Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 04.04.2015

întâlnirea comandantului suprem al forţelor aliate din Europa, Philip Breedlove, cu ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

Jurnal Militar din 04.04.2015
Militari din Batalionul 307 Infanterie Marină în timpul instrucţiei.

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 06 Aprilie 2015, 09:13

Realizator - Bogdan Silviu Răducan: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan.

Vom fi împreună şi astăzi, în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele - întâlnirea comandantului suprem al forţelor aliate din Europa cu ministrul apărării naţionale, conferinţa comandamentului european al forţelor armate ale SUA cu şefii apărării din Europa Centrală, exerciţiile Dacian Thunder şi Saber Junction şi aniversările a două unităţi de elită ale Armatei Române: Batalionul 26 Infanterie, celebrii Scorpioni Roşii şi Batalionul 307 Infanterie Marină. În plus, pentru că 2015 este anul veteranilor de război, avem şi în această ediţie a Jurnalului militar câteva minute dedicate unui veteran. Pentru început, însă, cum este sâmbătă şi cam de dimineaţă, cel puţin pentru mine, muzică...

Realizator: Generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa şi totodată comandantul Comandamentului European al Forţelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, s-a aflat în această săptămână la Bucureşti. Programul vizitei a cuprins mai multe întâlniri bilaterale. Prima dintre ele - cu ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, marţi, la sediul ministerului.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 04 aprilie 2015:

Reporter: Andreea Popescu - Pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte referitoare la situaţia de securitate din Ucraina, implementarea Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale şi misiunea NATO din Afganistan. La finalul întâlnirii, cei doi demnitari au susţinut o conferinţă comună de presă. Ministrul român al apărării, Mircea Duşa, a precizat că în prezent sunt discuţii la nivel tehnic privind prepoziţionarea tehnicii militare.

Cei doi oficiali au discutat şi despre măsurile care trebuie luate, astfel încât baza de la Deveselu să devină operaţională din toamnă, dar şi despre sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova şi Georgiei. Ministrul român al apărării a ţinut să-i mulţumească generalului american pentru prezenţa prin rotaţie a militarilor din statele membre NATO pe flancul estic al Alianţei şi UE.

Mircea Duşa: Am discutat despre cele două comandamente care urmează să se realizeze în România, cel de tip F.U., care va deveni parţial operaţional în luna iunie şi complet până la sfârşitul anului, şi despre Comandamentul multinaţional de divizie, care va ajunge la capacitatea iniţială în 2016 şi la capacitate completă în 2018. În aceste comandamente vor fi prezenţi militari în primul rând din Statele Unite, dar şi militari din celelalte ţări din NATO.

Reporter: Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a subliniat contribuţia pe care o aduce România pentru asigurarea securităţii NATO.

Philip Breedlove: Este foarte important să spunem cât de mult preţuim colaborarea cu România în privinţa scutului de la Deveselu şi cât de important este acest scut în apărarea colectivă a Alianţei.

Reporter: De asemenea, generalul american a anunţat că decizia ca ţara noastră să găzduiască inclusiv tehică grea de luptă va fi luată în scurt timp.

Philip Breedlove: Decizia va fi luată în curând şi va fi anunţată în mod public, dar sunt sigur că, atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu prepoziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere al Alianţei Nord-Atlantice.

Reporter: Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Philip Breedlove, s-a întâlnit marţi şi cu preşedintele Kalus Iohannis.

Realizator: La mijlocul acestei săptămâni, generalul Breedlove a fost alături de şeful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă, gazda celei de a 4-a ediţii a Conferinţei Comandamtului European al Forţelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, cu şefii apărării din Europa Centrală.

Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă: Ţările menţionate desfăşoară un program de parteneriat bilateral, care este cât se poate de eficient în ceea ce înseamnă dezvoltarea relaţiilor bilaterale între armatele fiecărui stat în parte şi Armata Statelor Unite ale Americii.

