Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar - 18.07.2015

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene; corespondenţă de pe Nava Şcoală Mircea

Jurnal Militar - 18.07.2015
Elicopterul IAR 330 PUMA

Articol de Cristian Dumitraşcu, 20 Iulie 2015, 08:12

Realizator: Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa, bine v-am regăsit! Vă aduc o nouă producţie marca "Ora Armatei", o ediţie, să-i spunem, specială, pentru că, după cum ştiţi probabil, mâine este Ziua Aviaţiei, iar astăzi deja avem parte de mitinguri aviatice la Bucureşti şi la Timişoara, iar mâine la Câmpia Turzii se va strânge, din nou, toată floarea aviaţiei militare româneşti. În afară, însă, de acest subiect generos, vom asculta, evident, şi alte ştiri de actualitate militară, dar imediat după prima piesă muzicală din playlist şi, chiar dacă aseară a cântat Robbie Williams la Bucureşti, vă propun, totuşi, un clasic în această dimineaţă de 18 iulie 2015 - Sting.


Realizator: Am revenit în direct la "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi, Ziua Aviaţiei mâine, dar acţiune şi adrenalină avem încă de azi. Să o ascultăm pe Cecilia Sfetcu cu agenda acestui weekend zburător.


Reporter: Astăzi de la ora 9:00, în Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni şi pe Aerodromul Giarmata din judeţul Timiş, iubitorii aviaţiei au ocazia să vadă zburând elicoptere IAR-330 Puma, aeronave 27J Spartan, C130 Hercules, Antonov AN30, IAR-99 Şoim şi avioane de luptă MIG-21 LanceR. Sărbătoarea aviatorilor va continua şi mâine, la monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor din Bucureşti, când, între 9:00 şi 10:00, în memoria eroilor aviatori, vor avea loc ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane de flori. Pe timpul ceremoniei, monumentul va fi survolat de aeronave aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Aeroclubului României, Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi companiei TAROM.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 18.07.2015:

Tot mâine, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române din Bucureşti îşi deschide porţile între orele 10:00-17:00, invitându-vă să admiraţi avioane militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaerieană, tachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă. Ziua Aviaţiei va fi sărbătorită duminică şi în Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, unde, începând de la ora 10:00, se vor desfăşura zboruri demonstrative cu avioane civile şi militare, exerciţii aeriene tactice şi avioane militare şi lansări cu paraşuta. La toate aceste manifestări intrarea este liberă.

Realizator: Avem de făcut şi o invitaţie rapidă în Baza 90 Aeriană de aici, de la Bucureşti, Mădălinca Ilinca, redactor-şef la emisiunea de televiziune Pro Patria este cu noi în direct. Bună dimineaţa!


Mădălinca Ilinca: Bună dimineaţa, Cristi! Într-adevăr, merită să vină ascultătorii voştri la Baza 90 Transport Aerian. Aici, atmosfera este încinsă. Deja pasionaţii de aviaţie au ajuns şi aşteaptă cu nerăbdare spectacolul aviatic, dar şi exerciţiul de drill team oferit de militarii Regimentului de Gardă, precum şi spectacolul susţinut de Asociaţia Tradiţia Militară. M-am întâlnit în această dimineaţă şi cu comandantul Bazei 90 Transport Aerian, domnul general de flotilă aeriană Viorel Pană, care a lansat, la rândul său, o invitaţie celor pasionaţi de aviaţie.

Realizator: Ne-ai trimis acest insert, pe care îl vom difuza, dar înainte de a-l asculta pe generalul Pană aş vrea să ne mai spui care este ora de deschidere şi dacă au venit deja oamenii care ai pomenit. Tradiţia militară este o prezenţă de neratat acolo.

Mădălinca Ilinca: Ora de deschidere este 9:30. Din moment în moment aşteptăm programul muzical oferit de muzica reprezentativă a Armatei. I-am văzut şi pe militarii de la Tradiţia Militară, precum şi pe cei de la Regimentul de Gardă. Repet, merită să vină bucureştenii, şi nu numai, aici, la Baza 90, pentru că nu o să regrete absolut deloc.

Realizator: Hai să îl ascultăm şi pe generalul Pană, care îi va invita pe ascultători la Baza 90. Să fie o zi bună, o zi cu soare, să ne vedem sănătoşi, Mădălina!

