Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 04.02.2017

Ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan a militarilor din Batalionul 151 Iaşi şi autoevaluarea Departamentului pentru Armamente

Jurnal Militar din 04.02.2017

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 06 Februarie 2017, 08:49

Realizator: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Şi astăzi, de acum şi până la 9:30, vorbim despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim s-o încheiem. Printre ele, autoevaluarea activităţii Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naţionale pe anul 2017, Exerciţiul multinaţional "Sea Shield 17", ceremonia de plecare în teatrul de operaţii Afgansitan a Batalionului 151 Infanterie - Protecţia Forţei şi conferinţa iniţială de planificare a exerciţiului tehnic de specialitate "Cetatea 2017". De început, însă, începem, ca de obieci, cu muzică: Kings of Leon, "Wait for me".


Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. Miercuri a avut loc autoevaluarea activităţii Departamentului pentru armamente în anul 2016. Au fost prezentate, cu acest prilej, cele mai importante activităţi desfăşurate de departament, anul trecut, şi modul cum s-au derulat principalele programe şi contracte de achiziţii pentru sistemele de armament şi echipamente majore. Prezent la activitate, ministrul apărării naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a subliniat că, în contextul majorării bugetului pentru apărare, şi anul 2017 va fi unul important pentru înzestrarea armatei, urmând a se continua procesul de dezvoltare şi modernizare a capabilităţilor.


Gabriel Beniamin Leş: Mare parte din ceea ce înseamnă înzestrarea se derulează prin Departamentul pentru armamente şi aproximativ 40%, chiar peste 40%, din fondurile alocate pentru înzestrare se vor derula în acest departament, deci vorbim de sume foarte mari şi de proiecte de înzestrare majore, pe care va trebui să le derulăm începând din acest an în Departamentul pentru armamente.


Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte de achiziţii pentru Ministerul Apărării pe anul în curs?

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 04.02.2017


Gabriel Beniamin Leş: Discutăm de înzestrarea echilibrată a tuturor categoriilor de forţă. Forţele Navale, discutăm de cele două fregate, de corvete, de înzestrare cu vânător de mine şi alte asemenea. Partea de Forţe Terestre, acele vehicule blindate 8x8, 4x4, autovehiculele uşoare de teren blindate şi neblindate 4x4, sistemul antiaerian. Pentru Forţele Aeriene discutăm, bineînţeles, deja, începând de anul trecut, am trimis scrisori pentru a doua escadrilă. Sunt chestiuni şi proiecte care se vor derula pentru următorii zece ani de zile, aspecte care ţin de înzestrare, foarte importante pentru Armata României.

Reporter: Am văzut în şedinţă că, din execuţia bugetară pe anul 2016, s-au cheltuit aproape 100% din fonduri. Cum preconizaţi că va fi pentru anul 2017?

Gabriel Beniamin Leş: Acelaşi lucru s-a întâmplat în fiecare an în cadrul Departamentului pentru armamanete, dar, bineînţeles, nu am discutat de nivelul sumelor pe care le avem în acest an. Dar targetul nostru este acelaşi, cel puţin 99%.

Reporter: O concluzie personală, în urma şedinţei?

Gabriel Beniamin Leş: Departamentul este pregătuit să facă faţă noilor cerinţe şi, bineînţeles, dincolo de problemele curente cu care se confruntă. lipsa personalului ş.a.m.d., sunt chestiuni care cred că le vor duce fără probleme, având în vedere că vor avea tot sprijinul, şi al ministrului de data aceasta, nu pot să spun că nu a fost în alte condiţii, şi al categoriilor de forţe, pentru că va trebui să ne implicăm cu toţii pentru cheltuirea acestor bani, să fie implicată şi industria naţională şi să avem şi produse care să răspundă cerinţelor operaţionale şi celor NATO.

Realizator: Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, interviu realizat de Vali Rupa. Mulţumesc. Trecem la un alt subiect. Marinarii militari vor participa în acest an la 50 de exerciţii, 35 fiind multinaţionale. Primul dintre ele, Exerciţiul multinaţional "Sea Shield 17" a început deja la mijlocul acestei săptămâni. Pentru a afla amănunte l-am contactat pe şeful de Stat Major al Comandamentului Flotei, comandorul Mihai Panait.

