Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Bogdan Silviu Răducan

6 Iunie 2017
Vizualizari: 2229
Comentează add

Exercitiile NOBLE JUMP 2017 si COMBINED RESOVE 8, Ministru pentru o zi, Ziua Copilului, 105 ani - cpt. aviator Alexandru Serbanescu, Afganistan, Brigada 10 Geniu -a 15-a aniversare

Jurnal Militar din 03.06.2017 Jurnal Militar din 03.06.2017 - Conține audio

bogdan-silviu-raducan

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan, de acum şi până la 9:30, ca în fiecare dimineaţă de sâmbătă, trecem în revistă câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale saptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi, aşadar, printre altele, despre exerciţiile Noble Jump 2017 şi Combined Resolve VIII, despre Ziua Geniştilor Militari şi aniversarea Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos din Brăila şi despre evenimentul "Istoria ca o busolă", dedicat căpitanului aviator erou Alexandru Şerbănescu, de la a cărui naştere s-au împlinit pe 17 mai 105 ani.
 

AUDIO:


Realizator:
Noble Jump 2017, unul dintre cele mai mari exerciţii NATO din acest an, este în plină desfăşurare. Planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli, exerciţiul multinaţional se desfăşoară pe teritoriile Greciei, Bulgariei şi României. Ne-a oferit detalii maiorul Constantin Bălan, din Direcţia Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Apărării Naţionale.

Constantin Bălan: Aproximativ 4.000 de militari români din ţări membre ale NATO participă, cu 500 de mijloace tehnice, la Exerciţiul multinaţional Noble Jump 2017, care se desfăşoară în perioada 26 mai - 16 iunie pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Noble Jump 2017 este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. Exerciţiul va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat VJTF şi nivelul de implementare a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii de reacţie a Alianţei, Readiness Action Plan, în Bulgaria şi România. Cea mai mare parte a trupelor străine vor sosi din unităţi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania, pe calea aerului, iar echipamentul greu va fi transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoiul terestru pe ruta Grecia - Bulgaria - România, până la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica din Sibiu. În cadrul Noble Jump 2017, Comandamentul multinaţional de divizie sud-est va avea ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor şi a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Acest proces va fi facilitat de către unităţile de integrare a forţelor NATO, NATO Force Integration Unit, din Bulgaria, respectiv România şi forţe aparţinând naţiunii gazdă. Opt convoaie ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat care urmează să participe la Noble Jump au sosit deja în România începând de joi, 1 iunie, acum aflându-se la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Getica din Cincu, judeţul Braşov. Convoaiele respective, compuse din aproximativ 300 de militari cu peste 150 de vehicule de luptă, cu transportare de trupe, au debarcat în Portul Alexandroupolis din Grecia, au traversat Bulgaria, intrand apoi în România prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu - Ruse.

Realizator: Maiorul Constantin Bălan, din Direcţia Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Apărării Naţionale. Ieri seară, pe Aeroportul Internaţional din Sibiu a sosit şi corpul norvegian din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, care participă la exerciţiul multinaţional Noble Jump 2017. Traficul rutier va fi îngreunat astăzi şi mâine pe mai multe artere importante, datorită deplasării coloanelor militare care participă la acest exerciţiu. Astfel, astăzi, între orele 9:00 şi 17:00, vehicule militare se vor deplasa pe DN Giurgiu - Bucureşti, iar mâine, între orele 0:00 şi 17:00, pe ruta Bucureşti - Piteşti, pe Autostrada A1, Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Sibiu, pe Valea Oltului şi Sibiu - Cincu. "Jurnalul militar" continuă cu un alt exerciţiu. Peste 3.400 de militari din şase ţări membre NATO, printre care şi România şi patru ţări partenere, participă în perioada 25 mai - 16 iunie, în baza militară Hohenfelz din Germania, la Exerciţiul multinaţional Combined Resolve VIII. Detaşamentul românesc este alcătuit din peste 190 de militari şi peste 40 de mijloace tehnice aparţinând Brigăzii 81 Mecanizată. Comandantul Companiei de Manevră a detaşamentului, maiorul Rus, ne-a prezentat principalele obiective ale subunităţii la acest exerciţiu.

Maiorul Rus: Unitatea pe care o comandăm este compusă din militari având cel puţin una sau mai multe misiuni internaţionale, atât din teatrul de operaţii din Irak, cât şi din Afganistan, sunt militari cu o vastă experienţă profesională, la terenul subunităţii există şi militari nou-veniţi în unitate, care vor avea nevoie de mai mult timp pentru integrare. Pe lângă programul de pregătire specific, executat până în acest moment, exerciţiul va fi un bun prilej de a pune în practică ceea ce am învăţat şi ce am acumulat până în prezent. Unul dintre obiectivele subunităţii pe care o comand va fi creşterea nivelului de instruire în lucru cu partenerii şi membrii NATO, precum şi integrarea militarilor nou-veniţi.