Mădălinca Ilinca: La revedere, Cristi, şi vreau înanitne de a-l asculta pe domnul general să îi invit pe ascultătorii Radio România Actualităţi să urmărească şi mâine, de la ora 9:30, emisiunea Pro Patria, unde vom oferi amănunte despre Ziua Aviaţiei Române.

Viorel Pană: Mulţumim că aţi venit dumneavoastră, presa militară, la Baza 90. Sâmbătă aşteptăm pe toată lumea, toţi bucureştenii, toţi cei care pot veni cu prilejul Zilei Porţilor Deschise. Vom avea o expoziţie statică cuprinzând toată tehnică din dotare şi mulţi oaspeţi din celelalte baze aeriene. Demonstraţii de aviaţie, demonstraţii de forţe terestre. Merită să veniţi, merită să fiţi puţin în atmosfera Forţelor Aeriene, cu acest prilej unic, o dată pe an, Ziua Forţelor Aeriene.

Realizator: Am revenit în direct la Radio România Actualităţi, vom mai vorbi despre aviaţie în emisiune, dar, deocamdată, am pregătit subiectele de actualitate militară a săptămânii pe care o încheiem, dar şi a începului săptămânii viitoare. Gruparea Navală NATO, având în compunere o fregată portugheză, una olandeză şi Fregada Regele Ferdinand, se află deja în Marea Neagră, unde săptămâna viitoare va acţiona în cadrul exerciţiului Sea Shield.

Şeful instrucţiei din Statul Major al Forţelor Navale, comandorul Marian Săvulescu: Acest exerciţiu în Marea Neagră vine la o săptămână după terminarea exerciţiului Breeze, în Bulgaria, unde Gruparea Navală /FRMG/ 1 a participat, de asemenea. În perioada 20-24 sunt planificate activităţi pe mare, navele vor avea în exerciţiu implicate elicopterele antisubmarin. Un exerciţiu la care România vine cu o forţă importantă, aproximativ 1.200 de militari, iar forţele străine participante în jur de 800. Importanţa acestui exerciţiu: suntem la un an şi câteva luni după schimbarea echilibrului în Marea Neagră, prezenţa NATO în Marea Neagră, alături de parteneri, Turcia, Bulgaria şi România, este un lucru foarte important.

Realizator: Rămânem tot la mare, dar nu la Marea Neagră, ci în Marea Mediterană, acolo unde nava-şcoală "Mircea" se află în marşul anual de instrucţie. Echipajul de la bordul velierul este format din 157 de membri, dintre care 29 de studenţi de la Academia Navală Mircea cel Bătrân şi 52 de elevi ai Şcolii militare de maiştri militari "Amiral Ion Murgescu". Reporterul Bogdan Dinu de la grupul mass-media al Forţelor Navale este la bordul navei şi ne-a transmis de acolo, din larg, prin internet, un interviu în care îl veţi asculta pe comandantul marşului, comandorul Gabriel Moise.

Comandor Gabriel Moise: Obiectivul nostru pentru prima perioadă a marşului, adică Constanţa-Civittavechia, practic în cele zece zile de marş, am urmărit să ajungem la performanţa de a putea întinde vele şi de a naviga cu vele.

De asemenea, a fost o perioadă de adaptare a tuturor cadeţilor, dar mai cu seamă a cadeţilor străini care au venit pe ultima 100 de metri la bord şi consider că obiectivul, pentru prima perioadă a marşului, a fost încununat de succes, motiv pentru care am reuşit să şi navigăm cu vele destul de mult. Ieri am stat la ancoră. A fost o hulă foarte puternică şi sunt foarte puţini din echipaj care sunt convins că s-au odihnit foarte bine. Unii dintre membrii echipajului au avut şi rău de mare. Face parte din perioada de pregătire a lor şi de adaptare la condiţiile de mare.

Este un program foarte relaxant la bord, un program, să zicem, la duminică. Dimineaţă câteva activităţi de instruire, pentru că avem un program de stagiu, după care un film la puntea-centru, s-a şi cântat, s-a şi dansat. A fost un dans internaţional la care au participat şi cadeţii greci.


Realizator: De la mare, mergem tocmai în Ardeal, în Poligonul Cincu mai exact, la Centrul de instruire pentru luptă al forţelor terestre, unde militarii Batalionului 811 Infanterie (Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani") au încheiat săptămâna aceasta ultima etapă a programului de pregătire pentru viitoarea misiune din Afganistan. Ei vor pleca acolo undeva, la jumătatea lunii viitoare.