Cdor. Mihai Panait: În perioada 1 februarie - 10 februarie 2017 se desfăşoară cel mai important exerciţiu al Forţelor Navale, condus de către Comandamentul Flotei în Portul Constanţa, apele teritoriale şi internaţionale ale României şi ale Mării Negre, cu o participare importantă din partea partenerilor NATO.

Obiectivele cele mai importante ale acestui exerciţiu sunt următoarele: executarea evaluării şi certificării contribuţiei forţelor navale la NRF-2018, forţa consolidată de răspuns a NATO pentru 2018, un alt obiectiv important este acela de a promova foţele navale prin permanentizarea organizării şi conducerii unui exerciţiu multinaţional în Marea Neagră din punctul de comandă al flotei. Sunt opt ţări care participă cu nave şi personal de stat major la acest exerciţiu, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ucraina, România, Spania, Canada şi Statele Unite. Spania şi Canada cu două fregate, în cadrul grupării NATO permanente SNMG2, Task Unit 02. Sunt, de asemenea, 12 nave implicate în exerciţiu din partea României, 5 nave NATO, un submarin NATO, 5 aeronave ale României, dintre care două MiG-21 Lancer şi un elicopter MEDEVAC, şi de asemenea patru aeronave NATO, dintre care două avioane de recunoaştere, cercetare şi căutare antisubmarin. În jur de 3000 de militari sunt implicaţi activ în desfăşurarea acestui exerciţiu.

Exerciţiul cuprinde în principal exerciţii de manevre şi evoluţie, exerciţii de reaprovizionare pe mare sau de remorcaj, exerciţii cu trageri reale de luptă. Sunt, de asemenea, exerciţii care se referă la controlul activităţilor ilegale pe mare sau controlul traficului maritim. Cel mai important domeniu însă este cel al luptei împotriva submarinului, exerciţiul "Sea Shield 2017" este un exerciţiu dedicat pentru creşterea interoperativităţii echipajelor navelor româneşti, navelor NATO pe domeniul antisubmarin, dar în acelaşi timp se desfăşaoră şi exerciţii de luptă în toate cele trei medii: aerian, la suprafaţă sau în domemiul luptei contra minelor.

Realizator: Comandorul Mihai Panait, şeful de Stat Major al Comandamentului Flotei. Ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. Schimbăm din nou subiectul. În această perioadă, multe unităţi şi subunităţi din toate categoriile de forţe ale Armatei României sunt dislocate în tabere de instrucţie la munte. Printre ele şi Batalionul 317 ISR Vlădeasa, care se află la 60 de kilometri de Cluj, în tabăra de pe Muntele Băişorii. Despre beneficiile şi particularităţile instrucţiei pe timp de iarnă ne-a vorbit comandantul Companiei Cercetare în Adâncime, căpitanul Liviu Mohanea.

Cpt. Liviu Mohanea: Prin aceste tabere specifice de munte intenţionăm să ne perfecţionăm deprinderile pentru sky alpin şi să desfăşurăm instrucţie tactică în teren muntos împădurit.

Reporter: Ce vă oferă zona Băişorii?

Cpt. Liviu Mohanea: Terenul muntos împădurit, multe obstacole, şi ne ajută să ne desfăşurăm instrucţia tactică la un nivel pe care nu îl putem obţine în cazarmă. Executăm un exerciţiu tactic în care integrăm unele probleme de învăţat, cum ar fi transmiterea unui raport MEDEVAC şi evacuarea unui militar rănit. Grupul de cercetare, după ce a executat observarea inamicului, execută apropierea de obiectiv, după care se trece la atacul efectiv asupra obiectivului. Se capturează documente şi se nimiceşte personalul inamicului, după care, în funcţie de situaţie, se continuă acţiunea. Vom avea un rănit pentru a mări complexitatea exerciţiului şi vom executa extragerea rănitului. Avem şi autovehicul UTV, nivelul pregătirii consider că este unul foarte ridicat, având în vedere că avem foarte multe tabere la munte în spate. Nu sunt la prima tabără şi având în vedere că majoritatea dintre ei au participat la misiuni din teatrul de operaţii din afara ţării.

Reporter: Aţi spus că nu sunteţi la prima tabără. De ce totuşi, dacă militarii companiei au mai participat, de ce faceţi în fiecare an?

Cpt. Liviu Mohanea: Pentru perfecţionarea deprinderilor şi pentru faptul că întotdeauna este loc de mai bine.

