrucţie cu cadeţii Academiei Navale, cu elevii Şcolii Militare de Maiştri de Marină din fortele navale pentru o perioadă de 40 de zile în Marea Mediterană. Ne vom întoarce în Constanţa pe data de 10 august. Avem la bord, în afară de echipajul din forţele navale încă 12 cadeţi străini, un instructor şi 12 cadeţi, după cum urmează: un instructor şi 4 cadeţi greci, doi cadeţi bulgari, doi cadeţi turci, doi cadeţi polonezi, doi cadeţi chinezi.

Vom naviga în Marea Mediterană, vom vizita porturile Civitavecchia din Italia, Barcelona, Spania, Marsilia în Franţa şi în Muntenegru portul Bar unde ne vom întâlni cu autorităţile din fiecare port, civile şi militare. De asemenea, am stabilit contacte cu Ambasada de la Roma, cu cea din Podgorica, cu consulul din Barcelona şi cel din Marsilia, aşa încât în afară de instruirea cadeţilor la bord nava-şcoală 'Mircea' are şi o a doua misiune, aceea de diplomaţie navală.

Am trecut prin Strâmtoarea Dardanele, strâmtoarea Bosfor, două obiective extrem de importante pentru cadeţii noştri în ceea ce priveşte navigaţia. Astăzi vom străbate arhipelagul grecesc, de asemenea foarte important în ceea ce priveşte navigaţia costieră şi cea estimată, dar nu în ultimul rând şi cea astronomică.

Cadeţii deja pot să spun că şi-au intrat în mână, au început carturile-şcoală în compartimentul maşini, la timonă, comanda de navigaţie, motiv pentru care pot să spun că suntem deja pe drumul cel bun în ceea ce priveşte instruirea. Evaluarea tuturor cadeţilor, şi roâni şi străini, se va face pe drumul de întoarcere între Muntenegru şi România.


Realizator: Bun cart înainte! A fost comandorul Ioan Gabriel Moise, comandantul navei-şcoală "Mircea".
Am consemnat miercuri, 1 iulie, o triplă sărbătoare militară: Ziua Auditului public intern în Armata României, Ziua Regimentului 30 Gardă şi Ziua Muzicilor Militare.

Realizator: Am sărbătorit mierucri, 1 iulie, Ziua auditului public intern în Armata României şi totodată 15 ani de la înfiinţarea Direcţiei Audit Intern. Şeful direcţiei, generalul de brigadă doctor inginer, Teodor Incicaş:


Teodor Incicaş: Constituirea Direcţiei Audit Intern şi arhitectura actuală organizaţională a acesteia se înscriu pe deplin în eforturile naţionale legate de implementarea auditului public intern în România, care a urmărit alinierea la acquis-ului comunitar prin aplicarea unui nou tip de management în instituţiile publice, bazat pe managementul riscurilor şi controlului intern managerial care vizează sprijinirea îndeplinirii obiectivelor acestor instituţii.

Direcţia Audit Intern nu a apărut în teren gol, aceasta s-a înfiinţat pe structura Inspectoratului control financiar de gestiune, instituţie cu o vechime de peste un secol, care a avut un rol important în utilizarea judicioasă şi protejarea patrimoniului aflat în administrarea armatei. De la început structurile de audit au fost privite cu oarecare reticenţă, ţin să vă asigur că în demersurile noastre am considerat întotdeauna entităţile auditate şi comandanţii acestora ca parteneri ce împărtăşesc aceleai valori şi urmăresc aceleaşi scopuri.

Rolul important al structurii noastre în cadrul armatei, ca structură centrală, specializată, unică în subordinea nemjilocită a ministrului apărării naţionale, a fost şi este perceput ca atare de către conducerea ministerului. Obiectivul general al Direcţiei Audit Intern pentru următoarea perioadă rămâne şi constă în sprijinirea prin mijloace specifice a managementului de la toate nivelele ierarhice ale ministerului în îndeplinirea obiectivelor acestei instituţii. În final, urez tuturor celor care acţionează sau au activat în Direcţia Audit Intern multă sănătate şi împliniri în tot ceea ce întreprind. La mulţi ani!


Realizator: Tot miercuri, 1 iulie, Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" din Capitală, prima unitate atestată documentar din armata română modernă, a sărbătorit 155 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, drapelul de luptă al unităţii a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară în Grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, iar în cazarma regimentului a fost dezvelită statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul. Comantantul regimentului, colonelul Bogdan Cernat:


Col. Bogdan Cernat: Misiunile regimentului nu s-au schimbat de-a lungul timpului, asigură ceremonialurile şi onorurile militare la cel mai înalt nivel de reprezentare naţional şi, de asemenea, îndeplineşte şi misiuni de pază şi apărare a obiectivelor de importanţă strategică din Garnizoana Bucureşti ale MApN. În afara teritoriului naţional, Regimentul a reprezentat armata la sărbătorile naţionale ale altor state, de Ziua Franţaei, de Ziua Italiei, de Ziua Ciprului.

Vom depune toate eforturile necesare pentru a ne îndeplini misiunile ce ne vor fi încredinţate şi ne pregătim permanent ca să fim în orice moment în măsură să executăm aceste misiuni. Cu ocazia aniversării a 155 de ani de la înfiinţarea primelor unităţi de gardă în Armata României, Ziua Regimentului de Gardă "Mihai Viteazul", vreau să le urez un sincer şi călduros la mulţi ani şi să aibă parte de sănătate, fericire şi, bineînţeles, de câte un strop de noroc atunci când au nevoie.


