Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar - 18.04.2015

Ziua distinşilor vizitatori la exerciţiul "Dacian Thunder"

Jurnal Militar - 18.04.2015
Aeronava A-10 la exercitiul bilateral DACIAN THUNDER (foto: Radu Tatar)

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 20 Aprilie 2015, 08:58

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Avem şi astăzi, ca de obicei sâmbăta, la această oră, aproximativ 25 de minute pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem, printre ele exerciţiul "Wind Spring", ziua distinşilor vizitatori la exerciţiul "Dacian Thunder", un interviu cu şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat şi câteva detalii de la Asaltul Lupilor, prima cursă cu obstacole în teren accidentat, organizată în Capitală. Avem desigur şi muzică. Prima piesă din "Jurnalul militar" de astăzi o ascultăm chiar acum.

Realizator: Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa şi şeful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă, au evaluat la mijlocul acestei săptămâni capacitatea de alarmare a comandamentului şi unităţilor subordonate Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău.

S-a urmărit verificarea gradului de pregătire şi executare a comenzii şi controlului pentru deplasarea forţelor în poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, precum şi evaluarea activităţilor de instruire a acestor structuri.

La încheierea exerciţiului de alarmare, o parte dintre militari au rmas la Smârdan, pentru a participa la exerciţiul multinaţional "Wind Spring 15". În poligon s-a aflat şi corespondentul Radio România de la Galaţi, Maria Măndiţa.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 18 aprilie 2015:

Reporter: Funcţionarea sistemului de teelcomunicaţii a fost unul din obiectivele verificate de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, prezent în Poligonul Smârdan din Galaţi pentru a evalua exerciţiul militar de alarmare, la care au participat militari români din Comandamentul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău şi din structurile subordonate din garnizoanele Focşani, Galaţi şi Brăila. Exerciţiul a fost apreciat de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, care a şi precizat că o astfel de desfăşurare de forţe nu a mai avut loc din 2009, din cauza resurselor financiare limitate.

Mircea Duşa: Vreau să-i felicit pe toţi militarii, cei 3000 de militari care au fost alarmaţi, şi pe toţi comandanţii lor pentru felul în care au acţionat. Anul acesta, pentru că avem şi resursele financiare necesare, am planificat un număr mult mai mare de exerciţii de pregătire şi instruire a militarilor români, peste 340 de exerciţii. O parte din ele se organizează împreună cu partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană, iar altele sunt organizate de către unităţile noastre militare şi de comandanţii acestora.

Reporter: O parte din militarii care au participat la exerciţiul de alarmare au rămas în Poligonul Smârdan pentru a participa la exerciţiul multinaţional "Wind Spring 15".

La acest exerciţiu participă 2200 de militari din România, din Regatul Unit al Marii Britanii, din SUA şi din Republica Moldova. Exerciţiul urmăreşte desfăşurarea de antrenamente în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene.

Ministrul apărării naţionale a vorbit despre importanţa desfăşurării în România de exerciţii militare ale trupelor aliate.

Mircea Duşa: Pe baza planului de reasigurare al flancului estic al NATO şi al UE, aprobat la summitul din Ţara Galilor, vom avea militari permanent, prin rotaţie, pe flancul estic al NATO şi UE. Şi în momentul de faţă se află un distrugător al SUA în Constanţa, avem 11 avioane A-10 la Câmpia Turzii, care se pregătesc în comun cu piloţii noştri. Urmează să vină şi portughezii cu avioane F-16, or să mai vină şi partenerii noştri din Statele Unite cu avioane F-15 şi vor fi şi alte exerciţii.

Realizator: "Wind Spring 15" se desfăşoară în perioada 16-30 aprilie în poligonul Smârdan din judeţul Galaţi şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Exerciţiul face parte din seria activităţilor de instruire în comun planificate atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, n cadrul operaţiei "Atlantic Resolve".

Trecem la un alt subiect, un alr exerciţiu. În Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii se desfăşoară în paeiroada 27 martie - 7 iulie exerciţiul româno-american "Dacian Thunder 2015". Obiectivul principal îl constituie creşterea interoperabilităţii şi îmbunătăţirea activităţii militarilor din cele două ţări prin executarea inclusiv de zboruri în comun.