Realizator: Căpitanul Liviu Mohanea, comandantul Companiei Cercetare în Adâncime din Batalionul 317 ISR Vlădeasa. Interviu realizat de colegul nostru de la Redacţia Militară Cluj, Radu Mureşan. Mulţumesc. "Jurnalul militar" continuă. Acum, din nou, muzică, după care mergem în Afganistan, unde în această săptămână s-a desfăşurat ceremonia de schimbare a reprezentantului militar naţional în teatrul de operaţii.

Am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar". Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii negri" sunt gata de plecare în Afganistan. Începutul misiunii a fost marcat simbolic prin ceremonialul de introducere în teatrul de operaţii desfăşurat ieri la Iaşi. Comandantul batalionului, lt. col. Gabriel Turculeţ.

Lt. col. Gabriel Turculeţ: Ne pregătim să intrăm în teatrul de operaţii Afganistan începând cu săptămâna viitoare şi să fim în măsură să preluăm responsabilităţile de la Batalionul 341 Infanterie. Batalionul 151 Infanterie "Lupii negri" va desfăşura o misiune în teatrul de operaţii Afganistan pe o perioadă de şase luni de zile, care va consta în special în asigurarea securităţii aeroportului Kandahar şi a împrejurimilor acestora de a lucra cu partenerii afgani, cu forţele de securitate afgane, pentru a veni în sprijinul acestora şi a le putea oferi suportul nostru pentru a putea prelua responsabilităţile şi a le asigura misiunile în deplină siguranţă pentru a crea un climat mai stabil şi mai sigur în Afganistan. Totodată, vom lucra şi cu populaţia civilă, desfăşurând misiuni în scopul protejării acesteia şi ajutorării acestora din punctul de vedere al securităţii. Principala provocare cu care ne vom confrunta acolo va fi mediul ostil în care ne vom desfăşura activitatea.

O altă provocare o putem considera anotimpul, pentru că batalionul îşi va desfăşura în mare parte misiunea pe timp de vară, unde temperaturile sunt foarte ridicate, şi nu în ultimul rând ameninţările care există la tot pasul.

Realizator: Locotenent-colonelul Gabriel Turculeţ, comandantul Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii negri". A consemnat colegul nostru de la Redacţia militară Iaşi, Adrian Gîtman. Mulţumesc. Tot despre Afganistan vorbim şi în minutele următoare. În această săptămână a avut loc în teatrul de operaţii ceremonia de schimbare a reprezentantului militar naţional. Comandorul Toma Dorel Truşcă a preluat funcţia de la comandorul Doinel Gorgan.

Cdor. Doinel Gorgan: Am reprezentat în calitate de şef al echipei de legătură Statul Major General al Armatei la Comandamentul Regional al Operaţiei şi în acelaşi timp am participat şi i-am reprezentat pe militarii români în toate activităţile de reprezentare internaţională, în teatrul de operaţii Afganistan. Provocarea cea mai mare a reprezentat-o situaţia de securitate căreia a trebuit să-i facem faţă, noi, cu toţii, militarii români. Protecţia Forţei este şi a fost primordială în îndeplinirea misiunii noastre aici, în teatrul de operaţii Afganistan.

Reporter: Cum apreciaţi colaborarea cu ceilalţi militari români şi cu forţele de coaliţie?

Cdor. Doinel Gorgan: Am colaborat permanent foarte bine. Am participat la toate activităţile în comun în Comandamentul Regional, activităţi în comandamentul operaţiei. Eu o apreciez deosebit de bună şi pozitivă. De altfel, activitatea noastră aici a fost apreciată la cel mai înalt nivel de către comandantul, de către locţiitorul comandatului operaţii şi de către comandantul TAAC- South.

Reporter: Ce doriţi să transmiteţi celui care vă înlocuieşte?

Cdor. Doinel Gorgan: Îi doresc mult noroc, mult succes şi să continue activitatea începută de predecesorii noştri.

Cdor. Truşcă Toma Dorel: Sunt comandorul de marină Truşcă Toma Dorel şi încadrez funcţia de şef al echipei de legătură a Statului Major General la TAAC- South şi reprezentant militar naţional. Pentru mine începe o nouă misiune, o nouă provocare şi sunt conştient de această responsabilitate care îmi revine pe parcursul următoarelor şase luni. Am avut o întâlnire cu comandatul acestei baze, generalul american Henry. În timpul acestor convorbiri cu dânsul ne-a subliniat de mai multe ori faptul că structurile româneşti care sunt disolcate îşi desfăşoară foarte bine misiunea. Sunt onorat de această funcţie şi de faptul că îi voi reprezenta cei peste 600 de militari care sunt dislocaţi în această bază şi voi face tot ceea ce îmi stă în putinţă să desfăşor cât mai bine activitatea şi să îi reprezint cât mai bine în această misiune.