În cadrul conferinţei, subiectele abordate au făcut referire la provocările mediului de securitate şi cooperarea între armatele statelor din Europa Centrală şi Armata Statelor Unite ale Americii, atât la nivel regional, cât şi la nivel de Alianţă. Planul de acţiune privind creşterea capacităţii de reacţie şi a capacităţii operaţionale a Alianţei a fost de asemenea unul dintre subiectele principale ale acestei conferinţe.

Realizator: Vorbim în continuare şi despre câteva dintre exerciţiile la care au participat sau participă în această perioadă militarii români. Astfel, la mijlocul acestei săptămâni, la Bacău, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a desfăşurat un exerciţiu complex, la care au participat toate unităţile din garnizoană - Batalioanele 630 Paraşutişti, 635 Apărare Antiaeriană şi 634 Tancuri. Şi în judeţul Mureş, timp de trei zile, între 1 şi 3 aprilie, militari români şi americani din Forţele pentru Operaţii Speciale au executat în cadrul operaţiei Atlantic Resolve activităţi de instruire în comun, care au inclus şi utilizarea elicopterelor de transport. Iar în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii a început în această săptămână Dacian Thunder 2015. Participanţi - Forţele Aeriene Române, cu aproximativ 300 de militari, piloţi şi personal tehnic, patru aeronave MIG 21 Lancer şi şase elicopetere IAR 330 Puma, şi Forţele Aeriene Americane, cu aproximativ 350 de militari, 11 aeronave A-10 şi tehnica de deservire aferentă.

Comandantul Bazei 71 Aeriană, colonelul Marius Mihai Ouatu: Exerciţiul a fost planificat încă de anul trecut. Forţele Aeriene Americane dislocate în Europa au desfăşurat activităţi în cadrul Bazei 71 Aeriană începând cu anul 2007. Nu pot să spun că am intrat într-o rutină, dar elementul de noutate va veni doar din câteva categorii de pregătire pe care le vom aborda cu partenerul american anul acesta.

Călin Hulea: Sunt căpitan comandor Hulea Călin, sunt locţiitorul comandantului Escadrilei 711 Aviaţie Luptă şi în cadrul exerciţiului am funcţia de ofiţer cu responsabilitatea primară a comandantului Bazei 71 Aeriană, care este ofiţerul conducător al exerciţiului.

Noi suntem obişnuiţi cu astfel de exerciţii, am mai avut acest gen de exerciţii, ultimul a fost în anul 2012. Exerciţiul constă în organizarea, planificarea şi desfăşurarea unor acţiuni de luptă specifice, în comun cu această escadrilă.

Scopul primordial al acestui exerciţiu este creşterea abilităţilor şi deprinderilor personalului cu răspundere din cadrul exerciţiului în organizarea şi planificarea unor astfel de activităţi, iar, pe de altă parte, în ceea ce priveşte personalul navigant al Escadrilei 713 Elicoptere SOCAT şi 711 Aviaţie Luptă, exerciţiul are ca scop creşterea capacităţii acţionale în ducerea acţiunilor de luptă specifice fiecărei categorii de aviaţie implicată.

Realizator: Exerciţiul bilateral româno-american "DACIAN THUNDER 2015" se va încheia pe 7 iulie. Reporter: Constantin Herţanu, de la Redacţia militară de radio Cluj, mulţumim.

Tot în această săptămână a început în Germania exerciţiul multinaţional "SABER JUNCTION 15", la care participă şi militari români din Brigada 18 Infanterie Banat din Timişoara. Cu detalii, ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii, locotenent-colonelul Dainel Pârvu:

Dainel Pârvu: În luna aprilie, un detaşament de aproximativ 150 de militari din cadrul Batalionului 32 Infanterie "Mircea" al Brigăzii 18 Infanterie Banat şi Diviza II Infanterie "Getica" participă la exerciţiul "SABER JUNCTION" la centrul multinaţional din Hohenfels, Germania.

Exerciţiul are ca scop anternarea forţelor în comun, în situaţii complexe, specifice mediului operaţional modern, realizarea conectivităţii şi a interoperabilităţii, precum şi testarea şi demonstrarea compatibilităţii procedurilor de operare şi capabilităţilor militare ale ţărilor NATO şi partenere.

