Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar - 06.08.2015

Exerciţiul Saber Guardian 2016 şi sportivii CSA STEAUA Bucuresti la Jocurile Olimpice de la Rio

Jurnal Militar - 06.08.2015

08 August 2016, 10:33

Realizator: Bogdan Silviu Răducanu - Buna dimineaţa şi bine v-am regăsit. Sunt Bogdan Silviu Răducanu şi astăzi, ca de altfel în fiecare dimineaţă de sâmbătă, de acum şi până la 9:30 trecem în revistă cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi aşadar, printre altele, despre exerciţiul multinaţional "Saber Guardian 2016", despre evenimentele organizate încă din această perioadă pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române şi a Forţelor Navale şi vom evoca, tot în această ediţie a "Jurnalului Militar" unele dintre cele mai glorioase momente ale istoriei Armatei Române: bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din vara anului 1917. Începutul însă îl facem astăzi cu muzică.


Realizator:
Exerciţiul multinaţional "Saber Guardian 2016" a ajuns la final. Desfăşurat la Centrul de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre Getica, din Cincu, judeţul Braşov, în perioada 27 iulie-7 august, "Saber Guardian 2016" a fost planificat de Statul Major al Forţelor Terestre şi condus de Divizia Multinaţională de Sud-Est, Divizia 4 Infanterie şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO.

În cadrul exerciţiului, peste 900 de militari din Brigada 18 Infanterie, Regimentul 69 Artilerie Mixtă, şi Batalionul 317 Cercetare, împreună cu 1700 de militari americani cu tancuri Abrams şi maşini de luptă blindate Bradley şi cu 47 militari canadieni cu maşini de luptă ale infanteriei, au executat exerciţii tactice cu trageri de luptă. Militarii din celelalte ţări participante - Bulgaria, Polonia, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina - au luat parte la exerciţiile de comandament şi de instruire prin simulare asistată de calculator. În acest scop, Centrul de Instruire din Cincu a fost interconectat cu Centrul de Instruire de la Novo Selo din Bulgaria şi cu Centrul de Instruire pentru menţinerea păcii şi securitate din Ucraina.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 06.08.2016

Prezent joi, la ziua distinşilor vizitatori ai exerciţiului "Saber Guardian", alături de ambasadorul SUA Hans Klemm şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Parteneriatul Strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO reprezintă pentru România piloni ai politicii externe şi de securitate. Şeful statului a precizat că acest exerciţiu este una dintre expresiile practice ale angajamentului ţării noastre de a fi un partener credibil şi de a contribui la construcţia de securitate din regiune.

Klaus Iohannis: Exerciţiul permite ca Unitatea de Integrare a Forţelor NATO şi Comandamentul Diviziei Multinmaţionale de Sud-Est să lucreze practic în teren într-un mediu multinaţional. Ne dorim ca în aplicarea deciziilor adoptate la Varşovia România să găzduiască exerciţii cel puţin la fel de complexe în cadru Iniţiativei de instruire intensificată, cu participarea statelor membre ale Alianţei şi a statelor partenere.

Realizator: Mergem acum în Afganistan pentru a afla cum decurge misiunilor colegilor noştri din Batalionul 2 Infanterie Protecţia Forţei şi cine este noul senior naţional reprezentativ al contingentului românesc din Afganistan. Mădălina Ilinca transmite.

Reporter: Încheiem încă o săptămână aici în baza aeriană militară Kandahar, o săptămână fierbinte, cu peste 45 de grade Celsius. Temperaturile ridicate nu îi împiedică pe militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni să îşi continue misiunea, iar ori de câte ori au ocazia ajută populaţia civilă. Astăzi vreau să vă vorbesc despre întâlnirile pe care le au militarii români cu copiii afgani şi impresiile lor despre aceştia.

Caporal Zainea Costel: În patrulele CIMIC, cel mai impresionant lucru care m-a marcat a fost starea precară a copiilor, în primu rând, a sătenilor, în general, dar cel mai mult copiii, copiii, în stare deplorabilă.

Reporter: Succesul unei misiuni depinde foarte mult de pregătirea pe care militarii o fac înainte de plecarea în patrule.

Caporal Nastea Ilie: Pregătirea dinaintea unei misiuni de patrulare e foarte bine venită, pentru că ne puneîn legătură cu tot ceea ce se întâmplă în arie şi cu incidentele care pot apărea. Este un mod de prevenţie foarte bun.

