Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar - 24.09.2016

Exerciţiile Scutul de Foc, Blonde Avalanche 16 şi Junction Strike 16, Platinum Lynx, Afganistan, Festival de teatru Tanţa şi Costel

Jurnal Militar - 24.09.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 29 Septembrie 2016, 13:28

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Astăzi, ca în fiecare sâmbătă, de-acum şi până la 9:30, trecem în revistă cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi, printre altele, despre exerciţiile multinaţionale Junction Strike, Blonde Avalanche, Platinum Lynx şi Scutul de Foc, despre încheierea misiunii echipelor de consiliere şi asistenţă asigurate de Brigada 15 Mecanizată din Iaşi în teatrul de operaţii Afganistan şi despre Festivalul naţional de teatru "Tanţa şi Costel", care se desfăşoară în acest weekend la Cercul Militar din Medgidia. Pentru început, însă, muzică, pentru că vă dorim o zi minunată.


Exerciţiul multinaţional cu trupe în teren al Forţelor pentru operaţii speciale Junction Strike16 s-a încheiat joi. Au participat 900 de militari din 9 ţări NATO şi partenere care s-au antrenat timp de aproape 3 săptămâni în garnizoanele Târgu Mureş, Dej, Bistriţa, Vatra Dornei, Reghin şi Miercurea Ciuc, în poligoanele de la Jigodin, Valea Urişorului, Beclean, Livezile, Roşu şi Rotunda şi pe aerodromurile din Câmpia Turzii şi Bacău. Concluziile ni le-a prezentat comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale din Târgu Mureş, generalul de brigadă Mircea Dan Şuta:

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 24.09.2016


Mircea Dan Şuta: Am atins obiectivele care au fost stabilite atât în ceea ce priveşte partea de comandă şi control - şi aici aş merge înspre toate procedurile specifice de planificare care sunt în corespondenţă cu manualele NATO, având în vedere participarea partenerilor străini din 9 ţări, până la execuţia misiunilor specifice forţelor pentru operaţii speciale. Aş dori să subliniez şi sprijinul extraordinar care a fost dat de către toate celelalte structuri participante atât de la Statul Major al Forţelor Aeriene, Statul Major al Forţelor Terestre, Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii şi, nu în ultimul rând, de la Centrul /../ Toţi participanţii cred că pleacă de la acest exerciţiu cu foarte multe lecţii învăţate care vor trebui procesate în perioada imediat următoare astfel încât să completăm ceea ce este la nivelul fiecărei structuri ca şi procedură de planificare, de execuţie, de operare, iar cu proxima ocazie să putem să implementăm tot ceea ce am învăţat anul acesta.

Realizator:
Trecem la un alt subiect, tot un exerciţiu. 200 de militari din forţele terestre române aparţinând Batalionului 52 Geniu şi Brigăzii 10 Geniu împreună cu parteneri din Ucraina, Ungaria şi Slovacia au participat în această săptămână, în municipiul Satu Mare şi pe malul râului Someş, în apropierea localităţii Mătineşti, la exerciţiul multinaţional Blonde Avalanche - 16. Exerciţiile Blonde Avalanche se desfăşoară anual în baza acordului dintre România, Ungaria şi Slovacia privind înfiinţarea Batalionului multinaţional de Geniu "Tisa". Scopul îl reprezintă instruirea acestei unităţi pentru executarea misiunilor specifice de limitare şi înlăturare a consecinţelor calamităţilor naturale în cooperare cu alte instituţii şi organizaţii ale Administraţiei Publice Locale, care acţionează pentru sprijinul populaţiei în situaţii de urgenţă. Generalul locotenent Cristinel Cernea, locţiitor pentru operaţii şi instrucţii la Statul Major General, preşedintele Grupului director al iniţiativei din acest an:


Cristinel Cernea: Un efort comun al militarilor din modulul românesc, în primul rând, al Batalionului "Tisa", preste 160 de militari, dar şi a trei subunităţi aparţinând Ungariei, Slovaciei şi Ucrainei. Exerciţiul s-a desfăşurat pe mai multe platforme de lucru. Concluzia finală este că se doreşte însumarea acestor eforturi ale acestor subunităţi astfel încât în caz de dezastru natural sau de anumite incidente legate de probleme aparţind zonei riverane râului Tisa să putem să rezolvăm nişte chestiuni în comun şi să salvăm populaţia şi bunurile materiale. Ar mai fi de spus că se doreşte, începând din acest an, o politică a uşilor deschise mai accentuată din partea românească, cât şi extinderea către bazinul fluviului Dunărea - probabil această extindere va fi posibilă începând cu anul următor. Este în primul rând o extindere de natură legislativă. Beneficile ar fi posibila aderare a Serbiei, în viitor, şi a Austriei - ar fi beneficii mari pentru că cele mai complicate probleme de regulă nu sunt în nord, ci sunt în sud, după cum bine ştiţi, pe bazinul dunărean, de la intrarea în ţară până la Balta Mare a Brăilei.