În cadrul "SABER JUNCTION" se instruiesc peste 4.700 de militari din 17 ţări membre NATO şi partenere, în vederea planificării şi executării operaţiilor ofensive, defensive şi de stabilitate.

Realizator: Vă mai informăm şi că un detaşament al Forţelor Aeriene Române, format din aproximativ 30 de militari, cu două elicoptere IAR 330 Puma SOCAT, participă în perioada 1-10 aprilie la exerciţiul multinaţional IŞIK 2015, care se desfăşoară la Konya, în Turcia.

Două unităţi de elită ale Armatei Române, Batalionul 26 Infanterie Scorpionii Roşii şi Batalionul 307 Infanterie Marină, au sărbătorit în această săptămână 135, respectiv 75 de ani de la înfiinţare. Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din Craiova, celebrii "Scorpioni Roşii", una dintre cele mai titrate unităţi ale Armatei Române, a sărbătorit ieri 135 de ani de la înfiinţare.

Dan Ionescu, comandantul batalionului: Batalionul 26 Infanterie sunt componenta Forţelor Terestre pentru executarea misiunilor specifice apărării teritoriului naţional. A fost înfiinţat în anul 1994, în această formulă devenind batalion de sine stătător prin reconfigurarea Regimentului 26 Mecanizat Rovine. Din acel moment, Batalionul 26 şi-a început drumurile sale de-a lungul întregii perioade de transformare a Armatei împlinind acum, ca urmaş al Regimentului 26 Dorobanţi Rovine, 135 de ani de la înfiinţarea unităţii. Batalionul 26 Infanterie a participat în teatrele de operaţii majore, respectiv în Angola, Albania, Bosnia, Kosovo, Irak şi Afganistan, în unele dintre acestea de mai multe ori, având la acest moment 13 misiuni internaţionale în afara graniţelor ţării.

Realizator: Tot în această săptămână, pe 1 aprilie, însă, o altă unitate de elită din Armata Română, Batalionul 307 Infanterie Marină din Babadag, a aniversat 75 de ani de existenţă.

Comandantul batalionului, colonelul Daniel Frumosu: Primele elemente ale infanteriei marine din România datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Primul batalion de infanterie marină a fost constituit la 1 aprilie 1940, prin înaltul Decret Regal nr. 735, având ca scop apărarea litoralului în contextul stării de criză de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, Batalionul 307 Infanterie Marină reprezintă o structură unică prin misiunea şi capabilităţile sale, în măsură să acţioneze ca o forţă credibilă atât în plan naţional, cât şi internaţional, dovadă fiind exerciţiile în care a participat începând cu anul 1995. Alături de militari din SUA, Olanda, Italia, Franţa, Ucraina, Portugalia, Bulgaria, Georgia, misiunea curentă a batalionului este de a asigura supravegerea zonei de responsabilitate a acestuia, fiind compusă din partea de nord a Dobrogei, în special zona Delta Dunării şi Complexul Lagunar Razim-Sinoe.

Ca obiective viitoare, batalionul şi-a propus menţinerea unui nivel ridicat de instruire a subunităţilor din cadrul batalionului pentru îndeplinirea misiunilor care ne vor fi trasate, precum şi implementarea doctrinei de operaţii amfibii.

Realizator: Mâine este Ziua NATO, o sărbătoare a democraţiei şi spiritului european şi euroatlantic. Un eveniment important pentru societatea românească din perspectiva statutului României de aliat NATO şi a semnificaţiilor asociate cu acest moment. Cecilia Sfetcu.

Reporter: Ziua NATO în România a fost instituită prin Legea nr. 390/2004 şi este marcată începând cu anul 2005 în prima duminică a lunii aprilie. S-a luat această hotărâre ţinându-se cont de data oficială a aderării României la NATO în 29 martie 2004 şi de Ziua arborării oficiale a Drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles, pe 2 aprilie 2004.