Reporter: Misiunea Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni se apropie de final. Până în acest moment militarii forţelor terestre au executat peste 600 de misiuni debarcate şi îmbarcate, însumând aproximativ 75.000 de kilometri parcurşi în aria de responsabilitate. Această săptămână a fost marcată şi de finalizarea mandatului seniorului naţional reprezentativ al contingentului românesc în Afganistan, colonel George Băjan. Acesta a predat ştafeta nouloui senior naţional reprezentativ, comandorului Dorinel Gorgan. Timp de 6 luni echipa comandorului Dorinel Gorgan va fi puntea de legătură între toate detaşamentele dislocate în Kandahar şi structurile multinaţionale de comandă care guvernează întreaga misiune din Afganistan. Închei prin a vă spune că aici, în baza aeriană militară Kanfahar, au sosit şi primii militari ai Batalionului 341 Infanterie Rechinii Albi. Ei îi vor înlocui pe militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni.

Realizator: Ne desparte ceva mai mult de o săptămână de 15 august Ziua Marine Române şi a Forţelor Navale. Cu toate acestea, evenimentele organizate de marinarii militari cu acest prilej au început deja. Astfel, muzica militară a Forţelor Navale susţinut două concerte de famfară: unul joi la Mangalia şi altul ieri la Mamaia, iar astăzi este Ziua Porţilor Deschise în porturile militare Constanţa şi Magalia şi la Muzeul Marinei. Are amănunte şeful Biroului Informare şi Relaţii Publice din Statul Major al Forţelor Navale, locotenent-colonel Corneliu Pavel.

Locotenent-colonel Corneliu Pavel: Sâmbătă, începând cu ora 9:00, până la ora 19:00, marinarii militari îşi aşteaptă vizitatorii în Portul Militar Constanţa, unde prezintă fregate, nave purtătoare de rachete, corvete, nave militare fluviale, submarinul"Delfinul", nava şcoală Mircea, dar totodată avem şi spectacol realizat de fanfara, de muzica militară a Forţelor Navale, ateliere interactive de noduri marinăreşti, concursuri care se adresează copiilor cu vârste de până în 10 ani, desene pe asfalt cu premii surpriză şi de asemenea un alt concurs pentru tinerii care doresc să aleagă o carieră în marina militară "Vreau să fiu marinar", despre cele trei insituţii de marină. Tot astăzi, la Mangalia, portul militar are porţile deschise, iar noi aşteptăm turiştii, şi nu numai turiştii şi localnicii din Mangalia, din sudul litoralului, să ne viziteze între ora 10:00 şi ora 14:00.

Săptămâna viitoare avem programate pe faleza din Constanţa numeroase activităţi sub egida "Săptămânii mării", evenimente care sunt dedicate tuturor celor care şi-au legat destinele de întinderile albastre. Avem "Ziua învăţământului de marină", avem "Ziua /Resurselor/ mării", "Ziua navigatorului", vă aşteptăm aşadar pe faleza din Constanţa de luni până vineri, între orele 18:00 şi 20:00. Bineînţeles, muzica militară a forţelor navale va încânta publicul care se va afla pe faleză. Avem şi la Mangalia evenimente toată săptămâna la Cercul Militar din Mangalia sub titulatura "Săptămâna spiritualităţii marinăreşti". Sunt evenimente culturale, lansări de cărţi şi spectacole. Iată marinarii militari au pregătit aşadar o paletă largă de evenimente şi activităţi pentru cei care doresc să fie alături de noi.

Realizator: Ar mai fi ceva de adăugat: vizitatorii care se vor afla în Portul Militar Constanţa astăzi vor putea asista, începând cu ora 11:00, la tradiţionalul botez marinăresc al navei "Vânjosul", cel de-al treilea remorcher maritim de radă şi port, intrat în serviciul Forţelor Navale Române. În prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mârşu, naşa navei, şefa promoţiei 2016 a Academiei Navale Mircea cel Bătrân, Secţia militară, aspirant Lavinia Georgiana Pascu, va sparge sticla de şampanie de prova navei. Despre Ziua Marinei şi a Forţelor Navale vom mai vorbi şi săptămâna viitoare, pentru că manifestările cele mai importante şi spectaculoase dedicate acestui eveniment vor fi, desigur, pe 15 august.

Râmânând la acest capitol al calendarului militar vă reamintesc şi că la 1 august am sărbătorit "Ziua tanchiştilor" şi "Ziua specialiştilor în controlul mecanismelor explozive", eodiştii. Şi din partea noastră colegilor tanchişti şi eodişti La Mulţi Ani. "Jurnalul militar" continuă. A început la La Rio de Janeiro cea de-a XXXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară. Din delegaţia României fac parte şi 22 de sportivi legitimaţi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti mulţi cu şanse reale la medalii.