Realizator: Tot în 1 iulie a fost şi Ziua Muzicilor Militare. Cum a fost sărbătorită în acest an, am aflat de la şeful Serviciului Muzicilor Militare şi inspector pentru arma Muzici Militare, colonelul Valentin Neacşu.


Col. Valentin Neacşu: În urmă cu 184 de ani, din poruncă domnească, stipulată în regulamentul organic din 1/13 iulie 1831, luau fiinţă în cadrul Strajei Pământeşti din capitala Moldovei, Iaşi, Muzicile militare moderne. În cadrul serviciului Muzicilor Militare au avut loc o serie de manifestări dedicate acestui eveniment. Au fost comemoraţi muzicieni ai Armatei Române, înaintaşi ce au făcut istorie în muzicile militare, cum ar fi Pascu Purcărea, Eduard Hübsch, Mihail Mărgăritescu şi mai ales Iosif Ivanovici, regele valsului românesc şi autor al binecunoscutei lucrări "Valurile Dunării".

Putem aminti aici şi bineînţeles de Egizio Massini, care nu e altul decât fondatorul Operei Române din Bucureşti, inspector al Muzicilor Militare fiind, şi chiar al Şcolii elevilor muzicanţi.

În paralel cu aniversările a 184 de ani de existenţă a Muzicilor Militare, am reuşit să dăm publicului larg şi o sală de tradiţii deosebite, se apropie foarte mult de un muzeu atât prin conţinut, prin varietatea exponatelor, prin valoarea acestora şi prin lucruri interesante de istoriep e care le aduce în prim-plan. În final, aş vrea să transmit tuturor celor care slujesc arma Muzici Militare un călduros la mulţi ani, sănătate, fericire, tot ce este mai bun. La mulţi ani, Muzici Militare!


Realizator: Colonelul Valentin Neacşu, şeful Serviciului Muzicilor Militare şi inspector pentru arma Muzici Militare. tuturor celor care lucrează în structurile sărbătorite în această săptămână şi din partea noastră numai succese şi la mulţi ani.

Şi iată-ne ajunşi la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Sportivii Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, medaliaţi la Jocurile europene de la Baku, au fost primiţi meircuri de către ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, la sediul ministerului. Colega noastră, Emilia Beciu, a realizat cu acest prilej reportajul pe care îl ascultăm în continuare.


Reporter: Aportul steliştilor la marile performanţe ale sportului românesc s-a făcut simţit din plin şi de această dată. Toate medaliile de aur ale delegaţiei României la ediţia inaugurală a Jocurilor Europene au fost cucerite de sportivii stelişti. Miercuri, spadasinele Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop, judoka Andreea Chiţu, sabreurul Alin Badea, kaiacista Elena Meroniac şi gimnastul Marius Berbecar au fost felicitaţi de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, într-o ceremonie organizată la sediul ministerului.

În prezenţa ministrului tineretului şi sportului, Gabriela Szabó, a preşedintelui Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, George Boroi, a directorului Academiei Olimpice Române, Laura Badea, şi a altor oficialităţi, ministrul Mircea Duşa le-a oferit sportivilor stelişti plachete personalizate şi i-a asigurat de aprecierea sa pentru toate efroturile făcute în scopul obţinerii acestor rezultate.


Mircea Duşa: Am dorit să-i felicit pe sportivii militari de la Clubul Steaua pentru rezultatele deosebite. Le mulţumesc încă o dată sportivilor români, antrenorilor şi le doresc succes în competiţiile europene şi mondiale care urmează.


Reporter: Preşedintele Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, George Boroi, a vorbit despre importanţa acestor rezultate.


George Boroi: Este îmbucurător pentru perspectivă. Mă refer aici la Rio 2016. Mă bucur că, pe lângă deja sportivele consacrate, echipa de spadă, judo, iată, au apărut medaliile la gimnastică masculin, inedită pentru Steaua în ultimii 20 de ani, o medalie la kaiac, ne reîntoarcem în vremurile bune, atunci când o aveam pe Agafia şi Tecla, mari campioane. Înseamnă că lucrurile se mişcă bine şi nu e decât o mare bucurie atât pentru noi, cât şi pentru toată lumea sportului.


Reporter: Spadasina Ana Maria Brânză a vorbit în numele colegilor săi.
Ana Maria Brânză: Atâta timp cât suntem sprijiniţi şi avem toate condiţiile, ne putem face bine treaba şi pentru asta suntem recunoscători.


Realizator: Reportaj semnat de colega noastră de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, Emilia Beciu. Iar aici "Jurnalul militar" a ajuns la final. La Radio România Actualităţi, la 9.30, incepe Deschis în week-end cu Mirela Băzăvan. Vă reamintesc că tot astăzi, de la 11.30, p.e Antena Staelor puteţi asculta o nouă ediţie a emisiunii Feciori la Oaste. Mâine, de la 9:30, pe TVR 1 puteţi viziona "Pro Patria". "Observatorul Militar", se poate citi pe net la presamil.ro iar emisiunile noastre le puteţi reasculta pe Facebook, "Ora Armatei" şi pe radioromaniaactualitati.ro. Mulţuminu-vă pentru atenţia acordată vă las acum cu Ellie Goulding - Love Me Like You Do. Eu sunt Bogdan+Silviu Răducan şi până data viitoare - Rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017