Joi, la "Dacian Thunder" a fost ziua distinşilor vizitatori. Cu acest prilej, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a anunţat că vor începe procedurile pentru achiziţionarea celei de-a doua escadrile de avioane multirol şi că aerodromul de la Câmpia Turzii va fi modernizat.

Mircea Duşa: Anul acesta vom începe lucrări de modernizare şi de extindere a Bazei aeriene de la Câmpia Turzii, ele constând în extinderea platformelor de parcare şi refacerea a pistei, dar şi elemente de comandă şi control, care vizează dirijarea şi controlarea zborului.

Realizator: La rândul său, generalul locotenent Darryl Robertson, comandantul Forţelor Aeriene Americane din Europa, a vorbit despre prezenţa în premieră în România a avioanelor A-10.

Darryl Robertson: Ameninţarea din partea Rusiei pentru statele aflate în vecinătatea ei este diferit percepută de statele situate la mare depărtare, dar clar există o ameninţare, iar această primă vizită a noastră aici, în România, cu avioane A-10, este ceea ce noi numim un pachet de securitate. Acsete pachete de securitate presupun rotaţii de trupe, care vin dinSUA şi care vor staţiona în Europa câte şase luni, pentru a participa la exerciţii şi antrenamente comune cu militarii statelor europene.

Realizator: Generalul locotenent Darryl Robertson, comandantul Forţelor Aeriene Americane din Europa. A conasemnat colegul nostru de la Redacţia militară de la Radio Cluj, Radu Mureşan.

Schumbăm din nou subiectul. La Konya, în Turcia, s-a desfăşurat în prima decadă a lunii aprilie exerciţiul multinaţional "ISIK-2015". Au participat aproximativ 250 de militari şi aeronave aparţinând Forţelor Aeriene din Azerbaidjan, Spania, SUA, Turcia, Ungaria şi România.

Detaşamentul Forţelor Aeriene Române a fost format din aproximativ 30 de militari, cu două elicoptere IAR-330 Puma SOCAT din Baza 95 Aeriană Bacău. Exerciţiul a avut ca obiectiv principal pregătirea personalului în executarea misiunilor de căutare şi salvare prin luptă.

locotenent-comandor Ovidiu Nimigean: Nu suntem la primul exerciiu, dar de data asta au fost formaţii de foarte multe aeronave - şapte aeronave - opt aeronave, fiecare, în afară de americani, care erau nativi, limba engleză a fost o mică barieră de înţelegere, mai ales pe undele radio, care distorsionează. Per general, ne-am înţeles şi am reuşit să ducem misiunile la bun sfârşit, în siguranţă. Nu am avut probleme de ordin tehnic, echipa s-a mişcat bine, am avut sprijinul naţiunii gazdă pentru tot ceea ce am avut nevoie.

Este o oportunitate de a compara tehnicile, tacticile şi procedurile pe care le aplicăm naţional cu ceea ce se cere n NATO şi este un schimb de exeprienţă. Au fost oameni care au trei-patru-cinci misiuni în Afganistan sau în Irak. Ei îţi arată fix cum se face într-un teatru de operaţii.

Realizator: Locotenent-comandorul Ovidiu Nimigean din Baza 95 Aeriană Bacău, particpant la exerciţiul multinaţional "ISIK-2015". Reporter colegul nostru de la Redacţia militară de Radio Iaşi, Sergiu Căpăţână.

În altă ordine de idei, vă mai informăm că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea care prevede ca limita maximă de vârstă până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 55 de ani. Prin modificarea acestui articol din Statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, vârsta până la care aceştia îşi pot continua activitatea creşte de la 50 la 55 de ani.

Tot ieri, şeful statului a promulgat şi o modificare adusa Legii privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din Armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961. Noul articol prevede majorarea indemnizaţiei acordate acestora până la câştigul salarial mediu brut.

"Jurnalul militar" continuă. Muzică acum. Sam Smith, "I'm not te only one", după care ascultăm şi interviul promis cu şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi pentru ultima parte a "Jurnalului militar".

În fiecare an, pe 23 aprilie, sărbătorim Ziua Forţelor Terestre. Aşa că, astăzi, cu câteva zile înainte acestui important eveniment pentru militarii celei mai numeroase categorii de forţe a Armatei, vom vorbi şi noi despre Forţele Terestre Române, interlocutor, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat, interviu realizate de Andreea Popescu.