Realizator: Comandantul Companiei de Manevră a Detaşamentului românesc participant la Exerciţiul multinaţional Combined Resolve VIII, maiorul Rus. În altă ordine de idei, vă informăm că eşalonul precursor polonez format din 48 de militari şi 18 mijloace tehnice a ajuns joi la Craiova. Contingentul polonez, care va totaliza 230 de militari şi 47 de mijloace tehnice, va face parte din Brigada Multinaţională sud-est, materializând astfel angajamentele asumate de către România şi Polonia în cadrul summitului NATO de la Varşovia. Ascultaţi Jurnal militar, la RRA. Trecem la un alt subiect. 1 iunie - Ziua Copilului nu a trecut neobservată în teatrul de operaţii Afganistan. Detalii în corespondenţa transmisă de ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei Lupii Negri, locotenent colonelul Daniel Burlacu.

Locotenent colonel Daniel Burlacu ofiţer de informare şi relaţii publice al Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri": Militarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri" dislocaţi în baza mlitară aeriană din Kandahar au încercat să aducă un strop de bucurie copiilor afgani.

: Sunt sublocotenent /.../, comandant de pluton. Pe timpul misiunilor desfăşurate am interacţionat cu populaţia locală şi în special cu copiii. Din puţinul nostru pe care l-am avut am încercat săle dăm câte un caiet, un pix, un stilou, pentru a beneficia şi ei de ceea ce am beneficiat şi noi. Cu ocazia Zilei Copilului le transmit atât copiilor din ţară cât şi celor de aici să fie sănătoşi, să fie iubiţi, să fie mereu cu zâmbetul pe buze, să crească mari şi frumoşi şi, sincer, la mulţi ani.

Plutonier Alexandru, comandant de grupă în cadrul plutonului "Wolfpack II": În general, populaţia locală interacţionează că patrulele româneşti, copiii fiind cei mai bucuroşi deoarece fiecare patrulă le dă câte un mic cadou, să spunem aşa, un suc, o prăjitură, ei fiind foarte atraşi de militarii român. Relaţia noastră cu copiiieste una deosebită, deoarece toţi avem copii căroar le ducem dorul acasă şi /.../ cu copiii populaţiei locale. Cu ocazia zilei de 1 iunie, un sincer "la mulţ ani" pentru toţi copiii din lumea aceasta, multă sănătate şi multă fericire.

Locotenelt colonel Daniel Burlacu: Pentru noi, militarii români, când plecăm în misiune şi ne întâlnim cu copiii de aici, într-o secudă gândurile noastre zboară acasă, spre copiii noştri.

Locotenent Claudiu Constantinescu, comandantul plutonului "Wolfpack II": La mulţi ani fiicei mele, Nedeia, căreia îi transmit să fie cuminte, să asculte de mami; tati le iubeşte foarte mult.

Realizator: Revenim în ţară. Florin Mihai Ţurea, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Petru Rareş"din Târgu-Lăpuş, a fost miercuri ministru pentru o zila MApN. Programul ministrului Ţurea, câştigătorul din acest an al proiectului "Ministru pentru o zi", a inclus o întâlnire cu ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş şi vizită la Academia Tehnică Militară şi Muzeul Militar Naţional "Ferdinand I"./opopescu

Realizator: Dublă sărbătoare la mijlocul acestei săptămâni la Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" din Brăila. Pe 31 mai a fost Ziua Geniştilor Militari, iar pe 1 iunie s-au împlinit 15 ani de la înfiinţarea marii unităţi.

General de brigadă Gheorghe Soare, comandantul brigăzii: Brigada 10 Geniu, înfiinţată la 1 iunie 2002, în baza ordinului ministrului apărării naţionale, este marea unitate specializată care realizează sprijinul genistic pentru forţele luptătoare şi participă în acelaşi timp la executarea unei game vaste de misiuni în situaţii de urgenţă civilă. Structurile Brigăzii 10 Geniu s-au remarcat prin operativitate şi profesionalism pe timpul participării la îndeplinirea misiunilor asumate de România în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan, calităţi pentru care geniştii au fost recompensaţi cu decoraţii, ordine şi medalii româneşti şi străine. Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" este angrenată în implementarea acordurilor internaţionale şi iniţiativelor regionale cu specific de geniu şi participă în mod constant la exerciţiile multinaţionale desfăşurate cu state membre NATO sau state partenere, asigurând expertize de specialitate tehnică şi efective. La ceas aniversar, urez multă sănătate personalului din cadrul Brigăzii 10 Geniu, dar şi geniştilor, la mulţi ani şi multă bucurie!

Realizator: Şi din partea noastră colegilor genişti din Brăila, şi nu numai, la mulţi ani! Aceeaşi urare şi pentru rezerviştii militari a căror zi am sărbătorit-o tot pe 31 mai.
"Jurnalul militar" continuă, schimbăm din nou subiectul. Ziua Copilului a fost sărbătorită şi anul acesta la Cercul Militar Naţional din capitală, unde marţi, ansamblul artistic de copii Andantino a prezentat spectacolul "1 iunie de poveste".

-: Sărbătorim copiii.

-: Mie îmi place foarte mult să cânt şi să dansez.

Reporter: Ce vrei să te faci când eşti mare?

-: Încă nu m-am gândit.

Reporter: Ce ţi-a plăcut cel mai mult?