Lt.col. Adrian Costaru, comandantul batalionului: Au fost testate încă o dată toate tehnicile, tacticele şi procedurile acestor subunităţi. Exerciţiul a fost un real succes pentru toată lumea. S-au executat trageri de luptă atât cu armamentul individual din dotare, cât şi cu armamentul de pe maşinile de luptă. La final, aş dori să le mulţumesc în primul rând celor de la /CILSP/, pentru sprijinul real acordat şi celorlaţi participanţi care au facilitat şi au dus la buna executare a acestui exerciţiu, precum şi familiilor militarilor care ne-au susţinut până în prezent şi aş vrea să le mulţumesc şi de asemenea să îi rog să ne susţină şi în continuare, pentru că în următoarele şase luni chiar vom avea nevoie de sprijinul lor pentru a ne fi mai uşor în acest teatru de operaţii.

Realizator:Se cântă aici, la RRA, chiar dincolo de ce auziţi dvs în regia de emisie, ne-a făcut mare plăcere să îl reauzim pe Alexandru Andrieş cu o piesă veche, dar foarte bună. Istorie la radio, istorie şi acolo unde vorbim despre armată, aţi auzit mai devreme, nava şcoală Mircea, după, evident, după Mircea ce Bătrân, Dracula, după Vlad Ţepeş, şi aş vrea să facem o mică paranteză, pentru că a fost Ziua Franţei aş vrea să vă citesc câteva rânduri din editorialul pe care l-a scris redactorul şef al "Observatorului Militar", colonelul Florin Şperlea, "Vive la France". Şi este interesant să ne aducem aminte de înaintaşi, scrie Şperlea în mijlocul editorialului:"Statul român modern prinde contur sub oblăduirea franceză, Alexandru Ioan Cuza conferră identitate armatei române moderne cu sprijinul unei misiuni militare franceze, iar în anii primului război mondial ofiţerii din misiunea militară, condusă de generalul francez Henri Mathias Berthelot, au oferit probe de eroism pe câmpul de luptă, luptând cot la cot cu soldaţii români după ce în iarna de restrişte, 1916-1017, şi după aceea, contribuiseră decisiv la instruirea acestora pentru a face faţă primului conflict major al epocii industriale, în care Armata Română intrase nepregătită. Posteritatea avea să păstreze avea să păstreze vie imaginea generalului Berthelot, omagiindu-l prin formula 'a fost un bun român, mai bun chiar decât alţi români". Toţi cei care ascultă Radio România ştiu că ne aflăm pe Strada General Berthelot, este şi aceasta o cinstire a generalului Berthelot, dar şi a Franţei prietene.

Realizator: A venit momentul să vă prezint interviul emisiunii. Un interviu cu o tânără care a ales în anii din urmă să devină pilot militar şi s-a ţinut de treabă până când şi-a văzut visul cu ochii. Am întâlnit-o în mijlocul unui miting aviatic din această vară, chiar după evoluţia curajoasă de la manşa unui avion de poveste, vestitul IAK 52. Aşa, ca într-o uvertură, la Ziua Forţelor Aeriene Române vă invit să vă bucuraţi de aproximativ cele patru minute de interviu cu o fată care struneşte mai mulţi cai putere decât aproape toţi bărbaţii care ascultă acum RRA.

Mă numesc Ana Maria, sunt locotenent.

Realizator: Şi pilot.

Ana Maria: Pilot pe IAK 52.

Realizator: Cât de mult se pregăteşte un zbor care aparent este scurt pentru cei care privesc?

Ana Maria: Noi ne pregătim mereu pentru genul acesta de misiuni, zboruri în formaţie, singura diferenţă la zborurile demonstrative este cu încadrarea în timp şi ajungerea la ora stabilită la obiectiv. Pregătirea presupune dăruire, nervi şi multă implicare din partea noastră, a tuturor, a piloţilor, a tehnicilor de avion, a controlorilor de trafic, a tuturor. Suntem cu toţii o echipă.

Realizator: IAK-ul este un avion foarte special, este un avion foarte frumos, povestiţi-ne despre el pentru că atunci când vorbim despre piloţi militari toată lumea se gândeşte inevitabil la MIG şi la avioane de vânătoare, mai puţin la transport. Povestiţi-ne despre IAK. De când este în serviciu şi cum se zboară?

Ana Maria: IAK-ul este primul contact al piloţilor militari cu o aeronavă. Din acest motiv, este foarte important şi foarte iubit. Unele zboruri cred că sunt absolut memorabile pentru orice pilot şi nu le poate uita vreodată. Aici cu IAK 52 piloţii îşi fac primii paşi în cariera lor indiferent unde vor ajunge mai târziu, cu ce aeronavă vor zbura!

