Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Joi, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Prietenii de la 10

26 Noiembrie 2018
Vizualizari: 1012
Comentează add

Jurnal de război - Marius Şerban şi Horaţiu Vasilescu la RRA

Jurnal de război - Marius Şerban şi Horaţiu Vasilescu la RRA

prietenii-de-la-10

  Jurnal de război

 Filmul este inspirat din marturiile a doi eroi argeseni Gheorghe Badescu, interpretat de Marius Serban si Nicolae Șuta,interpretat de Remus Carstea,  care au construit independent prin insemnari aproape zilnice experientele traite in transeele Razboiului de Reintregire a Romaniei.

 
 Cele doua personaje se cunosteau inca dinainte de demararea campaniilor militare insa nu au luptat in aceleasi unitati iar din aceasta perspectiva descrierile prezinta in chei diferite perceptia frontului, motivatia si dimensiunile tragediilor de pe front.
 
Cele doua jurnale au vazut lumina tiparului  la jumatate de secol distanta de descoperirea lor de catre Dan Dragoi, un pasionat de poezie si literatura care isi are originile in locurile unde s-au nascut cei doi eroi.
 
Ideea filmului a venit in primul rand pentru covarsitoarea valoare vizuala care se afla descrisa in paginile celor doua jurnale de front astfel incat Scenariul a fost construit astfel incat sa se apropie cat mai mult de realitatea si perceptia celor doi protagonisti de acum un secol.
 
Documentarul este special datorita unor aspecte inedite: Este un film inspirat din fapte reale avand la baza documente istorice de o tulburatoare incarcatura emotionala. Apoi este o radiografie inestimabila a spiritului militarului roman care lupta pentru o cauza si este dispus sa se sacrifice pentru un ideal. 
 
Filmul este turnat in locurile unde au trait acesti eroi si in locuintele rudelor acestora cu decoruri si arfacte pastrate intacte de peste un secol. Scenele de lupta au fost realizate preponderent in locatiile teatrelor de operatiuni ale Primului Razboi Mondial unde cei doi protagonisti au fost implicati. De asemenea este o productie realizata exclusiv privata, de catre oameni care au construit o echipa de filmare marcati de lectura acestor jurnale si nu de vreun interes personal. Nu a existat nici o finantare de la vreo autoritate publica si nu a existat niciun demers legat de implicarea Statului Roman in sustinerea financiara a acestui proiect.
 
Personajele implicate in aceasta productie cinematografica se afla la prima lor experienta de acest gen si reunesc profesii din cele mai diferite: profesori, medici, jurnalisti, militari, programatori, ingineri, student, preoti etc. Acest aspect plaseaza demersul in zona amatorilor in cinematografie si ca atare nu pretinde vreun merit in evaluarea criticilor de specialitate insa ridica la un nivel deosebit capacitatea de implicare si mobilizare pentru un proiect de tara in anul Centenarului.
 
 
 
 
Distributie:
 
Gheorghe Badescu – Marius Serban
 
Nicolae Suta – Horatiu Vasilescu
 
Lilica – Iulia Lisman
 
Ion Mihalache – Mihai Cotei
 
Trupele romane: Asociatia Traditii Ostasesti
 
Trupele germane: Asociatia Edelweiss Ost
 
 
 
Productie:
 
Director de productie – Radu Dragoi
 
Regia – Dan Pavel
 
Asistent de regie: Remus Carstea
 
Scenariul- Dan Dragoi
 
Cameramani:
 
Remus Carstea
Catalin Paun
Bogdan Dumitrescu
Bogdan Matei
Iulia Lisman
Dan Pavel
Regie de montaj: Catalin Paun
 
Sunet: Mircea Paun
 
Recuzita: Muzeul Municipal Campulung, Asociatia Traditii Ostasesti, Edelweiss Ost
 
Efecte speciale: Catalin Paun
 
Machiaje: Daniela Pana
 

https://www.facebook.com/jurnalderazboi1918/videos/1111181239036015/

Adăugat de Luciana Gingăraşu


Etichete prietenii de la 10invitatiJurnal de războiMarius ŞerbanHoraţiu Vasilescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live