Realizator: A consemnat locotenent Mirela Gheorghe, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi". Mulţumesc.

Am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Din 2017, Exerciţiul tehnic de specialitate de comunicaţii şi informatică "Cetatea" se va desfăşura la începutul lunii octombrie. Ediţia de anul acesta vine însă cu o premieră, "Cetatea 2017" va fi un exerciţiu internaţional şi interinstituţional. Conferinţa iniţială de planificare s-a desfăşurat în această săptămână la Bucureşti. Directorul exerciţiului, colonelul Dan Ţigănuş, ne-a oferit câteva amănunte.

Col. Dan Ţigănuş: "Cetatea 2017", un exerciţiu tehnic de specialitate, are ca obiectiv principal testarea capabilităţilor de comunicaţii şi informatice naţionale, în context internaţional şi interinstituţional. Acestea, de fapt, sunt cuvinte cheie pentru definirea obiectivului major al Exerciţiului "Cetatea 2017", care este la a 14-a ediţie. Celelalte 13 au fost desfăşurate numai în context naţional. Începând cu anul 2017, la invitaţia şefului Statului Major General al Armatei, domnul general Nicolae Ionel Ciucă, au fost invitate statele NATO din regiune să participe la procesul de planificare şi la execuţia acestui eveniment de testare. Aceste state sunt Polonia, Ungaria, Italia, Albania, Bulgaria, Grecia şi Turcia.

Ceea ce este important după părerea mea de reţinut este că se va crea pe timpul exerciţiului o infrastructură de testare pe toate mediile informaţionale pe care Armata României le are în prezent, şi anume, în mediul radio, mediul de transfer al informaţiilor prin fibră optică, satelit şi radioreleu. De asemenea este creată o platformă interinstituţională pentru schimbul de informaţii cu ministere aparţinând sistemului naţional de securitate şi Ministerul Apărării Naţionale, la nivelul centrelor operative ale acestor instituţii. Vom putea testa capacitatea de a asigura legături de cooperare şi conducere între Ministerul Apărării, centrele operative permanente şi dislocabile, cu cele aparţinând statelor membre NATO participante la exerciţiu, din locul lor de dispunere permanentă sau din dislocarea unor capabilităţi în România. Exerciţiul va avea loc în perioada 2 octombrie la 20 octombrie 2017.

Realizator: Colonelul Dan Ţigănuş, directorul Exerciţiului tehnic de specialitate "Cetatea 2017". Înainte de rămas bun mai am de făcut un anunţ. În perioada februarie - mai se desfăşoară recrutarea candidaţilor pentru instituţiile militare de învăţământ superior postliceal şi liceal din subordinea Ministerului Apărării Naţionale. Pentru învăţământul superior sunt disponibile 658 de locuri, data limită de depunere a dosarelor fiind 14 aprilie. Pentru instituţiile militare de învăţământ postliceal sunt disponibile 411 locuri, data limită de depunere a dosarelor fiind 5 mai. Iar pentru învăţământul liceal sunt disponibile câte 120 de locuri în fiecare Colegiu Naţional. Data limită de depunere a dosarelor pentru învăţământul liceal militar este 24 martie. Pentru informaţii suplimentare şi depunerea dosarului de candidat vă puteţi adresa birourilor informare-recrutare din centrele militare judeţene sau de sector.

Aici "Jurnalul militar" a ajuns la final. Vă reamintesc că, tot astăzi, de la ora 11:30, pe Antena Satelor, puteţi asculta emisiunea "Feciori la oaste". Mâine, de la 9:30, pe TVR 1 puteţi viziona "Pro Patria". Iar "Observatorul militar" se poate citi pe net la adresa
presamil.ro. Noi, Redacţia militară de radio, rămânem alături de dvs tot pe internet. Pe pagina noastră de Facebook, Ora Armatei, şi pe pagina de web România Actualităţi, în secţiunea Emisiuni, căutaţi "Jurnal militar".

Eu sunt Bogdan Silviu Răducan. Vă mulţumesc pentru atenţia acordată. Până data viioare, rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017