Reporter: Domnule general, care sunt obiectivele prioritare ale forţelor terestre în anul 2015?

Dumitru Scarlat: Principalul obiectiv al nostru pentru 2015 este acela de a ne instrui să ne apărăm ţara. În sensul acesta, noi am planificat foarte multe activităţi, în mod deosebit în teren, pe timp de zi şi pe timp de noapte, astfel încât să ne putem instrui personalul. Cel de-al doilea obiectiv prioritar este pregătirea militarilor care participă la misiuni interanţionale şi aici fac referire atât la ofiţerii de Stat Major, din comandamente, cât şi la ostaşii care desfăşoară misiuni în mod deosebit în teatrele de operaţii. Teatrul de operaţii din Afganistan constituie prioritate, apoi Balcanii de Vest, cât şi celelalte misiuni ale Uniunii Europene sau ale ONU. Participăm cu ofiţeri şi subofiţeri şi în cadrul acestor misiuni. Cel de-al treilea obiectiv pe care îl avem în atenţie şi care este o continuare la ceea ce s-a întâmplat anul trecut, în mod deosebit, în anul 2014, bugetul Forţelor Terestre a crescut semnificativ, iar majoritatea fondurilor pe care le-am primit, au fost direcţionate către mentenanţa echipamentelor.

Este foarte important ca echipamentele pe care le avem să fie în stare de operativitate şi am repartizat fonduri pentru mentenanţă, am realizat paşi importanţi în 2014 şi de aceea şi în 2015 continuăm să îmbunătăţim starea de operativitate a echipamentelor. Echipamentele din Forţele Terestre nu sunt noi şi atunci este nevoie de un efort şi de priceperea personalului din Forţele Terestre de specialitate, astfel încât aceste echipamente să poată fi folosite în condiţiuni foarte bune.

Suntem interesaţi de realizarea unui climat de muncă în Forţele Terestre, serios cu responsabilităţi foarte clare şi cu ordine şi disciplină care sunt specifice în mod deosebit militarilor.

Reporter: Situaţia geopolitică a fost destul de tensionată, la începutul anului, iar acest fapt se reflectă şi în angajamentele asumate de România. Au survenit modificări în privinţa programului de pregătire pentru militarii din Forţele Terestre?

Dumitru Scarlat: Şi pentru militarii din Forţele Terestre, ca şi pentru ceilalţi militari din celelalte categorii de forţe, anul acesta programul a stabilit în funcţie de situaţia pe care o avem noi la flancul de est al Alianţei Nord-Atlantice. Făcând referire tot la instrucţie, pentru că aceasta este cea care ne ajută pe noi să ne pregătim să ne apărăm ţara, aş dori să vă spun, că anul acesta, mai mult decât în anii precedenţi, am planificat şi suntem în curs de desfăşurare a multor activităţi, în mod deosebit în poligoane. La aceste activităţi noi am invitat şi partenerii noştri din Alianţa Nord-Atlantică şi partenerii noştri strategici, Armata Statelor Unite din Europa a trimis ostaşi şi are planificaţi ostaşi la majoriatea exerciţiilor noastre.

Suntem în curs de desfăşurare cu un exerciţiu foarte important cu partenerii noştri strategici în poligonul Smârdan, acest exerciţiu va continua în luna mai în poligonul Cincu şi, de asemenea, şi în celelalte poligoane ale noastre şi în mod deosebit în poligonul din Babadag.

Vreau să vă mai spun, că fiecare batalion din cadrul forţelor terestre participă anul acesta la un exerciţiu de amploare. Este foarte important să desfăşurăm în teren ceea ce noi am învăţat din cărţi şi să vedem exact realitatea la ceea ce se întâmplă în poligoanele noastre.

De asemena, participăm şi la exerciţii în afara graniţelor ţării şi aici fac referire în mod deosebit la poligoanele din Hohenfels şi Grafenwöhr din Germania, unde noi avem şi acum ostaşi la pregătire şi suntem foarte bucuroşi că putem conecta cele trei poligoane ale noastre importante - Cincu, Babadag şi Smârdan - la celelalte două din Germania şi ne instruim în comun cu ostaşi ai ţărilor din NATO.