Realizator: Am revenit în studioul RRA pentru ultima parte a "Jurnalului Militar" de astăzi. Începutul lunii august este în fiecare an momentul când rememorăm câteva dintre cele mai glorioase pagini din istoria armatei române. Bătăliile din vara anului 1917 din primul război mondial de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Cu ajutorul istoricului Petre Otu, preşedintele Comisiei Române de Istorie Militară, facem şi noi o succcintă evocare a evenimentelor din urmă cu 99 de ani.

Petre Otu: Sunt cele mai mari bătălii purtate de Armata omână în primul război mondial, sunt bătălii victorioase, sunt bătălii care atestă că armata română, atunci când este pregătită şi dotată corespunzător, poate să obţină victorii şi, mai ales, aceste bătălii din triunghiul de foc Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz au reprezentat o revanşă faţă de campania din anul 1916, campanie care s-a terminat cu o înfrângere de proporţii. Iată că militarul român a avut puterea şi tăria să îşi ia revanşa, bineînţeles acest lucru s-a făcut după o atentă pregătire, după o dotare corespunzătoare şi aici aş vrea să relev şi rolul misiunii militare franceze, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, sosit în octombrie 1916 la procesul de reorganizare a armatei române. Armata română avea o altă stare combativă în vara anului 1917, chiar dacă numeric era mult mai mică decât cea de la începutul ostilităţilor din august 1916.

Realizator: Astăzi tânăra generaţie credeţi că mai ştie, mai învaţă suficient de multe despre aceste bătălii?

Petre Otu: Este o lungă discuţie care se poartă în societatea românească. Desigur, o parte a tinerei generaţii este interesată de trecutul românesc şi de trecutul militar românesc, o altă parte este mai puţin interesată de acest subiect, dar cred eu că se impune cu necesitate ca aceste momente să fie evocate, pentru că ele fac parte din patrimoniul naţional şi ele stau la baza aceste bătălii mă refer, aceste fapte de arme, stau la baza Marii Uniri din 1918, chiar dacă această unire din anul de graţie 1918 nu este neapărat un rezultat direct al bătăliilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Dar Puterile Centrale au fost învinse, au fost nevoite să îşi reconsidere atitudinea faţă de armata română, dinamica evenimentelor politico-militare din Estul Europei nu a permis ca aceste bătălii să fie valorificate sub raport strategic. Ele rămân, fără îndoială, pagini de pilduitoare vitejie şi competenţă militară pe câmpul de luptă şi mă refer aici în primul rând la soldatul simplu, care a înfruntat toate greutăţile războiului, dar mă refer şi la un grup de generali cum ar fi Averescu, Prezan, Grigorescu, Cristescu, care au reuşit să conducă trupele în aceste bătălii, devenite acum celebre.


Realizator
: Şi aşa "Jurnalul militar" a ajuns la ultimul subiect.
A început la Rio de Janeiro cea de-a XXXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară. Din delegaţia României fac parte şi 22 de sportivi legitimaţi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti. Multe şanse reale la medalii, după cum ne-a spus preşedintele clubului, colonelul George Boroi.

George Boroi: Steaua şi-a propus prin această participare un număr de 3-4 medalii din 4 ramuri de sport. Participăm la 8 ramuri de sport cu cei 22 de sportivi, plecând de la premisa că anul trecut o parte din participanţi au fost medaliaţi la Campionatele Mondiale şi aici vorbesc de echipa de spadă feminin.

Nu exclud posibilitatea ca una dintre fetele noastre, proaspăt medaliate la Campionatele Europene locul 1 şi 2, să facă o surpriză şi la individual.

Mergem mai departe spre judo cu Andreea Criţu, Drăgulescu, cu o revenire spectaculoasă la 37 de ani, în topul celor mai buni săritori în gimnastica artistică.

Nu în ultimul rând, o contribuţie majoră barca de 8 plus 1, mai bine de 50% , vorbesc de canotajul feminin, proaspăta achiziţie Nistor, campioană mondială en titre, cred că se va bate şi îşi va apăra renumele în această competiţie majoră. În ultima perioadă luptele s-au dovedit o ramură de sport care a revenit în ierarhia mondială cu rezultate foarte bune, unde Steaua are vicecampioana europeană şi un proaspăt naturalizat şi legitimat la CSA Steaua. Copiii au plecat cu o pregătire fizică destul de bună, un moral bun, chiar mă bucur că din declaraţiile pe care le-au dat de la Rio nu ies în evidenţă nemulţumiri majore, aşa cum am văzut că se întâmplă în sânul altor delegaţii, optimismul este alături de echipă şi sper ca, dacă această delegaţie nu este una foarte numeroasă, ea să fie una foarte valoroasă.

Realizator: Aici "Jurnalul Militar" a ajuns la final.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017