Realizator: 'Jurnalul militar' continuă şi vorbim acum despre modulul de pregătire Platinium Lynx - 16.5, parte a exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force 16, care se desfăşoară în această perioadă în Poligonul Babadag din judeţul Tulcea. Are detalii locotenent colonelul Cătălin Crăcea din Brigada 9 Mecanizată:


Cătălin Crăcea: Exerciţiul a început luni şi are durata de două săptămâni. La acest exerciţiu România participă cu peste 200 de militari din forţele terestre române din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti şi din Forţele Navale Române, de la Batalionul 307 Infanterie Marină. Militarii români se instruiesc împreună cu peste 300 de militari din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Slovenia, SUA şi Ucraina. Antrenamentele executate până acum au inclus trageri cu armamentul uşor şi greu de infanterie, deplasări în câmpul tactic, conducerea vehiculelor blindate în teren accident, acordarea primului-ajutor în zonele de operaţii şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivelul subunităţilor. Este al treilea exerciţiu multinaţional care se desfăşoară în acest an în poligonul Babadag şi considerăm că rezultatele obţinute până la sfârşitul exerciţiu vor fi bune şi foarte bune şi vor fi atinse în totalitate obiectivele de instruire planificate.

Realizator: Şi shimbăm, din nou, subiectul: S-a încheiat, în această săptămână, prima etapă a exerciţiului "Scutul de foc 2016", desfăşurată în baza militară de instrucţie a armatei naţionale a Republicii Moldova, de la Bulboaca. Etapa a II-a se va desfăşura în România, la Centrul Secundar de Instruire din Poligonul Smârdan. Prin telefon, locotenent-colonelul Sorin Bălan, comandantul detaşamentului de artilerie românesc, participant la exerciţiu.


Sorin Bălan: În scopul dezvoltării relaţiilor de cooperare din domeniul militar dintre România şi Republica Moldova şi având în vedere interesul comun pentru stabilitatea şi securitatea regională, în perioada 18 -30 septembrie se desfăşoară exerciţiul multinaţional pentru subunităţile de artilerie terestră "Scutul de foc 2016". Exerciţiul se defăşoară, în acest an, în două etape: Una în baza militară de instruire a armatei naţionale din Republica Moldova, etapă care tocmai s-a încheiat şi unde s-au desfăşurat trageri de luptă cu subunităţi de artilerie de calibru de 122 milimetri şi 150 milimetri, cu participarea artileriştilor din Republica Moldova, din Regimentul 52 Artilerie Mixtă, de la Bârlad, precum şi acelor americani din Garda Naţională a statului Carolina de Nord; Cea de-a doua etapă va avea loc începând cu 26 septembrie, în centrul secundar din instruire pentru luptă din Smârdan, unde se vor executa exerciţii cu trageri de luptă cu armamentul de artilerie aparţinând Batalionului 1 Artilerie, în cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtă şi unde vor participa, de asemenea, un număr de 26 de artilerişti din Republica Moldova. Scopul exerciţiului este de a creşte nivelul de interoperabiliate dintre militarii români, moldoveni şi americani. Acest lucru se realizează prin antrenarea în comun folosind aceleaşi tactici, tehnici şi proceduri de planificare, organizare şi conducere a tragerilor de artilerie.


Realizator: Locotenent-colonelul Sorin Bălan, comandantul detaşamentului de artilerie românesc participant la exerciţiul "Scutul de foc 2016". În altă ordine de idei, vă mai informăm şi că ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, l-a primit, miercuri, la sediul ministerului, pe comandantul Comandamentului Aliat pentru Tranformare, generalul Denis Mercier, aflat în vizită oficială în România. Cei doi demnitari au discutat despre stadiul implementării măsurilor adoptate de şefii de stat şi de guvern la summitul de la Varşovia şi contribuţia comandamentului pentru transformare la procesul de dezvoltare a capabilităţilor militare aliate. De asemenea, ministrul Motoc a exprimat oficialului NATO aprecierea pentru susţinerea proiectelor promovate de ţara noastră în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Tot miercuri, generalul Mercier a avut o întrevedere şi cu şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care i-a prezentat comandantului Comandamentului Aliat pentru Transformare priorităţile armatei României pentru perioada următoare, evoluţia situaţiei din regiunea Mării Negre şi participarea militarilor români la misiunile NATO. Totodată, cei doi oficiali au discutat şi despre instruirea multinaţională la nivel întrunit, în vederea creşterii nivelului de interoperabilitate între structurile militare ale statelor membre ale NATO şi partenere. "Jurnalul militar" continuă, muzică, acum, LP - "Lost on You", după care ascultăm săptămânala noastră corespondenţă din teatrul de operaţii Afganistan.

Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar" de astăzi. După şase luni de misiune, cei 16 militari care au constituit echipele de consiliere şi asistenţă asigurate de Brigada 15 Mecanizată în teatrul de operaţii Afganistan s-au întors acasă. La sosire, pe aeroport i-a aşteptat şi colegul nostru de la redacţia militară Iaşi, Adrian Gâtman.


Reporter: Militarii români au făcut parte din comandamentele de instruire, consiliere şi asistenţă sud şi nord, dislocate în Kandahar, respectiv Mazar-e Sharif, ce funcţionează în Afganistan, sub egida misiunii Resolute Support. Maiorul Sorin Ciobanu a fost comandantul militarilor noştri pe timpul acestei misiuni.


Sorin Ciobanu: Cele şase luni au trecut destul de repede. Avem un zâmbet, fiecare în colţul gurii, fiind mulţumiţi că în primul şi în primul rând ne-am întors toţi acasă. În al doilea rând că ne-am îndeplinit misiunea, că am lăsat ceva în urma noastră şi ceva bun şi util, cu care eu cred că Brigada 15 se va mândri. Este o mulţumire sufletească şi pentru noi că ne-am atins obiectivele de performanţă pe care le-am stabilit. Nu a fost uşor, dar momentul revederii şi uitându-te peste ce ai trecut în cele şase luni îţi nutresc nişte sentimente de împlinire. Aş putea să vă spun că fiind a şasea experienţă în teatrul de operaţii Afganistan, chiar dacă ne-am întâlnit peste 20 de ani, aş avea posibilitatea să vă spun orice chestie din fiecare misiune, nu numai asta. Fiecare este unică în felul ei. A fost o misiune nouă pentru Armata României - Train Advise Assist Command. A fost prima rotaţie, au fost multe lucruri noi. Am fost deschizători de drumuri şi cred că atât noi, cât şi partenerii au fost mulţumiţi de rezultatele efortului nostru.


Reporter: Militarii români şi-au folosit experienţa pentru a transmite cât mai multe cunoştiinţe forţelor de poliţie şi ale Armatei Naţionale afgane. Distanţa faţă de case şi mediul de muncă multinaţional au fost provocările acestei misiuni, în opinia căpitanului Marius Niţă.


Marius Niţă: Cele şase luni n-au fost nici uşoare, dar nici grele, ţinând cont că a fost a doua misiune a mea în Afganistan. Cel mai greu: distanţa faţă de familie, dar pot să spun că au fost şi şase luni frumoase, întrucât a fost o experienţă foarte interesantă alături de partenerii noştri de coaliţie, în special partenerii europeni de coaliţie. Cel mai interesant a fost să înţeleg modul în care poliţia afgană îşi desfăşoară activităţile în care este structurată, să înţeleg misiunile lor şi, în primul rând, să înţeleg disfuncţionalităţile care există în cadrul structurilor lor şi, pe baza experienţei pe care o am, să-i consiliez în aşa fel încât aceste disfuncţionalităţi să se diminueze sau chiar să dispară.


Realizator: Reporter Adrian Gâtman, mulţumesc! Schimbăm din nou subiectul şi mergem acum în tatrul de operaţii din Afganistan, unde misiunea camarazilor noştri din Batalionul 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" continuă. O corespondenţă transmisă de ofiţerul de relaţii publice al Batalionului, locotenent Mirela Gheorghe.


Mirela Gheorghe: Săptămâna aceasta militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" au continuat să execute diferite tipuri de misiuni în aria de responsabilitate. Am discutat cu militarii Plutonului 3 "Eagle", aflaţi pe timpul unei misiuni de angajare a populaţiei civile, într-un sat din sudul Kandaharului.


Sublocotenent Teodor Căpîlnean, comandantul Plutonului 3 "Eagle": Misiunea de azi a constat în patrularea ambarcată, debarcată pentru interzicerea plantării de explozibile improvizate, interzicerea executării de atacuri cu rachete asupra bazei KAF şi angajarea liderilor locali.


Mirela Gheorghe: Caporal Ştefan Bobaru, sanitarul Plutonului 3 "Eagle".
Ştefan Bobaru: Pe timpul desfăşurării misiunii am întâlnit un copil care avea o rană uşoară la nivelul piciorului şi i-am acordat un prim-ajutor medical, încercând să-i curăţ rana şi pansând-o. Nu e prima dată când întâlnim astfel de cazuri, copii cu răni uşoare, care necesită un prim-ajutor.