Reporter: Pentru că, în curând vom sărbători Ziua Forţelor Terestre, aveţi un mesaj pentru militarii din subordinea dumneavoastră?

Dumitru Scarlat: Sigur că da. La ceas aniversar, eu mai întâi mă duc cu gândul la cei care s-au jertfit astfel încât noi să avem ţara pe care ne-am dorit-o şi cu pioşenie şi cu profund respect, mă gândesc la ei. De asemenea, mă gândesc la cei care au rămas după cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea ţării şi vreau să le transmit gândul meu bun şi faptul că suntem intersaţi de bunul trai al acestora şi vrem să facem absolut totul, astfel încât lor să le fie bine.

În ce priveşte ostaşii din Forţele Terestre, personalul didactic din instituţiile de învăţământ, elevii, studenţii, personalul civil contractual, eu doresc să le mulţumesc pentru efortul pe care îl fac zi de zi, astfel încât activităţile noastre să se desfăşoare în condiţiuni foarte bune.

Apreciez responsabilitatea, apreciez implicarea în rezolvarea tuturor problemelor, încât rezultatele noastre să fie de excepţie. Aşadar, le mulţumesc foarte mult pentru acest efort, le doresc din suflet multă sănătate, pentru că dacă suntem sănătoşi putem realiza orice, şi împliniri personale şi profesionale pe care ni le dorim cu toţii.

La mulţi ani Forţelor Terestre Române!

Realizator: Şi din partea noastră, colegilor din Forţele Terestre la mulţi ani! Interviul integral, realizat de Andreea Popescu cu şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat, se poate asculta în secţiunea emisiuni/Jurnal militar a paginii de web a Radio România Actualităţi.

Vă mai informăm şi că în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Forţelor Terestre, astăzi, de la ora 17:00, în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău din Capitală, Muzica Reprezentativă a Armatei şi Muzica Militară a Diviziei 1 Infanterie vor susţine concerte de fanfară, iar miercuri, 22 aprilie, în Parcul Carol, de această dată, se va organiza o expoziţie de tehnică, exerciţii demonstrative şi un concertd e fanfară şi drill team.

Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi. În poligonul de instrucţie al Batalionului 2 Infanterie Călugăreni se desfăşoară astăzi prima cursă cu obstacole în teren accidentat, organizată în Capitală, "Asaltul Lupilor". Gabriela Ivan se află acum în poligon. Bună dimineaţa. A început cursa?

Reporter: Nu, Bogdan, cursa nu a început încă. Startul se va da abia la ora 10:30, însă majoritatea concurenţilor au ajuns deja în poligon.

La prima ediţie a cursei "Asaltul Lupilor" cu obstacole în teren accidentat s-au înscris 675 de concurenţi, dintre care peste 200 de femei. În cursă sunt înscrise şi trei echipe, formate din militari din Brigada 1 Mecanizată Argedava, din Batalionul 2 Infanterie Călugăreni şi din Asociaţia Invictus România.

Trebuie să menţionez că din aceste echipe fac parte şi comandatul Brigăzii 1 Mecanizate, colonelul Gheorghiţă Vlad, şi comandantul Batalionului 2 Infanterie, locotenent colonelul Ovidiu Lungu. Mai sunt chiar şi trei echipe, venite tocmai din Republica Moldova.

La această cursă se vor alerga cinci kilometri, pe parcursul cărora concurenţii vor avea de depăşit mai multe obstacole, printre care garduri oblice şi piramide de 2 şi 4 metri.

Toţi cei care vor reuşi să treacă linia de sosire vor fi declaraţi învingători şi vor primi din partea organizatorilor o medalie de participare.

Realizator: Mulţumim, Gabriela Ivan, din poligonul de instrucţie al Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, locul unde se desfăşoară prima cursă cu obstacole în teren accidentat, organizată în Capitală, "Asaltul Lupilor", iar aici "Jurnalul militar" a ajuns la final.

Vă reamintesc că astăzi, de la 11:30, pe Antena Satelor, puteţi asculta o nouă ediţie a emisiunii "Fecior la oaste". Mâine de la 9:30, pe TVR 1, puteţi viziona "Pro Patria". "Observatorul militar" se poate citi pe net la adresa www.presamil.ro.

Eu sunt Bogdan Silviu Răducan şi până data viitoare, rămâneţi cu bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017