-: Grupul mare, că sunt surorile mele acolo.

Reporter: Şi ce vrei să te faci când eşti mare?

-: Dansatoare. Sau cântăreaţă...

Reporter: Ce-ţi place să faci cel mai mult?

-: Cel mai mult îmi place să cânt.

Ştefan Iordache: Sunt profesorul ansamblului. Cu ocazia zilei de 1 iunie, Cercul Militar Naţional şi ansamblul artistic de copii Andantino au pregătit un frumos spectacol pentru copii, format din piesa de teatru "Spaima zmeilor", o comedie muzicală după Ioan Slavici, şi muzică şi dans cu cele două grupuri de copii, Andantino Junior - copii cu vârstele cuprinse între 4 şi 7 ani, şi Andantino - copii cu vârste de la 7 ani până la 14 ani, copii talentaţi care în loc să se joace şi să bată mingea, bat scena, cum spunem noi. Sunt nişte copii deosebiţi, învaţă foarte bine şi noi suntem mândri de realizările pe care le avem. Am fost cu ei în turnee de spectacole în trei continente în peste 20 de ţări. Şi anul acesta vom pleca în străinătate şi ei sunt mândri de ceea ce fac. Sunt profesorul copiilor de după revoluţie. Ansamblul Andantino a împlinit anul trecut 16 ani şi este continuatorul unui alt ansamblu, Colias regia, tot de mine înfiinţat la Cercul Militar Naţional dina nul 1991, deci putem să spunem că avem 26 de ani. O activitate atât de benefică sunt pentru copii muzica şi dansul, noi facem şi o educaţie suplimentară pentru copii. Noi îi sfătuim să-şi îndrume pe această latură cultural-artistică educativă. Porţile noastre sunt deschise şi nu dorim decât o colaborare frumoasă şi fructuoasă.

Reporter: Reporter Oana Boer, mulţumesc. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. Pe 17 mai s-au împlinit 105 ani de la naşterea căpitanului aviator erou Alexandru Şerbănescu. În acest context, miercuri, la Centrul Cultural Calderon din Bucureşti a avut loc evenimentul "Istoria ca o busolă", prin care a fost omagiat marele aviator. Căpitanul Alexandru Şerbănescu, o legendă a aviaţiei române, a avut în cel de al doilea război mondial 590 de misiuni de luptă, 235 de lupte aeriene, 55 de victorii, a fost comandant de escadrilă şi de grup de aviaţie. La evenimentul de miercuri a fost prezent şi generalul aviator în retragere Ion Dobran, ultimul supravieţuitor al Grupului 9 de aviaţie, grup condus în cel de al doilea război mondial de Alexandru Şerbănescu.

General aviator în retragere Ion Dobran: Ceea ce a făcut Şerbănescu e cunoscut aproape, ca luptător, a trecut în viaţă ca o cometă. Pentru aviaţie, el, practic, şase ani a lucrat, dar a trecut în vârf. Mă întorc de la /Nicolae/, unde a luat comanda celor 30 de piloţi, unul şi unul, şi ajung la Odesa, pe ultimul teren în retragere, venind de la Stalingrad, tot sub comanda lui. Într-un aprilie 8, veneam din Uniunea Soveitică, decolăm pentru ţară şi decolăm la Tecuci, care este leagănul aviaţiei române. Era foarte apropiat de noi. În timpul liber ne cânta din vioară, fiecare avea activitatea lui de table sau de şah, el era foarte apropiat şi ne cânta cu multă plăcere din vioară. A comandat jumătate din România din partea estică a României, pentru că cealaltă jumătate era ţinută de Grupul 7, care venea din Italia de la Foggia şi lupta în acelaşi timp.Nefericita zi de 18 august a devenit, astăzi, tot datorită lui şi pomenirii permanente, o a doua zi, practic, a aviaţiei. Ghencea ne adună pe toţi iubitorii lui, fie că l-au cunoscut, fie că doar au auzit despre el.

Realizator: Generalul aviator în retrage Ion Dorban, despre căpitanul aviator erou Alexandru Şerbănescu. A consemnat Cecilia Sfetcu. Mulţumesc! Înainte de rămas bun, încă o informaţie. Secretarul de stat Nicolae Nasta, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi Informare Publică din Ministerul Apărării Naţionale, participă, astăzi şi mâine, în Franţa, la o ceremonie oficială de comemorare a eroilor români din Primul Război Mondial decedaţi în prizonierat şi înhumaţi în Cimitirul Eroilor din localitatea Soultzmatt, regiunea Alsacia. Garda de onoare este asigurată de un detaşament de 32 de militari din Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul". În Primul Război Mondial, pe teritoriul actual al Franţei au decedat în prizonierat peste 2.300 de militari români, dintre care 687 sunt înhumaţi în necropola de război de la Soultzmatt. Iar aici "Jurnalul militar" de astăzi a ajuns la final.


Etichete ora armateiradio romaniabogdan silviu raducanjurnal militarnoble jump 2017combined resolve 8afganistanziua copiluluicercul militar nationalcmnministru pentru o zibrigada 10 geniualexandru serbanescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live