Mirela Gheorghe: Nu e prima dată când militarii Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi" acordă ajutor medical pe timpul misiunilor în aria de operaţii. Datorită acestui lucru, localnicii prind încredere în militarii români, iar relaţia lor este una de prietenie. Locotenentul Octavian Pârâu, voluntar şi organizator al ediţiilor anterioare ale campaniei "Let's do it România" doreşte să vă transmită un mesaj.


Octavian Pârâu: Noi, militarii români din Afganistan colectăm deşeurile selectiv. Pe 24 septembrie are loc acţiunea de curăţenie naţională "campaniei "Let's do it România". Vă invităm să vă alăturaţi campaniei pentru a face din România o ţară mai curată.


Mirela Gheorghe: Din Kandahar-Afganistan a transmis locotenent Mirela Gheorghe, ofiţerul cu informarea şi relaţiile publice al Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi".


Realizator: Mulţumesc. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar": La Cercul Militar din Medgidia a început, ieri, urmând a se încheia duminică, cea de a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel". Manifestarea este organizată de Cercul Militar şi Primăria Municipiului Medgidia şi reuneşte, anul acesta, opt trupe de teatru din Braşov, Bucureşti, Iaşi, Lugoj, Mediaş, Roman, Reghin şi, bineînţeles, din Medgidia. Colega noastră Cecilia Sfetcu se află şi ea acolo. Bună dimineaţa, Cecilia, cum a fost prima seară la Medgidia?


Reporter: Cecilia Sfetcu - Bună dimineaţa, Bogdan, le spun bun găsit şi ascultătorilor noştri. Aseară a bătut primul gong la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional "Tanţa şi Costel", ediţie dedicată împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea teatrului românesc şi a 500 de ani de la naşterea lui Willian Shakespeare. Cum a spus, aserară, directorul festivalului, Ioan Crişu, în deschidere. Ca o noutate a acestui an este participarea trupei de Teatru Spiritual, din Bucureşti, coordonată de Gyuri Pascu. Şi, pentru că tot am amintit de trupe, trebuie să vă spun, că pe scena Cercului Militar din Medgidia au urcat, aseară, actorii trupei "Thetis", a casei de cultură şi a cercului militar din localiate, cu o comedie - "Carre de dame", şi trupa "Art Arm", a Cercului Militar Iaşi, cu piesa "România dragă, Elveţia mea" - o tragicomedie, de fapt drama unor femei, dezamăgirile, frământările, neîmplinirile lor şi visul de a-l realiza în afara ţării.


Realizator: Cecilia, care este programul zilei de astăzi şi a celei de mâine?


Reporter: Astăzi, în aproximativ o oră şi jumătate, micuţii spectatori din Medgidia vor putea urmării spectacolul "Pinocchio", cu trupa "Traian Grozăvescu" a teatrului din Lugoj, iar după-amiază, începând cu ora 17:00, vor urca pe scenă trupa Teatrului "Dan Alexandrescu" din Roman, cu piesa "Tango, Monsieur?" şi trupa "Reodute" din Braşov, cu spectacolul în cursul zilei de azi-noapte. Maratonul teatral se va încheia mâine, când vor evolua trupele "Pro Actoria" din Mediaş, trupa "Din Culise" a teatrului din Reghin şi trupa "Spiritual", din Bucureşti. Şi ar trebui să mai adaug faptul, că, fiind un festival de promovare şi consacrare a tinerelor talente, nu se acordă premii, organizatorii vor da plachete şi diplome participanţilor.


Realizator: Mulţumesc. De la Medgidia de la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional de teatru "Tanţa şi Costel", Cecilia Sfetcu, iar, aici, "Jurnalul militar" a ajuns la final, vă reamintesc, astăzi, de al 11:30, pe Antena Satelor, puteţi asculta emisiunea "Fecior la oaste"; mâine, de la 9:30 pe TVR 1 puteţi viziona "Pro Patria", "Observatorul militar" se poate citi de net la adresa www.presamil.ro. Şi noi, Redacţia Militară de Radio, rămânem alături de dumneavoastră tot pe internet, pe pagina noastră de Facebook "Ora Armatei" şi pe pagina de web România Actulităţi, în secţiunea "Emisiuni" căutaţi "Jurnal militar". La 9:30 la Radio România Actualităţi începe "Deschis în week-end", gazdă vă va fi, şi astăzi, Costin Enache. Până atunci, ascultăm Bon Jovi - "Have a Nice Day", eu sunt Silviu Bogdan Răducan, vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi, până data viitoare, rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017