Realizator: Deci ăsta este primul avion pe care zboară un pilot militar!

Ana Maria: Aşa este. Primul avion!

Realizator: Şi faptul că are un motor central îl face oarecum similar ca pilotaj cu viitoarele avioane pe care urmează să le piloteze piloţii de vânătoare?
Ana Maria: Tehnica de pilotaj pentru avioane este similară cu mici diferenţe, fiecare o să le descopere la momentul oportun. Toţi piloţii care pilotează IAK-ul fac şi acrobaţie. Ce are în plus pilotul respectiv? Probabil ceva mai multă experienţă, mai multe ore de zbor şi automat mai multă pregătire pentru asemenea lucruri, evoluţiile desfăşurându-se la o înălţime mai mică, gradul de risc ceva mai ridicat, este nevoie de mai mult antrenament şi experienţă. În mintea noastră este singurul fapt să ne îndeplinim cu bine misiunea şi să aterizăm în siguranţă.

Realizator: Eu cred că piloţii nu consideră neapărat o activitate riscantă pentru că ei au învăţat la şcoală cum trebuie să reacţioneze, cum este, de fapt?

Ana Maria: Suntem conştienţi că sunt anumite riscuri, dar dacă ne-am gândi mereu la ele nu ar mai ieşi nimic.

Realizator: Am citit acolo pe panoul din faţa IAK-ului că există paraşută pe IAK!

Ana Maria: Aşa este!

Realizator: Un pilot ca dvs este obligat să facă şi salturi până să ajungă în IAK, nu?

Ana Maria: Da, înainte de a începe prima şi prima dată zborul pe IAK-ul 52, cu toţii, eu şi colegii mei am executat două salturi cu paraşuta.

Realizator: Şi vi s-a părut mai greu ca paraşutist sau este mai greu ca pilot?

Ana Maria: Cred că este la fel de greu. Momentan fiind pilot, cred că mi se pare mai greu ca paraşutist pentru că am experienţă mai puţină acolo.

Realizator: De ce aţi ales această meserie?

Ana Maria: Eu am ales să mă fac pilot pentru că mi se părea ceva deosebit care nu poate fi realizat de oricine şi am vrut să îmi demonstrez mie că pot. Mi se părea ceva foarte frumos şi aşa este. S-a dovedit că este foarte frumos, dar în acelaşi timp şi solicitant.

Realizator: Tinerii ce pierd dacă nu vin şi ce câştigă dacă vin la aviaţia militară?

Ana Maria: Tinerii, din punctul meu de vedere, trebuie să decidă pentru ei, nu sunt în măsură ca să îi influenţez nici să vină, nici să nu vină. Eu pot să spun că mie îmi place şi nu regret nicio clipă că am ales această meserie. De aici încolo, fiecare cum consideră.

Realizator: Ce urmează pentru dvs? Aviaţia de vânătoare sau de transport?

Ana Maria: Eu sunt încadrată aici, la IAK 52, pentru mine urmează să devin instructor de zbor şi să îi învăţ mai multe pe studenţii care vor veni.

Realizator: Tot pe IAK!

Ana Maria: Tot pe IAK!

Realizator: Şi apoi? Ei fac trecerea către MIG mai târziu sau în fine, către F16?

Ana Maria: Da. Da.

Realizator: Înainte de final, ar mai fi de consemnat că 25 de militari din Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni" şi-au încheiat participarea la exerciţiul multinaţional Platinum Lion 15.3 din Baza de instruire Novo Selo din Bulgaria. Exerciţiul a fost organizat în cadrul Black Sea Rotational Force 15. Tot cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române organizează până la sfârşitul lunii expoziţia "Arta în aviaţie" şi miercurea aceasta, pe 15 iulie, s-a sărbătorit în Armată Ziua submarinistului militar, pentru că, deşi submarinul "Delfinul" este la cheu de două decenii, submariniştii continuă să existe şi să spere, poate, într-un viitor mai bun.

Iar pentru că tot suntem la capitolul consemnări aproape obligatorii, ieri a absolvit Universitatea Naţională de Apărare promoţia cu numărul 118, promoţie care s-a numit "Regele Ferdinand 150".

Cu acestea fiind spuse, vă salut regulamentar. Să ne auzim sănătoşi!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017