În Bucureşti, Ziua NATO este sărbătorită la sediul Ministerului Apărării Naţionale, unde, începând cu ora 8:30, va avea loc o ceremonie militară. De asemenea, tot la Ministerul Apărării Naţionale va fi organizată şi Ziua porţilor deschise, publicul având acces în instituţie între orele 8 şi 13. Cu această ocazie, vizitatorii vor putea asista la un exerciţiu de mânuire a armamentului executat de militarii Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi vor putea vizita o expoziţie exterioară de tehnică militară, precum şi alte expoziţii tematice organizate în sălile dedicate întâlnirilor oficiale.

Ziua Alianţei NATO este sărbătorită şi de militarii din marile garnizoane din ţară, dar şi de camarazii noştri aflaţi în misiuni în teatrele de operaţii.

Realizator: Am ajuns la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi. Cum 2015 este anul veteranilor de război, iar 29 aprilie este Ziua veteranilor de război, încercăm ca în această perioadă, în fiecare ediţie a "Jurnalului militar", să ascultăm povestea unui veteran, mai ales că, şi la 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, amintirea frontului şi a luptelor purtate atunci este, pentru supravieţuitorii conflagraţiei, la fel de vie.

Reporter: Cristian Dumitraşcu - Astăzi îl veţi cunoaşte pe veteranul de război Aron Ispas, născut în comuna Mirăslău, din judeţul Cluj, la 6 septembrie 1922, care a intrat în război ca ofiţer cercetaş în Batalionul 8 Vânători de Munte din Divizia II.

Aron Ispas: Am mers pe front în 23-24 august '44 şi războiul l-am început, luptele, numai în 6 septembrie, că atunci ne-au atacat trupele horthiste. O companie s-a strecurat prin pădure şi a ajuns în sectorul nostru. Căpitan Negru mi-a spus mie "du-te şi cercetează sau trimite pe cineva". Şi i-am spus: "Nu pot, domnule colonel, să trimit, pentru că ostaşii au numai trei luni de zile de instrucţie, nu cunosc cercetarea". Şi atunci a spus colonelul, comandatul Grupului IV, colonelul Vlădescu Mircea: "Dar, ce, vrei să-l trimiţi pe tata"? Şi a spus: "Lăsaţi-l, domnule, că merge singur, că e din această localitate, din Mirăslău". Mi-am luat şase ostaşi şi pe pârâul Fântânele, fără să fim observaţi, am ajuns în spatele lor. Ei erau cu mitraliere, trăgeau, nu i-am somat, am aruncat câte o grenadă. După a doua grendă, focul a încetat şi care au mai rămas au ridicat mâinile. Eu am luat un pistol pentru raclete şi am tras un foc în aer. S-a văzut, misiunea a fost îndeplinită.

M-am prezentat la comandament cu toţi aceşti ostaşi. M-au felicitat, dar comandatul unităţii noastre m-a felicitat a doua oară, că în 6 septembrie împlineam 22 de ani. "În loc să ciocnim", a zis, "un pahar de şampanie, ai luat contact cu inamicul".

Reporter: Războiul a continuat şi a curmat fără milă multe vieţi de militari români. La Budapesta, după ce ai noştri au luptat în avangardă şi au apărat apoi populaţia civilă de fărădelegile armatei ruse, au fost scoşi din oraş şi campaţi la şase kilometri distanţă. După iadul din Munţii Tatra, în fine, pacea a venit ca o adevărată izbăvire. Colonelul în retragere Aron Ispas trăieşte astăzi în comuna Valea Lungă, din judeţul Alba, şi îşi aminteşte de ultimul apel de pe front.

Aron Ispas: Generalul Dumitrache a adunat batalionul să vadă câţi am plecat de la Aiud şi câţi am luptat 262 de zile. S-a făcut apelul şi am ieşit aşa, câte unul. Când s-a terminat apelul: doi ofiţeri şi 13 ostaşi. 15 din 1.200 care am ajuns şi am luptat 262 de zile.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017